YleX Etusivu

Vieraana Ozan Yanar ja Remo Ronkainen

 • 10 min
 • toistaiseksi

Etusivu tenttaa poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajia. Reetta Röngän haastattelussa Vihreiden nuorten puheenjohtaja Ozan Yanar ja Kristillisdemokraattisten nuorten puheenjohtaja Remo Ronkainen.

Lähetykset

 • to 2.4.2015 13.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Toblerone hankki suklaalleen Halal-sertifikaatin ja ihmiset suuttuivat Twitterissä. Jussi ja Hanna pohtivat, miksi. Skepsis ry. on myöntänyt kustantamo Otavalle huuhaa-palkinnon Lääkkeetön elämä -nimisestä tietokirjasta, joka vaikuttaa aika vahvasti, no, huuhaalta. Miksi se kuitenkin menee hyvin kaupaksi? Lisäksi mietitään miten somen käy kun vanhukset valtaavat sen nuorilta, miksi luomuun liittyy niin positiivisia mielikuvia ja saatiinko Katowicen ilmastokokouksessa mitään aikaan.

 • Pitääkö kirjallisuudesta puhua vitsikkäästi, että ketään nykyään kiinnostaa? Tähän kysymykseen vastaavat Aleksis ja Kivi -kirjallisuuspodcastin juontajat Aleksis Salusjärvi ja Aino Kivi. Lisäksi Jussi ja Hanna pohtivat, ovatko suomalaiset ankaran säästökuripolitiikan edessä leijonia vai lampaita, onko metoo-kritiikki mennyt liian pitkälle ja miksi suoliston toiminta on nykyään salonkikelpoinen puheenaihe.

 • YleX Etusivun vieraaksi saapuivat Aleksis Salusjärvi ja Aino Kivi, jotka tekevät podcastia, jossa tarkastellaan elämän ilmiöitä kirjojen kautta. Miltä pohjalta tekijät podcastia tekevät? Muun muassa tähän saatiin Hannan ja Jussin luotsaamassa haastattelussa vastaus.

 • Aamulehdessä on tehty tänään hyvin mielenkiintoinen valinta: paperilehdessä on iso juttu punkbändi Huorasta, mutta lehti kutsuu bändiä Prostituoiduksi. Syyksi kerrotaan se, että kyseessä on perhelehti. Miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty? Puhelinhaastattelussa selviää myös, mitä asiasta ajattelee Huora-bändin laulaja Anni Lötjönen. Haastattelussa myös tubettaja Tytti Shemeikka, jonka Vatsamielenosoitus-kanavalla käsitellään kehopositiivisuutta. Miksi aihe herättää vihaa ja jopa uhkauksia? Studiossa Hanna ja Jussi!

 • Ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi silmävammoja, huonontavat ilmanlaatua ja synnyttävät pelkoa ja ahdistusta monille eläimille. Mutta ovathan ne myös tosi hauskoja! Pitääkö ilotulitteet siis kieltää, kuten kansalaisaloite vaatii? Tänään katsotaan tulevaisuuteen ilman tarot-kortteja, koska uusi raportti pohtii Suomen liikenteen tulevaisuutta vuosikymmenten päähän. Miksi idea bensasta ja dieselistä luopumisesta ahdistaa monia jo nyt, vaikka tämä tapahtuisi vasta 2045? Lisäksi Hannaa ja Jussia kiinnostaa tänään muun muassa työt, joita tekijät häpeävät. Voiko häpeästä olla jotain hyötyäkin?

 • Etusivussa puhutaan tänään vain ja ainoastaan NUUSKASTA! Kiinnostaako viranomaisia oikeasti kitkeä nuuskan myyntiä? Entä onko epäloogista, että myynti on Suomessa kielletty mutta käyttö ei, eikä maahantuonti omaan käyttöön? Onko nuuska terveellisempää kuin rööki? Kaikkeen tähän saadaan tänään vastaus Etusivussa! Hannan ja Jussin lisäksi äänessä muun muassa nikotiiniasiantuntija Hanne Munter ja yliopettaja Olli Kaarakka.

 • Suomessa on jälleen kerran huolestuttu siitä, että lapset ja nuoret eivät syö kouluruokaa niin innokkaasti kuin jotkut toivoisivat. Kuinka tärkeää on, että koululaiset syövät kouluruokaa? Onko perusteltua vaatia jopa pakkoa? Briteissä kuohuu jälleen, koska pääministeri Theresa May päättikin lykätä tärkeää Brexit-äänestystä. Mitä brittien pitäisi tehdä? Olisiko aika uuden kansanäänestyksen? Lisäksi puhetta vihreiden kannatuksen noususta, kuninkaallisista draamoista ja ilmastonmuutostestistä, jonka avulla kansalainen saa tietää, miten vähentää omia päästöjään - taasko tavallista ihmistä syyllistetään!

 • Pääministeri Juha Sipilä paalutti hiljattain oman puolueensa keskustan vastavoimaksi “vapaavuorelais-vihervasemmistolaiselle keskittämispolitiikalle”. Tänään Etusivussa haastattelussa on Helsingin pormestari Jan Vapaavuori - mitä hän ajattelee Sipilän kritiikistä? Lisäksi lähetyksessä puhutaan Trafin ajokorttitietorekisteristä, jonka avoimuus on yllättänyt suomalaiset. Tiedot ovat toki julkisia, mutta onko niitä hyvä panna nettiin? Entä mitä pitäisi ajatella siitä, että saman vuorokauden aikana on oltu huolissaan siitä, miten hemmoteltuja nuoret ovat, sekä siitä, miten kovia paineita nuoret joutuvat kestämään?

 • Jasper Pääkkönen rikkoi bile-etikettiä ja tuli Linnan juhliin smokki päällä. Jussi ja Hanna pohtivat, miksi kansalaisten odotetaan suivaantuvan tästä. Lisäksi kuullaan, millaista sometähteys oikein on Kiinassa, missä somepersoonat tekee töitä isoille firmoille. Itsenäisyyspäivän ikäviin lieveilmiöihin kuuluivat natsiliput Helsingin kaduilla. Pitäisikö hakaristilippu kieltää lailla?

 • Start up -yritysten ja rahoittajien megatapahtuma Slush jatkuu tänään! Paikalla Helsingin Messukeskuksessa on superrikkaita ja superälykkäitä sekä Etusivun Jussi, joka välittää suorana tunnelmia paikan päältä. Tänään selviää muun muassa voiko ruokaa tehdä ilmasta, pelastaako biohajoava muovi maailman ja miten tiede voi auttaa identiteettinsä kanssa hukassa olevia nuoria. Studiossa Hanna ja Viljami puhuu siitä, miksi seksismi edelleen kukoistaa Linnan juhlissa ja miksi kukaan valitsisi olla sokea.

 • Helsingin Messukeskus on taas täynnä tulevaisuutta, uutta teknologiaa ja kunnianhimoisia startup-yrittäjiä! Lisäksi mestoilla on Etusivun Hanna, joka muun muassa selvittää, voisiko hän uuden teknologian avulla muuttaa sisään Sims-pelimaailmaan - virtuaalitodellisuushan kehittyy harppauksin. Entä miksi suomalaisella pelialalla on mennyt viime vuosina lujaa? Hannan raporteissa myös selviää, mikä on Slush-väen jäätelöhimon taso. Studiossa ovat Viljami ja Jussi, joita kiinnostaa tänään muun muassa Helsinki-Tallinna-tunneli sekä islantilaiset poliitikot, jotka jäivät kiinni törkypuheista - saako poliitikko laukoa vapaa-ajalla törkeitä vitsejä?

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä