Koe uusi yle.fi

Politiikkaradion Puheenjohtajatentit

2.4. Päivi Räsänen (kd) 7.4. Juha Sipilä (kesk) 8.4. Alexander Stubb (kok) 9.4. Timo Soini (ps) 13.4. Carl Haglund (rkp) 14.4. Antti Rinne (sd) 15.4. Paavo Arhinmäki (vas) 16.4. Ville Niinistö (vihr)

2.4. Päivi Räsänen (kd)
7.4. Juha Sipilä (kesk)
8.4. Alexander Stubb (kok)
9.4. Timo Soini (ps)
13.4. Carl Haglund (rkp)
14.4. Antti Rinne (sd)
15.4. Paavo Arhinmäki (vas)
16.4. Ville Niinistö (vihr)
Tomittajat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen

Jaksot

 • SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne näkee hallitusyhteistyön kokoomuksen kanssa erittäin vaikeana.

  - Aika paljon pitäisi vettä virrata Vantaassa, että mentäis samaan hallitukseen, sanoi Antti Rinne Politiikkaradion eduskuntavaalitentissä.

  - Kyllä aika vaikea on semmoisen puolueen kanssa lähteä hallitukseen, jonka on joutunut toteamaan, että se ei pidä sopimuksistaan kiinni. Kyllä meillä tällä hetkellä aika iso näkemysero on siitä, että millaista talouspolitiikka pitää lähteä tekemään. Kokoomus laskee julkisen talouden leikkaamisen ja rikkaitten verotuksen keventämisen. Ei käy meille, toteaa Rinne.

  Toimittajina Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

 • Ville Niinistö kritisoi edelleen venäläisen Rosatomin valintaa viidennen ydinvoimalan laitetoimittajaksi. Päätös kuvastaa myös poliitikkojen suhtautumista kansalaisiin: ”Ennen kaikkea se tyyli, et suomalaisia ihmisiä kohdellaan edelleen ulkopolitiikassa lapsina, et hyssytellään – viime päivinähän moni muu on ollut samaa mieltä et hyssytellään - ei sanota asioita ääneen. Totta kai Putin käyttää kaasua, öljyä ja ydinvoimaa ulkopolitiikan välineinä”. Vihreät tavoittelevat vähintään 200 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä. Niinistö pitää tiukasti kiinni tavoitteesta eikä pidä sitä idealistisena. Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

 • Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäki ei näe mahdollisena, että puolue voisi mennä samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Arhinmäen suosikkikoalitio olisi perinteinen kansanrintamahallitus vihreillä täydennettynä.

  "Erittäin vaikea nähdä, että pystyttäisiin löytämään samanlaista hallitusohjelmaa. Meillä on hyvin erilaiset arvot. Me ollaan itse asiassa arvoista ihan eri laidoissa”, sanoi Arhinmäki Politiikkaradion eduskuntavaalitentissä.

  ”Katsoo tätä esimerkiksi perussuomalaisten niin sanottua leikkauslistaa, niin siellä on EU-jäsenmaksut, siellä on kehitysyhteistyön leikkaaminen, ja tämän tyyppisiä asioita, joita kukaan muu ei ole valmis hyväksymään. Tämä kysymys pitäisi pikemminkin tästä hallitukseen menosta esittää perussuomalaisille. Onko ne vakavissaan sen paperin kanssa menossa hallitukseen?”

  ”Keskusta, sosialidemokraatit, vasemmistoliitto on se pohja, jolla hyvinvointivaltio on aikaisemminkin rakennettu. Kansanrintama, siinä vihreät mukana, niin todennäköisesti saataisiin kaikkein parhaimpia tuloksia suomalaiseen yhteiskuntaan”, sanoi Arhinmäki Politiikkaradion eduskuntavaalitentissä. Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • RKP kannattaa ansiosidonnaisen järjestelmän muuttamista monien puolueiden tavoin. Puolueen puheenjohtaja Carl Haglundin mukaan nykymalli on joissain tapauksissa liian epäkannustava.
  Kysyttäessä kannustaako nykyinen ansiosidonnaisen järjestelmä tietynlaiseen lomailuun työelämästä, Haglund vastaa, että tästä on viitteitä tutkimuksissa ja muun muassa tästä syystä useat puolueet haluavat nykytilaan muutosta.

  Politiikkaradion puheenjohtajatentissä puolustusministeri, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund. Toimittajana Sakari Sirkkanen.

 • Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini syyttää energiaverotusta Suomen kilpailukyvyn rapautumisesta. Soinin sanoin kyseessä ovat älyttömät viherverot.

  "Kaikki älyttömät viherverot pistetään alemmas, ne suistaa kilpailukykyä", sanoi Soini Politiikkaradion eduskuntavaalitentissä.

  Talouskasvun avaimena Soini nostaa esiin myös Suomen konkurssilain. Soinin mukaan konkurssilain ansiosta Suomessa yrittäjä voi epäonnistua vain kerran.

  Suomen Nato-jäsenyyden suhteen Soinin ja Perussuomalaisten kanta on auki. "Räppänät pidetään auki, me halutaan katsoa kustannukset", sanoi Soini.

  Politiikkaradion Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen haastattelevat.

 • Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta. Pääministeri Stubb myös korostaa, että Suomella on aina mahdollisuus sekä hakea jäsenyyttä, että tulla hyväksytyksi Nato-jäseneksi, oli kansainvälinen tilanne kuinka kireä tahansa.

  - Fakta on se, että Nato maahan ei ole koskaan hyökätty. Ja fakta on se, että kyllä meitä kaikkia tässä vaiheessa pelottaisi, jos Baltian maat, siis Liettua, Latvia ja Viro eivät olisi tänä päivänä Nato-jäseniä, tai EU:n jäseniä, sanoi Stubb Politiikkaradion puheenjohtajatentissä. Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän puheet vakaan pohjolan vyöhykkeestä kumpuavat Stubbin mukaan ajasta ennen EU-jäsenyyttä.

  Politiikkaradion Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen haastattelevat

 • Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan vakaan pohjolan vyöhyke on Suomen paras turvatae. Sipilä ei sulje pois myöskään Nato-jäsenyyttä missään olosuhteissa. Juuri nyt jäsenyys ei Sipilän mukaan ole ajankohtainen.
  ”Mä lähtisin tätä Nato-jäsenyyttä purkamaan sillä tavalla, että en näe siihen tällä hetkellä mitään syytä. Näen edelleenkin, että Ruotsin ja Suomen muodostama sotilaallisesti liittoutumaton alue on paras turvatae ja turvallisuuspolitiikan lähtökohta tästä eteenpäinkin.”
  ”Mutta en pistäisi ovea kiinni. Eli en myöskään tekisi tällaista negatiivista kirjausta hallitusohjelmaan, niin kuin tämä hallitus on tehnyt”, sanoi Sipilä Politiikkaradion eduskuntavaalitentissä.
  Sipilän mukaan vakaan pohjolan vyöhyke on Suomen paras turvatae.
  ”Tähän pakettiin kun lisätään vielä se, että muodostamme Ruotsin kanssa tänne vakaan pohjolan vyöhykkeen, joka ei muodosta uhkaa ei itään eikä länteen, niin siinä alkaa olla turvallisuuspolitiikan kulmakiviä jo ihan tarpeeksi.”
  ”Nato-selvitys voidaan tehdä osana puolustuspoliittista selvitystä. Edellinen Nato-selvitys on tehty, oisko noin 10 vuotta sitten, muistaakseni Seppo Kääriäisen puolustusministeriaikaan. Varmaan tilanne on siitä muuttunut ja faktat ovat muuttuneet. Eihän mikään estä faktoja selvittämästä”, sanoi Sipilä Politiikkaradion eduskuntavaalitentissä.

 • Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ehdottaa Politiikkaradion puheenjohtajatentissä subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolittamista tulevalla vaalikaudella. "Subjektiivinen päivähoito-oikeus, ehdotan että se puolitetaan", sanoo Räsänen Politiikkaradion puheenjohtajatentissä. Räsäsen korostaa, että rakenneuudistukset ovat Kristillisdemokraateille ensisijainen tapa hakea säästöjä. Lääkäreille Räsänen vaatii omantunnonvapauden nojalla oikeutta kieltäytyä abortin tekemisestä. "Lääkärillä tulisi ehdottomasti olla oikeus kieltäytyä", sanoo Räsänen. Toimittajina Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä