Todellisia tarinoita

Väkivallan perintö

 • 49 min
 • ei kuunneltavissa

"Mielikuvituksella ei ollut rajaa - se oli kaikkein kauheinta." 

’Väkivallan perintö’ on radiodokumentti yli sukupolvien siirtyvästä väkivallasta, väkivallasta, jota kukaan ei tahdo, mutta jota ei voida estää. Se on tässä tapauksessa pienten lasten pelottelua ja pieksentää, joka ei johda näkyviin tragedioihin - vai johtaako sittenkin? Tarina kertoo lapsen muistot lapsen silmin, lapsen, joka aikuisena ei voi lakata kysymästä: Mistä tulee väkivalta, vainoaminen, mistä kiduttamisen himo? Mitkä ovat ihmismielen pimeät mekanismit, joissa syntyy lopulta jopa pakkomielle kidutukseen?

Yhteiskunnassamme väkivalta on esillä monin tavoin. Se esiintyy myös viihteessä ja taiteessa muuttuen toisinaan jopa kiehtovaksi kokemukseksi, kun emme itse ole sen kohteena. Olisiko syytä kysyä, olemmeko kenties ajautuneet erityiseen, väkivallan hyväksyvään tai sitä ihannoivaan kulttuuriin? Ovatko gladiaattorihuvit edelleen läsnä?

Mistä tulee ihmisen omaan lajiin kohdistuva väkivalta? Yhä enemmän sitä näkee selitettävän biologialla ja perinnöllisyydellä. Mikä on totuus? Dokumentissa  lapsuudessaan vuosien uhkailua ja väkivaltaa kokenut päähenkilö alkaa etsiä vastauksia siihen, mistä ihmisen väkivaltaisuus oikein tulee. Eläintiedettä, antropologiaa ja historiaa läpikäyden katse kohdistuu lopulta opittuihin käyttäytymistapoihin.

Dokumentti päätyy tutkimaan ylisukupolvista trauman siirtymää. Traumaterapeuttinen näkemys ihmisen aivoista ja psyykkisistä reaktiosta antaa lopulta selityksen päähenkilön suvun tapahtumille, joiden taustat selviävät historiaa tutkimalla. Ohjelma etsii ja löytää vastauksia - myös eheytymisen mahdollisuuksista. Se kertoo syiden ja seurauksien prosessoinnista, jota seuraa ymmärrys ja lopulta anteeksianto.

Ohjelma purkaa väkivallan selityksiksi, joita traumaterapia tarjoaa. Ylivoimaiset traumakokemukset voivat siirtyä pakonomaiseksi traumaan palaamiseksi, toistoksi, joka pahimmillaan muuntuu ihmisen mielessä umpimähkäiseksi vainoamiseksi, jopa sadismiksi. 

Olisiko meidän aika katsoa, kuka käyttää hyväksi näitä mielen säröjä, joihin traumatisoitunut toistamispakko pesiytyy? Olisiko aika yrittää lopettaa väkivallan kierre, ylisukupolvinen, ihmiskuntaa riivaava väkivaltakulttuuri ennen kuin taas uudet ja uudet lasten sukupolvet sille tarpeettomasti altistetaan?

Ensi viikolla tähän samaan aikaan kuullaan Todellinen tarina: Kun uhka jää - diagnoosina trauma. Siinä pyritään sensomotorisen traumaterapian avulla löytämään keinoja parantaa koulukiusaamisen seurauksena syntyviä trauman oireita, mm. toiminta- ja keskittymiskyvyttömyyttä.

Ohjelmassa esiintyvät henkilöt:
Traumapsykoterapeutti Jarno Katajisto
Päähenkilöä näyttelee Tiina Luoma
Lukijat: Thelma Siberg, Antti Väre, Vesa Anttonen
Lainaukset Shakespearen näytelmästä Titus Andronicus, lukijana Robert Walpole.

Ohjelman ovat toteuttaneet:
Henna Salakari, suunnittelu, käsikirjoitus, toimitus, ohjaus
Tiina Luoma, äänisuunnittelija
Hannu Karisto, tuottaja

Lainaukset kirjoista:
Kun tiikeri herää, Levine Peter A.
Trauma ja Keho , Sensomotorinen psykoterapia, Paul Ogden, Kekuni Minton, Clare Pain.
Traumaperäisen dissosiaation vakauttaminen, taito-ohjelma potilaille ja terapeuteille, Suzette Boom, Kathy Steele, Onno van der Hart
Vainottu Mieli, Rakenteellinen dissosiaatio ja kroonisen traumatisoitumisen hoitaminen, Onno van der Hart, Ellert Nijenhuis, Kathy Steele

 

Lähetykset

 • to 24.9.2015 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ohjelmasarjan toinen osa kertoo talvisodan aikana kadonneesta Paavo Pajusesta. Uusinta vuodelta 1992. Toteutus: Kalevi Kalemaa, Väinö Vainio ja Hannu Karisto.

 • Mirva Kettusen lyhytdokumentti Oodi radiolle kertoo millainen maailma voikaan aueta radion kautta. Ennen ja nyt.

 • Kalevi Kalemaan ohjelmasarjan ensimmäinen osa kertoo aseistakieltäytyjästä Arndt Pekurisesta, joka ammuttiin joulukuussa 1941. Ohjelmaan on haastateltu Aleksandra Pekurista. Uusinta vuodelta 1992. Toteutus: Kalevi Kalemaa, Väinö Vainio ja Hannu Karisto.

 • Runoja täältä jostakin - Antologiasta. Runot on valinnut Juha Seppälä. Runot tulkitsee Kaija Pakarinen.

 • Ohjelma tuntemattomasta runoilija Ilpo Kaijasta. Hänen ainoaa julkaistua runoaan ei ole painettu Suomen runottareen. Hänen tuotantoaan ei analysoida yliopistoissa. Hänen runonsa ei kuulunut Yrjö Jyrinkosken ohjelmistoon. Runoilija Ilpo Kaija on kuitenkin olemassa. Ilpo Kaija oli kuollessaan vain 23 -vuotias - lokakuussa vuonna 1944. Runonäytteitä lukevat Martti Mäkelä ja Kaija Pakarinen. Toteutus: Juha Seppälä, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Toisen maailmansodan vaietusta todellisuudesta kertoo suorasanainen sotaveteraani Mauno Johannes Kenttämaa.

  Karun lapsuuden, jatkuvan puutteen ja armottomien tukkisavottojen koulima ylitorniolaismies joutui yli kuudeksi vuodeksi sotimaan ja vietti parhaan ikänsä rintamalla.

  Upseerien mielivaltaisten käskyjen vastustaminen näytti Kenttämaalle sota-ajan armeijan irvokkaan puolen. Tilanne tulehtui niin pahasti, että hän päätyi Karjalan kurikomppaniaan simputettavaksi.

  Radiodokumentissa 99-vuotias Kenttämaa kertoo elävästi ja yksityiskohtaisesti, miten sodassa oli välillä vaikea erottaa kummat olivat pahempia vihollisia, neuvostojoukot vai omat esimiehet.

  Ohjaus ja käsikirjoitus: Juhani Kenttämaa, äänisuunnittelu: Katja Kostiainen, tuottaja: Hannu Karisto.

 • Radiodokumentti Vivica Bandlerista ja rakkaudesta. Vuonna 2004 kuolleen teatteriohjaajan ja teatterijohtajan hautakivessä Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä lukee yksinkertaisesti “människan”, ihminen. Toteutus: Mia Halme ja Hannu Karisto. Ohjelma on lähetetty ensimmäisen kerran vuonna 1999.

 • Kukapa ei olisi miettinyt millaista on olla pakolainen. Kahdeksan entistä pakolaista kertovat miten ja miksi he Suomeen päätyivät ja millaista täällä on. Joukossa on viisi naista ja kolme miestä. Nämä eri puolilta maailmaa lapsina Suomeen päätyneet ihmiset ovat nyt kolmekymppisiä. He kirjoittivat ensin oman tarinansa Facebook-ryhmään. Viime vuonna ilmestynyt kirja kokosi tarinat kirjan kansien väliin. Nyt osaa niistä kuullaan radiodokumentissa. Toteutus: Tom Östling, Tuomas Vauhkonen ja tuottaja Hannu Karisto.

 • Kaksi tarinaa kietoutuu yhteen, kun Janette Leino lähtee ensimmäisessä radiodokumentissaan seuraamaan sairaanhoitoalan opiskelijan Miranda Austinin työharjoittelua Sambiaan. Matkaa tehdään yhdessä ja erikseen eikä haasteilta vältytä etenkään, kun molemmat heistä ovat ensi kertaa Sambiassa tekemässä jotain, mitä eivät ole aikaisemmin tehneet. Ohjelmassa kuullaan, kuinka matkanteko määränpäähän sujuu sekä molempien mietteitä omasta työstään uudessa toimintaympäristössä.

  Toteutus: Janette Leino, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

  Lue Janeten matkakertomus:
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/05/elamasta-kuolemaan-valaistumisia-sambiassa

 • "Tuhoisan rakkauden kaava" kertoo Siljan, Katariinan ja Hannelen tarinan väkivaltaisesta parisuhteesta. Vaikka kokija on eri, väkivalta seuraa samaa kaavaa. Dokumentti kertoo, miksi väkivaltaisen kumppanin jättäminen ei ole helppoa ja miten henkinen väkivalta vaikuttaa syvästi väkivallan kokijan ajatuksiin itsestään.

  Toimittaja Katriina Raine, äänisuunnittelu Kai Rantala, tuottaja Hannu Karisto

 • Aira Samulin tunnetaan Helsingin katukuvassa vahvana, aurinkoisena ja tanssivana persoonana. Dokumentti Hyrsylän mutkan noita kertoo Airan tarinan ennen Helsinkiin muuttoa.

  Tarina alkaa karjalaisesta maalaismiljööstä, Hyrsylän mutkassa, rajavartioston päällikön tyttärenä. Isä halusi Airasta koulutetun naisen, mutta sota tuli ja muutti pienen tytön tulevaisuuden täysin. Monta mutkaa piti Airan käydä Hyrsylän mutkan jälkeen, ennen kuin hän pääsi Helsingin estradeille. Tarina kulkee talvisodan ensimmäisistä kiväärin laukauksista aina Helsingin pommituksiin ja valvontakomissioon asti.

  Toteutus: Antti Melkko, Jarkko Rissanen, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

 • Toimittajien ammattilehti Journalisti kirjoitti numerossaan 11/2011 suomalaisen journalismin itsesensuurista. Vaikeimpina aiheina jutussa listattiin maahanmuutto, perussuomalaiset, kannabis ja muut huumeet, haastateltavan suojelu sekä uskonto. Tämä dokumentti puuttuu mainituista aiheista yhteen, kannabikseen. Kannabiksen käyttö kriminalisoitiin Suomessa asetuksella vuonna 1966. Kieltolaki täytti siis viime vuonna 50 vuotta.

  Dokumentti ei pyri siinä mielessä objektiivisuuteen, että siinä kuultaisiin kaikkia mahdollisia kantoja kannabiskysymykseen. Koska nykyistä lainsäädäntöä tukevat mielipiteet ovat julkisessa keskustelussa vallitsevia, dokumentti keskittyy heihin, joita kuullaan harvemmin: ihmisiin, jotka ovat kärsineet nykyisen lainsäädännön johdosta.

  Näiden tarinoiden sekaan on siroteltu muutamia väläyksiä hampun pitkästä historiasta Suomessa sekä valikoituja huumepoliittisia puheenvuoroja vuosikymmenien varrelta. Kannabiksen lainsäädännöllisestä asemasta on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua useissa maissa. Dokumentti pyrkii avaamaan monipuolista ja kiihkotonta keskustelua aiheesta myös Suomessa.

  Toteutus: Sampsa Oinaala, Kai Rantala ja Hannu Karisto.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä