Kulturklipp

Jakso 73: Kulturklipp video: Sofia Aminoff om pjäsen

 • 1 min
 • toistaiseksi

Sofia Aminoff berättar om sin pjäs

Lähetykset

 • ti 22.9.2015 20.36 • Yle Areena

Jaksot

 • Kan en komedi med enbart kvinnor i huvudrollerna bli framgångsrik? Det var många som tvivlade 2011. Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar vilket förhållande de har till filmen.

 • Hur kom det sig att en skräckfilm gjord på en minimal budget blev ett populärkulturellt fenomen? Och fick folk att fundera på vad det var de hade sett? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar om de blev rädda då de såg filmen.

 • Det var inte många som trodde på Speed för 25 år sedan. Intrigen lät för enkel. Regissören var ny och huvudrollsinnehavarna ganska okända. Men filmen blev en enorm succé. Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Varför väckte Thelma & Louise så starka och motstridiga reaktioner år 1991? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad diskuterar varför de båda gillar filmen.

 • Manuset till Dirty Dancing fick ett nej 43 gånger innan ett filmbolag till sist sade ja. Filmkritikerna Silja Sahlgren - Fodstad och Johanna Grönqvist diskuterar hur det kom sig att ingen trodde på Dirty Dancing och vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Kan bebisar få ut något av att gå på konstmuseum? Javisst resonerar Bildmuseet i Umeå där man för sjätte året har guidade visningar för bebisar mellan 4 och 15 månader, med en medföljande vuxen, förstås. Elin Willows besökte museet och träffade konstpedagogen Maria Sundström som leder visningarna. De började på själva utställningen, där ett av verken lyckligtvis hade en knapp att trycka på, något som går hem hos den tänkta publiken.

 • Musikern Jerry Lindqvist spelar inte renodlad country, men en stor del av inspirationen kommer från genren och han lyssnar också mycket på country. Men det var inte självklart att han skulle börja göra det, trots att hans pappa är en stor countryentusiast.
  Redaktör Elin Willows

 • Marit Lindqvist presenterar kandidaterna till Finlandiapriset, bland dem Lars Sunds "Där musiken började". Vi får också höra Lars Sund kommentera nomineringen. Programvärd för Vega Kväll är Jukka Isojoki.

 • Vilka verk är nominerade till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset i år? Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar kandidaterna och vi får också höra intervjuer med de nominerade Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam samt Maija och Anssi Hurme. Programvärd för Vega Dag är Peter Fahlund.

 • Mikaela Nykvist från Solf utanför Vasa ger i dagarna ut sin andra bok, Förändrad och bränd. Det är en fortsättning på första boken, Rök i fjärran, som kom för ett år sedan. Den följde två kvinnors öden efter branden i Vasa 1852, den nya boken tar vid ungefär där den gamla slutar. Precis som den första boken ger hon ut den själv, på eget förlag. Men hur tar man ett sånt beslut, Mikaela Nykvist berättar hur det började.
  Redaktör Elin Willows.

 • Nordiska rådets fem priser delades ut i Oslo tisdag kväll och litteraturpriset tillföll den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen "Ör" (Ärr på svenska), barn- och ungdomslitteraturpriset tilldelades den föräiske författaren Bárður Oskarsson för bilderboken "Træið" och filmpriset gick till den isländske filmregissören Benedikt Erlingsson för filmen "Kona fer í stríð" (Woman at War). Marit Lindqvist och Silja Sahlgren-Fodstad kommenterar valen i Vega Dag 31.10. Programvärd är Hannah Norrena.

 • Fotografen Kristoffer Albrecht kom ut med sin senaste fotobok, Domestica, tidigare i år.
  I boken och utställningen finns bilder från 30 år tillbaka i tiden, och nya, hans säger själv att han samlar på bilder.
  Det har han bland annat gjort på de många resor han åkt på, men inte till den här boken, som handlar om hemmablindhet, nu har han fotat hemma, i sin närhet.
  Redaktör Elin Willows

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • ”Visst ska vi skriva också om halsstarrigheten, orimligheten, oresonligheten och mörkret som finns i människan?” undrar Kjell Westö i sitt första brev till Juha Itkonen i 7 + 7. Brev i en orolig tid som utkommer idag. Och visst präglas breven av självrannsakan och uppriktighet. Läsaren både utmanas och upplivas, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension i Vega Dag 05.09.2019, programvärd är Hanna Norrena.

 • Det fantasifulla och sagolika går hand i hand med det fasansfulla i en berättelse där Monika Fagerholm visar hur förödande det kan vara såväl för den enskilda individen som för ett samhälle i stort att kapsla in sorg och smärta, skriver Marit Lindqvist i sin recension av "Vem dödade bambi?" i Vega Dag 10.09.2019, programvärd är Hanna Norrena.

 • "Strömsöborna" är en samling som är rasande rolig, smärtsamt sorglig, skarp i tonen, smart och skärpt på en och samma gång. En del av texterna i Rosanna Fellmans debutsamling har potential att bli moderna klassiker i den finlandssvenska poesin, skriver Marit Lindqvist i sin recension i Vega Dag 12.09.2019, programvärd är Peter Fahllund.

 • Det finns kompetens, det finns statistik, det finns elektricitet, det finns krishjälp. Det här går att fixa, tänker jaget i Malin Kiveläs roman "Hjärtat" när det står klart att blåsljudet som hörs från hennes nyfödda babys kropp är ett medfött hjärtfel. Marit Lindqvist har träffat Malin Kivelä för att prata om den nya romanen.

 • Av 71 bidrag vaskade juryn för Solveig von Schoultz-tävlingen fram tre pristagare och två bidrag tilldelas hedersomnämnande. Första pris tillfaller Otto Donner från Helsingfors. Marit Lindqvist har träffat Otto Donner för en pratstund.

 • "Körsbär i snön" är en berättelse som det vibrerar om. Likt Sylvia Plath är den rik på nyanser, lekfull, sensuell och lockande, porlande som champagne och glittrande som en paljettklänning. Men hela tiden finns här en oro och en ängslan som ger den röda färgen en nyans av svart. Marit Lindqvist recenserar Sanna Tahvanainens nya roman i Vega Dag 29.08.2019, programvärd är Hanna Norrena.

 • Stephen King, Raymond Chandler, Henri Charrière (han som skrev boken om Papillon) och Lars Kepler – det är författare som fångarna i Sörnäs fängelse gärna läser. Men också Mika Waltari har sin hängivna läsare, berättar Matti Merivirta som jobbat som bibliotekarie på fängelset i Sörnäs i mer än femton år.

 • Eva Odrischinskys sätt att skriva om sin judiska familj och sin uppväxt kännetcknas av allvar och lek. Det är underhållande och informativt på samma gång, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension i Vega Dag 23.08.2019 med Hanna Norrena som programvärd.

 • I den postumt utkomna boken "Busholmen nästa" tecknar Claes Andersson ett självporträtt som varken är insmickrande eller tillrättalagt, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension av boken i Vega Dag 12.08.2019 med Peter Fahllund som programvärd.

 • Den kanadensiska författaren Margaret Atwood skrev boken Tjänarinnas berättelse (The Handmaid's Tale) redan år 1985. Nu 34 år senare kommer hon ut med uppföljaren till dystopin, Gileads döttrar (The Testaments).

 • For Colored Girls Who Have Considered Suicide/ when the rainbow is enuf är ett hyllat teaterstycke som sattes upp på Broadway redan 1976 och handlar om sju kvinnors upplevelser av förtryck i ett rasistiskt och sexistiskt samhälle. Trots att pjäsen skrevs redan på 70-talet men är fortfarande lika aktuell.

 • Då Jonas Gardell föddes höll hans mamma Ingegärd Gardell på att stryka med. Under förlossningen fick mamman en bukhinneinflammation som upptäcktes för sent. 47 år senare går hon verkligen bort. Året är 2010 och det är Jonas födelsedag, den 2 november. Det är också dagen då Jonas Gardell påbörjar boken om sin mor, Till minne av en villkorslös kärlek (2018). Jonas säger att han och hans mamma hade en speciell relation.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä