Marjaana Toiminen

Marjaana Toiminen: Miten oppia asioista, jotka eivät vielä ole tapahtuneet

 • 57 min
 • toistaiseksi

Marjaana Toimisen yhteiskunnan digitalisoitumista käsittelevän sarjan viimeisessä osassa aiheena suurten yritysten kyky muuttua digitaalisessa murroksessa, puhutaan myös luovasta tuhosta ja monesta muusta Suomen tulevaisuuteen vaikuttavasta asiasta. Vieraina Aalto-yliopiston professori Liisa Välikangas ja Plusone Agencyn luova johtaja Henkka Hyppönen. (Ensilähetys 25.5.2015)

Lähetykset

 • ma 25.5.2015 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Marjaana Toimisen yhteiskunnan digitalisoitumista käsittelevän sarjan viimeisessä osassa aiheena suurten yritysten kyky muuttua digitaalisessa murroksessa, puhutaan myös luovasta tuhosta ja monesta muusta Suomen tulevaisuuteen vaikuttavasta asiasta. Vieraina Aalto-yliopiston professori Liisa Välikangas ja Plusone Agencyn luova johtaja Henkka Hyppönen. (Ensilähetys 25.5.2015)

 • Marjaana Toimisen aiheena tänään se mitä yksityisyydelle tapahtuu digitalisoituvassa maailmassa ja mitä kyberrikollisuudesta tulee tietää. Vieraana Sami Honkonen, kehitysjohtaja Reaktor, Timo Piiroinen, rikoskomisario, KRP ja Pasi Koistinen, Senior Security Advisor, Silveskin. (Ensilähetys 18.5.2015)

 • Internetin tulevaisuus on tänään aiheena Marjaana Toimisen digitalisoitumista käsittelevässä ohjelmasarjassa. Vieraana Johannes Koponen ja Aleksi Aaltonen.
  Studiossa pohditaan kuinka suuri hyöty kaikkiin esineisiin upotetuista pienistä sensoreista voisi arkielämässämme olla ja miten suuria eettisiä ja yksityisyyden suojaa rapauttavia asioita laitteettomaan internettiin voi liittyä.
  Ohjelmassa futurologi Elina Hiltunen pohtii myös moraalikysymyksiä, jos kaksi robottiautoa on ajamassa kolarin ja vain toisen auton matkustajat voidaan säästää niin kuka päättää kenen henki on arvokkain. (Ensilähetys 11.5.2015)

 • Aiheena kaupunkien ja liikenteen tulevaisuus. Studiossa ovat kaupunginjohtaja Pekka Sauri,toimiva kaupunki -hankkeen vetäjä Laura Aalto sekä Smart City hankkeita toteuttanut Maria Ritola.

 • Kun kaikki on digitaalisesti pilvessä, mihin enää tarvitaan museoita? Entä millainen on tulevaisuuden kirjasto? Saako suomenkielisiä kirjoja koskaan järkevään hintaan ja helposti verkosta? 
  Kuvataiteilija Nanna Susi, kaupunkitaiteilija Meiju Niskala ja ohjaaja Paavo Westerberg pohtivat taiteen ja kulttuurin tulevaisuutta. Jos robotti osaa säveltää ja näytellä, mihin tarvitaan ihmistä? Taiteilijat pohtivat, ovatko kulttuurin tekijät edes kovin avoimia tulevaisuudelle, vai katsovatko mieluummin menneeseen.

  Marjanan kysymykseen mikä teos kannattaisi laittaa aikakapseliin ja avata sadan vuoden päästä Paavo halusi laittaa näyttelijän, Meiju Olennaistamo yhteisötaideoksen ja Nanna multaa ja matoja.
  Kolmikko pohti myös studiossa kuka olisi hyvä airut tulevaan, välittäjä, näkijä tai selventäjä, joka auttaisi ihmisiä näkemään mahdollisuuksia ja ymmrtä'mään tulevaisuutta.
  Nimensä tähän hetkeen saivat Chaplin, Spede, Hitchcock, Jeesus ja Schwarzenegger. (Ensilähetys 27.4.2015)

 • Marjaana Toimisen digitalisaatiota käsittelevässä ohjelmasarjassa aiheena tänään kauppa ja palvelut. Studiossa TBWA:n varatoimitusjohtaja, yritysten strategiaan erikoistunut Marco Mäkinen ja S-ryhmän marketkaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.
  Kauppa koskettaa melkein kaikkia jollain tasolla mutta silti kaupassakäyntikokemukset eivät usein ole kovin miellyttäviä. Nopeutta, sujuvuutta, maksamisen helpoutta, virtuaalisia sovituskoppeja. Kaikkea on suunnitteilla ja kokeiltukin jo.
  Mutta kuka haluaa itseensä tatuoidun tarran jolla voi maksaa? Ja onko kaupassakäynti kuitenkin edelleen sosiaalinen tapahtuma, josta ei kokonaan halutakaan luopua. Kivijalkakaupat ovat myös olohuoneita.
  Verkkokauppojen sujuvuutta ja käyttömukavuutta kritisoitiin paljon ja verkkokauppojen suurkuluttaja päätoimittaja Maria Veitola kertoo ohjelmassa ostavansa ruokaa lukuunottamatta 90% asioita verkosta mutta myös palauttavansa niistä ainakin 75%. Onko siinäkään järkeä.

 • Aiheen Startupit, Studiossa ovat Powerkissin perustaja, exitin tehnyt Maija Itkonen ja Vision+ -pääomaisjoittajaja Tero Ojanperä, Nokian entinen palvelujohtaja.

  Startup on pieni nopeaan kasvuun ja kansainvälistymiseen tähtäävä yritys.  Suomessa starupit ovat saaneet paljon julkisuutta mutta varsinaista buumia niiden ympärillä ei vielä ole. Suomi on maa, jossa on eniten patentteja mutta vähiten yrittäjiä koko Euroopassa. Startup buumi saattaa siis olla harhaluulo, mutta niin on myöskin käsitys siitä starupit ovat lähinnä pelejä tai muuta digitaalisia sovelluksia kehittäviä yrityksiä. Niitä perustetaan lähes kaikille toimialoille.

  Ohjelmassa Maija, Tero ja Marjaana pohtivat startuppien mahdollisuuksia kasvattaa kansantaloutta, listaavat kiinnostavia yrityksiä ja kehottavat suomalaisia yrittäjiä rohkeuteen. Näkemyksiään kasvuyrityksistä kertovat myös Slush-tapahtuman isä ja nykyinen startup-yrittäjä  Miki Kuusi ja New Yorkissa vaikuttava TBWA/Digital Artsin mainospomo Juuso Myllyrinne. (Ensilähetys 13.4.2015)

 • Puoli vuosisataa yhteen menoon paisuneelle perinteiselle mediateollisuudelle taistelu yleisön ajasta ja etenkin hänen kukkarostaan on muuttunut julmaksi. Vlogaajat, uuden ajan tarinankertojat, saavat suurempia seuraajamääriä kuin paikalliset sanomalehdet tilaajia. Miten mainostaminen on muuttunut ja tulisiko yritysten kertoa enemmän tarinoita ja median pitempiä tarinoita?

  Marjaana Toimisen kanssa mediasta keskustelevat Riitta Pollari, nykyinen yrittäjä mutta vielä joku aika sitten Sanoma kustantajana yksi Suomen vaikutusvaltaisimmista mediaihmisistä ja luova johtaja Jani Halme Mediatoimisto Toinen-PHD:stä.

 • os joka kolmas ammatti voi hävitä 20 vuodessa, miten koulun pitää readoida? Mitkä aineet ja taidot ovat tulevaisuudessa tärkeitä, ja miten niitä pitää opettaa? Peruskoulujen opetus uudistuu ensi vuonna, mutta mitä merkitystä muutoksilla on, jos lukio ja työhön valmistavat koulut jäävät ennalleen? Vai poimiiko jokainen tulevaisuudessa verkosta ammattiin pätevöittävät kurssit ja suorittaa ne kun tarve on?

  Vieraana kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka ja filosfian tohrtori Lauri Järvilehto. Ohjelmassa kuullaan kommentit myös tekniikan tohtori Jyrki Kasvilta ja yrittäjä Saku Tuomiselta.

 • Mitä tapahtuu työelämän digitaalisessa murroksessa? Millaista työtä teemme viiden tai kymmenen vuoden päästä? Vai teemmekö mitään.

  Suomesta hävisi vuosina 1995 - 2008 välillä 300 000 keskipalkkaista työtä. Valtaosan kaappasivat koneet. Jatkuuko kehitys samansuuntaisena - tulevatko robotit ja automatisaatio viemään työpaikat?

  Marjaana Toimisen vieraina olivat parempaa työelämää kehittävän 925Design -yrityksen toimitusjohtaja Pekka Pohjakallio sekä tyttöjen koodausopettaja ja lastenkirjailija Linda Liukas.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä