Itämeren historiaa

Jakso 1: Jää

 • 41 min
 • toistaiseksi

Jää tekee Itämerestä ja sen historiasta erityisen. Jää on pysäyttänyt laivaliikenteen, mutta se on myös mahdollistanut monta asiaa: paikallisten talviteiden verkoston, kartoittamista ja sodankäyntiä.
Jaksossa käydään läpi myös jäänmurtamisen historiaa ja merkitystä etenkin Suomen näkökulmasta. Haastateltavina Timo Kunttu, Mikko Huhtamies, Mika Kallioinen, Yrjö Kaukiainen, Seppo Laurell. Toimittajana Harri Alanne.

Lähetykset

 • ma 6.7.2015 12.16 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Itämeren merenkulussa on eri aikoina otettu valtavia riskejä. Kauppa on houkuttanut, ja vaaralliselle Suomen rannikollekin on uskaltauduttu huonokuntoisilla laivoilla. Miten eri aikoina meriturvallisuutta on yritetty parantaa? Miten Suomen majakkalaitos kehittyi? Milloin havahduttiin Itämeren ympäristöriskeihin. Haastateltavina Seppo Laurell, Mika Kallioinen, Mikko Huhtamies, Simo Laakkonen. Toimittajana Harri Alanne.

 • Kuka on eri aikoina hallinnut Itämerta? Millaisia sotalaivoja Itämeren rannikkovaltioilla on ollut? Itämeren historiaa sarjan kolmannessa jaksossa asiaa mm. siitä, miten Hansa-liitto ulkoisti sodankäynnin, miten Ruotsista tuli Itämeren merimahti ja miksi Suomen sodassa kävi niin kuin kävi. Haastateltavina Mikko Huhtamies, Mika Kallioinen, Yrjö Kaukiainen. Toimittajana Harri Alanne.

 • Mikä se Hansa-liitto olikaan? Jaksossa perehdytään Itämeren kaupankäynnin vaiheisiin aina Hansa-liiton ajasta alkaen. Mitä Itämerellä on rahdattu ja minne? Miten Pietarin perustaminen vaikutti tavaravirtoihin Itämerellä? Jaksossa myös avataan turkulaisen kauppiaan Carl Magnus Dahlströmin toimintaa Itämerellä 1800-luvulla. Haastateltavina Mika Kallioinen, Mikko Huhtamies, Yrjö Kaukiainen. Toimittajana Harri Alanne.

 • Jää tekee Itämerestä ja sen historiasta erityisen. Jää on pysäyttänyt laivaliikenteen, mutta se on myös mahdollistanut monta asiaa: paikallisten talviteiden verkoston, kartoittamista ja sodankäyntiä.
  Jaksossa käydään läpi myös jäänmurtamisen historiaa ja merkitystä etenkin Suomen näkökulmasta. Haastateltavina Timo Kunttu, Mikko Huhtamies, Mika Kallioinen, Yrjö Kaukiainen, Seppo Laurell. Toimittajana Harri Alanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä