Kuusi kuvaa

Liisa Susiluodon Kuusi kuvaa

 • 44 min
 • toistaiseksi

“Työssäni Unicefissa matkustin paljon maailmalla. Erään kerran olimme vietnamilaisessa kylässä. Maassa on perhesuunnittelua ollut jo pitkään. Illalla kokoonnuimme paikallisen naisten ryhmän kanssa ja siinä tulin maininneeksi, että minulla on viisi lasta. Kylän naiset menivät ihan hiljaisiksi, kunnes joku rohkea sanoi: “Hyvänen aika! Eikö Suomessa tunneta ehkäisymenetelmiä? Ehkä hän käytti sanaa perhesuunnittelu, mutta sillä hetkellä tunsin oman pienuuteni. Kuka neuvoo ketä tässä maailmassa?”

Liisa Susiluoto on tehnyt pitkän uran maailman oikeudenmukaisuuden ja maailman lasten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kun hän aikanaan vaihtoi työpaikkaa Tilastokeskuksesta Suomen Unicefiin, maailmassa  kuoli päivittäin 30 000 lasta. Nyt 30 vuotta myöhemmin kuolee joka päivä 17 000 lasta. Luku on vieläkin suuri, mutta se on puolittunut, vaikka maailman väestö on melkein tuplaantunut.

“Edellisessä työssäni Tilastokeskuksessa aloin lukea Maailman lasten tila -raportteja ynnä muita ja ne asiat alkoivat aueta ihan uudella tavalla. Oikeudentuntoni vaati, että minun täytyy tehdä jotakin tämän maailman auttamiseksi. Ja kun maailmaa katsoin, niin kaikkein hädänalaisimmat ihmiset olivat kehitysmaissa.”

Liisan opinahjo oli Tikkurilan yhteiskoulu silloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Koulu oli varsin avarakatseinen. Rehtori kuului rotareihin ja siitä syystä  kouluun tuli vaihtoon kahdeksi viikoksi amerikkalainen poika. Rehtori pyysi Liisaa saattamaan pojan läheiselle Hiekkaharjun asemalle. Kun Liisa vilkkaasti jutellen kulki pojan kanssa hiekkatietä, hänen isänsä ajoi autolla vastaan ja oli suistua ojaan. Isä meni oitis työpaikalleen soittamaan rehtorille paheksuvan puhelun, kun hänen tyttärensä päästetään julkisesti kulkemaan ties missä seurassa. Amerikkalaispoika oli nimittäin tummaihoinen, eikä hänen kaltaisiaan yleensä näkynyt Tikkurilassa tuolloin 1960-luvun loppupuolella. Isä ei voinut aavistaa, että kansainvälisyydestä tulisi sittemmin tyttärelle ura.

Liisa Susiluodon isä oli musiikkimiehiä ja muun muassa Tikkurilan sekakuoron perustajajäseniä. Klassinen musiikki soi Liisan lapsuudenkodissa ja kuoroikään päästyään Liisa liittyi seurakunnan nuorisokuoroon. Musiikki on seurannut häntä koko elämän. Jopa osa viidestä lapsesta on muusikkoja. Tällä hetkellä erityisen ihanaa on nauttia klassisen musiikin konserteista.

Kaiken aikaa sukupolvet ovat pitäneet hyvää huolta toisistaan. Liisa Susiluoto on toiseksi vanhin viiden lapsen parvesta ja hoitui samassa pihapiirissä Liisan vaarikin aikanaan. Yhdessä sisarustensa kanssa Liisa on sittemmin hoitanut vanhempansa viimeiseen asti. Liisalla itselläänkin on viisi lasta ja nyt hän on myös moninkertainen mummo. Liisa Susiluoto kuljettaa lastenlapsista nuorinta tanssitunnille ja koettaa olla korvana isommille, kuten Liisan äitikin aikanaan oli Liisan lapsille.

Lähetykset

 • la 10.10.2015 8.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Keittiömestari Heikki Nikula ei ollut lapsena ruoan perään. Kalastajaukki sai pojan maistamaan kuitenkin suolakalaa – muuten ei ollut asiaa verkoille. Krantusta pojasta kasvoi innokas kalastaja, matkailuyrittäjä ja keittiömestari, joka tuo paikalliset raaka-aineet keskiöön ravintola Aanarissa Inarissa. Saamelaisesta perinteestä ammentava moderni ruoka on nostanut Aanaarin toistuvasti Suomen parhaimpien ravintoloiden listauksiin. Muusikoksikin kouluttautuneen Nikulan mukaan työ on parhaimmillaan kuin bändisoittamista, jossa sijaa jää myös improvisaatiolle. Anna Nevalainen tapasi Heikki Nikulan ravintolasalin puolella Inarissa.

 • Politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta asui lapsuutensa kodissa, jossa arvostettiin tietoa ja lukemista. Johanna oppi jo lapsena ajattelemaan, että hänestä voi tulla mitä vain ja että koko maailma on hänelle avoin. Sieltä hän sai myös kipinän opiskella useita kieliä. Ja niin hänestä on tullut väitellyt tohtori, joka on kolunnut varsinkin Eurooppaa monesta suunnasta. Maisteriksi hän valmistui Lontoosta ja Istanbul on ollut hänelle tärkeä kaupunki. Sari Valto tapasi Johanna Vuorelman hänen elämänsä kuvien äärellä.

 • Korusuunnittelija Tytti Bräysy ikuistaa Lapin luontoa koruihin ja valokuviin. Inariin asettuneen oululaisen päivät kuluvat sotkuisissa merkeissä työpajalla tai kuvausretkillä karun kauniissa maisemissa. Polku mainosalalta korusuunnittelijaksi on vaatinut tilaisuuksiin tarttumista ja sattumiin luottamista. Paljosta käy kiittäminen myös pientä korpiorvokkia. Tytti Bräysyn tapasi Inarissa toimittaja Anna Nevalainen.

 • Opettaja ja kirjoittaja Arno Kotron elämässä on ollut hurjia käänteitä. Vastavalmistuneesta, lähes syrjäytyneestä humanistista tuli 2000-luvun alussa hetkessä koko kansan tuntema esikoiskirjailija, jota kutsuttiin vierailemaan televisioon, radioon ja erilaisiin kissanristiäisiin niin tiheään, että taksin ovet paukkuivat ja kioskilta haettu jäätelötuuttikin alkoi näyttää mikrofonilta, jolle hän tilitti elämäänsä. Lopulta boheemi ja viinanhöyryinen taiteilijaelämä sai jäädä, kun mies havahtui elämänsä holtittomuuteen, raitistui ja löysi rakkauden. Nyt on kirjailijan urakin telakalla ja Kotro viettää keskiluokkaista perhe-elämää ja nauttii siitä. Hän toimii filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettajana. Toimittaja Eelis Bjurström tapasi Kotron tämän työpaikalla Herttoniemen yhteiskoulussa Helsingissä.

 • Kirjailija Eve Hietamies tunnetaan erityisesti Yösyöttö-trilogiastaan, joka kertoo yksinhuoltajaisä Antti Pasasen elämästä. Uusikin kirja on tekeillä. Even kirjailijatarina on tarina sinnikkyydestä: Koulu meni penkin alle, mutta kotona oli kirjoituskone, jota Eve takoi teini-iästä lähtien. Ensimmäistä romaaniaan hän kirjoitti viisi vuotta, kun kuuluisan sukunimen takia kustantamo piti julkaisukynnystä tavallista korkeammalla. Ohjelman on toimittanut Sari Valto.

 • Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa pitkän uran tehnyt Jukka Petäjä on haastatellut lähes kaikkia aikamme huomattavia kirjailijoita. Petäjä tunnetaan erityisesti kirjallisuuskriitikkona, mutta myös montaa muuta taiteenalaa tutkivana toimittajana ja esseistinä. Mielenkiinnon kohteet liikkuvat kaikkialla Euroopan ja Amerikan kansainvälisissä tuulissa. Tohtorinväitöskirjansa hän teki v. 2010 kanadalais-yhdysvaltalaisen kirjailijan Saul Bellow’n romaanista Herzog. Hän kertoo olevansa vahvaa helsinkiläsissukua - jo viidennessä polvessa ja suuri Italian kulttuurin tuntija ja matkailee siellä säännöllisesti. Toimittaja on Sini Sovijärvi.

 • Kulttuurityöntekijä Anna Lumikivi halusi pienenä rokkitähdeksi ja merimieheksi. Musiikkihaaveet toteutuivat aikuisiällä koltansaamen kautta. Kielen takaisinottoon rohkaisi kotikylässä yllättänyt Amorin osuma. Nyt Lumikivi opettelee ja elvyttää uhanalaisen koltansaamen katoavia murteita musiikin avulla. Pioneerityötä tekevän muusikon sielu lepää suvun lohiapajilla, Jäämeren rannalla. Toimittaja Anna Nevalainen tapasi Anna Lumikiven Keväjärven kylässä Inarissa.

 • Kirsimaria E. Törönen on saanut kuvataiteilija monta kertaa kokea, miten tie nousee pystyyn, mutta jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla hän aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kirsimaria E. Törösen hänen työhuoneellaan Studio Wäkevässä Mikkelissä.

 • Valotaiteilija Kari Kola valaisee poikkeuksellisia paikkoja ympäri maailmaa. Suunnitelma yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin yhden päivän valotaideteokseen odottaa toteutustaan ja suunnitelmat Grönlannin jäätikön valaisusta etenevät. Huiman rohkeana ja ennakkoluulottomana joensuulainen valotaiteilija luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kari Kolan Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa.

 • Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä opettaa, tutkii ja kirjoittaa kirjoja. Hän hallitsee arabiaa, hepreaa, arameaa sekä syyriaa, joita jokaista kirjoitetaan omalla aakkostollaan. Armenia ja armenialaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Serafim Seppälän työhuoneellaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

 • Joulussa tärkeintä kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle on olla yhdessä rakkaittensa kanssa. Tänä vuonna hän rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Sari Kaasisen Joensuun Taitokorttelin punaisessa salongissa.

 • Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhlaa, kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan Helsingin Käpylässä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä