Lindgren & Sihvonen

Voiko lapsesta kasvattaa urheilijan?

 • 57 min
 • toistaiseksi

Kokeellinen urheiluohjelma, jossa sorrutaan lapsuksiin ihan huipputasollakin.

Voiko lapsesta kasvattaa urheilijan? Missä vaiheeessa leikistä tulee huippu-urheilua? Vieraana kokenut valmentaja Kari Helander, joka on kirjoittanut Onnellinen urheilija - Lapsen kasvu urheilijaksi -kirjan.

Osallistu kiivaaseen urheilukeskusteluun twitterissä: #LSPuhe

Lähetykset

 • pe 9.10.2015 13.02 • Yle Puhe

Jaksot

 • Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt Jari Isometsä on seitsemänkertainen hiihdon arvokisamitalisti, joka tunnettiin erityisesti taitavana luisteluhiihtäjänä.

  Millaiset ominaisuudet tekivät hänestä juuri vapaan hiihtotavan spesialistin, ja miksi suomalaishiihtäjät edelleen pärjäävät paremmin perinteisellä? Miten Isometsä näkee lajin muuttuneen omista kilpailuvuosistaan, ja missä ovat suomalaiset maastohiihdon nuoret toivot? Entä varjostaako Lahti 2001 vielä kärynneen karpaasin mieltä?

  Väittelyissä pikaluisteluvalmennusta, Riku Riskin protesti ja Tour de Ski.

 • Nuoret Leijonat pelaavat viikonloppuna mitaleista alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanadassa. Nuorten kisoja kommentoi uransa runsas vuosi sitten päättänyt jääkiekkoilija Niklas Hagman – joka ohjasi housuillaan voittomaalin Venäjää vastaan, kun Suomi voitti kotikisoissa 1998 ensimmäistä kertaa nuorten maailmanmestaruuden.

  Millainen merkitys nuorten kisoilla oli Hagmanin omalle uralle, ja miten hän näkee turnauksen muuttuneen parinkymmenen vuoden aikana? Hagman avaa myös suhdettaan kasvattajaseuraansa HIFK:hon sekä punaisten kiekkolegendaan, omaan isäänsä Matti "Hakki" Hagmaniin.

  Väittelyissä Kläbon temppuilut, urheilijat somessa ja jääkiekkojumalat.

 • Tapaninpäivän kahden tunnin erityislähetyksessä Tommy Lindgren & Petteri Sihvonen kohtaavat Huuhkajien ja Leijonien päävalmentajat Markku Kanervan ja Jukka Jalosen.

  Yhdessä heidän kanssaan perataan läpi futis- ja lätkävuotta 2018. Miten Huuhkajat onnistui kääntämään kurssinsa ja nousemaan Kansojen liigan lohkovoittajaksi? Miksi Leijonien arvokisat sujuivat mollivoittoisesti, ja miten Jalonen arvioi edeltäjänsä Lauri Marjamäen suorituksia?

  Ohjelmassa pähkäillään myös muita vuoden 2018 merkittävimpiä urheiluilmiöitä. Tällä kertaa ilman väittelykellon tikitystä.

 • Taitoluistelija Viveca Lindfors kruunasi joulukuussa vahvan syyskautensa voittamalla ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa SM-kisoissa Kouvolassa. Aiemmin syksyllä hän luisteli Finlandia Trophy -kilpailussa omat ennätyspisteensä 187,19, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein suomalaisen naisluistelijan yhteispistemäärä.

  Miten 19-vuotias Lindfors on päässyt tämän kauden huippuvireeseensä? Miten nuori taitoluistelija kommentoi paljon puhuttuja välejään ikätoveriinsa ja kovimpaan kilpakumppaniinsa Emmi Peltoseen?

  Väittelyissä José Mourinho, hiihdon tulevaisuus ja maajoukkueestakieltäytyjä Kristian Vesalainen.

 • Kuopion Palloseuraan miljoonia investoinut pankkiiri Ari Lahti valittiin tammikuussa 2018 Palloliiton uudeksi puheenjohtajaksi.

  Minkälainen urheilujohtaja Lahti haluaa olla ja miten hän haluaa uudistaa Palloliiton toimintakulttuuria? Toteutuuko Huuhkajien "Sukupolvien unelma" arvokisojen lopputurnauksesta puheenjohtaja Lahden johdolla kerätyillä lisämiljoonilla?

  Entä mikä on Suomen rooli suhteessa monissa skandaaleissa ryvettyneeseen kattojärjestö Fifaan? Väittelyissä Vuoden valmentajista, Bullsin kapinasta ja brittifutiksen rasismista.

 • Paula Thesleff on viisinkertainen joukkuevoimistelun maailmanmestari sekä liikuntatieteiden ja psykologian maisteri, joka työskentelee nykyään urheilupsykologina.

  Thesleff pohti 3.12. julkaistussa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan: "Voiko voimistelu huipputasolla olla terveellistä ja turvallista?" Millä mielin urheilupsykologi on seurannut keskustelua joukkuevoimistelun valmennuskulttuurista ja lajin vaaroista nuorten urheilijoiden hyvinvoinnille?

  Millaisia resursseja valmentajilla ja voimisteluseuroilla on käytettävissään, etteivät ankaraa harjoittelua sisältävän lajin vaatimukset mene liiallisuuksiin? Väittelyissä autourheilun tukirahoista, lätkähallitappeluista ja Yhdysvaltojen voimisteluskandaalista.

 • Satu Mäkelä-Nummela on Suomen viimeisin kesäkisojen olympiavoittaja trap-ammunnan kultamitalillaan Pekingin 2008 kisoista.

  Kuluneella kaudella Mäkelä-Nummela on voittanut kaksi maailmancupin osakilpailua, mutta reitti Tokion 2020 kesäkisoihin vaatii huippuonnistumisia myös ensi vuonna.

  Millaista on trap-ampujan arki ja harjoittelu naiselle joka rahoittaa urheilijanuransa osittain myös siviilitöitä tekemällä? Entä mitä liikkuu ampujan mielessä yksittäisen kilpailun aikana?

  Väittelyissä änärisyöttöpinnoja, Lauri Markkanen ja Huuhkajat Qatarissa.

 • Marjo Matikainen-Kallström on maastohiihdon olympiavoittaja ja 11-kertainen arvokisamitalisti sekä entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja.

  Miksi hän aikanaan päätti vain 24-vuotiaana ja uransa huipulla vaihtaa hiihtoladut opintoihin Teknillisessä korkeakoulussa? Miten maastohiihto ylipäätään valikoitui nuoren espoolaisen päälajiksi ja mitkä olivat Matikainen-Kallströmin vahvuudet kestävyysurheilijana? Miten kahdesti EU-parlamenttiin ja kolmesti eduskuntaan valittu kokoomuspoliitikko näkee urheilun ja politiikan välisen suhteen?

  Väittelyissä HIFK:n valmentajakuviot, Vuokatin Team China ja vapaa vs. pertsa hiihdon maailmancupissa.

 • Suomen miesten jalkapallomaajoukkue varmisti Kansojen liigan lohkovoiton, mutta millaista on arki suomalaisen pelaajatuotannon alkumetreillä? Millaisin metodein suomalaisille futisjunioreille opetetaan jalkapallon perusoppeja, ja onko juniorivalmentajilla riittävästi aikaa kaikille pelaajille? Entä toimiiko seurojen ja valmentajien kommunikaatio pelaajien perheiden suuntaan?

  Vieraana suomifutiksen kriittisiin ääniin kuuluva valmentaja ja bloggaaja Erkko Meri, joka valmentaa Käpylän Pallon 06-syntyneitä junioreita sekä toimii Jalkapallon juniorivalmentajat ry:n hallituksen puheenjohtajana.

 • Lindgrenin ja Sihvosen vieraana kävi "Rautakansleri" Kalervo Kummola.

  Kummola jyrähti muun muassa siitä, että Jokereiden ja Liigan kiista olisi saatava vihdoin loppumaan, riitelevien osapuolten olisi aika istua alas. Kummolan mukaan hän on itse kokolailla vetäytynyt suomalaiseen jääkiekkoiluun liittyvästä päätöksenteosta. Ne, joilla itsetunto on kunnossa, kyllä tohtivat vielä kysyä häneltä neuvoa. Mutta esimerkiksi Jääkiekkoliiton suunnalta on ollut siinä suhteessa aika hiljaista.

  Veikkausliigan uutta sarjajärjestelmää Kummola ei ymmärrä ollenkaan. Taitoluistelijoita Kummola näpäytti siitä, että aikoinaan jääkiekkoväki yksin taisteli kunnalliset jäähallit Suomeen, mutta nyt taitoluistelijat ovat kyllä olleet valmiissa pöydässä vaatimassa osan jäähallien jäävuoroista itselleen.

 • Stadilaisen urheilu- ja pappisperheen kasvatti Erkki Alaja on entinen kansallisen tason jalka- ja käsipalloilija, joka oman urheilu-uran jälkeen ryhtyi suomalaisen urheilun taustavaikuttajaksi ja urheilumarkkinoinnin tienraivaajaksi.

  Miten helppoa on sovittaa yhteen rahan ja resurssien hankkiminen urheilun kaltaisen intohimotyön kanssa? Millainen on Erkki Alajan mielestä suomalaisen urheilumanageroinnin nykytila? Entä ovatko managereihin liittyvät mielikuvat muuttuneet vuosien varrella?

  Väittelyissä leijonakoutsien palkat, Nadalin ja Djokovicin Saudi-Arabia -dilemma sekä brassifutaajat presidentti Bolsonaron joukoissa.

 • 22-vuotias juoksija Topi Raitanen teki kesällä läpimurtonsa, kun hän juoksi ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan Berliinissä 3000 metrin esteiden alkuerissä oman ennätyksensä 8.28,48 ja sijoittui lopulta EM-finaalin kahdeksanneksi.

  Raitanen huipensi kautensa Ratinan stadionin Ruotsi-maaottelussa, jossa hän voitti sekä 3000 metrin esteet että maaottelun päätöslajin 1500 metriä upealla kirivoitolla, tuoden samalla Suomen miehille ensimmäisen maaotteluvoiton seitsemään vuoteen.

  Raitanen on kahden lajin mies, joka on saavuttanut nuorten arvokisamitaleita myös suunnistuksessa. Miten suunnistustausta on auttanut nuorta estejuoksijaa? Entä miten korkealla ovat Raitasen tavoitteet estejuoksussa ennätyskauden 2018 jälkeen?

  Väittelyissä salibandyuudistukset, Kokkolan Pallo-Veikot ja Petra Olli.

Klipit

 • Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän? Kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkan viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua". Miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä?

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä