Äänivaltainen Eurooppa

Äänivaltainen Eurooppa 5/7: Vähemmistöjen äänet

 • 19 min
 • toistaiseksi

Euroopassa on kymmenittäin vähemmistöjä, joille niiden oma ääni antaa voimaa. Vähemmistön ääni on kuin ihmisarvo. Kun olet arvokas, olet vapaa.
Kuuluuko vähemmistöjen ääni? Tai voiko valtakulttuuri jopa oppia jotakin vähemmistön kulttuurisesta äänimaisemasta?
Ohjelmasarjassa Äänivaltainen Eurooppa tutkitaan vähemmistöjen äänten merkityksiä: Saksan Sorbeista Suomen saamelaisiin.
Ohjelman toimittaa Jorma Mattila.

Lähetykset

 • ma 28.9.2015 17.40 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Akustinen maailma yhdistää ihmiset toisiinsa. Näin tapahtuu niin musiikin, uskonnon kuin vaikkapa urheilun piirissä. Äänet saattavat meidät yhteen myös oman itsemme kanssa. Seniorikodin apaattiset dementikot virkosivat nuoruutensa iskelmien voimasta takaisin maailmaan. Nyt he esiintyvät kuorossa, jonka laulajien keski-ikä on 85 vuotta.

  Äänen puuttuminen ja hiljaisuus voi olla jopa pelottavaa. Tuttu akustinen ympäristö, kahvilan kilinä, mopon pörinä tai koiran haukunta tuovat viestin siitä, että maailma on tallessa. Olen turvassa enkä ole yksin.

  Äänivaltainen Eurooppa -sarjan seitsemännen ja viimeisen jakson "Äänet yhdistävät" on toimittanut Jorma Mattila.

 • Kansalaiset – Medbörgare; julkinen puhe on aina vallankäyttöä. Kenellä on ääni, hänellä on valtaa. Mahtipuhujan päämäärä on saada alamaiset resonoimaan vallan tahdissa.

  Maailman vaikutusvaltaisin nainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel käänsi Saksan ja koko Euroopan pakolaispolitiikan suuntaa dramaattisella ja tunteikkaalla puheellaan. Toisinaan vallan ääni menee kuitenkin kuuroille korville: Kreikassa ei Brysselin ääntä kuulla juuri lainkaan.

  Mutta miksi Suomen pääministeri kuulostaa - niin tylsältä? Tätä kysyy Jorma Mattila sarjassaan Äänivaltainen Eurooppa. Sarjan kuudennessa jaksossa kuunnellaan Vallan ääniä.

 • Euroopassa on kymmenittäin vähemmistöjä, joille niiden oma ääni antaa voimaa. Vähemmistön ääni on kuin ihmisarvo. Kun olet arvokas, olet vapaa.
  Kuuluuko vähemmistöjen ääni? Tai voiko valtakulttuuri jopa oppia jotakin vähemmistön kulttuurisesta äänimaisemasta?
  Ohjelmasarjassa Äänivaltainen Eurooppa tutkitaan vähemmistöjen äänten merkityksiä: Saksan Sorbeista Suomen saamelaisiin.
  Ohjelman toimittaa Jorma Mattila.

 • Eurooppaan saapuminen on pakolaisuudessa vasta ensimmäinen askel toipumisen ja sopeutumisen tiellä. Sodan, terrorin ja kuoleman ääniä on vaikeaa unohtaa. Yli puolet pakolaisista on joutunut väkivallan kohteeksi, 40 prosenttia heistä on kärsinyt kidutuksesta. Eniten traumaattisia kokemuksia on pakolaislapsilla. Äänivaltainen Eurooppa -sarjan neljännessä jaksossa toimittaja Jorma Mattila tutkii sitä, millaista äänimaisemaa Euroopan halki vaeltanut pakolainen kantaa mukanaan.

 • Poliittinen ja yhteiskunnallinen murros tapahtuu usein äänimaiseman murroksen kautta. Me eurooppalaiset haluamme sanoa selvästi ja kovalla äänellä mitä haluamme.
  Ja mitä emme halua.

  Kokonainen valtio, DDR, kaatui kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten voimasta. Protestit alkoivat Leipzigissa, missä lopulta 120 000 DDR-kansalaista rikkoi lakia huutamalla vaatimuksiaan kadulla.

  Tänään samat iskulauseet on vääristelty ja ryöstetty ulkomaalaisvihamielisen Pegida-liikkeen käyttöön Dresdenissä.

  Tämänkertainen Äänivaltainen Eurooppa -sarjan kolmas jakso, Protestin äänet, on myös erinomainen ajankuva ja ajankohtainen juuri nyt. Palaamme ohjelmassa mm. Vanhan valtaukseen ja suurlakon tunnelmiin.

  Matkan halki akustisen merkitysten kulttuurimaiseman on toimittanut Jorma Mattila.

 • Osa 2/7. Kristityn ääni. Harmoniaa ja taistelulauluja. Akustisen maailman yksi peruselementti, nuotinlukutaito on lähtöisin eurooppalaisesta kristillisestä musiikkitraditiosta. Kaksi kolmasosaa eurooppalaisista on kristittyjä. Niinpä kirkkomusiikki yhdistää eurooppalaisia ehkä enemmän kuin mikään toinen akustisen kulttuurin elementti. Mutta hengellinen musiikki on myös poliittista ja moni suomessakin tuttu virsi on siivittänyt ankaria taisteluja. Ohjelman toimittaa Jorma Mattila.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä