Eläinten historiaa

Uskollinen liinaharja

 • 41 min
 • toistaiseksi

Eläinten historiaa, osa 1/4. Hevosia on ollut Suomessa todennäköisesti jo muutaman tuhannen vuoden ajan. Hevonen on ollut tärkeä kulkuväline, työjuhta ja sotaratsu. Mutta mitä tiedämme hevosen esihistoriasta? Miten suomenhevosrotu sai alkunsa? Miten hevosen asema ja merkitys ovat muuttuneet?

Haastateltavina Riitta-Marja Leinonen, Hilja Toivio, Auli Bläuer ja Nora Schuurman.

Toimittajana Harri Alanne.

Kuvaaja: Harri Alanne

Lähetykset

 • ma 16.11.2015 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Eläinten historiaa, osa 4/4. Susi herättää tunteita, toisille pelkoa ja vihaa, toisille kunnioitusta ja viehätystä. Ihmisen näkökulmasta susi on ollut vahinkoeläin, josta on pitänyt päästä eroon.

  Vielä 1800-luvulla suteen kuitenkin suhtauduttiin jonkinlaisena välttämättömänä pahana, vitsauksena joka on osa elämää. Miksi ja miten suhtautuminen suteen muuttui jyrkemmäksi?

  Haastateltavina Heta Lähdesmäki, Outi Ratamäki, Jukka Peltonen ja Mauno Seppäkoski.

  Ohjelman on toimittanut Harri Alanne.

 • Eläinten historiaa, osa 3/4. Hirvi on suomalaisen luonnon vaikuttavimpia eläimiä, ja se on vuosituhansien ajan ollut tavoiteltu ja arvostettu saaliseläin. Nykyisin hirvestä on monenlaisia käsityksiä. Toisille se on yhä metsän myyttinen kuningas, toisille taimikkotuholainen ja liikennevaara.

  Vuosituhansia sitten hirven ja suomalaisten kohtalo on nivoutunut tiiviisti yhteen. Miten hirven merkitys ja arvostus ovat muuttuneet?

  Haastateltavina Mauno Seppäkoski, Heikki Willamo, Tuire Nygrén ja Jere Nieminen.

  Toimittajana Harri Alanne.

 • Eläinten historiaa, osa 2/4. Naudan merkitys suomalaisille on ollut suuri, ja lypsylehmä on yhä maaseudun symboli. Vuosituhansien aikana suomalainen maatiaiskarja onnistui sopeutumaan niukkoihin oloihin.

  Perinteistä suomenkarjaa on enää vain noin prosentti suomalaisesta nautakarjasta, kun paremmin tuottavat ulkomaiset rodut ovat syrjäyttäneet sen. Nykypäivän nauta on suurten yksiköiden tuotantoeläin, jonka kohtelu herättää kysymyksiä.

  Haastateltavina Auli Bläuer, Taija Kaarlenkaski ja Harri Ala-Kapee.

  Toimittajana Harri Alanne.

 • Eläinten historiaa, osa 1/4. Hevosia on ollut Suomessa todennäköisesti jo muutaman tuhannen vuoden ajan. Hevonen on ollut tärkeä kulkuväline, työjuhta ja sotaratsu. Mutta mitä tiedämme hevosen esihistoriasta? Miten suomenhevosrotu sai alkunsa? Miten hevosen asema ja merkitys ovat muuttuneet?

  Haastateltavina Riitta-Marja Leinonen, Hilja Toivio, Auli Bläuer ja Nora Schuurman.

  Toimittajana Harri Alanne.

  Kuvaaja: Harri Alanne

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä