Suomalaisia tutkimusmatkailijoita

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita: Suomalaisia tutkimusmatkailijoita - Hilma Granqvist

 • 18 min
 • toistaiseksi

Hilma Granqvist (1890-1972) tutki Palestiinassa kyläyhteisön sukujen keskinäisiä suhteita ja naisen asemaa. "Tuohon aikaan jonkinlaista seikkailumieltä on ihan varmasti tarvittu kun suomalainen nainen 1920-luvulla päätti lähteä Palestiinaan. Ei ole ollut helppoa matkantekoa. Hän on kerännyt hyvin järjestelmällisesti aineistoa ja ollut hyvin moderni antropologi."
- professori Laura Huttunen -

Toimittajana Jukka Kuosmanen.

Lähetykset

 • to 24.9.2015 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Ferninand Reinhold Sahlberg (1811-1874) tutki ja keräsi hyönteisiä, Etelä-Amerikassa, Alaskassa ja Siperiassa."Teki neljän vuoden tutkimusmatkan maapallon ympäri ennen kuin Alfred Wallace oli tehnyt omansa. Vaativia matkoja, joilta peräisin olevat luonnontieteelliset kokoelmat ovat mittavat ja edelleen hyvin arvokkaat. Monet kerätyistä lajeista ovat sellaisia, joita nykyään ei edes välttämättä ole olemassa."
  - tohtori Ilari Sääksjärvi -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Georg August Wallin (1811-1852) tutki Arabian niemimaan heimojen tapoja ja kieliä. "1800-luvun mittaan orientti alkoi kiinnostaa suurta yleisöä. Wallin osallistui tähän tiedemiehenä. Luottaen valeasuunsa, arabian kielen taitoonsa ja tapakulttuurin tuntemukseensa, Wallin teki henkensä kaupalla tämän kuuluisan matkansa Mekkaan. Mielenkiintoista on myös se kuinka voimakkaasti hän tunsi kuuluvansa aavikolle beduiinien joukkoon."
  - professori Markku Löytönen –

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Herman Dietrich Spöring nuorempi (n.1733-1771) osallistui löytöretkeilijä James Cookin ensimmäiseen purjehdukseen Endeavour-laivalla maailman ympäri. "Hän on kuuluisa suomalainen tutkimusmatkailija, josta tiedetään hämmästyttävän vähän. Hän opiskeli Turun akatemiassa ja Tukholmassa. Lontoosta hän, kellosepän ammatin oppineena, pääsi viimeisen suuren löytöretkeilijän James Cookin retkikunnan mukaan maailmanympäripurjehdukselle."
  - professori Markku Löytönen -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Matthias Alexander Castrén (1813-1852) tutki Siperiassa suomalaisten sukuheimojen kieliä ja tapoja."Hän tutki valtavan monia kieliä. Tutki puoli Siperiaa ja kävi Kiinan rajalla saakka silloisilla kulkuvälineillä ennen rautateitä. Se kuinka paljon hän ehti tehdä ja tutkia lyhyen elämänsä aikana tuntuu käsittämättömältä. Oli nykyaikaisen kenttälingvistiikan uranuurtaja."
  - professori Ulla-Maija Forsberg -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Pekka Soini (1941-2004) oli merimies ja itseoppinut luonnontieteilijä, joka teki laajaa kenttätutkimusta Perun viidakoissa. "Opetteli itse kuinka viidakossa tehdään tieteellistä tutkimusta ja kuinka artikkeleita kirjoitetaan. Teki merkittävää tutkimusta myrkkykäärmeiden, apinoiden ja jokikilpikonnien parissa. Soini nousi vuosien aikana oman tutkimusalansa ehdottomaan kärkeen Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. "
  - tohtori Ilari Sääksjärvi -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) oli naparetkeilijä, joka purjehti Vega-aluksellaan ensimmäisenä Koillisväylän. "Hän ei menettänyt yhtään miehistön jäsentä virheen takia yhdelläkään matkallaan. Kuitenkin Nordenskiöldin historiallisten karttojen kerääminen oli suistaa hänen perheensä useaan kertaan vararikkoon."
  - professori Markku Löytönen –

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Rafael Karsten (1879-1956) tutki Etelä-Amerikan intiaanikansojen tapoja ja kulttuuria. "Karsten on sen ajan tutkimusmatkailijoita, jolloin reissut Etelä-Amerikkaan ovat olleet hyvin vaativia. Vaaratilanteista huolimatta hän pystyi keräämään merkittävän aineiston, tuomaan sen Suomeen ja kirjoittamaan siitä mielenkiintoisella tavalla. Oli ensimmäinen länsimainen tiedemies, joka näki jivaro-intiaanien kallonkutistusrituaalin! "
  - tohtori Ilari Sääksjärvi –

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Kai Donner (1888-1935) tutki Siperiassa samojedien kieltä, kulttuuria ja tapoja. "Donner halusi elää arkielämää tutkimuskohteidensa kanssa Siperian oloissa. Olla heidän kaltaisensa ja mennä mukaan. Hämmästyttävää kuinka tällainen länsimainen ihminen pystyi sen tekemään ja niissä karuissa olosuhteissa vielä sen lisäksi työskentelemään siellä pohjoisimmassa Siperiassa yli - 50 asteen pakkasissa."
  - professori Ulla-Maija Forsberg -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Erland Nordenskiöld (1877-1932) tutki Etelä-Amerikassa intiaaniheimoja, niiden kulttuuria ja historiaa. "Todennäköisesti hän oli ensimmäisiä antropologeja, jotka olivat oikeasti tutkittavien heimojen parissa ja teki samoja asioita kuin nämä intiaanitkin. Hän kohtasi matkoillaan viidakoissa vaikeuksia aina malariasta erilaisiin eläimiin, mutta pystyi aina tekemään tutkimuksena loppuun saakka ja löysi mm. merkittäviä Inka-kulttuurin raunioita viidakosta."
  - professori Martti Pärssinen -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Edvard Westermarck (1862-1939) tutki ja kartoitti Marokossa paikallisten heimojen elintapoja, uskontoa ja kulttuuria. "Oli hän myös seikkailija ja joutui joskus pakenemaan paikalta kun paljastui, ettei hän olekaan pukeutumisestaan huolimatta paikallinen. Tutkimusryhmän avustajien ja palvelijoiden lisäksi hänellä oli matkoillaan usein mukana sotilas. Hän oli todella arvostettu myös brittiläisessä tiedemaailmassa."
  - professori Laura Huttunen -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Väinö Auer (1895-1981) johti retkikuntia, tutki soita ja kartoitti kasvillisuuden kehitystä Argentiinan Tulimaassa ja Patagoniassa. "Nimesi Tulimaassa useita paikkoja suomalaisten merkkihenkilöiden mukaan. Auerin päiväkirjoista käy ilmi, että hyvin vaikeata oli välillä ollut. Auer oli mukana sodan aikana toimittamassa Suomen elintila -teosta ja lähtikin sitten sodan jälkeen vuosiksi Argentiinaan."
  - maisteri Ville Virtanen -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Pehr Kalm (1716-1779) keräsi ja tutkin Pohjois-Amerikan kasvistoa, sekä kartoitti ja kuvasi matkallaan Niagaran putoukset. "Ensimmäinen, joka tieteellisesti kuvasi Niagaran putoukset. Se oli sitten se jymyjuttu, kun ihmisille paljastui kuinka valtavat nämä putoukset ovat! Maailmalta katsottuna ylivoimaisesti tunnetuin suomalainen tutkimusmatkailija."
  - professori Markku Löytönen -

  Toimittajana Jukka Kuosmanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä