Hienostelua

Sibeliuksen ruokapöydässä

  • 55 min
  • ei kuunneltavissa

Minkälaista ruokaa Jean Sibelius nautti? Se selviää Sibelius-juhlavuoden Hienostelua-ohjelmassa, jonka toimittaa Janne Koskinen. Haastateltavana on säveltäjä Matthew Whittall.

Ohjelman musiikit:
Sibelius: Soittoniekka op. 103/2. Tuija Hakkila.
Sibelius: Sommarnatten (J.L. Runeberg) op. 90/5. Tom Krause ja Irwin Gage.
Whittall: Hors d’oeuvre. Antti Siirala.
Sibelius: Il tempo largo sinfoniasta nro 4 a-molli. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo.
Sibelius: Surusoitto. Harri Viitanen.
Sibelius: Allegro (ma non tanto) sinfoniasta nro 3 C-duuri.
Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä.

Ohjelmassa valmistettujen ruokien reseptit:

Parsaa, uppomuna ja haudutettua lehtikaalia Hollandaise-kastikkeella
puntti valkoista parsaa puntti vihreää parsaa 4 kananmunaa lehtikaalia valkoviinietikkaa suolaa
Kuori ja keitä parsat suolavedessä. Riko kananmunat yksitellen etikalla ja suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Hauduta lehtikaali. Kokoa annokset valmiiksi lautaselle ja tarjoa Hollandaise-kastikkeen kera.
Matthew’n ja Jannen vinkki: osta Hollandaise-kastike valmiina purkissa! (Matthew lisää: pianisti Emil Holmström tekee loistavaa Hollandaisea)

Läskisoosi
porsaan kassleria 1-2 sipulia 2-3 rkl vehnäjauhoja suolaa pippuria vettä valkoista kuivaa Vermuttia (esim. Nouilly Prat)
Leikkaa sianliha ohuiksi viipaleiksi ja ruskista pannulla. Ota liha pois ja ruskista sipulit. Kaada mukaan vermuttia, joka irrottaa pannun pohjaan muodostuneen makukerroksen. Lisää lihat, nestettä, mausta ja suurusta jauhoilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja maustekurkkujen kanssa.

Skåne-kakku
omenoita fariinisokeria korppujauhoja
Kuori ja viipaloi omenat. Asettele ne korkeaan, voideltuun vuokaan kolmeen kerrokseen ja sirota jokaisen kerroksen väliin fariinisokeria ja korppujauhoja. Paista kakku kohtuullisessa lämmössä (180 C) puolitoista tuntia. Tarjoa kermavaahdon kanssa.

Lue lisää Herrasmiehen päiväkirjasta osoitteesta hienostelua.blogspot.com.

Lähetykset

  • to 21.5.2015 10.59 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Hienostelua-ohjelmassa puhutaan siitä miten käyttäytyä Linnan juhlissa, ja mistä presidentin Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on peräisin. Janne Koskisen haastateltavana on professori Laura Kolbe. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

  • Valtakunnan tunnetuin miljonääri, hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos kirjoitti vuosituhannen alussa nimensä suomalaiseen kulttuurihistoriaan ryhtymällä Åminnen arvokartanon uudeksi isännäksi. Salon Halikossa sijaitsevan kartanon päärakennus kävi Wahlroosin kustantamana läpi perusteellisen kunnostuksen kreivi Gustaf Mauritz Armfeltin aikaiseen asuun. Lopputuloksena on yksi maan upeimmista empiremiljöistä tyylinmukaisine huonekaluineen ja muotokuvineen. Kartanoaan vain kaksi kertaa aiemmin lehdistölle esitellyt Wahlroos avaa ovet Hienostelua-ohjelman herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle. Kuuntele haastattelusta leikkaamaton versio ilman musiikkia.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä