Koe uusi yle.fi
Radio Suomi Turku

Musikaalinäytelmä Tamara Lundin elämästä on tunnemyrsky

 • 5 min
 • toistaiseksi

Oman aikansa superjulkkis Tamara Lund on Turun Kaupunginteatterin musiikkinäytelmän teemana. Ohjaaja Satu Rasila kertoo, että tavoite on esitellä tunteita tulkintojen takana. Esitys ei voi olla pientä ja latteaa, kun on kyseessä Tamara. Toimittaja Minna Rosvall tapasi kolme Tamaran esittäjää Sofia Arasolan, Angelika Klasin ja Kirsi Tarvaisen. Miten helppoa on tehdä samaa henkilöä kolmen henkilön voimin?

Lähetykset

 • pe 18.9.2015 12.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Monet saksalaiskaupungit maksavat ravintoloille 100 € kuussa siitä että ne päästävät kaikki halukkaat ilmaiseksi vessaan. Toimisiko tämä esimerkiksi Turussa?

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä vessajutuista puhumassa Roope Lipasti, Satu Rasila sekä Kalle Lamberg, joka päästäisi halukkaat kotiinsa vessaan, jos Raision kaupunki maksaisi hänelle 100 euroa kuussa. Ohjelmassa syntyy myös idea kansainvälisestä vessapäivästä.

 • Koska sinulle on sanottu viimeksi oikein mukava kohteliaisuus? Jorma Tuominen pahoittelee Jorman järeissä, että kohteliaisuuksissa olemme huonoja, flirttikin on vähän jäykkää mutta tökeröt ehdottelut ja lääppimiset kyllä onnistuvat. Hävyttömiä häiriköitä ei ole paljon, mutta he ovat aktiivisia ja jaksavat pilata käytöksellään monien muiden päivän.

 • Emme elä kalenterin suosituinta kuukautta. Jorma Tuominen pohtii Jorman järeissä, voisiko marraskuista kaipuun kilinää kaamoksessa kuitenkin jotenkin markkinoida maksukykyisille matkailijoille.

 • Sata vuotta sitten avautui odottamaton ovi Suomelle ulos Venäjän imperiumista, tilaisuus itsenäistyä. Sen oven aukaisi pieni ja melko tuntematon ryhmä venäläisiä vallankumouksellisia tekemällä Lokakuun vallankumouksen. Suomalaisten poliittinen johto tarttui tilaisuuteen ja astui siitä ovesta. Jorma Tuominen toteaa Jorman järeissä, että kiitos siitä ja joskus kannattaa uskaltaa.

 • Miltä ihmiset näyttävät tulevaisuudessa, millaisiksi me muotoudumme? Liittyykö polkupyörän keksiminen evoluutioon ja jos liittyy, niin miten? Onko 500 vuoden kuluttua sinisiä silmiä? Jorma Tuominen piipahtaa Jorman järeissä evoluutiobiologien tontilla:

 • Köyhää ja rikasta yhdistää yksi asia: kummallakaan ei ole koskaan tarpeeksi rahaa, siis omasta mielestään. Yksi järkevä tapa hankkia rahaa on panna olemassa olevat säästöt tekemään työt eli tuottamaan lisää rahaa. Tätä kutsutaan tavallisimmin sijoittamiseksi ja se on Jorman järeiden aihe. Järeät toimittaa Jorma Tuominen.

 • Miksi Tuntemattomasta sotilaasta piti ehdottomasti tehdä kolmas elokuvaversio? Ja miksi Niina Repo on niin tuohtunut Helsingin Sanomien elokuva-arviosta?

  Muun muassa näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Kantapöydässä, jossa Kalle Talosen ja Niinan lisäksi mukana Pete Poskiparta ja Hannu Salmi.

 • Miten nukut, saatko nukahdettua helposti? Milloin pitää mennä lääkäriin, jos on univaikeuksia? Turussa toimivassa Paavo Nurmi –keskuksessa työskentelevä lääketieteen tohtori Harri Helajärvi on julkaissut kirjan, jossa selvitetään muun muassa unen ja levon merkitystä. Helajärven kanssa hyvinvointia pohtii neliapilamallin avulla toimittaja Minna Rosvall. Neljännen neliapilan lehdykän muodostavat uni ja lepo.

 • Jorma Tuominen ei liittoudu niiden kanssa, joiden mielestä syystä tai toisesta uusi elokuva Väinö Linnan suurromaanista on ihan näkemättäkin väärin tehty. Jorman järeät uskoo, että parempaa elokuvaa syntyy kun toiset tekevät mitä tehdä pitää ja turhien neuvojen jakajat neuvovat sitten vasta jälkikäteen.

 • Luottaisitko asuntolainaneuvottelussa enemmän robottiin vai pankkivirkailijaan?

  Yli miljardin euron liikevoiton tehneen Nordean ilmoitus 6000 työpaikan vähentämisestä sai Kantapöydän pohtimaan automatisaatiota ja digitalisaatiota. Sekä sitä miten pankkisuhde voi syntyä Hippo-hiihdoista tai Kultapossukerhosta.

  Kalle Talosen kanssa kantapöytäläisinä Anu Salminen, Valtteri Roiha ja Satu Rasila.

 • Millaisista asioista koostuu hyvä henkinen hyvinvointi? Löydätkö asioista positiivisia puolia vai murehditko liikaa? Paavo Nurmi –keskuksessa työskentelevä lääketieteen tohtori Harri Helajärvi antaa vinkkejä, miten voisimme kehittää henkistä hyvinvointiamme. Toimittajana on Minna Rosvall

 • Uusi musiikkitalo vai miljoonaremontti Turun konserttitaloon, siinäpä kysymys johon vastaaminen edellyttää sekä syvää ajattelua että varsinkin syviä taskuja. Kuinka kauan Turulla on varaa antaa pula-ajan tekniikalla rakennetun konserttitalonsa rapistua ja rupsahtaa rauhassa ja/tai yrittää pärjäillä ilman ajanmukaista musiikkitaloa. Tätä juuri kyselee Jorma Tuominen Jorman järeissä:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä