Politiikkaradio

Sisäinen devalvaatio kuumentaa tasavaltaa

 • 30 min
 • toistaiseksi

Hallituksen kilpailukykypaketti käynnistää eduskunnan syksyä isoilla kierroksilla. Samalla kansalaiset osoittavat mieltään myös suunniteltuja leikkauksia kohtaan. Ay-liike punnitsee tahoillaan vastatoimenpiteitä.

Sakari Sirkkasen vieraina ovat Keskustan Matti Vanhanen ja SDP:n Eero Heinäluoma. Puhelimessa hallituksen pakottavan lainsäädännön juridiikkaa avaa työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta.

Lähetykset

 • to 10.9.2015 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • EU-huippukokous kokoontuu tänään ja huomenna. Asialistalla on kovia teemoja.

  EU-johtajat keskustelevat Brysselissä Salisburyn attentaatista ja EU:n suhteista Venäjään, kauppapolitiikasta ja protektionismista suhteessa Trumpin tulleihin, digifirmojen verotuksesta, Emun kehittämisestä. Puolan sanktioskenaariokin saattaa nousta esille.

  Millaista kantaa pitäisi kovan luokan kysymyksiin ottaa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina Liisa Jaakonsaari (sd.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Elsi Katainen (kesk.) ja Jussi Halla-aho (ps.).

 • Jihadisti tavoittelee islamin puhdistamista ja pyhin periaattein hallittua valtiota. Jihadisti hyväksyy väkivallan puhdistuskeinona. Viime vuosina ylintä valtaa jihad-liikkeessä on kantanut terroristijärjestö Isis.

  Mitä ovat tekijät, jotka vievät jihadistisen radikalisoitumisen tielle, tai saavat liittymään osaksi jihadismia? Onko jihadismi ideologia?

  Miksi länsimaat ovat joutuneet islamilaisesta maailmasta kumpuavan Isisin ja al-Qaidan terrorin kohteiksi? Miten jihadismia tai terrorismia parhaiten ehkäistään?

  Mitä Isisin valta-aseman hiipumisesta seuraa?

  Vieraana on Jihad ja terrori -kirjan kirjoittaja Atte Kaleva.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • EU ulkoministerit tuomitsevat Britanniassa Salisburyssä tapahtuneen kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytyksen. Ulkoministerien mukaan on ”hyvin todennäköistä”, että hermomyrkkyattentaatin takana on Venäjä.

  Onko Venäjä teon takana, vai onko maa menettänyt kontrollin kemiallisista aseistaan? Miksi EU ei mainitse sanaakaan uusista pakotteista?

  Entä muuttuuko Venäjän ulkopolitiikka Putinin alkavalla kaudella?

  Mitä voidaan odottaa, jos Pohjois-Korean Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain Donald Trumpin tapaaminen todella toteutuu?

  Keskustelemassa ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) ja valiokunnan jäsenet Pekka Haavisto (vihr.) ja Erkki Tuomioja (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Putin jatkaa Venäjän presidenttinä seuraavat kuusi vuotta. Vai jatkaako? Voiko Putin luopua vallasta jo ennen alkavan kuusivuotiskauden loppua? Entä voiko Putin luopua vallasta alkavan kauden loputtua?

  Mihin suuntaan Venäjä on menossa, mitä on luvassa? Millaisia havaintoja eilen käydyistä presidentinvaaleista vaalien jälkeisenä päivänä tehdä?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi Helsingin yliopistosta ja Maanpuolustuskorkeakoulusta, tutkija Veera Laine Ulkopoliittisesta instituutista sekä ulkomaantoimittaja Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomista.

 • Sote-uudistus on elämää suurempi poliittinen näytelmä. Samoin oli uudistuksen lähetekeskustelu eduskunnassa. Vaalikauden odotetuin eduskuntadebatti oli totista poliittista vääntöä, jossa ei annettu periksi tuumaakaan. Lähetekeskustelussa sotesta väännettiin kättä lähes 10 tuntia ja paikoin edustajat kävivät kuumana kuin hellankoukut.

  Mitä sote-lähetekeskustelumaratonista jäi käteen? Kuinka villeinä eduskunnassa kukkivat poltiikan sote-kielikuvat?

  Entä voiko näin kiisteltyä ylipäätään toteuttaa? Ja miksi uudistuksen kokoomuslaiset kriitikot vaikenivat eduskunnassa?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Markkinatalouteen kuuluu kova yritysten välinen kilpailu. Se laskee tuotteiden hintoja, pienentää yritysten voittoja, ja johtaa työpaikkojen katoamiseen joissakin yrityksissä. Kilpailu on kuluttajien, muttei yksittäisten liikeyritysten etu. Suomessa markkinamyönteisyys on alakynnessä kamppailussaan liike-elämä- ja valtio-ohjausmyönteisten asenteiden kanssa, ja sen vuoksi tappiolla myös puheiden ja tekojen tasolla. Ruotsi – tuo ehkä maailman vähiten paska maa – on Suomea huomattavasti edellä.

  Näin kirjoittaa Mika Maliranta tuoreessa pamfletissaan. Kuinka hyvin poliitikot ovat onnistuneet kilpailukykyisten markkinoiden luomisessa Suomeen?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat eduskunnnan ensimmäinen varapuhemies, keskustan Mauri Pekkarinen ja Etlan tutkimusjohtaja, taloustieteen professori Jyväskylän yliopistosta Mika Maliranta.

 • Sipilän hallituksen kovin koitos on käsillä. Edessä on hallituksen tärkeimmän uudistuksen, sote-uudistuksen lähetekeskustelu ja uudistuksen eduskuntakäsittely. Hallituksen sote-mallia on kritisoitu laajasti. Myös uudistuksen läpimeno eduskunnassa ei ole varmaa, koska hallituksella on eduskunnassa vain niukka enemmistö.

  Säästääkö hallituksen sote-malli kustannuksia, jotta jatkossa samalla rahalla saadaan enemmän sote-palveluita? Vähentyykö hallituksen sote-mallilla kansalaisten eriarvoisuus nykytilasta? Entä jos sote-uudistus ei mene läpi? Onko mikä tahansa uudistus parempi kuin ei uudistusta?

  Keskustelemassa ovat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto, SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta ja keskustan kansanedustaja Pekka Puska.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamat terästullit saattavat johtaa laajenevaan kauppasotaan. Euroopan Unionin mukaan eurooppalaiset teräsyhtiöt eivät ole polkumyyneet terästä Yhdysvaltoihin eikä tulleille ole perusteita. EU hakee itselleen poikkeusta tulleihin.

  Jos poikkeusta ei myönnetä, EU aikoo valittaa Yhdysvaltain toimista kansainväliselle kauppajärjestölle WTO:lle. Julkisuuteen on myös vuotanut tietoja EU:n mahdollisista vastatoimista. Listalla esiintyy muun muassa kuuluisia amerikkalaisia tuotteita kuten Harley-Davidsonin moottoripyöriä.

  Käynnistyykö Trumpin tulleista kauppapolitiikan America first -aika? Uhkaako Trump toimineen vapaakauppaan nojaavia maailmankaupan rakenteita, vai jääkö Yhdysvallat yksin?

  Miten laajenevan ja eskaloituvan kauppasodan kierre estetään?

  Vieraana on alivaltiosihteeri Markku Keinänen Ulkoministeriöstä. Puhelimessa on Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Trump hyväksyi Kim Jong-unin kutsun neuvottelupöytään. Mutta toteutuuko tapaaminen? Miksi tapaaminen toteutuu, jos se toteutuu?

  Pohjois-Korean päämiehet ja Yhdysvaltojen presidentit eivät ole aiemmin tavanneet. Jos tapaaminen toteutuu, olisiko todella mahdollista, että syntyisi jonkinlainen diili Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välille? Vai olisiko luvassa katastrofi – neuvottelut johtaisivat tilanteen kiristymiseen entisestään?

  Millainen asemointi neuvotteluissa ylipäätään on? Entä mikä on Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin rooli?
  Avoimia kysymyksiä ovat ratkomassa Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopolitiikasta instituutista ja tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta.

 • Suomalaisen demokratian 100 vuotta vanhat rakenteet ja toimintatavat eivät enää vastaa yhteiskunnan muutokseen. Poliittinen järjestelmä ei tätä nykyä toimi kuten ennen. Suomen menestystarina hiipuu, ellei kansanvaltaa uudisteta. Näin kirjoittavat pitkän linjan poliitikot Liisa Hyssälä (kesk.) ja Jouni Backman (sd.) Sitralle tekemässään raportissa "Kansanvallan peruskorjaus".

  Miksi 100-vuotias kansanvalta on ajautumassa epäkuntoon? Miksi maamme poliittisen järjestelmän uskottavuus horjuu? Miksi puolueiden uskottavuusongelmat eivät hellitä?

  Missä määrin ilmiö nimeltä ”algoritmidemokratia” selittää äänestäjien poliittisen käyttäytymisen muutosta ja skeptisyyttä edustuksellista demokratiaa kohtaan? Mitä nousee tilalle, jos kansanvaltaa ei uudisteta?

  Politiikkaradio Extrassa ovat vieraana Kansanvallan peruskorjaus -raportin kirjoittajat Liisa Hyssälä ja Jouni Backman.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Sote-saagassa avattiin jälleen uusi luku eilen kun hallituksen uusi esitys sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta saapui eduskuntakäsittelyyn.

  Kuinka käy? Saadaanko sote maaliin vai kaatuuko koko paketti perustuslakivaliokuntaan, kokoomuksen eduskuntaryhmän vastustukseen tai joskus tulevaisuudessa EU-komission notifikaatiomenettelyyn?

  Sotesta ovat debatoimassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sekä kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz.

  Sakari Sirkkanen toimittajana.

 • Trumpin tullit ja EU:n vastatullit, seuraavaksi kenties autotullit - onko luvassa dominoefekti joka johtaisi täysmittaiseen kauppasotaan?

  Trumpin politiikan piti suuntautua Kiinaa vastaan. Nyt näyttää siltä, että Kiina on tässä pelissä voittaja. Käyttääkö Kiina samalla mahdollisuuden hyväkseen ja ostaa poliittista vaikutusvaltaa Euroopasta investointiensa kautta?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen EK:sta, Kiina-asiantuntija, vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesti instituutista sekä päästrategi Lippo Suominen Nordean Varallisuudenhoidosta.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä