Koe uusi yle.fi
Radio Suomi Jyväskylä

Sininen tie - matka halki pohjoisen

 • 7 min
 • toistaiseksi

Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

Lähetykset

 • ti 9.6.2015 13.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Jyväskyläläista ravitsemusterapeutti Katri Nikkilää eivät vitsit "kinkunsulatusjumpista" naurata. Mikkilän mukaan keho on arvokas ja ruuasta saa nauttia. Syötyjä konvehteja ei tarvitse lunastaa takaisin juoksemalla hikilenkkiä jälkikäteen. Mikkilä työskentelee kehittämiskoordinaattorina Syömishäiriöliitossa. Hän haluaisi palauttaa ihmisille ilon syömiseen. Itsekin syömishäiriön läpikäyneenä Mikkilä tietää, kuinka ahdistavaa aika joulu voi syömishäiriöstä kärsivälle olla. Radio Suomen lähetyksessä vieraillut Katri Mikkilä haluaakin vähentää jouluateriointiin ladattuja tunteita. Riina Mäentausta haastattelee:

 • Rakennustyömailla paiskitaan töitä, vaikka vuodenaika on välillä kylmä ja pimeä. Jyväskylän satamassa Lutakossa tehdään mittavaa vesijohtotyötä - 1970-luvulla asennettu putki uusitaan ja upotetaan Jyväsjärven pohjaan betonipainojen avulla. Sivullisten silmin maanrakennustyömaan hommat voivat näyttää varsin simppeleiltä, mutta työmaapäällikkö Kimmo Kytö tietää asian oikean laidan. Esimerkiksi puhelutulva on valtava. Riina Mäentausta kävi Radio Suomen Jyväskylän aamulähetyksessä seuraamassa urakan etenemistä:

 • Kuopiolainen yhteisötaitelija Ulla Remes jalkautui viikoksi Keski-Suomeen Hankasalmelle. Maaseudun Sivistysliiton "citytorppari" kulki eriväriset huoparenkaat käsivarsillaan ja ihmisen kohdatessaan pyysi tätä pukemaan yhden kaulaansa ja kehumaan asuinpaikkakuntaansa. Kohtaamisista syntyi video, jossa erilaiset ihmiset kursailematta kehuvat asuinpitäjäänsä. Kyseessä on kuitenkin myös yhteisötaideteos "Hyvän kehät", jonka taustalla lymyilevät ihmistä suuremmat ulottuvuudet. Riina Mäentausta pääsi katsomaan Ulla Remeksen kännykkään viikon ajalta taltioituneita videoklippejä:

 • Ohjaaja- ja draamakouluttaja Satu Olkkonen Multialta on huolissaan nuorista, joilta esimerkiksi työvomaviranomaiset varastavat voimat - kun pikemminkin tavoitteena olisi voimavaraistaa nuori. Mikko Maasola kutsui Sadun studioon puhumaan kanssalaisuudesta eli siitä, että kansalaisuus olisi hieman enemmän aitoa vuorovaikutusta ja aitoa yksilön arvostamista. Yksi kanssalaisuuden tavoittelemisen keino on ilmaisu ja taiteen tekeminen. Satu laatii parhaillaan aiheesta tietokirjaa, johon hän sai myös apurahan Suomen tietokirjailijoilta. Hän johdatteli aiheeseen muun muassa lukemalla lähetyksessä aidon 19-vuotiaan ylioppilaan päiväkirjamerkinnät siitä, kun onnellisesta nuoresta tuli työnhakija eli viranomaistoimenpiteiden kohde.

 • Perjantaina heti itsenäisyyspäivän jälkeen juhlittiin taas ja liput liehuivat saloissa. Suomalainen musiikki on saanut juhlapäivänsä kalenteriin Jean Sibeliuksen syntymäpäiväksi 8.12. Mikko Maasola kutsui aamulähetyksen vieraaksi muusikon, musiikin tutkijan ja opettajan ja muun muassa Miljoonasade yhtyeestä tunnetuksi tulleen Olli Heikkisen. Eikä kysymys ollut yhtään pienempi kuin, mitä on suomalainen musiikki ja voiko sitä määritellä. Vai onko se ainoa määrittelevä tekijä suomen kieli. Mutta mistä ne suomenkieliset sanat kertovat ja ennen kaikkea - mitä ne meille merkitsevät?

 • Jyväskyläläisen Tauno Strandmanin sotataival alkoi lokakuussa 1942 Lappeenrannasta. Sittemmin korpraali Strandman taisteli jatkosodan aikana muun muassa Hattuvaarassa ratkaisevissa Ilomatsin torjuntataisteluissa sekä Karjalan kannaksella. Hiuksilla hyvää ry on järjestänyt Suomen satavuotisjuhlavuonna kampanjan, jolla parturit ja kampaajat on haastettu leikkaamaan maksutta veteraanien ja lottien hiukset juhlakuntoon. Riina Mäentausta kävi vaajakoskelaisessa parturi-kampaamo Elmissa seuraamassa, kuinka sotaveteraani Tauno Strandman sai kutrit kuosiin parturi-kampaaja Sara Lehtomäen parturintuolissa:

 • Mystisessä Mikojanin linnassa Kyyjärvellä juhlitaan satavuotiasta Suomea tiistaina, itsenäisyyspäivän aattona. Näissä kekkereissä ne varsinaisen linnanjuhlan pääosassa olevat aikuiset ovat kuitenkin häviävän pienenä vähemmistönä! Mukaan juhliin on kutsuttu noin 150 lasta ja nuorta, eskari-ikäisistä yläkoululaisiin. Juhlia vietetään kahdessa kattauksessa, sillä Mikojanin linnaan mahtuu kerrallaan vain 120 vierasta. Riika Raitio tapasi linnan hämärässä Nopolan koululaisia, kuudesluokkalaisen Eevert Humalajoen sekä yläkoululaiset Mette Peltolan, Linnea Noposen ja Silja Honkosen. Mukana oli myös koulun rehtori Sanna Honkonen.

 • Sellaista kahvipöytäkeskustelua ei olekaan, jossa ei asumisesta puhuttaisi, arvelee kiinteistöjä työkseen välittävä laukaalainen Mikko Savolainen. Hän jakaa ostajat karkeasti fiilis- ja faktaostajiin. Asunnonvälityksessä entistä tärkeämpiä ovat kuvat ja videot -niillä hallitaan mielikuvaa ja fiilistä. Savolainen itse käveli 15 vuotta sitten välitystoimistoon ja tiedusteli, miten alalle pääsee. Vuoden 2017 kiinteistövälittäjä Riika Raition haastattelussa.

 • Logistiikka-ala kiinnostaa nuoria. Tätä selittää hyvä työllisyystilanne, sillä pulaa on etenkin yhdistelmäajoneuvon kuljettajista. Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä työn raskaus ja se, että rekkakorttia suorittavalta vaaditaan täyttä nuhteettomuutta liikenteessä. Esimerkiksi suuri ylinopeus tai päihtyneenä ajo opiskeluaikana musertaa haaveet yhdistelmäkortista. Logistiikka-alan suosiota ja vaativuutta kuvailevat ammattimies Simo Ahtiainen, opiskelija Lilli Mäkinen ja liikenneopettaja Jouni Ikäheimonen Jyväskylän ammattiopistolta. Toimittaja Riika Raitio.

 • Moni ihminen elää yhä vanhemmaksi. Korkea ikä saattaa tuoda mukanaan muistisairauksia. Muistin ja etenkin muistojen häipyminen voi pelottaa suurestikin. Yle Jyväskylä kysyi keskisuomalaisilta kadulla kulkijoilta, mitä he haluaisivat muistaa viimeiseksi. Jyväskyläläiset Nina Kainulainen ja Mikko Hildén sekä Raija Vassinen Konginkankaalta ja Mikael Törnblom Lievestuoreelta kertovat Riina Mäentaustan haastattelussa myös, miten muistisairas ihminen pitää kohdata:

 • Jämsässä asuvat 82-vuotias Maija Sinivuori ja 89-vuotias Mikko Hakanen ovat tunteneet toisensa pitkään. He ovat olleet perhetuttuja. Kun molemmilta kuoli seitsemän vuotta sitten puoliso jäivät he tavallaan tyhjän päälle. Viime kesänä Maija ja Mikko löysivät kuitenkin toisensa ja laittoivat hynttyyt yhteen. Seurustelu vanhemmalla iällä on pariskunnan mukaan ystävyyttä, sitä että toinen kulkee tukena ja onnea siitä, ettei ole yksin. Mikolle kumppani oli myös lääkärin määräys. Isäntä kaivoi esiin haitarinkin, kun Riika Raitio poikkesi pariskunnan kodissa kahviaikaan.

 • Sairaala Novan eli Keski-Suomen uuden keskussairaalan rakentaminen alkoi Jyväskylän Kukkumäkeen vuonna 2016 ja valmista pitäisi olla vuoden 2020 loppuun mennessä. Sairaalahankkeen kustannusarvio on noin 400 miljoonaa euroa.

  Tällä hetkellä uuden sairaalan niin sanottu keskimmäinen lohko on vesikattokorkeudessa ja sisällä maalataan seiniä lopullisiin väreihin. Samaan aikaan toisaalla tehdään vasta perustusten valuja. Projektijohtaja Mikko Jylhä kertoo, että sairaalatyömaalla on nyt kaikki mahdolliset työvaiheet yhtä aikaa käynnissä. Töitä paiskitaan kahdessa vuorossa ja kaikkina viikonpäivinä.

  Jylhän mukaan hanke on toistaiseksi pysynyt aikataulussa ja budjetin raameissa. Hän vakuuttaa, että kosteusvaurioiden välttämiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Projektijohtaja Mikko Jylhä oli Radio Suomen iltapäivälähetyksessä vieraana 22. marraskuuta. Heli Kaski haastatteli.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä