Puheen Aamu

Risto Leppänen: Suurin temppuni on se, että olen pystynyt elättämään itseni magikoomikkona

 • 26 min
 • toistaiseksi

Risto Leppänen on mies, joka yhdistää taikuutta ja komediaa ollen näin ammatiltaan magikoomikko. Hänen työstään on todettu muun muassa se, että magikomiikka on toimiva yhdistelmä koska komiikka ja taikuus tukevat toisiaan. Jos taikatemppu epäonnistuu, asian voi heittää vitsiksi. Jos yleisöä taas ei naurata voi aina tukeutua taikuuteen.

Leppänen kertoo innostuneensa taikuudesta jo 6-vuotiaana. Tuolloin hän ihaili elegantteja lavataikureita, jotka taikoivat silinterihatuistaan kyyhkysiä. Hän kokeili hurmuritaikurin roolia, mutta totesi pian, että se ei ollut hänen juttunsa.

- Vaihdoin taustamusiikin puheeseen ja otin mukaan vuorovaikutuksen yleisön kanssa. Nopeasti huomasin, että vahvuuteni on nimenomaan verbaliikassa ja siinä tavassa, miten otan tilanteen haltuun, toteaa Leppänen oman taikuutensa muotoutumisesta.

Taikuri harjoittelee temppujaan yleensä peilin tai videokameran edessä. Temppu olisi kuitenkin mahdollisimman nopeasti saatava elävän yleisön eteen, koska vain se kertoo toimiiko temppu vai ei. Leppänen kertookin, että Suomeen ollaan juurruttamassa parhaillaan taikaklubi-kulttuuria.

- Taikaklubi olisi taikurille samanlainen areena kuin open mic -klubit stand up -koomikoille. Samalla taikuus tulisi lähelle yleisöä, sillä tällä hetkellä taikurit keikkailevat lähinnä yksityistilaisuuksissa, kertoo Leppänen.

Maailmalla taikurit ovat taikoneet näkyvistä Vapaudenpatsaan tai bussilastillisen ihmisiä. Leppänen ei ole lähtenyt kilpailemaan temppujen suuruudella.

- Suurin temppuni on ehkä se, että olen pystynyt elättämään itseni magikoomikkona, naurahtaa Leppänen.

Toimittajana Silja Raunio.

Lähetykset

 • ma 27.4.2015 13.11 • Yle Areena

Jaksot

 • Valtakunnansovittelijalle on riittänyt tällä liittokierroksella töitä - ensimmäinen riita tuli lokakuussa ja siitä lähtien on koko ajan ollut joku lakonuhka päällä, pahimmillaan kuusikin päällekkäin. Näin kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle. Hän on nyt julkaissut neuvottelukokemuksistaan kertovan kirjan nimeltään Järki ja tunteet.

  Onko työmarkkinariidoissa samoja piirteitä kuin ihmissuhderiidoissa? Tästä puhuttiin Puheen Aamussa kun Minna Helle oli Jere Pehkosen ja Linda Vettasen vieraana.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Riitojen sovittelu on täyttä työtä. Tämän tietää parhaiten valtakunnansovittelija Minna Helle, joka kertoo vinkkinsä yhdeksän jälkeen. Lisäksi puhutaan nopeasti kokattavasta vegeruuasta ja kaurasta, tuosta kotimaisesta moneen taipuvasta ruokaihmeestä.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Eläinten elämää seuraavien luontokameroiden suosio vain kasvaa ja syystä: eläinten katsominen tekee hyvää. Naisten kainalokarvat herättävät vihaa. Miksi?! Ensi viikolla Helsingissä järjestetään kansainvälinen uhka-analyysiseminaari. Euroopan uhka-analyytikkoyhdistyksen puheenjohtaja on Totti Karpela, joka yhdeksän jälkeen kertoo turva-alan eroavaisuuksista Suomessa ja Hong Kongissa.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana Monna Tervo.
  Twitter: #puheenaamu

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Seksuaalinen häirintä ja muu aikuisen epäasiallinen käytös lasten ja nuorten urheilun parissa on saanut paljon julkisuutta. Väestöliiton ja urheilun seitsemän lajiliiton uuden matalan kynnyksen palvelun toivotaan vähentävän epäasiallista käytöstä urheilussa. Jo alakouluikäiset tytöt häpeilevät kehoaan - Puheen aamussa kannustetaan kehopositiivisuuteen. Yhdeksän jälkeen vieraana on valtiotieteiden tohtori Pekka Mattila, joka tuoreessa kirjassaan käsittelee johtajan henkilön vaikutusta organisaation menestykseen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Alkavalla viikolla vietetään esimerkiksi Nuukuus- ja Lukuviikkoa. Äänikirjojen suosion kasvaessa on syytä selvittää, saako kirjoista irti samat edut kuuntelemalla kuin lukemalla. Kannabis on maailmalla miljardibisnes ja Yhdysvalloissa arkinen päihde, jota presidentitkin myöntävät käyttäneensä. Yhdeksän jälkeen vieraana on kannabiksesta kirjan kirjoittanut toimittaja Anton Vanha-Majamaa.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Monna Tervo.

  Twitter: #puheenaamu WhatsApp: 040 163 8586

 • Käsityöt elää ja voi hyvin. Kansanopistojen käsityökursseille on tunkua, suomalaisia virkkuukirjoja käännetään yli kymmenelle eri kielelle ja jopa Suomen olympiajoukkueen suurin tiedotustilaisuus menneissä talviolympialaisissa koski mitäpä muutakaan kuin kutomista.

  Miten digitalisaation suurina vuosina perinteiset käsityöt ja eritoten kutominen elää uutta kukoistustaan?

  Puheen Aamun vieraana Pohjoismaiden suurimman käsityölankojen valmistajan Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen. Haastattelussa myös käsityöammattilainen, Virkkuri-kirjojen kirjoittaja Molla Mills.

  Toimittajina Jere Pehkonen ja Linda Vettanen.

  Kuvassa Novitan metsämökkisukat. Kuva: Ville Lehvonen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Prinsessasatujen tilalle on tullut esimerkiksi "Iltasatuja kapinallisille tytöille". Sadut sisältävät rankkojakin tarinoita tosielämästä. Asiantuntija kertoo, miten keskustella lapsen kanssa teemoista kuten orjuus ja kuolema. Tapaturmapäivän teema on "Miehille sattuu - älä kikkaile". Maailmanlaajuinen käsityöbuumi vie suomalaisia tekijöitä ja yrityksiä maailmalle. Esimerkiksi Molla Mills opettaa virkkaamista parhaillaan Madridissa.Yhdeksän jälkeen studiovieraana on parhaillaan Britanniaa valloittavan Novitan toimitusjohtaja Daniela Yrjö-Koskinen.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkosen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

 • Suomalaiset muotoilualan yritykset lähtevät pitkästä aikaa yhteisponnistuksella Milanon designviikolle. Yhteisponnistuksena on luotu maailman onnellisinta maata esittelevä kokonaisuus, Nordic Happiness Showroom, milanolaiseen kappeliin, jonka perustuskivet on laskettu maahan jo 1200-luvulla.

  Designin määritelmä on muuttunut rajusti viime vuosina, silti monille juolahtaa edelleen siitä mieleen taidelasi sekä kipposarjat. Designia tulisi ajatella nykyään enemmän verbinä kuin susbstantiivina. Pelkästä tuotteesta on tullut enemmänkin toimintaa ja tekemistä, joka yhdistää yritykset ja yhteiskunnan usein maailmanlaajuisten vaikutusketjujen kautta. Designista on tullu kokonaisvaltaisempaa ja eräänlainen tapa.

  Näin väittävät esimerkiksi sosiologi Nuppu Gävert sekä muotoiluyrittäjä Ville Tikka kirjassaan Desigin uusi aalto. Puheen Aamussa heidän kanssaan uppouduttiin suomalaiseen nykydesigniin ja sen voimaan, uhkiin sekä mahdollisuuksiin.

  Toimittajina Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Puheen aamu - aina kiinnostava. Luxenburg - tuo Kolumbia Sveitsin vaatteissa. Sympaattisella kääpiövaltiolla näyttäisi olevan synkkä sisus. #imsobusy - kiire tarttuu. Yhdeksän jälkeen studiovieraiden Nuppu Gävertin ja Ville Tikan kanssa keskustellaan uudesta suomalaisesta muotoilusta.

  Herää uuteen päivään Linda Vettasen, Juhani Kenttämaan ja Jere Pehkonen seurassa. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.
  Twitter: #puheenaamu

 • Työelämä kaipaa luovuuden johtamista ja sitä on johdettava kuin joukkuepeliä. Puheen Aamussa Juhani Kenttämaalle ja Linda Vettaselle luovan työn johtamisen saloja avasivat tutkija, valtiotieteiden tohtori Nando Malmelin ja luovan työn johtamiseen erikoistunut valmentaja Virpi Haavisto.

  [10PA Luova työ 100418, 00:26:48]

 • Työelämä kaipaa luovuuden johtamista ja sitä on johdettava kuin joukkuepeliä. Puheen Aamussa Juhani Kenttämaalle ja Linda Vettaselle luovan työn johtamisen saloja avasivat tutkija, valtiotieteiden tohtori Nando Malmelin ja luovan työn johtamiseen erikoistunut valmentaja Virpi Haavisto.

 • Hyvän tekeminen on inhimillinen perustarve. Näin sanoo hyvän elämän tutkija, filosofi Frank Martela. Kirjailija, dokumentaristi Elina Hirvonen on käsitellyt töissään mm. rasismia, ihmiskauppaa, ilmastonmuutosta ja päiväkotikiusaamista. Kiehumispiste-dokumentin jälkeisestä uupumuksesta toipuessaan hän havaitsi haluavansa tehdä jotain vielä konkreettisempaa maailman parantamiseksi. Elina Hirvonen ja Frank Martela ovat Puheen aamun vieraina. Juontajina ovat Linda Vettanen ja Juhani Kenttämaa.

  Kuva: Pixabay

Klipit

 • Puolustajat näkevät kannabiksen auttavan vaivaan kuin vaivaan, vastustajat uskovat porttiteoriaan eli kannabiksen johtavan kovien huumeiden käyttöön. Perjantaina 20.4.2018 julkaistava toimittaja Anton Vanha-Majamaan kirjoittama "Kannabiskirja" on ensimmäinen suomalainen kattava tietokirja kannabiksesta. Aiemmin Vanha-Majamaa oli kannabiksen suhteen kaksinaismoralisti: järjellä ajatellen kannabis ei tuntunut hirveän vaaralliselta, mutta omaa ajattelua johti näkemys kannabiksen käyttäjien olevan "tietynlaisia ihmisiä". Kirjan tekemisen myötä mielipiteet kannabiksesta lievenivät. Myös valtioiden suhtautuminen kannabikseen on lievenevässä. Esimerkiksi Kanada on laillistamassa kannabiksen ensi kesänä. Suomessa THL:n tutkijat ovat esittäneet, että huumeiden käyttö pitäisi dekriminalisoida.

  Toimittaja Anton Vanha-Majamaata haastattelevat Juhani Kenttämaa ja Linda Vettanen.

 • Donald Trump on ottanut jenkkifutisliiga NFL:n silmätikukseen. 23 pelaajaa osoitti mieltään sunnuntaina kansallislaulun aikana. Trump twiittasi pelaajia olleen yli 24 ja kertoi samassa twiitissä oman havaintonsa yleisökadosta. Todellisuudessa yleisöä on tälle kaudelle ollut yhtä paljon, ehkä jopa vähän enemmänkin, kuin viime vuonna. Puheen aamussa pohdittiin, voiko Trumpin kärkkään twiittailun syy ulottua aina 80-luvulle saakka.

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä