Kulturklipp

Jakso 74: Kulturklipp video: Sofia Aminoff läser ur pjäs

 • 4 min
 • toistaiseksi

Sofia och Kim läser ur pjäsen Den älskande.

Lähetykset

 • ti 22.9.2015 20.41 • Yle Areena

Jaksot

 • Kan en komedi med enbart kvinnor i huvudrollerna bli framgångsrik? Det var många som tvivlade 2011. Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar vilket förhållande de har till filmen.

 • Hur kom det sig att en skräckfilm gjord på en minimal budget blev ett populärkulturellt fenomen? Och fick folk att fundera på vad det var de hade sett? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar om de blev rädda då de såg filmen.

 • Det var inte många som trodde på Speed för 25 år sedan. Intrigen lät för enkel. Regissören var ny och huvudrollsinnehavarna ganska okända. Men filmen blev en enorm succé. Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Varför väckte Thelma & Louise så starka och motstridiga reaktioner år 1991? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad diskuterar varför de båda gillar filmen.

 • Manuset till Dirty Dancing fick ett nej 43 gånger innan ett filmbolag till sist sade ja. Filmkritikerna Silja Sahlgren - Fodstad och Johanna Grönqvist diskuterar hur det kom sig att ingen trodde på Dirty Dancing och vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Kan bebisar få ut något av att gå på konstmuseum? Javisst resonerar Bildmuseet i Umeå där man för sjätte året har guidade visningar för bebisar mellan 4 och 15 månader, med en medföljande vuxen, förstås. Elin Willows besökte museet och träffade konstpedagogen Maria Sundström som leder visningarna. De började på själva utställningen, där ett av verken lyckligtvis hade en knapp att trycka på, något som går hem hos den tänkta publiken.

 • Musikern Jerry Lindqvist spelar inte renodlad country, men en stor del av inspirationen kommer från genren och han lyssnar också mycket på country. Men det var inte självklart att han skulle börja göra det, trots att hans pappa är en stor countryentusiast.
  Redaktör Elin Willows

 • Marit Lindqvist presenterar kandidaterna till Finlandiapriset, bland dem Lars Sunds "Där musiken började". Vi får också höra Lars Sund kommentera nomineringen. Programvärd för Vega Kväll är Jukka Isojoki.

 • Vilka verk är nominerade till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset i år? Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar kandidaterna och vi får också höra intervjuer med de nominerade Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam samt Maija och Anssi Hurme. Programvärd för Vega Dag är Peter Fahlund.

 • Mikaela Nykvist från Solf utanför Vasa ger i dagarna ut sin andra bok, Förändrad och bränd. Det är en fortsättning på första boken, Rök i fjärran, som kom för ett år sedan. Den följde två kvinnors öden efter branden i Vasa 1852, den nya boken tar vid ungefär där den gamla slutar. Precis som den första boken ger hon ut den själv, på eget förlag. Men hur tar man ett sånt beslut, Mikaela Nykvist berättar hur det började.
  Redaktör Elin Willows.

 • Nordiska rådets fem priser delades ut i Oslo tisdag kväll och litteraturpriset tillföll den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen "Ör" (Ärr på svenska), barn- och ungdomslitteraturpriset tilldelades den föräiske författaren Bárður Oskarsson för bilderboken "Træið" och filmpriset gick till den isländske filmregissören Benedikt Erlingsson för filmen "Kona fer í stríð" (Woman at War). Marit Lindqvist och Silja Sahlgren-Fodstad kommenterar valen i Vega Dag 31.10. Programvärd är Hannah Norrena.

 • Fotografen Kristoffer Albrecht kom ut med sin senaste fotobok, Domestica, tidigare i år.
  I boken och utställningen finns bilder från 30 år tillbaka i tiden, och nya, hans säger själv att han samlar på bilder.
  Det har han bland annat gjort på de många resor han åkt på, men inte till den här boken, som handlar om hemmablindhet, nu har han fotat hemma, i sin närhet.
  Redaktör Elin Willows

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Hur ska man prata med små barn om sjukdom och död? Ska man prata i förtäckta ordalag och omskrivningar eller ska man gå rakt på sak och utan omsvep nämna saker vid deras rätta namn? Annika Sandelins och Linda Bondestams bilderbok "Silkesapans skratt" väcker många frågor. Marit Lindqvist recenserar boken i Vega Dag 15.10.2019, programvärd är Camilla Andelin.

 • Den svenska författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri är aktuell med pjäsen Vi som är hundra på Svenska teatern. Han skrev pjäsen under en period i sitt liv då han första gången upplevde ett motstånd i sitt skrivande. Kulturredaktör Kia Svaetichin diskuterar också hans senaste bok Pappaklausulen (2018) med honom.

 • I Vega Dag diskuterar vi Svenska Akademien idag och valet av Nobelpristsgare i litteratur för år 2018 och 2019. I studion litteraturredaktörerna Anna Dönsberg och Marit Lindqvist samt Gungerd Wikholm på telefon. Programvärd är Hannah Norrena.

 • Kärlek, ångest, krigserfarenheter och rasism, dessa är bara några exempel på temana i de 79 dikter som nu återfinns i samlingen "Berör och förstör". Boken är sammanställd av Kristofer Folkhammar och Athena Farrokhzad som berättar att boken är en uppföljare till diktsamlingen "Kärlek och uppror", som gavs ut för 30 år sedan och lästes brett i skolor och resten av samhället - också av dem själva...

 • I Malin Slotte har en författare som imponerar med sin lyhördhet för det outsagda och det undanträngda, och som med framstående förmåga lyckas skildra ambivalensen och anspänningen i våra mellanmänskliga relationer, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension av Malin Slottes debutbok "Fia och andra noveller" i Vega Dag 08.10.2019, programvärd är Hannah Norrena.

 • På torsdag får vi veta vilka två författare som tilldelas Nobelpris i litteratur – ett för år 2018, då inget pris delades ut, och ett för år 2019. Hur mår Svenska Akademien idag, hur väljer man pristagare och vilka är de hetaste kandidaterna? I studion Marit Lindqvist, Anna Dönsberg och Kia Svaetichin. Programvärd för Vega Kväll 07.10.2019 är Jukka Isojoki.

 • Ann-Sofi Carlssons tredje bok, novellsamlingen "Labyrinten", handlar om människor som står vid ett vägskäl eller en vändpunkt i livet. I den aktuella samlingen visar Carlsson att novellen är ett format som hon gillar att jobba med, hon har en teknik och ett hantverk som för det mesta fungerar riktigt bra. När Carlsson är som bäst lyckas hon med små medel skapa bråddjup i texten som kan ge läsaren svindel, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension av boken i Vega Dag 1.10.2019 med Camilla Andelin som programvärd.

 • Det är andra året i rad som ett gäng eldsjälar arrangerar African Fashion Festival Helsinki
  Afrikanskt mode har redan länge varit populärt på modescenen runt om i världen. På lördag (28.9.2019) blir det afrikansk modeshow i Helsingfors. Kia Svaetichin har träffat Angela Abdimussa, Katja Pentikäinen och Samia Mohamud.

 • "Jag kan inte skriva om nånting som inte är sant" är en samling självreflekterande texter som inte känns självcentrerade på något sätt, snarast tvärtom – här finns en öppenhet och en ödmjukhet som tilltalar mig. En vardaglig realism att känna i(ge)n sig i, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension av henrik Janssons prosalyriska samling i Vega Dag 25.9.2019, programvärd är Peter Fahllund.

 • David Lagercrantz representerar i högsta grad bästsäljarlitteraturen med sina böcker om Lisbeth Salander i Milleniumtrilogin. Själv var han uppfostrad i en tradition där man skulle värna om den litterära kvaliteten framom försäljningssiffror. Kia Svaetichin intervjuar författaren David Lagercrantz.

 • John Williams har gjort musik till mer än 100 filmer och vunnit fem Oscars. Varför är han så bra, det kan dirigenten Nick Davies svara på. Redaktör Johanna Grönqvist.

 • ”Visst ska vi skriva också om halsstarrigheten, orimligheten, oresonligheten och mörkret som finns i människan?” undrar Kjell Westö i sitt första brev till Juha Itkonen i 7 + 7. Brev i en orolig tid som utkommer idag. Och visst präglas breven av självrannsakan och uppriktighet. Läsaren både utmanas och upplivas, konstaterar Marit Lindqvist i sin recension i Vega Dag 05.09.2019, programvärd är Hanna Norrena.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä