Metsäradio.

Metsämieli-menetelmän terveysvaikutukset

 • 8 min
 • toistaiseksi

Metsä on kautta aikojen ollut suomalaisille monessakin mielessä tukena ja turvana. Metsä on parhaimmillaan antanut toimeentulon, ruuan ja lämmön ja suojankin. Suomi on yksi maailman metsäisimmistä maista. Lasketaan, että lähes 80 prosenttia Suomen maa-alasta on metsää, joten ei ihme, että metsän merkitys on aina ollut niin suuri. Nykyään on ryhdytty enenevässä määrin korostamaan metsän vaikutusta ihmismieleen. On painotettu metsän virkistyksellisiä vaikutuksia. Kasvatustieteen maisteri Sirpa Arvonen on käyttäytymistieteiden ja työhyvinvoinnin asiantuntija. Hän on erityisen viehättynyt yhdistämään metsän hyvät ja luonnolliset vaikutukset erilaisiin mielentaitomenetelmiin. Tästä kiinnostuksesta on syntynyt Metsämieli-menetelmä ja sitä esittelevä Metsäkustannuksen kustantama kirja.
Tästä kaikesta kiinnostui Metsäradion reportteri Olli Ihamäki ja päätti tutustua menetelmään lähemmin.

Lähetykset

 • ke 5.8.2015 20.25 • Yle Areena

Jaksot

 • Metsäradiossa kuultiin omituinen kalajuttu menneiltä vuosikymmeniltä. Se tapahtui Gaula-joella Norjassa, kun perhokalastaja päätti lähteä paremmille vesille saalista pyytämään. Tämän tarinan kertoi asikkalalainen tietokirjailija Erkki Norell. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Pakurikääpä on luonnontuote joka parantaa lähes kaiken keksittävissä olevan, väittävät. No ei nyt sentään, tieteellistä tutkimusta hyödyistä on hyvin vähän mutta ei siitä pakurista haittaakaan ole. No mistä sitä sitten saa? Lehtipuun kyljestä nyt ainakin, villinä ja viljeltynä. Entä miten se saadaan viljelmäksi metsänomistajalle? Istuttamalla tai kuten pakuri-ihmiset sanovat: ymppäämällä. Tuottoisaa touhua, sanotaan. Marko Miettinen lähti opettelemaan kullan vuolentaa, siis ymppäämistä Pro Pakuri ry:n puheenjohtaja Hannu Piispasen kanssa. Kuva: Tero Ylioja / Yle

 • Metsäteollisuudelle, kuten mille tahansa muullekin teollisuudenhaaralle, on ensiarvoisen tärkeää tietää mitä mieltä kansalaiset siitä ovat. Metsäteollisuus tutkitutti hiljattain Taloustutkimuksella kansalaisten metsäteollisuutta koskevia mielipiteitä ja arvoja. Tulokset olivat yllttäviä. Siitä huolimatta, että ala on koko ajan esillä keskusteluissa ristiriitaisissakin asetelmissa, on kansalaisten arvostus yli puoluerajojen metsäteollisuutta kohtaan vankkumaton. Metsäteollisuutta arvostetaan verotulojen kerryttäjänä, ulkomaankaupan puujalkana, työnantajana ja jopa vastuullisena toimijana ympäristön kannalta. Ei ihme, että metsäteollisuuden piirissä on kohoteltu korkealle koivunmahlasimakuksia!
  Metsäradion reportteri Olli Ihamäki keskusteli Metsäteollisuus ry:n viestintäjohtaja Mika Mäkisen kanssa tutkimuksen tuloksista vuosisataisen honkapuun tyvellä. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Jollekin Metsäradion vakiokuuntelijalle saattaa seuraava tarinamme olla aikamoinen yllätys. Saattaapa joku kysyä hiljaa mielessään, että miksi kummassa Metsäradio puhuu lähetyksessään sirkustaiteesta. Mutta kuten kohta kuullaan, tämän sesongin Sirkus Finlandian ohjelmistolla ja metsätöillä on selvä vahintäänkin ajatuksellinen yhteys. Metsäradion reportteri Olli Ihamäki on vuosikymmenet seurannut sirkuksen ohjelmistoa, eikä ole koskaan aikaisemmin nähnyt metsätöiden tekemistä maneesilla. Kuva: Olli Ihamäki / Yle

 • Suomi on pitkä maa. Kun pohjoisessa piiskaa räntää, etelässä saatetaan kivuta vielä yli plus kymmenen asteen lukemiin. Metsästä löytyy vielä yllättävän paljon herkkuja ruokalautaselle, muutakin kuin sieniä. Kannattaa kuitenkin tietää mitä ja mistä saa kerätä. Jokamiehenoikeudet sallivat marjojen ja sienien poimimisen, mutta esimerkiksi kuusenkerkkien keräilyyn tarvitaan maanomistajan lupa.
  Syksyisessä metsässä samoilivat tietokirjailija ja villiyrttikouluttaja Raija Kivimetsä ja toimittaja Anna-Kaisa Brenner. Kuva: Anna-Kaisa Brenner / Yle

 • Digiriistametsä-hankkeen tavoitteena on arvioida metsäalueiden soveltuvuutta metsäkanalintujen elinympäristöiksi. Arvioinnissa hyödynnetään Metsäkeskuksen paikkatieto-aineistoja. Tavoitteena on tunnistaa metsäkanalintujen elinympäristöjä ja viedä niistä tieto Metsäkeskuksen Metsään.fi-palveluun. Esiintymistieto auttaa huomioimaan metsäkanalintujen elinympäristöt paremmin metsänhoidossa ja hakkuissa. Kansalliset ja kansainväliset monimuotoisuusvelvoitteet yhdessä biotaloustavoitteiden kanssa luovat tarpeen monipuolistaa metsänhoitomenetelmiä ja metsänomistajalle tarjottavia palveluita. Riistametsänhoito on kustannustehokas tapa huomioida niin riistan elinympäristöjä kuin metsänluonnon monimuotoisuutta. Hanke toteutetaan Suomen Metsäkeskuksen ja Suomen Riistakeskuksen yhteistyönä. Riistakeskus on hankkeen päätoteuttaja, ja se kestää vuoden 2018 loppuun.
  Asko Hauta-aho kävi aiheen tiimoilta Lahdessa Merrasjärven metsissä projektipäällikkö Mikko Kesälän kanssa. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

 • Suomalaismetsissä jolkottelee susia, joiden liikkeistä ei ole ollenkaan riittävää kuvaa. Nyt on saatu irti 300 tuhatta euroa lisärahaa, joka on tarkoitus käyttää lähinnä Länsi-Suomessa liikkuvien susien pannoittamiseen. Asiasta päätettiin taannoin budjettiriihessä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän esityksestä. Leppä pitää pannoittamista tärkeänä siksikin, että näin voidaan ehkäistä metsästyskoiravahinkoja. Mutta pannoitus ei ole lainkaan selvä juttu metsästäjien keskuudessa.
  Suhtautuminen suteen, rauhoitettuun suurpetoon, on ristiriitainen. Nyt maa-ja metsätalousministeriö on käynnistänyt laajapohjaisen hankkeen, jonka tarkoituksena on pohtia ja kehittää suden hoitosuunnitelmia siten, että asukkaiden turvallisuuden tunnetta susien esiintymisalueilla voitaisiin lisätä.
  Neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä kuvailee susikeskustelun vuodenkiertoa. Toimittaja: Olli Ihamäki - Kuva: Juha Laaksonen / Yle

 • Mennään metsään- kampanjaviikolla Metsäradio lähetettiin Evon retkeilyalueelta Hämeenlinnasta. Ohjelmassa kuultiin Evon metsäopiston historiasta ja retkeilyalueen vetovoimasta. Toimittajana suorassa lähetyksessä oli Olli Ihamäki.

 • Kaksi viikkoa sitten eläkkellä oleva rajamies Seppo Vähätalo muisteli täällä Metsäradiossa karhujen häkkipyyntiä Kuusamossa menneillä vuosikymmenillä. Nyt Seppo Vähätalo kertoo suhtautumisesta susiin ja ahmojen pyynnistä. Lisäksi ohikiitävä ja piinaava tilanne metsän kuninkaan karhun kanssa, kun osat yllättäen vaihtuivat. Kuusamossa kävi Juha Laaksonen. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle

Klipit

 • Metsäradion nykyinen tunnussävel on ollut käytössä vuodesta 2003 asti.

 • Beagle-uros "Ukko" lähti syyskuussa isäntänsä kanssa jänisjahtiin Tuupovaaran Öllölässä samaan tapaan kuin useasti aikaisemminkin. Jotain poikkeavaa kuitenkin tapahtui, koska Ukon metsästysreissu venähti viiden vuorokauden mittaiseksi. Koiran isäntä Onni Räty oli jo lähes varma, että koira ei palaa takaisin. Kaikki päättyi kuitenkin onnellisesti. Metsästyskoiran katoaminen syksyisin on hyvin tavallista. Metsäradiossa käsitellään tätä asiaa maanantaina 23.9.2013.

 • Oulangan kanjonissa avautuu retkeilijälle upea rotkomaisema. Opastetut polut kulkevat kanjonin yläpuolella ja sieltä avautuu näkymä Oulankajoen alkulähteille. Haastateltavana luontovalvoja Arto Hänninen, toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Imatralaisen puunveistäjän Martti Hietasen puuateljeen hyllyillä on runsaasti puu-ukkoja ja monia muita taideteoksia. Martti Hietanen on veistänyt puuteoksiaan jo vuosikymmenten ajan ja jopa presidentti Urho Kekkonen sai videolla esiteltävän teoksen maakuntamatkallaan. Veistoksia on jaettu myös tunnustuksina ja kilpailujen palkintoina, joten monen hyllyltä saattaa löytyä Martin tekemiä töitä.
  Kokeneen veistäjän tapasi Imatralla Asko Hauta-aho.

 • Metsäradion saunailta tuli suorana lähetyksenä Asikkalan Iso-Äiniöltä. Teppo Hurmeen savusaunan lämmityspuuhissa ovat myös Pekka Laaksonen Suomen saunaseurasta ja toimittaja Asko Hauta-aho. Radio Suomen studiossa studiossa on juontaja Päivi Nieminen.

 • Nastolalainen Erkki Salonen on keräillyt pahkoja jo vuosikymmenien ajan ja näitä upeita luomuksia löytyy häneltä melkoinen määrä. Viimeisin löytö on koivunpahkajuurakko, joka hyvin vaikuttava näky lähietäisyydeltä tarkasteltuna. Videolla Erkki Salonen kertoo uusimmasta luonnon taideteoksesta.

 • Nastolalainen Erkki Salonen löysi peräti 1000 kilon koivupahkan ja näihin luonnonoikkuihin ei usein törmää. Pahkan puhdistaminen ja esillepano vei runsaasti aikaa, mutta lopputulos on katsomisen arvoinen.

 • Metsäradiossa tavataan puunveistäjä Onni Räty, jonka työpajassa Nastolassa löytyy runsaasti puusta tehtyjä tauluja. Nykyään eläkkeellä oleva Räty on päivittäin harrastuksensa parissa ja tauluille syntyvät aiheet on otettu vuosikymmenien takaa metsureiden töistä ja myös eräkulttuurista. Sopivaa puuainesta Onni Räty sai mm. Kärkölästä, kun paikallisen kirkon vanhat penkit saivat väistyä uusien tieltä.

 • Savusaunan lämmitys on tarkkaa puuhaa, koska se vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Lämmitys kestää aina useita tunteja, koska lämmityksen jälkeen savu poistetaan saunasta perusteellisella tuuletuksella. Lämmityksen aikana savu tulee kiuaskivien läpi saunatilaan ja osa siitä pääsee ulos tuuletusluukuista ja raollaan olevasta ovesta. Savun tuoksu on upea saunan lähistöllä jo lämmitysvaiheessa ja saunan seinärakenteet ovat nokiset. Löyly lankeaa savusaunassa tasaisesti ja äkkinäistä kuumaa vaihetta ei tule. Savusauna säilyy saunomiskunnossa jopa seuraavaan aamuun asti. Videolla Lasse Vihonen lämmittää savusaunaa Niiniveden rannalla Rautalammin kunnassa.

 • Asikkalalainen Erkki Pekkarinen pitää puiden pilkkomista hyvänä ajanvietteenä ja tuloksena liiteriin syntyy erinomaista polttopuuta. Hän on muun muassa rakentanut sahaamista varten kehikon, jonka avulla puista saa samanmittaisia. Mikäli nivelet eivät taivu raskaaseen työhön niin aina voi etsiä erilaisia työskentelytapoja. Erkki Pekkarisen luona Asikkalan Vesivehmaalla vieraillaan myös Metsäradion lähetyksessä 28.3.2011. Toimittajana Asko Hauta-aho.

 • Suomessa ei ole enää pitkään aikaan valmistettu tulitikkuja, mutta siitä liiketoiminnasta jäi jotakin hampaan koloon. Nimittäin piskuinen hammastikkutehdas Kesmex OY Vaajakoskelle, Jyväskylän lähelle.
  Muitapa hammastikun valmistajia Suomessa ei sitten olekaan. Matti Laitinen tapasi toimitusjohtaja Juha Nurmisen ja kyseli miten hammastikku syntyy.

 • Jos Suomi onkin kauan elänyt suurelta osin metsästä niin maamme metsäteollisuuden ja metsätalouden tulevaisuutta on maalailtu julkisuudessa viime aikoinakin synkin värein.
  Onko toivottomuuteen syytä? Mitä mieltä asiasta on puuntuottaja ja professori Matti Kärkkäinen. Toimittajana oli Maija Elonheimo.
  Kuva: Metsäkustannus / Laura Vesa

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä