Ajankohtainen Ykkönen (2010-2016)

Ajankohtainen Ykkönen: Nettikeskustelu - hengenviljelyn viemäri

 • 10 min
 • toistaiseksi

Internetissä meuhkaa pieni mutta äänekäs porukka mielipiteineen. Miten tämä vaikuttaa julkiseen keskusteluun ja yleiseen käsitykseen siitä, millainen ilmapiiri Suomessa eri asioista vallitsee? Entä miten nettikeskustelujen rajoittaminen vaikuttaa sananvapauteen? Monet tiedotusvälineet ovat rajanneet verkkosivujensa kommentointimahdollisuuksia tai sulkeneet yleisökommentit kokonaan. Syynä on ollut keskustelun luokattomuus ja lisääntynyt vihapuhe. Haastateltavina Tampereen yliopistossa vihapuhetta ja sananvapautta tutkinut Paula Haara ja tutkijatohtori, psykologi Tapani Riekki Helsingin yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

Lähetykset

 • to 17.9.2015 13.31 • Yle Areena

Jaksot

 • Ajankohtaisen Ykkösen viimeisessä lähetyksessä kuullaan kiinnostavimpia paloja kevään 2016 ohjelmista. Valtiotieteen tohtorit Jukka Tarkka ja Pekka Visuri taittavat peistä Natosta. Kristiina Hannula EHYT ry:stä ja Jouni Vihmo MaRa:sta pohtivat, miten höllempi alkoholilaki tulee vaikuttamaan suomalaisten juomiseen. Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen käy hersyvää keskustelua poliittisesti korrektista kielestä. Lopuksi Heikki Peltonen lausuu jäähyväispakinansa.

  Koosteen on toimittanut Samppa Korhonen.

 • (Koko ohjelma) Menikö pakolaistulva jo ohi vai onko seuraava aalto tulossa? Vieraina SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila ja Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

  Mitä eroa on älykkyydellä ja viisaudella? Miten mielen kykyjä, kuten ajattelua, voi kehittää vielä aikuisena? Haastateltavana aikuisiän kognitiivisen kehityksen dosentti Eeva Kallio Jyväskylän yliopistosta.

  Juontajana Heikki Peltonen.

 • Mistä asioista koostuu viisaus? Miten henkisiä kykyjä voi kehittää vielä vanhemmalla iällä? Haastateltavana aikuisiän kognitiivisen kehityksen dosentti Eeva Kallio Jyväskylän yliopistosta. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • (Koko ohjelma) Yhdysvaltain johtoon astuu joko Donald Trump tai Hillary Clinton. Onko molemmilla yhtä hyvät mahdollisuudet voittaa? Miten likainen vaalitaistelusta tulee? Vieraina ohjelmajohtaja Mika Aaltola UPI:sta ja emeritusprofessori Raimo Väyrynen.

  Vuonna 2050 merissämme arvioidaan olevan enemmän muovia kuin kalaa, jos nykymeno jatkuu. Mm. Tyynellemerelle on muodostunut valtava jätepyörre, ihmisen aikaansaama roskamanner. Mitä merten muovi tekee kaloille ja ihmisille?

  Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vuonna 2050 merissämme arvioidaan olevan enemmän muovia kuin kalaa, jos nykymeno jatkuu. Muun muassa Tyynellemerelle on muodostunut valtava jätepyörre, ihmisen aikaansaama roskamanner. Vastikään pidetyn YK:n ympäristökokouksen yhdeksi pääteemaksi nousi merten muovijäteongelma. Mitä muovi tekee merten ekosysteemeille, kaloille ja ihmisille? Haastateltavina ylitarkastaja Niko Urho ympäristöministeriöstä ja ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen WWF:stä. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Onko perustulon perusajatus liian kaunis ollakseen totta? Ketkä tämän houkuttelevan tulevaisuuden maksavat? Vieraina Kelan tutkija Ville-Veikko Pulkka ja Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen. Intuitio on valtavan tärkeä työkalu, jota voi oppia hyödyntämään myös tietoisesti. Haastateltavana intuition käytöstä ja kehittämisestä väitellyt Asta Raami. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Albert Einsteinin mukaan intuitio tulee nähdä siunattuna lahjana ja rationaalinen mieli sen uskollisena palvelijana - mutta järkeen keskittynyt yhteiskuntamme on unohtanut intuition roolin ja merkityksen. Samaa mieltä on intuition käytöstä ja kehittämisestä väitellyt Asta Raami. Tiedostamaton mielemme on valtavan tärkeä voimavara ja työkalu, jota voi oppia hyödyntämään tietoisesti. Toimittajana Samppa Korhonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Yhdysvaltain johtoon astuu joko Donald Trump tai Hillary Clinton. Onko molemmilla yhtä hyvät mahdollisuudet voittaa? Miten likainen vaalitaistelusta tulee? Vieraina ohjelmajohtaja Mika Aaltola UPI:sta ja emeritusprofessori Raimo Väyrynen. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Tasa-arvoista avioliittolakia vastustetaan mm. sillä perusteella, että siitä on lyhyt matka moniavioisuuden laillistamiseen. Mitä tästä ajattelee monisuhteessa elävä Sade Kondelin, joka on Polyamoria - Monisuhteisuusyhdistys ry:n perustajajäsen. Toimittajana Samppa Korhonen.

 • Vaaran uhatessa kunnon kansalainen panee ikkunat kiinni ja radion auki. Viranomaisten vaaratiedotteita koskeva laki on uudistumassa, mutta käyttäydymmekö me kuten virkamies uskoo ja toivoo? Studiossa apulaisosastopäällikkö Esko Koskinen sisäministeriön pelastusosastolta ja turvallisuusjohtaja Rauli Parmes liikenne- ja viestintäministeriöstä. Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus synnyttää niin paljon vihaa? Omasta valinnastaan kertoo Terhi Talvela. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Venäjällä pidettiin sikäläisen eduskunnan, duuman, vaalit, ja kohta valitaan Putin taas presidentiksi uusissa vaaleissa. Vaaleja siis riittää, mutta miten on demokratian kanssa? Vieraina Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sekä verkkolehti Uuden Suomen toimittaja Jarmo Koponen. Lisäksi istutaan ruokapöytään, jossa siinäkin pitäisi käyttäytyä eettisesti. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Pitkään puuhattu Helsingin Musiikkitalo on valmis. Tuliko siitä sellainen kuin piti? Herättääkö Musiikkitalo riemua vai kateutta? Puhumassa Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta sekä talon tulevia käyttäjiä ja yleisöä. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Miten syvään kriisiin maailmantalous on ajautumassa? Näkemyksiä taloudesta esittävät ekonomisti Timo Tyrväinen ja entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen. Minkälainen on ollut Greenpeacen Lauri Myllyvirran vuosi Japanissa ja Intiassa? Juontajana Heikki Peltonen.

 • Vaalipyykin jälkipesua. Kauanko Keskustalta kestää toipua näiden vaalien romahduksesta? Aiheesta keskustelemassa yhteiskuntatieteiden tohtori Risto Volanen. Mitä on pääteltävä siitä, että uudessa eduskunnassa istuu sankka joukko maahanmuuttokriitikoita, mutta ei yhtään maahanmuuttajaa? Studiovieraana Nasima Razmyar. Juontajana Heikki Peltonen.

 • Kuinka suomalainen teollisuuspaikkakunta voi kamppailla Uruguayn puuplantaaseja vastaan? Entä miten globalisaatio on kohdellut Suomea teollistumisesta tähän päivään? Oman sanansa pääsevät sanomaan historian professori Pertti Haapala ja ohjaaja Pekka Lehto. Studiossa keskustelemassa Helsingin yliopiston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksen johtaja Jussi Pakkasvirta ja Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden professori Juha-Antti Lamberg. Lisäksi Vaaleja päin! -sarjassa vierailemme Helsingin Kalliossa, jonka poliittinen väri on vuosien varrella muuttunut punaisesta vihreäksi.

 • F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, millaista on vakoilu eli laiton tiedustelutoiminta 2000-luvulla. Toimittajana Olli Seuri. Ajankohtaisen Ykkösen ohjelmasta 13.1.2011.

 • Vuoden 2010 ilmiöt. Miksi kerjäläisyys ärsyttää? Entä miksi seksuaalisuuden ja uskonnon kohtaamisesta nousee kohu? Muuttiko Wikileaks maailmaa? Studiossa Anja Snellman, Reetta Räty ja Antti Nylén. Viikon kolumnisti Arja Alho pohtii, kuinka pelon kanssa tulisi elää.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä