Käytät selainta joka on vanhentunut tai ei kuulu Yle Areenan tukemiin selaimiin. Suosittelemme lataamaan Mozilla Firefoxin tai Google Chromen. Lue lisää täältä
Fennadan tarina

Jakso 3: Kukoistus ja sen jälkeinen elämä

  • 59 min
  • toistaiseksi

(1993) Elokuvayhtiö Fennadan historia 1958 - 1983. "Punainen viiva" ja rempseät sotilasfarssit sekä todellinen suursatsaus, Edvin Laineen kaksiosainen elokuva "Täällä Pohjantähden alla". (U)

1950-luvun lopun Fennadaa leimaa kaksijakoisuus: toisaalla ovat "Punaisen viivan" kaltaiset laatutuotannot, toisaalla rempseät sotilasfarssit. 1960-luvulla Fennadan tuotantolinja ohenee, mutta katkeaa kokonaan vasta 1980-luvulla. Elokuvat sisältävät vanhan linjan uudelleenlämmityksiä, uutta aaltoa sekä yhden todellisen suursatsauksen, Edvin Laineen kaksiosaisen elokuvan "Täällä Pohjantähden alla".

Peter von Baghin käsikirjoittaman ja ohjaaman Fennada-historiikin viimeisessä osassa ovat haastateltavina mm. näyttelijä, ohjaaja Lasse Pöysti, ohjaajat Matti Kassila, Ville Salminen, Ritva Arvelo, Jörn Donner ja Erkko Kivikoski, elokuvaneuvos Kari Uusitalo, kuvaaja Esko Töyri, lavastaja Ensio Suominen, kuvaaja Olavi Tuomi, tuotantosihteeri Tellervo Ehder ja näyttelijät Elina Salo, Ville-Veikko Salminen, Matti Ranin, Mauri Jaakkola, Marjatta Kallio, Kauko Laurikainen, Pentti Siimes, Matti Oravisto, Kauko Helovirta sekä Eero ja Pertti Melasniemi.

Jaksossa nähdään myös Ylen ja Fennadan sopimuksen allekirjoitus: vuonna 1982 Yleisradio osti koko Fennada-Filmin tuotannon.

Mukana on myös otteita Jouko Aaltosen Fennadan Kulosaaren studiotalon viimeisistä vaiheista kertovasta dokumenttielokuvasta "Viimeinen huuto" sekä Mauno Mäkelän kommentti huutokaupassa 1983.

Ohjelman tiedot

Kuva 4:3

TV-lähetyksen ääniraidat suomi mono

Tekstitys ohjelmatekstitys (suomi)

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

  • Yle TV2
Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä