Bokmagasinet podcast

Bokmagasinet om mödrar i aktuell litteratur

 • 40 min
 • toistaiseksi

I boken ”Allt vi här drömma om” skrev den svenska författaren Erik Wijk om sin pappa Olof, som en stor del av sitt liv levde ensam i ett primitivt hus i skogen. I vår är Wijk aktuell med en bok om sin mamma Ulla som under alla år sökte en roll, en plats och ett sammanhang i sitt liv.

I "Den vita staden" skriver Karolina Ramqvist om det oväntade moderskapet, och i Tiina Laitila Kälvemarks roman ”Karkulahti” får den nya svärdottern i huset svåra tider. Gamla frun, som upplevt kriget, godkänner inte en ryska i huset. Båda kvinnorna har lämnat efter sig sådant som det är bäst att tiga om ...

Programvärdar är Anna Dönsberg och Marit Lindqvist.

Lähetykset

 • to 7.5.2015 14.44 • Yle Areena

Jaksot

 • I essäsamlingen ”Harens almanacka” skriver Michel Ekman om tiden och minnet, hur historien och identiteten gestaltas i språket och hur döden ständigt är närvarande som en förutsättning för livet hos poeter som Bo Carpelan och Tua Forsström.

  Ett urval dikter av den finska lyrikern Sirkka Turkka har utkommit på svenska. Översättaren Gungerd Wikholm besöker Bokmagasinet för att berätta hur det var att översätta Turkkas litterära universum.

  Gungerd rapporterar också från Den internationella författarkongressen i Lahtis.

  Programvärd är Marit Lindqvist.

 • "Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet" konstaterade den romerske skriftställaren och politikern Cicero.

  I Bokmagasinet dyker vi ner i rabatten tillsammans med Patricia Bruun som forskat i örter, trädgårdar och kloka gummor i boken ”Medicin, mat och magi”.

  I ”Den hemliga trädgården” synar idéhistorikern Ronny Ambjörnsson idéer och föreställningar om trädgårdar genom olika tider.

  Vi besöker också en utställning om dialogen mellan trädgårdskonst och arkitektur på Arkitekturmuseet i Helsingfors.

  Programvärdar är Marit Lindqvist och Anna Dönsberg.

 • Vi besöker Kungsbokhandeln i Ekenäs för att se hur man tacklar utmaningarna inom bokbranschen idag.

  Den brittiska författaren Sarah Waters är aktuell med romanen ”Hyresgästerna”, en roman om passion, svartsjuka och brott i tjugotalets London där kriget har vänt upp och ner på allt och svept med sig pojkar och män. De kvinnor som nu måste leva vidare gör det i en helt ny värld – som också bjuder nya friheter.

  Kanadensisk-brittiska musikern Emma Hooper romandebuterade i vintras med romanen ”Etta and Otto and Russel and James” som handlar om 82-åriga Etta som beger sig ut på en drygt 3 000 km lång vandring genom Kanada för att få se havet. En berättelse om hur krig sätter djupa spår i folks vardag.

  Programvärdar är Anna Dönsberg och Marit Lindqvist. Gäst Kristina Grönqvist.

 • Johanna Holmström ville skriva en riktigt saftig thriller som utspelar sig i finlandssvensk miljö, och slutresultatet är Nordic noir-thrillern ”Hush Baby” som är förlagd till ett villaområde i Sibbo.

  Martina Moliis-Mellberg debuterar med en bok som består av tre prosalyriska sviter som påminner om kortfilmer. Tillsammans formar sviterna en litterär undersökning av ett våldsamt varande, en upplevelse av att vara på fel sida om sig själv och att vilja ta sig till sin rätta sida.

  Thomas Brunells nyutkomna bok ”Falla och Tala” innehåller en stor dos normkritik med försoning och humor som grundton.

  Programvärdar är Marit Lindqvist och Anna Dönsberg, med gästredaktör Catariina Salo.

 • Bokmagasinet besöker litteraturfestivalen Helsinki LitFest och träffar bl.a. den ryska författaren Michail Sjisjkin skriver om ormbunksväxten venushår som en metafor för mänsklig värme och kärlek i en berättelse som vindlar genom olika länder och städer samt tidsepoker.

  Nadifa Mohamed skriver om tre kvinnors kamp för överlevnad i 1980-talets Somalia, ett land drabbat av inbördeskrig och politiskt kaos.

  Programvärdar är Anna Dönsberg och Marit Lindqvist.

 • ”Jag tror att skälet till att man ännu i vår tid kittlas av myterna är att man egentligen tror att myten ger svar på grundläggande frågor och att den därför i berättelsens förklädnad uttrycker moraliska eller filosofiska sanningar” skriver statsvetaren och skribenten Johan Tralau i boken ”Monstret i mig – myter om gränser och vilddjur”.

  I romanen ”Isidor och Paula” gör författaren Ola Nilsson en tolkning av myten om Orfeus och Eurydike som tar tunnelbanetåget ner till underjorden och som för oss in i psykets mörkaste skrymslen.

  Den kanadensiska författaren Anne Carson baserar många av sina berättelser på de grekiska myterna – i ”Red Doc” får vi återstifta bekantskapen med Herakles och hans älskare Geryon, det röda bevingade monstret.

  Programvärdar är Marit Lindqvist och Anna Dönsberg.

 • I boken ”Allt vi här drömma om” skrev den svenska författaren Erik Wijk om sin pappa Olof, som en stor del av sitt liv levde ensam i ett primitivt hus i skogen. I vår är Wijk aktuell med en bok om sin mamma Ulla som under alla år sökte en roll, en plats och ett sammanhang i sitt liv.

  I "Den vita staden" skriver Karolina Ramqvist om det oväntade moderskapet, och i Tiina Laitila Kälvemarks roman ”Karkulahti” får den nya svärdottern i huset svåra tider. Gamla frun, som upplevt kriget, godkänner inte en ryska i huset. Båda kvinnorna har lämnat efter sig sådant som det är bäst att tiga om ...

  Programvärdar är Anna Dönsberg och Marit Lindqvist.

 • ”En arbetsplats är platsen man kommer till i tid och lämnar så fort som möjligt. Jag lär mig uppgifterna men inte mer” konstaterar Eskil i Jack Hildéns roman ”Vi, vi vaktmästare”.

  Idag kan man tala om en stark återkomst av arbetarlitteraturen i svensk litteratur. Många författare skildrar prekariatets utsatta situation med visstidsanställningar, regelvidriga arbetskontrakt, ett tärande jojo-liv mellan arbetslöshet och tillfälliga jobb. Och denna ständiga önskan om att bli sedd som människa och inte endast som en utbytbar maskin eller handelsvara.

  Vi har läst några nyutkomna svenska romaner som skildrar det meningslösa och trista arbetet liksom det absurda i arbetet.

  Vi har också träffat litteraturvetaren Maïmouna Jagne-Soreau för att prata om den samtida politiska dikten i Norden.

  Programvärdar är Marit Lindqvist och Anna Dönsberg.

 • Med den sexdelade romanserien ”Min Kamp” skriver Karl Ove Knausgård sanningen om sitt liv. De inblandade uppträder under eget namn och kan kännas igen. Men är det så enkelt? Claus Elholm Andersen har undersökt hur Knausgård utvidgar romanformen och samtidigt skapar långt utmejslade berättelser där det litterära är mycket viktigare än verkligheten.

  I den självbiografiskt färgade romanen ”Stjärnlösa nätter” skriver den svenskkurdiska författaren Arkan Asaad om hur en 19-årig kille mot sin vilja tvingas gifta sig med sin kusin. Det är en historia som utmynnar i öppen konflikt med familjen och ett desperat självmordsförsök. I uppföljaren ”Blod rödare än rött” går Asaad in för att förstå vad hederskulturen bottnar i, och återberättar sin egen fars historia som för oss tillbaka till 1970- och 80-talets Irak.

  Programvärdar är Anna Dönsberg och Marit Lindqvist.

 • Vad hände i den lilla polska byn Jedwabne den 10 juli 1941 när byns judiska befolkning brändes levande inne i en lada? I boken ”Vi från Jedwabne” skriver den polska journalisten Anna Bikont om hur de polska byborna under decennier tigit om vilka förövarna var och om orsakerna till judepogromerna i Polen.

  Teater Galeasen besöker som bäst Finland med den polske författaren Tadeusz Słobodzianeks pjäs ”Vår klass”, som delvis baserar sig på Anna Bikonts intervjumaterial.

  I Annika Ruth Perssons bok ”Hannah Arendts 1940-tal. En ickebiografi i tre delar” får vi se hur filosofen och den politiska tänkaren Hannah Arendt blir en viktig röst i New Yorks tidskriftsvärld med artiklar som spänner från pariapolitik till Kafkaläsningar, från massmord till historieskrivning, från existensfilosofi till statsgrundande.

  Den tyska författaren Günter Grass dog i veckan 87 år gammal - vilket är hans litterära och konstnärliga arv.

  Programvärdar är Marit Lindqvist och Anna Dönsberg.

 • ”Ukraina har varit ett av mina svåraste bevakningsområden någonsin som journalist. Det väcker känslor på ett sätt som jag inte har upplevt förut (med undantag för Israel och Palestina)” skriver Anna-Lena Laurén i boken ”Ukraina – gränslandet” som hon gett ut tillsammans med journalisten Peter Lodenius.

  Hösten 2014 resten journalisten Kalle Kniivilä runt på Krim för att samtala med både anhängare och motståndare till den ryska annekteringen av halvön. I vår är han aktuell med reportageboken ”Krim tillhör oss – imperiets återkomst”.

  Programvärdar är Anna Dönsberg och Marit Lindqvist.

 • I Norge hör deckare och påsken ihop, men varifrån härstammar traditionen med påskekrim?

  I Katarina Wennstams nya roman ”Skuggorna” får vi möta en annorlunda sorts brottslingar, som snarare ser sig som en rättsinstans. Om en man blivit dömd för ett brott, suttit av sitt straff och kommit ut igen, är det inte säkert att skuggorna tycker att han sonat sin skuld till samhället.

  Nene Ormes skriver fantasy som utspelar sig i stadsmiljö, s.k. urban fantasy, där Ormes hemstad Malmö befolkas av udda och sära varelser.

  I John Ajvide Lindqvists roman ”Himmelstrand” finner fyra familjer på campingsemester att allt omkring dem har försvunnit. Kvar finns bara en ändlös gräsvidd. Och så dom andra förstås ...

  Programvärdar är Anna Dönsberg och Marit Lindqvist.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä