Ykkösaamu

Valvonta rajalla tehostuu

 • 50 min
 • toistaiseksi

Torniossa aloittaa turvapaikanhakijoiden järjestelykeskus. Mitä tarkoittaa tehostettu ulkomaalaisvalvonta Ruotsin vastaisella rajalla? Ilkka Laitinen Rajavartiolaitoksesta vastaa. Rauhanvälitys on yksi keino ehkäistä pakolaisuutta. Pekka Haavistolla on työstä pitkä kokemus. Kolumnisti Risto Uimonen arvioi hallituksen vaihtoehtoja. Juontajana Sakari Kilpelä.

Lähetykset

 • ti 22.9.2015 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas summaa Bonnin ilmastokokouksen saavutuksia. Ympäristömuutoksen professori Atte Korhola ja tutkijatohtori Meri Ruppel Helsingin yliopistosta selvittävät, kuinka musta hiili pilaa maapallon jäähdytysjärjestelmää. Muokatun metsämaaperän hiilipäästöt kumoavat kasvavan puuston hiilinielun, todistaa dosentti Heikki Simola Itä-Suomen yliopistosta. Tiiminvetäjä Harri Sallinen ulkoministeriöstä ja väitöskirjatutkija Saana Hansen Helsingin yliopistosta valaisevat Zimbabven tilannetta. Lama vaivasi rakennusalaa 20 vuotta sitten; katsaus 1990-luvulle. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Suomen talous jatkaa vahvaa kasvuaan, kertovat tutkimuslaitokset. Kasvun syitä ja kestävyttää arvioivat tutkimusjohtaja Niku Määttänen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta ja tutkimuskoordinaattori Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta. Suomessa kehitellään uusia keinoja diabeteksen ehkäisyyn. Saksan hallitustunnustelut on käyty ja todelliset neuvottelut alkavat. Asetelmia selventää yliopistonlehtori Kimmo Elo. Pasi Myöhänen lukee englantilisia lehtiä. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Millariikka Rytkönen astuu Tehyn johtoon. Kemin keskussairaalan toiminta ulkoistetaan. Miten malli sopii muualle? Keskustelemassa kansanedustajat Sari Raassina (kok), Anneli Kiljunen (sdp) ja Martti Talja (kesk). Mihin tietoon vaikkapa glyfosaatista voi luottaa? Tutkimuksen etiikasta puhuvat pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof Tutkimuseettisestä neuvottelukunta ja johtava tutkija Jouni Tuomisto THL:stä. Hannu Reime pohtii kolumnissaan Saudi-Arabian kruununprinssin toimintaa ja sen vaikutuksia Lähi-idässä. Marja Ala-Kokko juontaa.

 • Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg Ykkösaamun vieraana. Puhetta tulee niin sotaharjoituksista kuin asehankinnoista. Presidentinvaalikeskustelua arvioivat valtiotieteen tohtori Anneli Portman Helsingin yliopistosta ja erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Manilassa tapasi kaksi erikoista persoonaa, Yhdyscaltain presidentti Donald Trump ja Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte. Kirsi Crowley raportoi. Aleksis Salusjärvi tarkastelee Suomen satavuotisjuhlintaa. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Trumpin Aasian kierroksen anti. Hallituksen yhteistyökyky, Sipilän asema ja tulevista sotaharjoituksista päättäminen politiikan toimittajien ruodittavana. Mukana raadissa Pirjo Auvinen Yle ,Marko Junkkari HS ja Hanna Vesala IS. Afganistanissa tarvitaan kansainvälisiä joukkoja lisää talibania suitsimaan, maan tilanteeseen on perehtynyt vanhempi tutkija Olli Ruohomäki UPI:sta. Kolumnisti Jussi Viitala puolustaa luonnon pienimpiä.

  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Öljyn kohoava hinta. Puhelu Neste Oilin Energia-asiantuntija Lauri Kärnä.

  Kolme europarlamentaarikkoa arvioi EU:n tilannetta, puhetta mm. Brexit-neuvotteluista ja Katalonian tilanteesta. Keskustelemassa Sirpa Pietikäinen (kok), Heidi Hautala (vihr.) ja Miapetra Kumpula-Natri (sdp).

  Vaaleihin vaikuttamisen viisi keinoa. Vaalien häirintää valottamassa tutkimusjohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

  Nenäpäivällä kerätään jälleen rahaa lasten auttamiseen. Puhelu Ugandaan avustustyöntekijä Heidi Söderlundille.

  Ysärikatsauksessa muistellaan, miten kiista YK:n asetarkastuksista Irakissa kärjistyi.

  Toimittajana Sakari Kilpelä
  Tuottaja Mika Kriikku 0400-467204

 • Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump Pekingissä. Suomi mukana
  Naton Afganistan -keskusteluissa, myös sotaharjoitukset puhuttavat, vieraana turvallisuusanalyytikko, prikaatinkenraali Juha Pyykönen. Selviääkö
  Kreikka velkojensa kanssa, yhteys Ateenaan.
  Kataloniassa kansa kadulla aluevaalien alla, ratkaisukeinoja arvioimassa Barcelonassa toimittaja Ismo Nykänen ja studiossa alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Jussi Pakkasvirta. 
  Toimittaja Seija Vaaherkumpu.

 • Vastaako presidentti Trump Etelä-Koreassa odotuksiin? Yhteys Souliin.
  Nordstream 2 -kaasuputki hiertää EU-maiden välejä,mikä merkitys putkella on EU-Venäjä -suhteille, vanhempi tutkija Antto Vihma ja energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen studiossa. Saudi-Arabian valtataistelu ja Lähi-Idän vakaus, professori Hannu Juusolan  ja analyytikko Mikko Patokallion näkemykset.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Nimi paratiisipapereissa, meneekö maine, professori Timo Rothovius vastaa.
  Ilmastotekoja odotellaan, miten haavoittuvimmat maat voidaan vielä pelastaa, arvioimassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja vanhempi neuvonantaja Jouni Keronen Sitrasta. Entisten Suomen Moskovan suurlähettiläiden Rene Nybergin  ja Hannu Himasen Nato-yhteenotto. 

  Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

 • Trumpin Aasian kiertueen helpoin kohde Japani on takana, mikä tunnelma vierailusta jäi japanilaisille, Suomen Japanin instituutin johtaja Kauko Laitinen. 
  Kieliriidasta yhteisymmärrykseen? Itsenäisyyden ajan suomenruotsalaisuutta avaamassa historian professori Henrik Meinander.
  Veroparatiisien houkutuksia arvioimassa toimittaja Minna Knus-Galan ja Kepan asiantuntija Lyydia Kilpi.
  Selfiet ovat tehneet valokuvaamisesta arkea, sanoo kolumnisti Tuija Siltamäki.

  Toimittajana Sakari Kilpelä
  .

 • Espanjassa Katalonian entinen aluehallinto oikeuden edessä, yhteys Madridiin. 
  Kittilän valtuutettujen rikossyytteet ja valtion puuttumiskeinot sekä maakuntauudistus, vieraana Kuntaministeri Anu Vehviläinen 
  Timo Laaninen taas pääministerin avustajaksi. 
  Työmarkkinaneuvottelut jumittavat, sähköliitto ja paperiliitto esimerkkeinä, työoikeuden professori Seppo Koskinen arvioi tilannetta. 

  Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

 • Presidentti
  Trump suuntaa Aasiaan, mitä on luvassa? Kukaan ei tiedä, mutta ohjelmajohtaja Mika Aaltola ja professori Heikki Patomäki ennakoivat matkaa kauppasuhteiden ja turvallisuuden näkökulmista.
  Isis on saatu Irakista häädettyä, nyt uhkana on kurdien itsenäistymispyrkimykset.
  Toimittajana Päivi Neitiniemi.

Klipit

 • Suomi elää vahvan talouskasvun aikaa, mutta millaisella pohjalla kasvu on? Ykkösaamussa aiheesta keskustelivat tutkimusjohtaja Niku Määttänen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta ja tutkimuskoordinaattori Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi

 • Meri-Lapin kunnat Kemi, Keminmaa, Simo ja Tornio ovat päättäneet sairaalapalvelujen ulkoistamisesta erikoissairaanhoitoa myöten. Tarkoituksena on varmistaa esimerkiksi synnytysten säilyminen alueen omassa sairaalassa. Kemin keskussairaalan toiminta ulkoistetaan 15 vuodeksi kuntien ja terveyspalveluyritys Mehiläisen yhteisyritykseksi.
  Houkuttaako Kemin malli myös etelämpänä keskussairaaloita? Toteutuuko mallissa valinnanvapaus ja maakunnallinen ohjaus? Entä, jos Kemin malli ei kelpaakaan hallitukselle? Vastaamassa kolme eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsentä Sdp:n Anneli Kiljunen, kokoomuksen Sari Raassina ja keskustan Martti Talja. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
  Kuva: Lehtikuva

 • Alkuviikosta uutisoitiin, että Saudi-Arabiassa vietettiin viikonloppuna pitkien puukkojen yötä. Kruununprinssi Mohammad bin Salman pidätytti 11 kuninkaallista sukulaistaan, ministereitä ja liike-elämän johtoa korruption vastaisen kampanjan varjolla. Mitä kruununprinssi tällä operaatiolla saavutti? Vastaamassa professori Hannu Juusola Helsingin yliopiston maailmankulttuurien laitokselta ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.
  Kuva: Epa

 • Kotimainen turvallisuuspoliittinen keskustelu tiiviistyy nyt koko ajan, kun presidentinvaalit lähestyvät. Yksi kiintopiste on Suomen suhde Natoon ja toinen Suomen suhde Venäjään. Ykkösaamussa vierailivat diplomaatit, entiset Moskovan suurlähettiläät Rene Nyberg ja Hannu Himanen. Toimittaja on Seija Vaaherkumpu.
  Kuva: Tommi Parkkonen/ Yle

 • -On shokeeraavaa, että meillä on maailmantaloudessa valtava varjotalous, josta saadaan tietoa ainoastaan tietovuotojen kautta. Vuosi vuodelta yhä pienempi joukko maailman rikkaimpia miehiä omistaa yhtä paljon kuin maailman köyhin puolikas. Veroparatiisien taloutta käyttävät sekä rikolliset että monikansalliset yritykset välttääkseen veroja. Tämä on globaali ongelma, mutta suhteessa kehitysmaat menettävät vielä enemmän kuin kehittyneet maat. Kehitysmaat menettävät pelkästään monikansallisten yritysten aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi summan, jolla rahoitettaisiin terveydenhoito kaikille ihmisille köyhimmissä maissa, sanoo Kepan asiantuntija Lyydia Kilpi.

  Eilen illalla kerrottiin suuresta tietovuodosta, Paratiisin papereista. Tietoa on rikkaiden suosimista veroparatiisiyhtiöistä, mukaan lukien rikollista toimintaa. Kun aineistoa vasta on alettu käsitellä, on tullut esille Trumpin hallinnon yhteyksiä Venäjälle, Englannin kuningattaren, U2:n keulahahmon Bonon ja monen muun tunnetun maailmantähden yhteyksiä veroparatiiseihin. Myös suomalaisnimiä on satoja. Tietovuodon sisältöä ja merkitystä pohtivat toimittaja Minna Knus-Galan Ylestä ja Kepan asiantuntija Lyydia Kilpi. Toimittaja on Sakari Kilpelä.
  Kuva: EPA / Matthias Balk

 • - Turvallisuuskomitean räväkkä asiantuntijapaperi Venäjän mahdollisista yrityksistä vaikuttaa on dekkarin tasoa. Olemme koulutettu kansa ja suhtaudumme erittäin kriittisesti Venäjään. Pitäisin kummallisena, että Venäjä lähtisi suureen some-operaatioon presidentinvaaliehdokkaita vastaan tai puolesta. Vaikea nähdä, että venäläiset toimisivat näin amatöörimäisesti, sanoo tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista.

  Turvallisuuskomitean räväkkä asiantuntijapaperi Venäjän mahdollisista yrityksistä vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin on aiheuttanut hämmennystä. Paperista keskustelevat turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Valtonen ja Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Ykkösaamua toimittaa Päivi Neitiniemi.
  Kuva: Lehtikuva.

 • Katalonian alueparlamentti julisti perjantaina itsenäisyyden. Nyt odotetaan, mitä Madridin keskushallituksen vastatoimesta eli alueen autonomiaan puuttumisesta seuraa. Ykkösaamun vieraina eurooppalaisen vähemmistönationalismin radikaaleihin perehtynyt professori Pauliina Raento Tampereen yliopistosta ja viikonloppuna Barcelonasta reportaasimatkalta palannut Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen. Aluksi kuitenkin puhelu paikan päälle Ismo Nykäselle. Toimittaja on Olli Seuri.

 • Eu:ssa valmistellaan uusiutuvan energian direktiivin päivitystä. Maanantaina parlamentin ympäristövaliokunta äänesti direktiiviä koskevasta lausunnostaan. Mitä RED 2-direktiivi merkitsee Suomen biohankkeille ja EU:n ilmastopolitiikalle? Kysymyksiä pohtivat eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja, vihreiden kansanedustaja Satu Hassi ja europarlamentin ympäristövaliokunan jäsen Rkp:n Nils Torvalds. Toimittaja on Sakari KIlpelä.
  Kuva: Raine Martikainen/Yle

 • Politiikan viimeisimmistä käänteistä keskustelevat pääkirjoitustoimituksen esimies Susanna Ginman Hufvudstadsbladetista sekä politiikan toimittajat Timo Haapala Ilta-Sanomista ja Heikki Vento Suomen Kuvalehdestä. Toimittaja on Päivi Neitiniemi. Kuva: Mikko Stig/ Lehtikuva

 • Sote-soppaa ovat samentaneet poliittisten intohimojen ohella yksityisen sektorin pörriäiset ja julkisen sektorin edunvalvojat. Nyt keskustellaan sote-lobbauksesta ja siitä, mitä kiistanalainen asiakasseteli tarkoittaa kansalaisen kannalta. Ykkösaamussa vierailivat HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén, Mehiläisen toimitusjohtaja Janne Järvenpää ja sote-asiantuntijaryhmissä vaikuttanut ylijohtaja Marina Erhola THL:stä. Olli Seuri toimittaa.
  Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

 • -Pääministeritkin ovat ihmisiä ja kaikki he ovat vuorollaan loukkaantuneet mediaan. Se on terveen demokratian merkki, mutta viisasta se ei ole sillä mediaa ei pysty nurjertamaan, tietää tietokirjailija Uimonen.
  -Pääministeri Sipilä on juuttunut loukkaantumisen tunteeseen, muistuttaa elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen.
  Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pohti puolueensa puolueristeilyllä suorasanaisesti hänestä syntynyttä mielikuvaa ja suhdettaan mediaan. Tiivistäen toimittajat ovat pääministerin mielestä "maailman herkin ammattikunta", joka on vieläpä tehnyt hänestä konnan. Ykkösaamussa Olli Seurin vieraana ovat Tukholman yliopiston elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen ja tietokirjailija Risto Uimonen.

 • Espanjaa repii poliittinen kriisi. Katalonian itsenäisyysjulistusta lykättiin, mutta se on edelleen separatistien tavoitteena. Separatistit toivovat kuitenkin neuvotteluyhteyttä Madridin kanssa. Ykkösaamussa otetaan yhteys Espanjaan freelance-suomentaja Kari Jokelaiseen ja studiovieraana on iberoromaanisten kielten emeritusprofessori Timo Riiho. Toimittaja on Päivi Neitiniemi. Kuva: Felipe Trueba/Epa

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä