Hienostelua

Herttoniemen kartano

  • 55 min
  • ei kuunneltavissa

Moni Helsingin kaupunginosista kantaa oman kartanonsa nimeä. Sellainen on myös Herttoniemi, kaupunkiin vuonna 1946 liitetty alue, joka on saanut nimensä 1400-luvulla eläneen rälssimiehen Laurens Hertoghen mukaan.

Nykyään museona toimivan Herttoniemen kartanon tunnetuimmat omistajat Augustin Ehrensvärd ja Carl-Olof Cronstedt työskentelivät soutumatkan päässä sijaitsevassa Viaporin linnoituksessa eli Suomenlinnassa. Erityisen tunnettu kartano on komeasta puistostaan: pienestä Versaillesta, jota Engelin huvimajat, sorsalammikot ja suutelijoiden polku koristavat.

Kartanon puistoa, fajanssitehtaan jäänteitä ja päärakennusta esittelee tilalla asuva pariskunta, museonlehtori Anna Finnilä Helsingin kaupunginmuseosta sekä sen omistajan Svenska Odlingens Vänner i Helsinge -yhdistyksen pääopas Niklas Kullberg. Toimittajana on Janne Koskinen.

Musiikit:
Telemann: Keikari-rondo tragikoomisesta sarjasta D-duuri. Arte dei Suonatori, joht. Martin Gester.
Debussy: Pellavatukkainen tyttö. Andreas Ottensamer ja Rotterdamin filharmoninen orkesteri, joht. Yannick Nezet-Seguin.
Vivaldi: Allegro konsertosta D-duuri ”Tikli”. Maurice Steger, nokkahuilu, ja I Barocchisti, joht. Diego Fasolis.
Madetoja: Lento misterioso sinfoniasta nro 1 F-duuri. Helsingin kaupunginorkesteri, joht. John Storgårds.
Gossec: Allegro ma non presto sinfoniasta Es-duuri. Les Agrements, joht. Guy van Waas.

Lähetykset

  • to 13.8.2015 10.59 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Hienostelua-ohjelmassa puhutaan siitä miten käyttäytyä Linnan juhlissa, ja mistä presidentin Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on peräisin. Janne Koskisen haastateltavana on professori Laura Kolbe. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

  • Valtakunnan tunnetuin miljonääri, hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos kirjoitti vuosituhannen alussa nimensä suomalaiseen kulttuurihistoriaan ryhtymällä Åminnen arvokartanon uudeksi isännäksi. Salon Halikossa sijaitsevan kartanon päärakennus kävi Wahlroosin kustantamana läpi perusteellisen kunnostuksen kreivi Gustaf Mauritz Armfeltin aikaiseen asuun. Lopputuloksena on yksi maan upeimmista empiremiljöistä tyylinmukaisine huonekaluineen ja muotokuvineen. Kartanoaan vain kaksi kertaa aiemmin lehdistölle esitellyt Wahlroos avaa ovet Hienostelua-ohjelman herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle. Kuuntele haastattelusta leikkaamaton versio ilman musiikkia.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä