Roman Schatzin Maamme-kirja

Sairaan kansan parannus

 • 54 min
 • toistaiseksi

Ennen vanhaan hierominen, kuppaus ja suonenisku kuuluivat kansanparantajien hoitokeinoihin. Lääkkeiden sijasta piti turvautua yrtteihin,  hauteisiin  ja voiteisiin, joita valmistettiin sukupolvelta toiselle säilyneiden reseptien mukaan. Kansanlääkintätaidot ovat kehittyneet satojen vuosien kuluessa yritysten ja erehdysten kautta.

Kuinka paljon niitä arvostetaan ja käytetään tämän päivän Suomessa?  Kuinka parantajaksi tullaan?

Roman Schatzin vieraina ovat lääketieteen tohtori Antti Hernesniemi ja fysioterapeutti ja jäsenkorjaaja Jori Schleifer.

 

 

Lähetykset

 • ma 16.11.2015 10.59 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Lihan tuotanto aiheuttaa runsaasti ilmastonmuutosta kiihdyttäviä päästöjä.. Tehokalastus tuhoaa merten kalakantoja. Sademetsiä tuhotaan jotta saadaan lisää laitumia karjalle ja peltoja soijankasvatukselle. Suomenkin lannoitteet rehevöittävät Itämerta.
  Voiko mikään muuttaa ruoantuotantoa ja kulutustottumuksiamme kestävämpään ja eettisempään suuntaan?
  Voiko yksittäinen kansalainen oikeasti vaikuttaa valinnoillaan elintarviketeollisuuteen? Vai jäävätkö ruoantuotannon muutokset pienen varakkaan eliitin harrasteluksi, jolla vain paikataan huonoa omaatuntoa?

  Ruoantuotannon ja ruokakulttuurin muutoksen suuntia tutkaillaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina tutkija Saara Kupsala ja elintarvike-ekonomian yliopistonlehtori Markus Vinnari.

 • Kansaivälisten mittausten mukaan Suomi on maailman turvallisin maa, jossa asuvat maailman onnellisimmat ihmiset. Suomessa on vähiten järjestäytynyttä rikollisuutta ja maailman riippumattomin oikeuslaitos. Tänä vuonna Suomelle tuli taas uusi ykköstila. Maailman kaikista maista Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle.

  Kuinka hyviä me oikeasti olemme ja mitä me teemme näillä huippusijoituksilla? Onko näillä ranking-menestyksillä jotakin konkreettista merkitystä Suomelle?
  Kiinnostavatko nämä ansiot oikeasti ketään?

  Roman Schatzin vieraina ovat ulkoministeriön maakuvayksikön päällikkö Laura Kamras ja Kuluttajatutkimuslaitoksen professori Mika Pantzar.

 • Monelle suomalaiselle tulee Ranskasta ensimmäisenä mieleen soiva kieli, ylellinen muoti ja tarunomainen ruokakulttuuri. Ranskan uusin kulttuurinen saavutus on keltaliiviliike, joka on mielenosoituksillaan ja mellakoillaan tullut tutuksi koko maailmalle.
  Kuinka Ranska on ajautunut mellakoinnin kierteeseen? Miksi Macronia vastaan nyt protestoidaan näin rajusti, vaikka hän oli vielä vähän aikaa sitten lähes vapahtajan roolissa?
  Mistä keltaliiviliikkeessä on oikein kyse?

  Roman Schatzin vieraina ovat Turun yliopiston poliittisen historian professori Louis Clerc ja ranskan opettaja Catherine Métivier.

 • Karjalan nimi herättää monissa suomalaisissa voimakkaita mielikuvia, muistoja ja tunteita. Mutta silti harva suomalainen tietää rajantakaisen Karjalan nykypäivästä, elämästä ja olosuhteista juuri mitään.

  Millainen maa Venäjän Karjala on ? Onko siellä asuvilla ihmisillä karjalaista identiteettiä? Entä unohtavatko suomalaiset Karjalan kokonaan sen jälkeen kun viimeiset evakot ovat kuolleet?

  Karjalan kohtalosta, identiteettistä ä ja tulevaisuudesta puhutaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat tutkija Virpi Kaisto ja toimittaja Arvo Tuominen.

 • -Saksa on liian pieni ollakseen suurvalta, mutta se on liian iso Euroopalle.

  Näin sanoi Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer.

  Rikas ja ristiriitainen Saksan Liittotasavalta elää vaikeita aikoja. Lyhyessä ajassa maahan muutti pari miljoonaa turvapaikanhakijaa, jalkapallomailmanmestaruudesta ei ole jäljellä kuin haalea muisto, ja pyhä autoteollisuus osoittautui rikollisjärjestöksi. Vanhat puolueet eivät teidä, miten pitäisi suhtautua nousevaan oikeistopopulistiseen AfD:hen. Kirkot kompastelevat skandaalista toiseen.

  Saksan tilannetta ja tulevaisuutta pohditaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat toimittaja Katarina Baer ja kirjailija sekä saksan kielen lehtori Dieter Hermann Schmitz.

 • Yhdysvalloilla on maailman tärkein valuutta, maailman suurin bruttokansantuote ja maailman kehittyneemmät sotavoimat. USA:lla on myös maailman kiistanalaisin presidentti, jonka tavoitteena on tehdä Yhdysvalloista vielä mahtavampi, ja vieläpä Twitterin avulla.

  Lyhyessä ajassa Donald Trump on saanut kansainvälisen politiikan ja maailmankaupan sekavaan tilaan eikä kukaan oikein tiedä, missä, minkä takana ja kenen rinnalla USA tällä hetkellä seisoo.

  Onko Trumpin arrogantista toilailusta tulossa maailmanpolitiikan uusi normaali? Miten Trumpin poltiikka vaikutta Suomeen? Miksi Trump jakaa myös suomalaiset intohimoisiin kannattajiin ja inhoajiin?

  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Saska Saarikoski ja Suomessa asuva yhdysvaltalainen kirjailija John Simon.

 • Kun ilotulitteet ovat sammuneet, alkaa uusi vuosi ja ihmiskunta palaa rutiiniensa äärelle. Hoidettavien haasteiden ja tehtävien lista on pitkä: köyhyys, pakolaiset, nationalismi, terrorismi, ilmastonmuutos, ruoantuotanto ja niin edelleen.

  Selviämmekö tästä kaikesta vai kannattaako meidän varautua pahimpaan? Kuinka dystooppinen tulevaisuus meitä odottaa keskipitkällä tähtäimellä?

  Vuoden viimeisessä Roman Schatzin Maamme-kirjassa visioidaan tulevaisuutta. Vieraina ovat historioitsija Teemu Keskisarja ja futurologi Perttu Pölönen.

 • Maaseutu autioituu, työpaikkoja ei ole ja nuoret muuttavat kaupunkeihin. Postit, pankit ja kaupat katoavat. Vaivalla rakennetut talot homehtuvat ja romahtavat.
  Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla rakennetaan tornitaloja, ja asuntojen hinnat kasvavat vielä korkeammiksi.

  Mitä tälle trendille pitäisi tehdä? Katsoa vierestä vai vauhdittaa vääjäämätöntä kehtitystä ? Vaiko pitäsikö kehitystä hidastaa antamamalla tukirahaa maaseudulle?

  Suomen maaseudun tulevaisuudesta ja aluepolitiikasta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina sekä politiikan että viihdealan veteraani Mikko Alatalo ja kirjailija Antti Heikkinen.

 • Pidä itsesi miehenä! Tästä vanhasta ohjeesta ei taida olla enää mitään hyötyä nykyajan miehille. Perinteinen, patriarkaalinen miesrooli on hajoamassa. Mutta mitä tulee sen tilalle?

  Kuinka tarpeettomaksi käyneestä niin kutsutusta toksisesta miehisyydestä päästään eroon, ja kuinka sen tilalle kehitetään miehille uusi, järkevä biologinen ja sosiaalinen rooli?

  Miehen roolista, tehtävästä ja voinnista keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat professori Göte Nyman ja yrittäjä, hupparihörhö Sami Kuusela.

 • Tatuoinneilla on eri aikoina ja eri ympäristöissä viestitty eri asioita. Tyynen valtameren alkuperäiskulttuureissa sillä oli monia sosiaalisia merkityksiä. Jopa jäämies Ötzillä oli tatuointi jo 5300 vuotta sitten.
  Tänä päivänä kymmenillätuhansilla ellei sadoillatuhansilla suomalaisilla on tatuointeja.
  Miksi? Mikä on tatuoinnin sosiaalinen merkitys tänään? Ja miksi Suomessa otetaan tatuointeja niin paljon enemmän kuin muualla?

  Roman Schatzin vieraina ovat tatuointitaiteilijat Juho K. Juntunen ja Säde Sonck.

 • Sanomalehtien poliittiset pilapiirrokset ovat olleet jo yli sata vuotta yksi länsimaisen yhteiskunnan sanavapauden mittareista. Taitava piirtäjä voi yhdellä kuvalla paljastaa yhteiskunnan epäkohtia tai vallanpitäjien virheitä. Pilapiirros voi herättää keskustelua tai muokata mielipiteitä.

  Mutta kuinka pilapiirros pärjää nykyisessä muuttuvassa mediamaailmassa? Onko pilakuvilla enää entistä voimaa kuin sosiaalinen media pursuaa satiirisia meemejä ja pilkkakirjoituksia?
  Muuttivatko Jyllands-Postenin Muhammed-piirroksista noussut kohu ja Charly Hebdon terrori-isku länsimaisen pilapiirroskultuurin vapauden rajoja?

  Pilapiirrosten tehtävästä, tilasta ja voimasta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat pilapiirtäjät Ville Ranta sekä Jyrki Vainio.

 • Maailmasssa puhutaan noin 6000 eri kieltä. Arvioiden mukaan noista kielistä jopa 90 % voi kadota tämän vuosisadan aikana. Myös useimmat suomen sukukielet ovat uhanalaisia tai tekevät jo kuolemaa.
  Mitä me tiedämme näiden sukulaiskieltemme tilasta ja kielten puhujista? Mitä maailma menettää kun kieli kuolee? Voiko kuolevaa kieltä pelastaa? Kuinka sukulaiskielemme voivat Putinin Venäjällä?
  Suomalais-ugrilaisten vähemmistökielten ja -kansojen tilasta ja tulevaisuudesta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Helsingin yliopiston itämerensuomalaisten kielten professori Riho Grünthal ja toimittaja Kirsikka Moring.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä