Hienostelua

Järvikylän kartano

  • 55 min
  • ei kuunneltavissa

Sinisen taivaan ja kumpupilvien alla avautuvat Järvikylän kartanon viljavat maat. Sen monisatavuotinen historia on rakentunut perinteisen viljanviljelyn sekä metsä- ja karjatalouden varaan. Järvikylän herkullinen voi tunnettiin 1800-luvulla Pietarissa saakka.

Nykyihmiselle Järvikylästä tulee mieleen kasvihuoneissa kasvatetut salaatit ja yrtit. Tilalla kasvatetaan myös upottavan vihreää siirtonurmea, joka somistaa niin eduskuntatalon kuin Suomen pankin liepeitä.

Kosteikkojen, apila- ja ohrapeltojen sekä koivukujan päässä kohoaa kartanon päärakennus, nelitorninen yksityiskoti, joka kätkee sisäänsä vanhoja interiöörejä ja taideteoksia.

Nykyinen isäntä Albert Grotenfelt (s. 1974) kertoo kotinsa historiasta ja avaa suuren salin ovet. Toimittajana Janne Koskinen.

Musiikit:
Lully: Marssi oopperasta Phaëthon. Les Musiciens du Louvre, joht. Marc Minkowski.
C.P.E. Bach: Presto sinfoniasta B-duuri. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, joht. Sakari Oramo.
Falckenhagen: Allegro duetosta G-duuri. Hannu Annala ja Mari Mäntylä.
Mozart: Romanssi pianokonsertosta nro 20 d-molli. Martha Argerich ja Mozart-orkesteri, joht. Claudio Abbado (konserttinauhoitus Luzernista 2013).
Weber: Finaali (Presto) sinfoniasta nro 1 C-duuri. Tapiola Sinfonietta, joht. Jean-Jacques Kantorow.

Lähetykset

  • to 20.8.2015 10.58 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Hienostelua-ohjelmassa puhutaan siitä miten käyttäytyä Linnan juhlissa, ja mistä presidentin Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on peräisin. Janne Koskisen haastateltavana on professori Laura Kolbe. Ohjelma on uusinta vuodelta 2013.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

  • Valtakunnan tunnetuin miljonääri, hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos kirjoitti vuosituhannen alussa nimensä suomalaiseen kulttuurihistoriaan ryhtymällä Åminnen arvokartanon uudeksi isännäksi. Salon Halikossa sijaitsevan kartanon päärakennus kävi Wahlroosin kustantamana läpi perusteellisen kunnostuksen kreivi Gustaf Mauritz Armfeltin aikaiseen asuun. Lopputuloksena on yksi maan upeimmista empiremiljöistä tyylinmukaisine huonekaluineen ja muotokuvineen. Kartanoaan vain kaksi kertaa aiemmin lehdistölle esitellyt Wahlroos avaa ovet Hienostelua-ohjelman herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle. Kuuntele haastattelusta leikkaamaton versio ilman musiikkia.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä