Ykkösaamu

Kristiina Helenius: Seitsemän tapaa tulla täydelliseksi

 • 4 min
 • toistaiseksi

Haluatko laihtua, rikastua tai henkistyä? Moni ilmeisesti vastaa kysymykseen myönteisesti, sillä itsensä kehittämisen ympärille muodostunut massiivinen liiketoiminta jatkaa Yhdysvalloissa kasvuaan, kertoo kolumnisti Kristiina Helenius.

Elokuvassa Bridget Jones päähenkilö päätti hankkia itselleen oikean elämän. Sen merkiksi hän heitti itseapuoppaat roskikseen. Leffasta on yli kymmenen vuotta aikaa. Sen perusteella itsensä kehittämisen luulisi olevan loppuun kaluttu juttu.

Myös lentokentät ovat vuosikausia pullistelleet matkalukemiseksi sopivia höttökirjoja, joiden opastuksella on luvassa täydellinen parisuhde, nousujohteinen ura tai ihannepaino. Ja kukapa ei olisi lukenut Dale Carnegien bestselleriä Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa! Se on kieltämättä psykologisesti tarkkanäköinen ja perustuu universaaleille lainalaisuuksille, mutta se julkaistiin jo vuonna 1936. Tony Robbins tienasi kirjallaan Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta 80 miljoonaa, mutta enää teos ei sentään kiiku myydyimpien kirjojen kärjessä.

En siis osannut pelätä, että jäisin itse itsensäkehittämisteollisuuden koukkuun. Törmäsin aivan vahingossa iTunes -äänitepalvelussa 20-minuutin mittaiseen lähetykseen, jonka avulla oppii askel askelelta organisoimaan elämänsä. Äänite ei suinkaan ollut ainoa lajissaan. Kävi ilmi, että vähintäänkin sadat sisällöntuottajat käsittelevät samaa aihetta. He julkaisevat viikoittain internetin kautta käytännöllisiä oppitunteja järjestyksenpidosta.

Sittemmin olen kehittynyt monella tavalla. Yksi rouva opasti, kuinka vaatekaappi otetaan haltuun. Herrahenkilö taas tiesi, miten aikataulut saadaan järkeistettyä. Huikein innovaatio oli opastettu kodinsiivous. Siinä koko operaatio on purettu vaiheiksi niin, ettei kuulijan pitäisi saada rimakauhua pahimmankaan sotkun keskellä.

Amerikkalaisia ei voi kuin ihailla. Totta kai ihmisten tarpeet laserin tarkkuudella tunnistava markkinatalous tietää, että meillä on kodeissamme liikaa kamaa ja yritämme ehtiä tehdä liian paljon. Carnegie opetti meille 30-luvulla, että kannattaa olla kiinnostunut muista, jos haluaa olla suosittu; nykypäivän itseaputeollisuus auttaa meitä pääsemään eroon roinasta ja sitä myötä kenties myös ahdistuksesta.

Viime vuonna omaehtoinen itsensä kehittäminen paisutti Yhdysvaltain kansantaloutta arviolta 11 miljardilla dollarilla. Tämä myös onnellisuusteollisuudeksi kutsuttu ala kasvaa 6 prosentin vuosivauhtia eli selvästi koko kansantaloutta nopeammin.

Yhdysvalloissa on myös tutkittu, onko itsensäkehittämisteollisuus humpuukia. Onko opastajilla itsellään muodollinen pätevyys? Mitkä ovat alan yleisimmät teemat?

Opastajat osoittautuivat päteviksi. Suurimmalla osalla on tohtorintutkinto. Eikä sisältökään ole tuulesta temmattua, vaikkei se toki tiedettä ole. Itsensäkehittämisteollisuus koostuu pitkälti anekdooteista, joihin on helppo samastua, ja askelista, joita kuka tahansa voi noudattaa.

Sama kaava toistuukin aina. Ensin itsensä kehittäjän pitää tunnistaa, mitä tyyppiä hän on. Sen jälkeen hänelle tarjotaan tyyppiinsä sopiva tapa päästä elämässä eteenpäin. Askelia on usein seitsemän. Saisiko olla esimerkiksi 7 askelta, joilla pelastat avioliittosi?

Yksilöt työstävät itsestään mieluiten suosittuja ja menestyviä, yritykset taas tehokkaita ja luovia. Yhden opin ympärille on usein rakennettu kokonainen tuoteperhe, joka sisältää kirjan, videon, äänitteen, konsultointia ja rekvisiittaa.

Ilmeisesti askelet eivät kuitenkaan ratkaise ongelmia kertalaakista: kuluttajatutkimuksen mukaan samat ihmiset ostavat oppaan toisensa perään. Toisaalta harrastuksesta ei ilmeisesti ole harmiakaan. Itseapu on halvempaa kuin terapia, ja pieniä epätäydellisyyksiään voi työstää omassa rauhassaan. Uuden oppaan hankkiminen todistaa, että toivo elää.

Mikä tästä genrestä sitten tekee niin periamerikkalaisen? Eiköhän siihen johda seitsemän askelta: aktiivinen onnen tavoittelu, yritteliäisyys, usko oman onnen seppiin,  myyntitaitojen arvostaminen, loputon käytännöllisyys, ihmisluonnon tuntemus sekä lupa tehdä bisnestä ihan millä tahansa. Ja pian voi Suomessakin asti olla vaatekaappi järjestyksessä ja koti kiiltää.

Kristiina Helenius

Ykkösaamun kolumni 25.9.2015

Lähetykset

 • pe 25.9.2015 9.00 • Yle Areena

Jaksot

 • YK:n yleiskokous ja maailmanjärjestön tavoitteet. Studiovieraina Suomen entinen YK-suurlähettiläs Marjatta Rasi ja kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi. Yhdysvaltojen keskuspankin odotettua kokousta arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki. Taloustieteen huippuyksikkö Suomeen. Miten se vaikuttaa tutkimuksen tasoon? Vieraina professori Topi Miettinen Hankenista ja Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen. Kolumni, Risto Makkonen. Toimittaja Olli Seuri.

 • Eduskunta aloittaa alkoholilain kokonaisuudistuksen käsittelyn, ja Ykkösaamu ottaa varaslähdön aiheeseen kahden kansanedustajan kanssa. Nuorten käsitykset turvallisuudesta erovat virallisen Suomen turvallisuuspuheesta. Arkisten esineiden historaa. Miten puuttau työpaikkakiusaamiseen.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi

 • Ammattikoulun, lukion ja korkeakouluhaun uudistuksen ongelmat, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen. Rohingya-vähemmistön ongelmat, Kirsi Crowley. Poliittinen valta Suomessa, politiikan tutkijat Mari K. Niemi ja Heikki Paloheimo. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Maahanmuuton kustannukset, kulttuuri-, urheilu- ja Eurooppa-ministeri Sampo Terho. Kansanedustajaraati, Aila Paloniemi, kesk.,Hanna Sarkkinen sd. ja Ilkka Kanerva, kok. Suomalainen ajattelu, sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori ja dosentti, Leena-Maija Rossi. Ysärikatsaus, Kati Lahtinen. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Perhevapaiden uudistus ja työelämä, kansanedustaja Juhana Vartiainen, kok., tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen, PT ja tutkimuspäällikkö Minna Salmi, THL. Kuntamarkkinat, varatoimitusjohtaja Timo Reina, Kuntaliitto. EU - Junckerin puhe ja meppien vaikutusvalta, Heidi Hautala, vihr. ja Petri Sarvamaa, kok. Ulkomaanlehdet, Erkka Mikkonen, Moskova. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Bensa-, diesel- vai sähkömoottoriauto - mihin suuntaan ollaan menossa? Studiossa toimitusjohtaja Pekka Rissa, Autoalan keskusliitto, toimitusjohtaja Pasi Nieminen, Autoliitto ja kansanedustaja, liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, Ari Jalonen, sin. Eduskunnan vierailijalistojen hävitys, toimitusjohtaja Mikael Jungner, Kreab. Lulucf ja Suomi, europarlamentaarikko Nils Torvalds ja tutkimusprofessori Antti Asikainen, Luke. Kolumni, Aleksis Salusjärvi. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Oikeusministeri Antti Häkkänen. Ranskan lakot, toimittaja Annastiina Heikkilä, Pariisi. Hurrikaanin jäljet, vt. toimitusjohtaja Esko Kivisaari, Finanssiala ja kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi, SPR. Kolumni, Paula Takio. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Kolme suurta sotaharjoitusta alkaa Itämerellä, mitä harjoitellaan? Keskustelemassa everstiluutnantti Marko Leppänen Pääesikunnasta, everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta ja vanhempi tutkija Pauli Järvenpää Viron puolustuksen ja turvallisuuden tutkimuskeskuksesta. - Norjassa äänestetään parlamenttivaaleissa, vieraana Helsingin yliopiston Pohjoismaisen tutkimuksen dosentti Johan Strang. - Kolumnisti Marko Kilpi pohtii elämän uskottavuusongelmaa. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Positiivinen luottorekisteri, keskustelemassa johtaja Lea Mäntyniemi Finanssiala ry:stä, entinen oikeusministeri, RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sekä tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. -
  Mitä tekee uusi Hybridiosaamiskeskus? Vieraana tutkimusjohtaja Hanna Smith.
  - Moskovan neuvostoajan asuintalojen kunnostusohjelma jakaa mielipiteitä, Erkka Mikkosen raportti Moskovasta. - Ysärikatsaus luotaa uutisaiheita kahdenkymmenen vuoden takaa. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

 • Perustuslain rooli ja paineet sen muuttamiseen. Keskustelemassa kansanedustajat Annika Lapintie (vas.), Tapani Tölli (kesk.) ja Ben Zyskowicz (kok.).
  - Karibianmerellä kohti Floridaa liikkuva trooppinen hirmumyrsky Irma on jo toinen aluetta piinaava myrsky lyhyen ajan sisällä. Mikä yhteys näillä sään ääri-ilmiöillä on ilmastonmuutokseen? Vieraana Marja Bister Helsingin yliopistosta. -
  Ulkomaanlehtikatsaus Madridista, espanjalaisia lehtiä on lukenut Jyrki Palo. Ykkösaamun toimittaa Marja Ala-Kokko.

 • SDP:n tila ja puheenjohtaja Rinteen asema, keskustelemassa Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmija erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta. - Ranskan työelämän uudistukset, miten presidentti Macronin esitys on otettu vastaan? Pariisista toimittaja Annastiina Heikkilä. -
  Ydinaseiden kieltosopimus, vieraana vanhempi tutkija Katariina Simonen Helsingin yliopistosta ja johtava asiantuntija Pasi Patokallio ulkoministeriöstä.
  - Kolumnisti Heikki Hiilamo pohtii vauvaperheiden kannustinloukkua. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Eduskunnan istuntokausi käynnistyy. Syksyn teemoista keskustelemassa kansanedustajat Timo Harakka SDP:stä, Elsi Katainen Keskustasta ja Ville Tavio Perussuomalaisista.
  - Yhdysvallat ja Pohjois-Korea, minkälainen uhkailujen ja varustaumisen kierre on meneillään? Vieraana  Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki ja tutkija Markku Lehmus Elinkeinoelämän tukimuslaitoksesta. -
  Kolumnistina Maria Markus. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on varastanut YK:n yleiskokouksessa valokeilan, kun esimerkiksi Venäjän Putin ja Kiinan Xi ovat poissa. Trump puolusti eilisessä puheessaan "Amerikka ensin" -politiikkaansa ja uhkasi tuhota Pohjois-Korean.
  YK:n yleiskokouksesta ja järjestön uudistumisen tarpeesta keskustelevat Suomen entinen YK-suurlähettiläs Marjatta Rasi ja kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi. Toimittaja on Olli Seuri.

 • Suomella on komea historia OECD:n vuosittaisessa koulutusvertailussa, mutta viime vuodet on mennyt huonommin. Uusimmassa vertailussa Suomi jää korkeakoulutettujen määrässä jo alle OECD-maiden keskitason.

  Suomessa on viimeiset vuosikymmenet eletty Ruususen unta koulutuksen suhteen, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen Ykkösaamussa. Sakari Kilpelä haastattelee.

 • THL julkisti tiistaina 12.9. tutkimuksen, jonka yksi viesti oli, että äitien työssäkäynti ei lisäänny kotihoidon tukea lyhentämällä, vaan paras keino on pidentää isyysvapaata.

  Ykkösaamun haastattelussa tutkimuksen tyrmänneet Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen. THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi kommentoi arvosteluja puhelinhaastattelussa.

 • Saksan Frankfurtissa alkaa torstaina suuri autonäyttely. "Tulevaisuus nyt" - teemainen näyttely esittelee autojen ja liikkumisen uusimmat trendit. Autoilijat alkavat olla ihmeissään, kun poliittinen ja teollinen paniikki henkilöautojen käyttövoimasta leviää. Sähkö vai polttomoottori? Autoilun tulevaisuuteen kurkistavat liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen sinisestä eduskuntaryhmästä, toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan keskusliitosta ja toimitusjohtaja Pasi Nieminen Autoliitosta. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Tiedustelulakeja kiirehditään, saako suojelupoliisi jatkossa avata kansalaisten luottmuksellisia viestejä ja millä perusteella? Oikeusministeri Antti Häkkänen on Ykkösaamun Marja Ala-Kokon vieraana.

 • Peräti kolme isoa sotaharjoitusta alkaa Itämeren alueella tällä viikolla. Venäjän Zapad alkaa ensi torstaina, mutta jo tänään käynnistyvät Ruotsin isännöimä suuri Aurora ja näistä kolmesta pienin harjoitus, jokavuotinen Saksan merivoimien Northern Coast, jossa tällä kertaa Ruotsi on johtovastuussa. Asiasta keskustelevat everstiluutnantti Marko Leppänen Pääesikunnasta, everstiluutnantti Juhani Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitokselta ja vanhempi tutkija, valtiotieteen tohtori Pauli Järvenpää Viron puolustuksen ja turvallisuuden tutkimuskeskuksesta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Hallitus päätti budjettiriihessä selvityttää kansalaisten luottotiedot yhteen keräävän positiivisen luottorekisterin perustamista. Positiiviseen luottorekisteriin kirjattaisiin ylös kaikkien suomalaisten velat, tulot ja maksukäyttäytyminen. Mihin tällaista rekisteriä tarvitaan ja kenellä olisi pääsy suomalaisten tulo- ja tilitietoihin, jos tälläinen kaiken kattava rekisteri perustetaan? Asiasta ovat keskustelemassa johtaja Lea Mäntyniemi rahoitusalan etujärjestö Finanssiala ry:stä, entinen oikeusministeri, RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson sekä tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • -Julkisuudessa käytävä puolueen keskeisten vaikuttajien debatti vie intoa kentältä. Puoluessa on hyviä hankkeita on käynnissä, jotka eivät vielä näy, vakuuttaa Salmi.
  Demareiden gallupkannatus vähenee ja omatkin arvostelevat puheenjohtaja Antti Rinnettä. Seuraavaksi puntaroidaan kuohuntaan SDP:n ympärillä. Päivi Neitiniemen haastattelussa ovat Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi ja erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.
  Kuva: Lehtikuva

 • Yön tietojen mukaan Pohjois-Koreassa on nähty siirrettävän järeää ohjusta kohti länsirannikkoaan. Oletetaan, että Pohjois- Korea on valmis laukaisemaan lisää ohjuksia koska tahansa. Yhdysvalloissa puuhataan suurten kiinalaispankkien toiminnan rajoittamista, jotta Kiina taipuisi Pohjois-Korean tiukempaa taloudelliseen eristämiseen. Minkälainen uhkailujen ja varustautumisen kierre on käynnissä? Ykkösaamussa keskustelevat Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professori Heikki Patomäki ja tutkija Markku Lehmus Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Hallitus sai torstaina valmiiksi ensi vuoden talousarvioesityksensä. Minkälaista talouspolitiikkaa se merkitsee? Mitä hallituksen budjettiesitys kertoo politiikasta ja hallituksesta. Ykkösaamun politiikkaraadissa politiikan toimittajat Kreeta Karvala Iltalehdestä, Sirpa Puhakka Kansan Uutisista ja Pirjo Auvinen Yle uutisista. Keskustelua johdattelee Sakari Kilpelä.

 • -Kiina pystyy vaihtamaan Pohjois-Korean johtoa koska tahansa, pohtii sotahistorian dosentti Markku Salomaa. Pohjois-Korean ampui keskipitkän matkan ballistisen ohjuksen maanantain ja tiistain välisenä yönä Japanin yli. Maa laukaisi ohjuksen avaruuteen pääkaupungistaan Pjongjangista. YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee kokeen. Miten Japanissa on reagoitu maan yli ammuttuun ohjukseen? Asiasta keskustelevat sotahistorian dosentti Markku Salomaa ja Suomen Tokion suurlähetystön ministerineuvos Juha Niemi. Toimittaja on Olli Seuri.
  Kuva: EPA-EFE/KCNA

 • Presidentit Sauli Niinistö ja Donald Trump ovat tavanneet ja yöllä Suomen aikaa järjestettiin kohtuullisen vauhdikas tiedotustilaisuus. Miten ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma tulkitsevat nähtyä ja kuulua. Toimittaja on Sakari Kilpelä.
  Kuva: Michael Reynolds

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä