Ajantasa

Paavo Haavikko

 • 57 min
 • toistaiseksi

EU-komissio antaa nuhteet Suomelle valtion budjettikurista? Paavo Haavikon poika Heikki Haavikko on kirjoittanut kirjan isästään. Ulkomaanlehdet Pariisista. Ohjelman toimittaa Jari Mäkäräinen.

Lähetykset

 • ke 13.5.2015 14.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Suomessa on nousukausi, kuka korjaa kasvun hedelmät, talouden tukija Lauri Holappa Helsingin yliopistolta arvioi. Taas muistetaan asunnottomia, paraneeko vai paheneeko tilanne, toiminnanjohtaja Sanna Tiivola, Vailla vakinaista asuntoa ry:stä vastaa.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Sadat suomalaiset testaavat ripulirokotetta Beninissä, tavoite on jatkossa rokottaa kehitysmaiden lapsia, joille ripuli on usein tappava. Yksi testattava on toimittaja Jussi Nygren, joka kertoo kokemuksistaan. Nygren tapasi mm voodoo-papin, voodoo on edelleen yleinen tapa hoitaa sairauksia. Implantti ihon alle seuraamaan sydämen toimintaa, uusilla keksinnöillä pyritään leikkaamaan terveydenhoidon kustannuksia.
  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Pian tiedät, nouseeko kotikuntasi veroprosentti. Haastattelussa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Jukka Hakola. Kvanttitietokonetta ei ole koskaan saatu valmiiksi. Nyt sen aikoo rakentaa suomalainen tutkijaryhmä. Hankkeesta kertoo työryhmän vetäjä, dosentti Mikko Möttönen Aalto-yliopistosta. Mitä voi tehdä syyslomalla? Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen kertoo vinkkejä. Uniper, viha- vai ystävällismielinen valtaus? Haastattelussa saksalaista Uniperiä havittelevan Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Uniperin ulottuvuudet. Suomen valtion enemmistöomistama Fortum pyrkii isoksi omistajaksi saksalaiseen Uniper-energiayhtiöön ja E.on on valmis luopumaan. Miksi Uniper on hyvää liiketoimintaa Fortumille, mikä merkitys on politiikalla? Haastattelussa Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi ja Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta. Väärin kokeiltu? Suomalaiset perustulon kannattajat mollaavat koti- ja ulkomaisessa julkisuudessa perustulokokeilua. Heikki Hiilamon kolumni on otsikoitu: Perustulomilitantit. Lobbausrekisteri Suomeen? Kolme kansalaisjärjestöä kerää kansalaisaloitetta lobbarirekisterin saamiseksi Suomeen. MOT-ohjelman aihetta esittelee toimittaja Renny Jokelin. ajantasan toimittaa Aki Laine

 • Tuulee, sataa ja tulvii. Pimeää riittää ja päivien pitenemiseen on vielä pitkä aika. Tätä tarinaa on syksy pullollaan. Eri puolilta kuuluu miten syksyssä ei ole mitään hyvää - paitsi ehkä sienet.

  Entä jos yritettäisiin edes hetki ajatella toisin ja mietittäisiin mitä hyvää syksyssä on? Mikä ilahduttaa sinua juuri nyt vai ilahduttaako mikään? Mitä syksyllä voi tehdä? Mikä hyvä asia erottaa syksyn muista vuodenajoista?

  Keskustelua syksystä ja myönteisestä ajattelusta käydään Ajantasan Suorassa linjassa maanantaina 16.10. klo 10.03. Kuuntelijoiden kanssa keskustelemassa on positiivisen psykologian puolestapuhuja, dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara. Ohjelman toimittaa Aki Laine.

  Maanantaina voit ottaa osaa suoraan keskusteluun soittamalla numeroon 0203 17600 tai lähettämällä tekstiviestin numeroon 16149 tunnuksella RS (välilyönti) AJANTASA. Keskustella voit myös Yle Radio Suomen lähetysikkunassa tai Twitterissä tunnisteella #ajantasa.

  Jo etukäteen voit kertoa kommenttisi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: ajantasa@yle.fi.

 • Koulutuksesta ja työstä pudonneet nuoret halutaan mukaan yhteiskuntaan, professori Heikki Hiilamon reseptit. Meteorologi Toni Hellinen ennakoi syyslomaviikkojen säätä. Kansainvälisestä poroelokuvasta povataan Lapille huikeaa mainosta. Muistelemme Esko Riihelää.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen
  .

 • Yli 50 000 suomalaista vastustaa vammaisten avun ja tuen kilpailuttamista kansalaisaloitteella. Ajantasassa aiheesta keskustelemassa Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä Kari Aalto ja Toni Välitalo sekä yhtyeen uuden elokuvan Tokasikajutun ohjaaja J-P Passi.
  Trump uhittelee Iranille ja Pohjois-Korealle.

  Toimittaja Jari Mäkäräinen.

 • Saara Aaltoa syytettiin rasismista X-Factor kisassa japanilaisteemaisella asullaan. Disney poisti Maui-miestä esittävän naamiaisasun myynnistä. Jari Tervo sai kritiikkiä inkerin kansan kohtalosta kertovasta romaanistaan 'Matriarkka'. Sanottiin, ettei kirjailijalla ole oikeutta kertoa muiden tarinaa omanaan.

  Uusin keskustelu kulttuurisesta omimisesta virisi intiaanipäähineistä missikisoissa ja myöhemmin Ylen Pressiklubissa.

  Kulttuurinen omiminen, kulttuurinen appropriaatio, on määritelmällisesti yksittäisten elementtien ottamista vieraasta kulttuurista ja niiden käyttämistä irrallaan alkuperäisestä kontekstista sekä niistä hyötymistä.
  Se loukkaa, vaikka tapa ei olisikaan ilkeä, sanoo Kati Lahtisen haastattelussa Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti.

  Kuva: Sampo Linkoneva

 • Ei tullut Sotea tänäänkään, studiossa toimittaja Tiina Merikanto. Lastanlaulut ajankuvana, musiikkitieteen dosentti Taru Leppänen. Tulvivat tiet, Liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen. Toimittaja Kristian Borg toimitti kirjoituskokoelman ruotsinsuomalaisten kokemuksista: Onko kansankodissa sittenkään sijaa kaikille, haastattelijana Markku Sandell. Paineessa-kampanja, tuottaja Mika Salomaa ja Jenny Uusikivi koulupsykologi. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • Presidenttikysely, presidentintekijä Jussi Lähde. Mitä tarkoittaa kulttuurinen omiminen? Miksi se loukkaa? Vieraana Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti. Työn murros ja perusturva, uudistushankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Paula Lehtomäki ja hankkeen projektipäällikkö Liisa Heinämäki, toimittajana Kaija Kellman. Syyrian tilanne, Syyriasta ja Isis-järjestöstä kirjaa kirjoittavat toimittajat Bruno Jäntti ja Airin Bahmani. Ulkomaanlehdet, Sara Saure, Ateena. Toimittajana Kati Lahtinen.

 • 17-vuotias Nea Baarman kokeilee YK:n tyttöjen päivänä, minkälaista on johtaa EK:ta Jyri Häkämiehen työparina. Tytöt 60 maassa ympäri maailmaa astuvat päiväksi johtajien saappaisiin. Pääsihteeri Ossi Heinänen Plan Internationalista kertoo, minkälaista parannusta tyttöjen asemaan toivotaan. Valtakunnan vauva ja sote puhuttavat Vallattomasti valtiopäivillä osuudessa eduskunnassa.
  Toimittajana Elina Päivinen.

 • Rakennusliitto vastustaa ajatusta, että työvoimaa rekrytoitaisiin EU:n ulkopuolelta, liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi Ajantasassa.
  Työmarkkinajärjestöt patistavat Suomea EU:n ytimiin, miksi?
  Keski-Suomessa Multialla asukkaat ja luontoarvot uhkaavat jäädä kakkoseksi, kun sähköyhtiö puuhaa voimalinjaa kylän läpi.

  Toimittaja Elina Päivinen.

 • Miki Liukkonen julkaisi keväällä suurromaaninsa "O", joka sai heti ylistäviä arvioita - HS: "Yksi vuosikymmenen tärkeimmistä romaaneista".

  Ajantasan Aleksis Kiven päivän vieras Liukkonen ei usko väitteisiin joiden mukaan uudet sukupolvet eivät lukisi. Digitaalisuus muuttaa kirjallisuutta, mutta lukeneisuus on taas muotia. On myöskin erittäin epäcoolia olla tyhmä.

  Jari Mäkäräinen haastatteli.

Klipit

 • Valitsijayhdistyksen nimissä ehdolle lähtevä Sauli Niinistö on Ylen tuoreessa kannatuskyselyssä ylivoimainen suosikki ensi vuoden alun presidentinvaaleissa. Niinistön kannatus on 76%, Pekka Haaviston 14% ja Laura Huhtasaaren 3%. “Matti Vanhasen kahden ja Tuula Haataisen prosentin kannatuslukemat ovat poliittisia kriisejä, joita ei voi kiertää ja joiden käsittelyt näissä puolueissa alkaa tänään”, ennustaa toimittaja Jussi Lähde.
  Presidentintekijäksikin nimetty Lähde sanoo, että gallupit kertovat nyt kahdesta asiasta: Niinistön poikkeuksellisesta kansansuosiosta ja politiikan evoluutiosta. “Persoonat ja henkilöt ovat nyt luotetuimpia kuin poliittiset puolueet. Puolueita ei koeta enää omaksi. Koska puolueilla ei ole enää aatepohjaa näkyvissä, koko maailma muuttuu kuluttajan suoriksi valinnoiksi. Ei kuluttaja tarvitse puoluetta kertomaan, ketä hänen tulisi äänestää. Olen varma, että seuraavissa presidentinvaaleissa kuuden vuoden kuluttua enemmistö ehdokkaista on kansanliikkeiden ehdokkaita. Puolueet tulevat jäämään tai joutuvat jättäytymään pois presidentinvaalien aktiivitoimijoista”.
  Jussi Lähdettä haastattelee Kati Lahtinen. Kuva:Yle uutisgrafiikka

 • Ylen uutistoiminnan johtajaksi on nimitetty Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen. Häntä haastattelee Petra Ketonen.

 • Ruisleivän paisto onnistuu sekä sähkö- että leivinuunissa, vaan miten välttää kivikova leipä. Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen opettaa, mistä tunnistaa kypsän leivän. Leipäkurssilla vieraili toimittaja Mira Stenström.

 • Ruisleipätaikinan alustaminen käy kuntoilusta. Samettisen pehmeä taikina on valmista, kun taikinasta kuuluu tietynlainen ääni. Näin opastaa ruisleivän tekoa opettavan Varpulan luomutilan emäntä Riitta Rantanen.

  Varpulan luomutilalle Sipooseen on saapunut naisjoukko opiskelemaan, miten kansallisruokaamme valmistetaan. Osaa heistä arveluttaa ennakkoon ruisleivän työläys. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ruisleipä valittiin taannoin Suomen kansallisruoaksi. Leiväntekoa opetetaan edelleen erilaisilla kursseilla, vaikka kaupasta ei hapanleipävalikoimaa puutu.

  Toimittaja Mira Stenström tutustuu minisarjassa ruisleivän tekoon Varpulan luomutilalla Sipoossa. Aluksi perehdytään taikinajuureen, jonka kanssa monelta aloittelijalta on usko loppua kesken. " Turhaan", opastaa tilan emäntä Riitta Rantanen.

 • Venäjän lähetystöt olivat kesäkuun alussa useissa maissa valokeilassa. Amnesty International järjesti mielenilmauksia Venäjän lähetystöjen edessä. Amnesty vaatii Venäjää tutkimaan homoiksi oletettujen miesten vainot ja sieppaukset Tshetsheniassa heti. Helsingissä Venäjän suurlähetystölle kokoontui muutamia kymmeniä ihmisiä. Suomessa lähes 15 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen vainottujen puolesta. Ohjelmassa haastatellaan asiantuntija Anu Tuukkasta Amnestyn Suomen osastosta sekä Tiina Tikkasta ja Heli Niemistä, jotka osallistuivat mielenilmaukseen. Toimittaja on Kaija Kellman.

 • Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Tänä vuonna teemana on "Museot ja kiistanalainen historia - miten puhumme siitä, mistä vaietaan."

  Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, että esimerkiksi kuoleman esittäminen on mielletty museoissa vaikeaksi asiaksi. Kansallismuseon intendentin Eero Ehannin mukaan museossa joudutaan pohtimaan usein esineen eettisyyttä. Museoammattilaisilla on Ehannista suuri vastuu siinä, millaisia esineitä näyttelyissä esitetään ja mitkä tarinat korostuvat. Toimittajana Mira Stenström.

 • Ohjelmassa suomalaisten vaikuttajien ja presidentti Koiviston ystävien muistoja ja arvioita presidentti Koiviston työn ja elämän varrelta. Haastateltavina Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, entinen pääministeri Esko Aho, Koiviston poliittisena sihteerinä toiminut Seppo Lindblom, Koiviston adjutanttina työskennellyt amiraali Juhani Kaskeala, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Timo Harakka (sd.). Ohjelman toimittavat Kati Lahtinen ja Jari Mäkäräinen.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muistopuhe kuultiin suorana lähetyksenä Radio Suomessa 13.5.2017

 • Internettietosanakirja Wikipediassa podcast on tilauspohjaista äänitiedostojen julkaisua verkossa. Kansanomaisempi määritelmä podcastille on jokamiehen radioshow.

  Korvissa podcast on paljon enemmän: se on tiukkaa argumentointia, pitkiä monologeja, pohdittua kerrontaa. Se on politiikkaa, kirjallisuutta, viihdettä, äänien taidetta.

  Podcastien hitti on yli 100 miljoonan latauksen sarja ”Serial”, joka selvittää 15 vuotta vanhaa teinitytön surmaa.

  Podcast ei ole teknisesti uusi asia, mutta viime vuosina, erityisesti älypuhelimien myötä, kuuntelijat ovat löytäneet sen osaksi vapaa-aikaansa. Podcast on muuttanut radiokerrontaa ja se on muuttanut kuuntelijan roolia.

  Ajantasassa vieraana Pietari Kylmälä, toimittajana Kati Lahtinen.

 • Minkälaista on jalkapallon juniorivalmentajan työ? Helsingin Uuden yhteiskoulun naapuritontilla on paikallisen jalkapalloseuran PK-35:n tekonurmikenttä Aava-areena. Seuran nuorisotoimenjohtaja Juuso Mattila ja junioripäällikkö Akan Okomoh ovat uutisluokkalaisten haastateltavina. Heidän mukaansa jalkapallon voi aloittaa melkein missä iässä tahansa, vielä keski-ikäisenäkin.

  Lisäksi haastateltavina ovat koulun oppilaat Sonja Böök ja Kimmo Kuittinen, jotka harrastavat jalkapalloa. Noora Rämö ja Zubeyda Hussein haastattelevat.

 • Mahtaako noin pyöreä lapsi liikkua tarpeeksi, sanoo terveydenhoitaja. Ja vanhempi tietää, että kyllä se liikkuu ja vieressä istuva lapsi kuulee kaiken ja murehtii mittojaan jo kotimatkalla.

  Ylen Vaakakapina on julistanut huhtikuussa lapsille kasvurauhan: jokainen lapsi on ihana sellaisenaan, lapsen paino on aikuisten asia.

  Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen ei anna yksiselitteistä vastausta siihen, tuleeko lapsen painosta puhua lapsen kuullen, sillä jokainen lapsi ja jokainen perhe on yksilö. Mutta painon sijaan voisi puhua terveydestä, hyvinvoinnista, kehon tuomasta ilosta.

  Kun lapselle annetaan kasvurauha, vanhemman tulee ottaa entistä vahvemmin vastuu tilanteesta.

  Toimittajana Kati Lahtinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä