Radio Suomi Jyväskylä

Kämmekät ovat salaperäisiä hurmureita

 • 3 min
 • toistaiseksi

Luontokuvaaja Markku Könkkölä on ikuistanut kämmeköitä kuviinsa jo vuosia. Keski-Suomi ei hänen mukaansa ole erityinen kämmekkäparatiisi, mutta esimerkiksi maariankämmekkää ja valkolehdokkia maakunnasta löytyy. Könkkölä toteaa, että kämmeköissä riittää tutkijoillekin vielä selvitettävää ja niiden kauneus hurmaa:

Lähetykset

 • ti 28.4.2015 14.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Toiset ruokkivat talvella pikkulintuja, toiset auttavat saimaannorppia. Matti Hyvärinen Jyväskylän Korpilahdelta kolaa norpille pesiä Saimaalla jo neljättä talvea poikansa Juhan kanssa. Radio Suomen lauantain aluelähetyksessä Hyvärinen kertoo, kuinka aikaisin hän poikansa kanssa starttasi aamulla Keski-Suomesta kohti Joutenvettä Saimaan vesistölle. Riina Mäentausta haastattelee.

 • Korpilahtelainen Nikolas Itälä tähtää laskuvarjojääkäriksi tai erikoisrajajääkäriksi. Yhdet pääsykokeet ovat jo takana, tammikuun loppupuolella jäljellä on vielä koitos Utissa Kouvolassa. Nuori mies treenaa perinteisin menetelmin. Hän hiihtää armeijan vanhoilla puusuksilla, juoksee painoreppu selässä ja tekee lihaksilleen palautuksen Päijänteen hyisessä vedessä. Riika Raitio kävi testaamassa, miten hän pysyy Nikolaksen vauhdissa:

 • Carmen-oopperaa tähdittävä oopperalaulaja Waltteri Torikka piipahti Jyväskylässä Henri Bergin studiovieraana. Hän kertoi haastattelussa muun muassa sen, miten oopperalaulaja ottaa haltuun vaativan lajin fyysiset työvälineet. Niitä haetaan laulu- ja ääniharjoitusten lisäksi myös esimerkiksi joogasta tai kuntosalilta. Fyysistä haastavuutta tuovat näyttelijän ja laulan työn yhdistämisen vaatimukset: joskus on mentävä rajusta kaksintaistelusta herkistä herkään lauluosuuteen, kuten esimerkiksi Jyväskylässä parhaillaan esitettävässä Carmen oopperassa. Myös Waltterin ajatuksista oopperan ja kevyemmän musiikin suhteesta kuullaan.

 • Jyväskyläläinen Matti Mäkinen tekee virkamiesuraa, pyörittää perheen arkea ja kannustaa pesisjunnuja pelikentän laidalla. Keski-Suomen ehkä savolaisimman kunnan, Hankasalmen kunnanjohtajana hän ajaa päivittäin pitkiä työmatkoja. Radio Suomen lauantailähetyksessä Mäkinen kertoo Riika Raitiolle miehestä monien roolien takana. Hankasalmella salibandyturnauksen alkua odotellessaan hän työntää myös kätensä arvoitukselliseen "lauantaipussiin" ja vastaa sieltä nouseviin - kiperiinkin - kysymyksiin:

 • Ylen Eränkävijät tv-sarja nappasi Kultainen Venla -palkinnon vuoden parhaan tv-ohjelman sarjassa 12. päivä tammikuuta. Sarjassa esiintyvä Riikka Aaltonen Hankasalmen Niemisjärveltä tuuletti palkintoa railakkaasti kotikatsomossa. Luontoa rakastava Aaltonen pyytää pienriistaa ja kalastaa, vaan pilkille pääsy on tänä vuonna venähtänyt. Radio Suomen alueellisessa lauantailähetyksessä Riikka Aaltonen kertasi voiton tuomia tunnelmia Riina Mäentaustan haastattelussa:

 • (Kuva: Tea Viitasaari)

  Jukka Viitasaari on suomalaisen nopeuslaskun uusi tähti. Hän muutti Pohjanmaalta Hankasalmen Niemisjärvelle legendaarisen Kalevi "Häkä" Häkkisen kotipitäjään. Vaikka Jukka on periaatteessa lakeuden lapsia laskeminen lajina vei hänet mukanaan jo lapsena. Vauhti viehätti ja nykyisin Jukka laskee maailman huippulaskijoiden joukossa. Uraan mahtuu menestystä, mutta myös kahdeksan vuoden tauko. Jukka vieraili Mikko Maasolan aamuvieraana.

 • Vuosikymmeniä VR:llä työskennellyt jyväskyläläinen Ilkka Villanen tietää miltä maamme näyttää raiteilta käsin ja millaista on reisaava väki. Ainakin kiire tuntuu olevan junamatkustajille yhteinen nimittäjä. Villasen mukaan konduktöörin työ junassa sujuu tarkkaan määrättyjä ja ajoitettuja tehtäviä hoitaessa, mutta samanlaisina toistuvista rutiineista huolimatta jokainen matka on omanlaisensa. Villanen toteaa, että konkarillekin saattaa tulla silloin tällöin vastaan jotakin täysin ennenkokematonta. Esimerkiksi matkustajien liputtomuuteen liittyy loputtomasti erilaisia selityksiä. Ilkka Villanen oli vieraana Radio Suomen iltapäivälähetyksessä 8. joulukuuta. Lähetyksen teemana olivat rutiinit ja niiden merkitys elämässä. Heli Kaski haastatteli.

 • Jyväskyläläinen yrittäjä, muusikko ja ääniammattilainen Riku Moilanen pyöritti musiikkiliikettä parikymmentä vuotta. Viimeiset ajat olivat sinnittelyä vauhdilla kasvaneen verkkokaupan varjossa. Konkurssi oli kova paikka, mutta siitä selvittyään Moilanen on alkanut "saarnata" irti päästämisestä muillekin, ainakin jos tilikirjat näyttävät vuodesta toiseen tappiota.

  Moilanen toteaa, että elämä on ollut musiikkiliikkeestä luopumisen jälkeen aivan toisenlaista kuin ennen sitä. Kun pitkään painanut taakka putoaa harteilta avautuu uusia ovia. Moilanen kuvailee, että netti vei kaupan, mutta toi työtä, jota voi tehdä vaikka Espanjasta käsin. Myös vakava sairaus on kirkastanut miehen elämän arvojärjestyksiä ja mittasuhteita. Yrittäjä sanoo nyt, että vaikkapa naarmu auton ovessa ole enää kovin iso asia. Riku Moilanen oli Radio Suomen aamussa vieraana 12. joulukuuta. Heli Kaski haastatteli.

 • Jyväskyläläista ravitsemusterapeutti Katri Nikkilää eivät vitsit "kinkunsulatusjumpista" naurata. Mikkilän mukaan keho on arvokas ja ruuasta saa nauttia. Syötyjä konvehteja ei tarvitse lunastaa takaisin juoksemalla hikilenkkiä jälkikäteen. Mikkilä työskentelee kehittämiskoordinaattorina Syömishäiriöliitossa. Hän haluaisi palauttaa ihmisille ilon syömiseen. Itsekin syömishäiriön läpikäyneenä Mikkilä tietää, kuinka ahdistavaa aika joulu voi syömishäiriöstä kärsivälle olla. Radio Suomen lähetyksessä vieraillut Katri Mikkilä haluaakin vähentää jouluateriointiin ladattuja tunteita. Riina Mäentausta haastattelee:

 • Rakennustyömailla paiskitaan töitä, vaikka vuodenaika on välillä kylmä ja pimeä. Jyväskylän satamassa Lutakossa tehdään mittavaa vesijohtotyötä - 1970-luvulla asennettu putki uusitaan ja upotetaan Jyväsjärven pohjaan betonipainojen avulla. Sivullisten silmin maanrakennustyömaan hommat voivat näyttää varsin simppeleiltä, mutta työmaapäällikkö Kimmo Kytö tietää asian oikean laidan. Esimerkiksi puhelutulva on valtava. Riina Mäentausta kävi Radio Suomen Jyväskylän aamulähetyksessä seuraamassa urakan etenemistä:

 • Kuopiolainen yhteisötaitelija Ulla Remes jalkautui viikoksi Keski-Suomeen Hankasalmelle. Maaseudun Sivistysliiton "citytorppari" kulki eriväriset huoparenkaat käsivarsillaan ja ihmisen kohdatessaan pyysi tätä pukemaan yhden kaulaansa ja kehumaan asuinpaikkakuntaansa. Kohtaamisista syntyi video, jossa erilaiset ihmiset kursailematta kehuvat asuinpitäjäänsä. Kyseessä on kuitenkin myös yhteisötaideteos "Hyvän kehät", jonka taustalla lymyilevät ihmistä suuremmat ulottuvuudet. Riina Mäentausta pääsi katsomaan Ulla Remeksen kännykkään viikon ajalta taltioituneita videoklippejä:

 • Ohjaaja- ja draamakouluttaja Satu Olkkonen Multialta on huolissaan nuorista, joilta esimerkiksi työvomaviranomaiset varastavat voimat - kun pikemminkin tavoitteena olisi voimavaraistaa nuori. Mikko Maasola kutsui Sadun studioon puhumaan kanssalaisuudesta eli siitä, että kansalaisuus olisi hieman enemmän aitoa vuorovaikutusta ja aitoa yksilön arvostamista. Yksi kanssalaisuuden tavoittelemisen keino on ilmaisu ja taiteen tekeminen. Satu laatii parhaillaan aiheesta tietokirjaa, johon hän sai myös apurahan Suomen tietokirjailijoilta. Hän johdatteli aiheeseen muun muassa lukemalla lähetyksessä aidon 19-vuotiaan ylioppilaan päiväkirjamerkinnät siitä, kun onnellisesta nuoresta tuli työnhakija eli viranomaistoimenpiteiden kohde.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä