Heikki Meriläinen: Pietolan tytöt

Pietolan tytöt osa1

  • 8 min
  • ei kuunneltavissa

Radioteatteri esittää: Pietolan tytöt.
Klassikkoluenta.
Kun Heikki Meriläisen (1847–1939) Pietolan tytöt julkaistiin vuonna 1892,Meriläisen rikas kieli ja kainuulaisen kansanelämän kuvaus keräsivät kiitosta. Aikalaisilta jäi kuitenkin huomaamatta erikoinen seikka, joka kirjallisuudentutkija Pertti Lassilan huomioimana on noussut romaanin keskeiseksi tunnuspiirteeksi: Pietolan tytöt on ilmetty muunnelma Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä.
Niukoista oloista ponnistanut Meriläinen tunsi omakohtaisesti kuvaamansa todellisuuden. Romaanin kuluessa monet omavaraisen kaskitalouden työt tulevat seikkaperäisesti kuvatuiksi.
Meriläinen muistetaan myös yhtenä ahkerimmista Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanperinteen kerääjistä: hänen tallettamiaan tekstejä, taikoja ja loitsuja on Kansanrunousarkistossa tuhansia.
Yhdeksän sitkeää sisarusta joutuvat Jukolan veljesten tapaan painimaan kovien vastusten kanssa.
Äiti vakuuttaa, että kyllä tytöt siinä työt tekevät kuin pojatkin ja työllään tyttäret pitävät talon pystyssä. Onnettomuus seuraa onnettomuutta, mutta sisarukset kestävät.
Kiven seesteinen ”tuhannen kultaisen auringon kiertoessa” toistuu Meriläisen teoksen lopussa näin: ”Kaikki asettuivat tyyneen: kädet helmoissa istuivat ja kuuntelivat Aunon lukua. Kasvoissa näkyi mieluinen tyytymys ja herttaisesti paistoi puolipäivän aurinko”.

Lukijana on Erja Manto. Tuotanto: Radioteatteri.

Lähetykset

  • pe 24.7.2015 18.20 • Yle Radio 1

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä