Radio Suomi Turku

YLE Turku: Minna Ora valmisteli rock-levyä rintasyöpähoitojen lomassa

 • 10 min
 • toistaiseksi

Tarja Hiltunen tapasi salolaisen Minna Oran keväällä 2014. Minna oli sairastunut rintasyöpään ja hänen kanssaAn juteltiin hoidoista ja musiikista, laulaja kun on kyseessä. Puoli vuotta aiemmin hänen päähänsä oli alkanut tulvia tekstiä kesken ajomatkan kotiin. Tekstin takaa löytyi tarina syöpään kuolevasta ihmisestä. Pari viikkoa tämän jälkeen hän löysi rinnastaan kyhmyn.

Vaan mitä kuuluu Minnalle nyt?

Lähetykset

 • pe 29.5.2015 11.20 • Yle Areena

Jaksot

 • "Naisten ongelma on syrjintä, miesten syrjäytyminen". Tätä ristiriitaa pohditaan vuoden 2019 ensimmäisessä Kallen Kantapöydässä.

  Miehet kuolevat nuorempina kuin naiset. Miehissä on enemmän alkoholisteja kuin naisissa. Miehet ovat useammin väkivallan tekijöinä sekä myöskin väkivallan kohteina kuin naiset. Miehet tekevät enemmän itsemurhia kuin naiset ja kun puhutaan nuorten syrjäytymisestä, puhutaan käytännössä enimmäkseen nuorten miesten syrjäytymisestä. Lähes puolet naisista saa Suomessa korkeakoulutuksen kun taas miehistä vain vajaa kolmannes.

  Näiden mittareiden mukaan miehet ovat siis tässä maassa epätasa-arvoisessa asemassa naisiin nähden. Mistä tämä johtuu ja pitäisikö tälle tehdä jotain?

  Näitä pohtimassa Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä kirjalilija Niina Repo, mentalisti Pete Poskiparta sekä aiheesta artikkelin kirjoittanut politiikan tutkija Erkka Railo.

 • F1-kuljettaja Michael Schumacher täytti 3. tammikuuta 50 vuotta. Schumi juhlii lehtitietojen mukaan poissa julkisuudesta. Ja poissa julkisuudesta hän on nyt ollut jo yli viisi vuotta, eli siitä lähtien kun hän loukkaantui vakavasti lasketteluonnettomuudessa Ranskan Alpeilla.

  Michael Schumacher on voittanut seitsemän Formula ykkösten maailmanmestaruutta, mikä tekee hänestä historian menestyneimmän F1-kuljettajan. Mutta onko hän paras? Muun muassa tätä kysymystä pohtii Turun sanomien F1-toimittaja Heikki Kulta. Kulta on nähnyt työnsä puolesta koko Schumacherin uran.

  F1-toimittaja Heikki Kultaa haastattelee Vesa-Matti Ruuska.

 • Tiedätkö mikä oli ravintola Tutis Vartiovuorenmäellä? Tai minkälainen jugend-helmi oli nykyisen Venäjän suurlähetystön laatikon tilalla samoilla kulmilla? Tai miksi Erik Bryggmanin suunnittelema tuhatpaikkainen pyöreä ravintola purettiin Samppalinnanmäeltä heti samana vuonna, 1929, kuin se rakennettiinkin?

  Rauno Lahtinen on saanut valmiiksi viimeisen kirjan sarjasta, jonka tekeminen kesti yli 10 vuotta. Turun Puretut Talot 5 käsittelee mm. edellä mainittujen kukkuloiden sekä Martin alueen rakennushistoriaa. Työn valmistuttua on aika kysyä dosentti Lahtiselta myös, mistä 1950-1980-lukujen purkamisvimma Turussa johtui. Ja mikä se kuuluisa Turun tauti oikein oli?

  Kalle Talonen jututtaa Rauno Lahtista, matka alkaa Vartiovuorenmäen päältä.

 • Den glider in…! Tukholmassa 1995 saatiin viimein suomalaisen maajoukkuejääkiekon täyttymys ja Bratislavassa 2011 toinen, kun leijonat otti MM-kultaa miesten jääkiekossa. Melkoinen legendaaristen tappioiden ja niukkojen häviöiden sarja oli kuitenkin koettu ennen näitä voittoja.

  Yksi Koko kansan leijonat -kirjan kirjoittajista, politiikan tutkija Markku Jokisipilä kertoo Kalle Talosen haastattelussa kuinka nuori Markku meinasi paiskata television ikkunasta ulos vuoden 1986 keväällä Anders ”Masken” Carlssonin takia, ja kuinka tämä pettymys kääntyi täyttymykseksi kaksi vuotta myöhemmin Calgaryssa.

  Normaalisti poliittista historiaa ja nykypäivän poltiikkaa tutkiva Jokisipilä pääsi jääkiekkoliiton tilaamassa juhlakirjassa käsittelemään tarkemmin yhtä intohimoistaan eli jääkiekkoa. Yhteiskunnalliset asiat ja poliittiset päätökset olivat kuitenkin vahvasti vaikuttamassa myös siihen, että jääkiekko muuntui 1960-luvun pikkulajista Suomen ykkösurheilulajiksi.

 • ”Salibandyssä voi varastaa aika paljon. Kun iso läski vitonen jää vaan ylös kellumaan ja toivoo että omat puolustajat klaaraa tilanteen, niin maaleja voi tulla paljonkin. Mutta joukkue häviää.”

  Näin tuore salibandyn maailmanmestari Mikko Hautaniemi perustelee sitä, miksi hän oli vuosia Sveitsin salibandyliigan maalipörssin kärkinimiä, vaikka ei omasta mielestään elänyt urheilijan elämää.

  Kun joukkue hävisi numero 5 jaksoi lopussa piiputtamiseltaan tuskin enää laukoa, hän päätti muuttaa elämänsä. Kuntokuuri ja ruokavaliomuutos on pitänyt ja siitä palkintona TPS:aan palannut turkulaislaituri sai 29-vuotiaana ensikomennuksen maajoukkueeseen ja kulkee nyt kultamitali taskussaan.

  Kalle Talonen jututtaa Hautaniemeä mestaruusjuhlista ja siitä miten kuntoharjoitteet tuntuvat pitemmän päälle paremmalta kuin sipsien syöminen.

 • Tekeekö mieli käydä Turun keskustassa? Ja tullaanko keskustaan tosiaan ostosten vai jonkun muun perässä? Kuten viihtymisen?

  Kaikkia ei keskustaan lähteminen huvita, vaan kauppakeskukset tai kotisohva vievät voiton. Joukkoliikenteen käyttö on vähentynyt selvästi Turun seudulla sen jälkeen kun Kauppatori muuttui toriparkki-työmaaksi ja bussilinjat vedettiin uusiin paikkoihin. Ydinkeskustan kauppiaat ovat valitelleet, että myöskään autolla ei oikein tulla kun keskusta on sekaisin.

  Näihin lääkkeeksi Turku on tarjonnut kahta kampanjaa:

  1. Viikonloppuisin sekä arkisin kello 14:n jälkeen ydinkeskustassa pysäköinti on ilmaista.
  2. Aikuinen pääsee lauantaisin kulkemaan Föli-busseissa lastenlipulla.

  Kalle Talosen kanssa Turun keskustasta ja kampanjoista keskustelemassa kolme turkulaista: Tuula Vainikainen, Sinikka Svärd ja Tapani Kinnunen.

 • Vastikkeetonta rahaa! Jota ei edes menetä kun menee töihin. Paitsi sitten jos tienaa paljon niin maksaa enemmän veroja sen edestä.

  Jonkun mielestä perustulo passivoi ja toisen mielestä aktivoi ihmisiä. Joistakin se vastikkeeton raha kuulostaa tosi pahalta ja joistakin tosi hyvältä. Poliitikot perustelevat päinvastaisia kantojaan viittaamalla yhteen sun toiseen tutkimustulokseen. Ketä uskoa?

  Suomen kaksi vuotta kestänyt perustulokokeilu päättyy vuodenvaihteessa ja nyt olisi johtopäätösten aika. Pitääkö perustulon olla kustannusneutraali vai saako se maksaa yhteiskunnalle, jos tuloksena on hyvinvointia ja onnellisuutta?

  Kallen Kantapöydässä silpputyöläinen Marko Laihinen ja kirjailija Roope Lipasti päätyvät perustulon puolelle. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mielestä perustulo ei taas ole hyvä idea. Kuuntele perustelut!

  Gonginlyöjänä Kantapöydässä Kalle Talonen.

 • ”Pelkkä matka maksaa enemmän kuin yhden tulisijan nuohous.” Ruskon piirinuohooja Mauri Hirvonen arvioi tältä pohjalta nuohouksen vapaata kilpailua, joka on toteutumassa vuoden 2019 alusta, mikäli eduskunta hyväksyy uuden pelastuslain suunnitellussa muodossa.

  40 vuotta piirinuohoojana ollut Hirvonen aikoo jatkaa itse yrittäjänä piirinuohousjärjestelmästä luopumisen jälkeen. Hän ei ole lakimuutoksen kannalla, vaan arvelee se tuovan eriarvoisuutta asiakkaiden maksuihin. Syrjäseuduilla asuvat maksavat nuohouksesta jatkossa enemmän kuin taajamissa asuvat. Hirvonen pelkää myös paloturvallisuuden heikentyvän hintakilpailun myötä.

  Kalle Talonen kiipesi piirinuohooja Hirvosen kanssa ruskolaisen omakotitalon katolle imuroimaan piippua ja puhumaan pelastuslaitoksen uudistuksesta ja nuohouksesta.

 • Uutisissa kuuluu usein lause "poliisi tutkii palon syttymissyytä", mutta mitä kaikkea tuo fraasi pitää sisällään? Eino Kossila tapasi Lounais-Suomen poliisin teknisen tutkinnan ryhmänjohtajan rikosylikonstaapeli Jyri Jutin.

 • Kaikki tietävät nyt että Supercell-pelimiehet ovat selkeästi suurituloisimpia suomlaisia. Tai siis sellaisia, jotka maksavat veronsa Suomeen. Kaikki eivät maksa.

  Tämä periaatepäätös kerää kiitosta Kallen Kantapöydältä. Ohjelmassa pohditaan Ylen verolaskurin pohjalta myös mihin veroeurot menevät. Onko suhde oikea, jos esimerkiksi yritystukiin menee veroistasi 150 euroa ja ympäristön pilaantumisen torjuntaan 18 €?

  Veropäivän lempinimenä tunnetulle kansalliselle kateuspäivälle ehdotellaan myös muita vaihtoehtoja.

  Kantapöydän veronmaksajina Kalle Talosen kanssa Pete Poskiparta, Satu Rasila ja Roope Lipasti.

 • Pormestari vai kaupunginjohtaja? Turkua johtaa nykyään virkamies-statuksella kaupunginjohtaja. Esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella on siirrytty poliittisesti valittuun ja avoimemmin poliittisia päätöksiä tekevään pormestarimalliin. Pitäisikö Turunkin vaihtaa kaupunginjohtaja pormestariin?

  Turun johtamisjärjestelmän uudistamista suunnittelee kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Katteluksen (kok.) johtama ohjausryhmä, joka tekee esityksensä asiasta keväällä 2019.

  Shakkikello-debatissa pormestarimallia kannattaa Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja Turun kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jukka Vornanen. Kaupunginjohtajamallin puolella on Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu Jaakko Lindfors.

  Lahjomaton shakkikello antaa kummallekin tasan 3 minuuttia aikaa argumentoida oman näkemyksensä puolesta, toisen päälle ei tässä ohjelmassa saa puhua. Shakkikellon virallisena kellokallena toimii Kalle Talonen.

 • Miten pyydetään anteeksi oikein? Anteeksipyyntö ei saa olla performanssi. Anteeksi pitää pyytää sitä mitä on tehnyt eikä sitä, millaisen reaktion on aiheuttanut muissa. Ja vilpitön pitäisi olla.

  Moni mainekriisi ja julkisuuskohu olisi kuitenkin ennaltaestettävissä, jos johtajan integriteetti ja tunnetaidot olisivat paremmalla tolalla. Viestintäasiantuntija Anna Sorainen, yrityspomo itsekin, kirjoitti johtajille selviytymisoppaan kriisitilanteisiin. Sori – johtaja ja julkisuus kriisissä –kirjassa puhutaan paljon anteeksipyytämisestä. Ja todetaan että moka ei ole lahja. Vaikka onni se voikin lopulta olla.

  Mukana omia tarinoitaan kertomassa ovat Atte Jääskeläinen, Anne Berner, Mika Kojonkoski, Risto Siilasmaa sekä Kittilän entinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä.

  Kalle Talonen keskustelee Anna Soraisen kanssa johtajien kriiseistä ja anteeksi pyytämisestä. Aluksi mennään kuitenkin Anna Soraisen omaan menneeseen julkisuuskriisitilanteeseen, johon liittyi mm. Kimi Räikkönen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kahdeksan minuutin ajan Suomi oli maailmanmestari, kunnes videotuomarin päätös hylkäsi jatkoaikamaalin.

  Rangaistuslaukauskilpailussa Suomen Susanna Tapani joutui paikkaan, jossa hänen oli onnistuttava tai USA vie maailmanmestaruuden. Tapani oli säästänyt niin sanottua ringetteharhautustaan takataskussa monta vuotta MM- tai olympiafinaalia varten ja nyt tilanne tuli. Paljon harjoiteltua kikkaa ei oltu käytetty koskaan aiemmin peleissä, jotta vastustajien maalivahdeilla ei olisi siitä tietoa.

  Laukaus ei kuitenkaan lopulta onnistunut loppuottelussa ja pettymys oli valtava. Tapani uskoo kuitenkin henkisen valmentajan avulla pääsevänsä yli finaalin vaiheista, vaikkei nyt juuri rankkarin vetäminen tunnu hyvältä ajatukselta. Lopulta nälkä ja näyttämisen halu vain kasvoi historiallisen menestyksekkään MM-turnauksen myötä.

  Kalle Talonen kertaa dramaattisen MM-finaalin vaiheita Susanna Tapanin kanssa.

 • Kallen Kantapöydän suuressa (tai keskikokoisessa) vaalispesiaalissa ruoditaan aluksi vaalisalaisuuksia. Miksi toinen ei kerro puolisollekaan mitä puoluetta äänestää? Ja miksi toinen (kuten kuvan Tappara-paitainen Marko Laihinen) taas ottaa kuvan omasta äänestyslipukkeestaan ja jakaa sen auliisti kaikille?

  Satu Rasila ja Erkka Railo puolestaan eivät halua kertoa mitä puoluetta äänestävät, ettei kaikkea heidän sanomisiaan tulkita sen jälkeen tuon yksittäisen filtterin läpi.

  Vaalisalaisuuskeskustelun jälkeen kantikset saavat kertoa mistä olisi pitänyt puhua vaalien alla enemmän. Erkka Railolla tämä tarkoittaa taloutta, Marko Laihisella kellojen siirtämistä ja Satu Rasilalla kauneutta.

  Kantapöydän isäntänä gongia soittaa puoluepoliittisesti sitoutumaton Kalle Talonen.

 • - Siinä on ohjelmoitava itsensä sormia napsauttamalla semmoiseen puupäätilaan. Koivuhalkona, autopilotilla vedetään sen minkä se sitten kestää.

  Näin kuvaa Apulanta-laulaja Toni Wirtanen omaa suoritustaan Voice of Finland –ohjelman ensimmäisessä suorassa lähetyksessä kollega Olli Lindholmin kuoleman jälkeen. Sama tekniikka toimii kuulemma myös hautajaisissa, joissa laulamisesta hänellä on jo valitettavan paljon kokemusta.

  Tähtivalmentaja Wirtanen avasi laulukilpailuohjelman laulamalla itse Yön Särkynyt Enkeli –kappaleen. Voice of Finlandin ensimmäinen suora semifinaali oli sen viikon Suomen katsotuin TV-ohjelma 1,1 miljoonalla katsojalla.

  Toni Wirtanen avaa Kalle Talosen haastattelussa Olli Lindholmin merkitystä itselleen sekä Apulannalle. Hän kertoo myös miten ei olisi 90-luvun alussa Heinolassa hyväksynyt sellaista urakaarta itselleen tai bändilleen, minkä on sittemmin tullut luoneeksi.

  Lopussa yritetään puhua saloa. Alussa puhutaan siitä miksi Toni ei halua kertoa ketä äänestää vaaleissa.

 • Salibandyn maailmanmestari Miko Kailiala teki ennen kauden alkua ison päätöksen, jota ei ole katunut. Hän palasi viiden Helsingin vuoden jälkeen takaisin kotiin Turkuun ja TPS:aan.

  - Nyt on mahdollisuus nostaa pytty lempiseurassani. Ainoassa seurassa, joka on sydämessäni.

  TPS yllätti välierissä Seinäjoen Peliveljet ja pelaa ensimmäistä kertaa seurahistoriassa SM-finaaleissa. Siellä yritetään jälleen yllättää, tällä kertaa lajia viime vuodet Suomessa hallinnut Tampereen Classic. Kailiala uskoo että Tampereen ulkopuolella toivotaan vallan vaihtuvan.

  - Lähes koko suomalainen salibandyväki on varmasti meidän puolella ja liputtaa pienen ja piskuisen ja sympaattisen TPS:n puolesta näissä finaaleissa.

  Kalle Talonen jututta Kailialaa mm. välieräsarjan jälkeisestä tunteenpurkauksista, tepsiläisyydestä ja paluusta Turkuun sekä tavoitteesta olla maailman paras laitahyökkääjä.

 • Yle Radio Suomen Turun lähetyksessä kuultu eduskunnan ulkopuolisten puolueiden vaalitentti 2019. Mukana tentissä edsukuntavaaliehdokkaat Riku Mäkirinne (pp.), Lasse Mäkitalo (tl.), Voitto Suominen (ktp.), Mari Säisä (fp.), Kaija Kiessling (komm.), Janne Kuusisto (ipu), Hilkka Laikko (liik.), Saana-Maria Majatie (eop.) ja Olli Juntunen (ske.)

  Juontajina Tarja Hiltunen ja Ari Welling.

 • Föli-bussit ovat myöhästelleet aikatauluista jatkuvasti sen jälkeen kun Turun toriparkkityömaa ajoi linja-autot pois kauppatorilta. Uusien järjestelyjen lisäksi talven haastavat kelit vaikuttivat niin aikataulujen pettämiseen kuin matkustajamäärien vähentymiseenkin.

  Palaute ongelmista tulee yleensä suoraan ratin taakse. Linja-autonkuljettajat eivät kuitenkaan laadi aikatauluja, muistuttaa Jalobus Oy:n kuljettaja Tero Järvenpää.

  Aikatauluja pitäisi ruuhkaisimmilla linjoilla Järvenpään mukaan myös yksinkertaisesti löysätä.

  - Jos aamuruuhkassa on oletettuna 25 minuuttia aikaa päästä Varissuolta keskustaan niin eihän se pidä paikkaansa. Se ei ole realistista, kun joka pysäkillä pitää kuitenkin pysähtyä.

  Vuonna 2021 tulossa on runkolinjauudistus, joten aikatauluja rukataan lähivuosina urakalla. Järvenpää esittää Kalle Talosen haastattelussa toiveen uusien suunnitelmien tekijöille.

  - Toivoisin että kaikilta Turun seudun suurimmilta linja-autofirmoilta otettaisiin yksi kokenut kuljettaja konsultoimaan tulevia linjoja ja aikatauluja, jotta ne saataisiin kerralla viilattua oikein eikä menisi seuraavaa kahta vuotta aikataulujen jatkuvaan uusiksi nysväämiseen.

 • - Lopettaminen tuli ihan omasta päätöksestä. Ei ollut minkäänlaista painostusta.

  Koko aikuisikänsä ammatikseen lentopalloa pelannut Matti Oivanen on uuden edessä. Pitkä urheilu-ura loppuu Loimaan Hurrikaanin paidassa pronssipeleihin Savo Volleyta vastaan.

  Ympäri maailmaa ammattikseen urheillut 33 vuotta täyttävä perheenisä keskittyy jatkossa muihin asiohin eikä hae uutta ammattia lentopallon parista. Nyt on myös aika mennä perheen toisen aikuisen ehdoilla.

  Kalle Talonen tapasi viimeisin peleihin valmistautuneen Matti Oivasen Loimaan liikuntahallilla.

 • Ilmavoimien entinen hävittäjälentäjä Kimmo Niemelä teki historiaa marraskuussa 1991. Hän joutui pelastautumaan MiG-21bis-hävittäjästä heittoistuimen avulla Itä-Suomen säkkipimeään iltaan. Kyseessä oli Suomen Ilmavoimien ensimmäinen valmisteltu heittoistuinhyppy. Kuuntele, mitä tapahtui kun Kimmo Niemelä veti kahvasta.

 • Lukas on parikymppinen hevonen, jonka hampaasta alkoi vuotaa verta. Alkoi aamuöinen matka Kristiinankaupungista Kaarinaan, jossa Lukas pääsi hevosiin erikoistuneeseen eläinlääkäriin. Jutussa ovat äänessä Lukasin lisäksi omistaja Iina Kallio-Kujala, tukijoukoksi lähtenyt Iinan äiti Eija Kallio-Kujala ja eläinlääkäri Jaana Pehkonen. Toimittajana on Vesa-Matti Ruuska.

 • YK:n onnellisuusraportin mukaan suomalaiset on edelleen maailman onnellisin kansa. Muilla mitalisijoilla tulevat Tanska ja Norja.

  Miten niin muka!? Voiko tämä pitää paikkaansa? Väärin tutkittu!

  Kuuntele, reagoiko Kantapöytä näin vai jotenkin muuten?

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä tällä kertaa mentalisti Pete Poskiparta ja kirjailija Niina Repo sekä ekaa kertaa ohjelmassa mukana oleva mainostoimistomies ja kirjailija Mikko Kalajoki.

 • Rakenteilla oleva Turun toriparkkiluola ajoi ison osan linja-autoista kauppatorilta pois. Tämä aiheutti hankaluuksia löytää pysäkkejä sekä ruuhkia keskusta-alueelle.

  Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte kertoo, että pahimmillaan joulukuussa Föli-busseista joka kolmas oli iltapäiväruuhkan aikaan vähintään viisi minuuttia myöhässä. Tähän vaikuttivat haastavien kelien lisäksi erityisesti Auransillan ja Linnankadun lähistöllä läpiajokieltoalueella edelleen liikkuvat henkilöautot.

  Matkustajamäärä väheni syksystä alkaen 400 000:lla edellisvuodesta. Fölin tavoitteena on vuosittainen kahden prosentin kasvu. Vuonna 2018 tästä tavoitteesta jäätiin lopulta 900 000 matkaa.

  Korte kertoo tilanteen harmittaneen paljon asiakkaiden kannalta. Epäluotettavuus aikataulujen kannalta on hänen mukaansa ollut ”luokatonta”.

  Kalle Talonen jututtaa joukkoliikennejohtajaa Aurakadun ja Linnankadun risteyksessä. Lopuksi puhutaan positiivisista asioista: kaupunkipyörillä on riittänyt käyttäjiä jopa lumisena talvenakin.

 • Kun köydet irtoavat satamasta ja arjesta niin säännöt muuttuvat. Muuallakin kuin Tax Freessä…

  Ylen suosittu alkuperäissarja M/S Romantic innoittaa Kallen Kantapöydän pohtimaan yleisemminkin suomalaista laivaristeilykulttuuria.

  Miten selittää esimerkiksi ulkomaalaiselle mistä siinä on kysymys? Tätä ovat Kantapöydässä yrittämässä Roope Lipasti, Satu Rasila ja Tapani Kinnunen. Sekä tietysti Kantapöydän oma risteilyisäntä Kalle Talonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä