Koe uusi yle.fi
Romano mirits

Onko pelolle pohjaa?

 • 14 min
 • toistaiseksi

Janette Grönfors on tehnyt 20 vuotta työtä romanien ja muiden vähemmistöjen parissa. Vihateot ja vihapuheet ovat sinä aikana vyöryneet suomalaiseen arkipäivään. Mitä ajatuksia se herättää? Romano miritsin toimittaa Tuovi Putkonen.

Lähetykset

 • ti 11.8.2015 18.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Vieno Palm on 92-vuotias isänmaan ystävä ja kotoisin Säkkijärveltä. Vieno oli kuusilapsisesta lapsikatraasta nuorin, mutta jäi orvoksi hyvin nuorena. Kasvattiperhe tarjosi rakastavan ja turvallisen kodin, mutta sodan puhjettua kotiseudut jätettiin itkujen saattelemina. Perhe muutti Satakunnan alueelle ja 13-vuotias Vieno halusi antaa oman panoksensa Suomen itsenäisyyden puolesta, koska kolme veljeäkin oli rintamalla. Hän aloitti pikkulottana Porin suojeluskuntatalolla. Työnkuvaan kuului muun muassa sotilaiden vaatteiden huoltoa sekä paikkausta. Myös lämpimien sukkien kutomisesta tuli tärkeä taito. Vienon mielestä aika pikkulottana oli äärimmäisen opettavaista.

  Tämän kertaisessa Romano miritsissa Vieno Palm kertoo elämästään, kokemuksistaan pikkulottana, sekä siitä, mitä Suomi isänmaana hänelle merkitsee.Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Naisten kulma on rikostaustaisille romaninaisille kehitetty hanke. Sille on tilausta, sillä romaninaisten rikollisuus on lisääntynyt ja romaninaisia on vankilakierteessä tällä hetkellä enemmän kuin koskaan aiemmin. Naisten kulma on palkittu hiljattain tärkeästä työstään. Haastateltavana on Naisten kulman vastaava palveluohjaaja Tuula Blomerus.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Suomalaisessa politiikassa toimii vain kourallinen romaneja. Yksi heistä on savonlinnalainen Rikhard Blomerus, joka on ammatiltaan setlementtinuorisoyhdistys Linnalan nuorten toiminnanjohtaja. Blomerus kiinnostui politiikasta jo nuorella iällä huomattuaan sen tehokkaaksi ja pysyvimmäksi tavaksi vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Blomerus liittyi aikanaan Perussuomalaiseen puolueeseen, mutta vuosien myötä puolueen linja alkoi tuntua vieraalta. Kesällä 2016 Blomerus ilmoitti eroavansa puolueesta. Pian tämän jälkeen hän nousi valtakunnalliseen julkisuuteen kanneltuaan Perussuomalaisten Juha Eerolan Itä-Euroopan romanikerjälläisiä koskevasta Facebook-kirjoituksesta. Kysyimme Romano miritsissä Rikhard Blomeruksen kuulumisia. Mistä setlementtitoiminnassa on kyse ja mitä Blomeruksen poliittiselle uralle kuuluu? Linnalan nuorten toimistolla vieraili lokakuun lopulla toimittaja Jaakko Laakso.

 • Helsingin Itäkeskuksessa kokoontuu viikoittain RomaniClub Kipinä. Kerholla käy nuoria sekä nuoria aikuisia perheineen. Aikaa vietetään yhdessäolon ja erilaisten aktiviteettien muodossa. Nuorille tarjotaan myös hyvin kokonaisvaltaista tukea, ohjausta sekä läsnäoloa.Miska Nyman on RomaniClubin ohjaaja ja kokemusasiantuntija. Hänen mielestään on tärkeää tarjota nuorille mahdollisuuksia sekä vaihtoehtoja elämään. RomaniClub Kipinän järjestämisessä ovat mukana Helsingin nuorisoasiainkeskus, opetusvirasto ja Suomen Romanifoorumi. Toiminta on osa suurempaa Nevo Tiija –hankekokonaisuutta. Toimittajana on Miriam Schwartz.

 • Miriam Schwartz on Romano miritsin osa-aikainen toimittaja, joka on pitkään etsinyt myös kokopäiväistä työtä. Koulutusksesta, työkokemuksesta ja erityisestä aktiivisuudesta huolimatta Miriam ei ole onnistunut työllistymään. Missä määrin kyseessä ovat romaneihin kohdistuvat ennakkoluulot? Niitäkin Miriam on kohdannut paljon. Työttömyys on romanien keskuudessa valtava ongelma. Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Auralainen pastori ja laulaja Seppo Lindeman innostui musiikin harrastamisesta 1990-luvulla. Hän halusi uskonratkaisun tehtyään kertoa Raamatun sanomaa soittaen ja laulaen. Musiikin maailmaan perehtyminen alkoi aivan alusta - kitaran hankinnasta ja perusasioiden opiskelusta. Sittemmin harrastus on muuttunut tavoitteellisemmaksi ja soitinvalikoima laajentunut. Kuluvan vuoden elokuussa Seppo Lindeman julkaisi ensimmäisen levynsä. Toivoni oot -levy sisältää Lindemanille rakkaita hengellisiä lauluja, joita hän on keikoillaan vuosien ajan esittänyt. Soittajina levyllä kuullaan Suomen eturivin muusikoita. Seppo Lindemanin tapasi syyskuussa Aurassa toimittaja Jaakko Laakso.

 • Reima Nikkinen on 73-vuotias taiteilija, tanssija, opettaja ja flamencon asiantuntija. Flamenco on Etelä-Espanjan alueella kehittynyt monen eri kulttuurin summa, jonka tärkeimpiä elementtejä ovat laulu, tanssi ja musiikki. Rytmi on flamencon selkäranka, jonka avulla ilmaistaan ennen kaikkea tunnetta. Mustalaiset ovat tunnetusti olleet flamencon taitajia ja antaneet oman panoksensa lajin kehittymiseen. Reima on rakentanut 60-vuotisen uran flamencon saralla, mutta hänelle se merkitsee elämäntapaa, jonka elinvoimana ovat perinteet sekä tunteiden monimuotoisuus. Tämän kertaisessa Romano miritsissa tutustumme Reima Nikkiseen ja mustalaisflamencoon.Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Suomen Punaisen Ristin Ei rasismille! - hankkeessa on tehty lukemattomaia työtunteja, järjestetty koulutuksia ja tehty monipuolista vaikuttamistyötä. Hanke päättyi loppuseminaariin Helsingissä nyt YK:n päivänä. Hankkeessa kehitetyt uudet toimintamallit ja menetelmät jatkavat matkaansa rasismin vastaisessa työssä, uskoo hankkeen koordinaattori Janette Grönfors.
  Rasismi on edelleen Suomessa valtava ongelma ja viharikosten määrä on huolestuttavassa kasvussa. Tästä syystä Ei rasismille -hankkeen koordinaattori Janette Grönfors pitää ääntä asian puolesta.
  Ohjelman on toimittanut Maria Friman.

 • Lindemanin romanisuku on kotoisin Alajärveltä. Nykyään sukua asuu runsaasti Ruotsissa ja eri puolella Suomea - Keski-Suomessa, Etelä-Suomessa ja toki edelleen myös Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla, josta suku on kotoisin. Ruotsissa pääosan elämästään asunut Tenho Lindeman sai pari vuotta sitten ajatuksen kutsua suku koolle. Idea toteutui loppukesästä, jolloin satakunta suvun jäsentä kokoontui Alajärvellä leirikeskus Suvirannassa. Juhlissa muisteltiin menneitä aikoja ja vaihdettiin kuulumisia. Alajärvellä asuva Pertti Mäkiranta ja suvun koolle kutsnut Tenho Lindeman olivat tyytyväisiä juhlaviikonloppuun ja totesivat, että tapaamista sukujuhlan merkeissä voi suositella muillekin romanisuvuille.

  Lindemanien sukujuhlassa vieraili toimittaja Jaakko Laakso.

 • Henry Lindgren haluaa kohdata romaneja ja tehdä osallistavaa romanityötä. Hän on Pohjois-Suomen aluehallintoviraston suunnittelija. Henry kokee romanitaustansa vahvuudekseen, koska hän tuntee asiakasryhmänsä ja omaa laajan verkoston yhteisön sisällä. Lindgrenin tavoitteena on rohkaista alueensa romaneja osallisuuteen ja yhteistyöhön. Hän kokee vakinaisen työn hienona mahdollisuutena vaikuttaa asioihin ja tehdä pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Toimittajana Miriam Schwartz.

 • Monet romanit työskentelevät taide-, käsityö- ja palvelualoilla. Omalla tavallaan nämä kaikki alat yhdistyvät parturi-kampaajan ammatissa, mutta silti vain harva romani on töissä kampaamoliikkeissä. Yksi heistä on kurikkalainen Sonja Sjöberg, joka valmistui ammattiin viime keväänä Seinäjoen SEDUsta. Romano miritsin jaksossa keskustellaan niin romaniväestön hiusmuodista kuin siitä, mitä haasteita kuuluu romaniasussa parturi-kampaajana työskentelevän arkeen. Sonja Sjöbergin tapasi toimittaja Jaakko Laakso.

 • Kyösti Rothin tie on kulkenut Keuruun lastenkodista musiikin ammattilaiseksi sekä yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Hän on luonut uraa viihdemaailmassa, perustanut Pelimannet –yhtyeen ja voittanut Syksyn Sävel –kilpailun useammin kuin kerran. Gospelpiireihin Rothin musiikki on jättänyt pysyvän jäljen ja hän on ollut työllistämässä useita romaneja musiikin ammattilaisina. Tuhansien sävellysten ja kymmenien pitkäsoittojen lisäksi Kyösti on ollut erityisen kiinnostunut nuorten tukemisesta, ihmisten auttamisesta sekä asennetyöstä. Hän kokee olevansa näköalapaikalla kahden kulttuurin kasvattina ja sydämeltään mustalaisena. Tämän kertaisessa Romano mirits –jaksossa Kyösti Roth kertoo elämästään sekä taiteestaan vaikuttamisen välineenä.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä