Käytät selainta joka on vanhentunut tai ei kuulu Yle Areenan tukemiin selaimiin. Suosittelemme lataamaan Mozilla Firefoxin tai Google Chromen. Lue lisää täältä
Fysik och kemi - Vetamix

Fysik och kemi - Vetamix: Laborationer: Parabolisk spegel och parabolantenn

  • 5 min
  • toistaiseksi

I den här laborationen bekantar vi oss med reflexionslagen som säger hur ljus beter sig då det träffar en reflekterande yta. Vi försöker också komma underfund med hur en parabolisk spegel och en parabolantenn fungerar.

Trots att ljus är en elektromagnetisk vågrörelse brukar man ibland förklara olika ljusfenomen genom att tänka sig att ljuset framskrider som ljusstrålar. Man kallar denna del av vågrörelseläran för stråloptik.

Då ljus träffar en reflekterande yta under en sned vinkel reflekteras ljuset på ett alldeles speciellt sätt; infallsvinkeln (vinkeln mellan den infallande strålen och normalen till ytan) är alltid lika stor som reflexionsvinkeln (vinkeln mellan den reflekterade strålen och normalen till ytan). Detta kallas för reflexionslagen.

En parabolisk spegel är en paraboloid som på insidan beklätts med ett reflekterande material, exempelvis ett tunt silverskikt. Paraboliska speglar har en sådan form att allt ljus som utgår från den så kallade brännpunkten reflekteras (enligt reflexionslagen) i spegeln på ett sådant sätt att alla ljusstrålar efter reflexionen är parallella. Paraboliska speglar används bl a i ficklampor och strålkastare.

En parabolantenn är en form av en parabolisk spegel. Radiovågor från satelliter träffar parabolantennen och reflekteras till en och samma punkt. I denna punkt sätts mottagaren.

Cityportal 2012

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat ruotsi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Fysik och kemi - Vetamix

Videomaterial för undervisning i fysik och kemi.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä