Politiikkaradio

Sisäisiä siirtoja vai kiintiöpakolaisia?

 • 29 min
 • toistaiseksi

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Essayah arvostelee komission ehdotusta Välimeren pakolaisten sisäisistä siirroista EU:n alueella.

”Nyt on otettu tämä niin sanottu poikkeuksellinen hätätilamekanismi käyttöön, joka tarkoittaa todellakin sitä, että komissiosta sitten katsotaan, että mille maalle minkäkin verran näitä sisäisiä siirtoja tehdään.”

”Tällä tavalla ei tulla ratkaisemaan tätä tilannetta. Tämä pahimmillaan kiihdyttää ihmiskauppaa ja ihmissalakuljetusta tuolla alueella, koska annetaan signaali siitä, että Italiasta ja Kreikasta pääsee eteenpäin niihin maihin, joissa turvapaikkaselvitykset saattaa kestää vuodesta kahteen. Tämä pahimmillaan vaan ruokkii vakavaa rikollisuutta eikä suinkaan ole oikea vastaus tähän ongelmaan”, sanoi Essayah Politiikkaradiossa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan myös hallitus vastustaa hätätilamekanismin käyttöä.

”Kyllä tämä komission ehdotus on huono. Se on perussuomalaisten linjan vastainen ja se on myös hallitusohjelmassa, vaikka sitä ei spesifisti ole sanottu, että juuri tällaista hätätilamenettelyä vastaan. Hallitusohjelmassa on todettu, että näiden sisäisten siirtojen EU:ssa pitäisi perustua vapaaehtoisuuteen. Ja tällä evästyksellä ministeri Orpo on myös lähetetty sinne neuvotteluihin, että hänen tulee puolustaa tätä vapaaehtoista mallia prosessin kaikissa vaiheissa.”

Essayahin mukaan parempi tapa olisi hoitaa Välimeren pakolaisongelmaa kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta. Tarpeen vaatiessa vaikka lisäämällä komission ehdotuksessa mainitut 800 pakolaista Suomen 1050 kiintiöpakolaisen kiintiön päälle.

”Toivotaan, että siellä vielä olisi mahdollisuus pyörtää tätä päätöstä ja panostaa esimerkiksi tähän tällä hetkelläkin käytössä olevaan kiintiöpakolaisjärjestelmään, joka siinä mielessä on parempi, että ne ihmiset ovat todellakin jo pakolaisstatuksen saaneita ja näitten ihmisten taustat pystytään tutkimaan. Tiedetään että esimerkiksi Suojelupoliisi pystyy tekemään heidän kohdallaan selvityksen ja pystytään kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä sitten sen kautta tuomaan Suomeen.”

”Haluan alleviivata, että tähän humanitaariseen kriisiin pitää tarttua, mutta nämä sisäiset siirrot on täysin väärä tapa”, sanoi Essayah Politiikkaradiossa.

Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Lähetykset

 • ti 16.6.2015 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • SDP:n mukaan unonin valtaa pitäisi lisätä työlainsäädännössä, sosiaaliturvassa, pakolaispolitiikassa, rajavalvonnassa. EU:n pitäisi taata kaikille eurooppalaisille vahvat työelämän ja sosiaaliturvan vähimmäisoikeudet ja säälliset työehdot, SDP linjaa. Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa?

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa? Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Perussuomalaiset suunnittelevat hyppäävänsä EU-vaalien jälkeen Euroopan parlamentissa perusteilla olevaan uuteen kansallismielisten ryhmään. Miten yhteistyö italialaisten ja ranskalaisten kansallismielisten kanssa edistäisi Suomen intressejä? Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa?

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Minkälaista EU-politiikkaa Suomen pitää ajaa? Kokoomuksen mukaan vahva ja yhtenäinen Euroopan unioni on Suomen etu. Puolue kannattaa läheistä yhteistyötä tiukkaa talouskuria ajavien Hansa-maiden kanssa.

  Eurovaalitentissä on Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

  Toimittajina ovat Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Aloittiko pakolaiskriisi eurooppalaisen liberalismin kriisin? Repäisikö eurokriisi railon pohjoisen ja etelän välillä? Miksi moni itäisen Euroopan maa ratsastaa avoimesti EU-vastaisella politiikalla? Mistä on kyse?

  Elääkö Eurooppa keskellä polittista murrosta vai kriisiä? Mitä Euroopalla on edessään?

  Vieraina ovat Vapiseva Eurooppa -kirjan kirjoittajat väitöskirjatutkija Antti Ronkainen sekä yliopistonlehtori Katalin Miklóssy.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) hallituspohjaratkaisu on tehty. Rinteen kanssa hallitusneuvotteluihin lähtevät Suomen Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP.

  Alkavatko neuvottelut perinteisen punamultahallituksen, uuden punamultahallituksen, kansanrintamahallituksen, viherpunamultahallituksen vai peräti hillotolppahallituksen synnyttämiseksi?

  Mitä nimityksiä Rinteen valitsemalle hallituspohjalle on some-kansan toimesta keksitty?

  Mikä on kuvaavin lempinimi rakenteilla olevalle pääministeri Antti Rinteen hallitukselle? Kenen ehdotus kruunataan?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia.

 • SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP istuvat nyt Säätytalolla neuvottelemassa.

  Onko Suomessa pian punamulta-hallitus?

  Onko kokoomuksen paikka pian oppositiossa 12 vuoden hallitusvastuun jälkeen?

  Studiossa kansanedustajat Antti Kurvinen (kesk.), Hanna Sarkkinen (vas.) ja Jukka Kopra (kok.). Haastattelijana Linda Pelkonen.

 • Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) aloittaa hallitusneuvottelut punamultahallituksen synnyttämiseksi. Rinteen kanssa hallitusneuvotteluihin lähtevät Suomen Keskusta, Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP.

  Syntyykö perinteinen punamultahallitus vai uusipunamulta, kansanrintama, vai viherpunamulta?

  Studiossa politiikan toimittajat Tulikukka de Fresnes, Tapio Pajunen ja Linda Pelkonen.

 • Isoilla jäsenmailla on EU:ssa suuri painoarvo. Tulevissa eurovaaleissa tulokset Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa tulevat osoittamaan Euroopan parlamentin suunnan. Mistä syistä isoissa unionimaissa äänestetään?

  Mitkä ovat äänestäjille tärkeitä kysymyksiä Saksassa, Espanjassa, Ranskassa, Italiassa?

  Pystyvätkö oikeistopopulistiset ja kansalliskonservatiiviset puolueet yhdistämään voimansa eurovaaleissa?

  Vieraana on Ulkopoliittisen instituutin vanhempi Tuomas Iso-Markku.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Antisemitismi, muslimivastaisuus, oikeistopopulismi ja väkivaltaiset ääriliikkeet näkyvät eri puolilla eurooppaa. Nationalismin kasvu näkyy eri maissa eri tavoilla.

  Puolaa hallitseva Laki- ja oikeuspuolue haluaa kieltää abortin kokonaan. Unkarissa Fidez-puolueen Viktor Orban kyseenalaistaa oikeuslaitoksen ja vapaan median roolia.

  Kansallismieliset puolueet ovat olleet nousussa. Ruotsissa ruotsidemokraatit, Virossa Ekre ja Suomessa perussuomalaiset ovat saaneet vaaleissa suhteellisen hyvät tulokset, reilun 17 % kannatuksen.

  Ranskassa on pitkään seurattu Marine LePenin johtaman äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman nousua.

  Miksi nationalismi ja oikeistopopulismi ovat lisänneet kannatustaan Euroopassa? Mistä tämä kumpuaa?

  Suomen, Saksan, Italian, Tanskan ja Ranskan maahanmuuttokriitisten puolueiden edustajat suunnittelevat yhdistävänsä voimansa EU:n toukokouun parlamenttivaalien jälkeen. Mikä tämän yhdistymisen merkitys olisi?

  Mitä brexit opetti populismista?

  Studuiossa Strasbourgin ja Jyväskylän yliopiston tutkimusprofessori Niilo Kauppi ja populismiin erikoistunut valtio-opin yliopistolehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistosta. Haastattelijana Linda Pelkonen.

 • Hallitusneuvottelut ovat tunnusteluvaiheessa. Mitkä puolueet valikoituvat hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyspatteriston perusteella jatkokeskusteluihin?

  Puolueiden istumajärjestys eduskunnassa muuttuu: jatkossa Perussuomalaiset istutetaan suuren salin oikeaan laitaan. Miksi puolueen istumapaikan siirto ärsyttää Perussuomalaisten johtoa? Vieläkö puolue edustaa SMP-traditiota?

  Mitä SDP:n kansanedustajan Hussein al-Taeen eri ihmisryhmiä halventavista Facebook-kirjoituksista seuraa? Tuleeko rikossyytteitä, ja jos tulee, mitkä ovat poliittiset seuraukset?

  Ratkesiko Vihreiden puheenjohtajakisa Maria Ohisalon ilmoitettua ehdokkuudesta puheenjohtajaksi?

  Politiikkaradion toimittajat Linda Pelkonen ja Tapio Pajunen analysoivat politiikan viikon tärkeimpiä tapahtumia ja asetelmia.

 • Eduskuntaryhmät vastasivat hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyksiin. Ensimmäisessä kysymyksessä tivataan sitoutumista ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen. Muissa kysymyksissä kysytään tukea Suomen ulkopolitiikan linjalle ja vaaditaan keinoja julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi.

  Syntyykö Rinteen kysymyksillä hallitus? Löytyykö ilmasto-, Eurooppa- ja talouspolitiikasta yhteinen näkemys?

  Kummat ovat heiveröisiä: puolueiden vastaukset Rinteen talouskysymyksiin vai Rinteen talouskysymykset?

  Keskustelemassa ovat Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sekä vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

Klipit

 • Politiikkaradion Puheet päreiksi -kaksikko dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat vaalikeskustelua ja sitä, miten hallitus-oppositio -asetelman katoaminen päivän politiikan kartalta vaikuttaa eduskuntavaaleihin ja puolueiden kannatukseen.

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä