Voita & Sokeria

Voita & Sokeria: Voita&Sokeria 3.10.

  • 5 min
  • toistaiseksi

Nummelassa kartanoa ja juhlapalvelua pyörittävä Inka Palmu valmistaa raikkaan punajuuri-nektariinisalaatin sekä antaa vinkkejä tämän hetken trendikakun Naked caken koristeluun.

Punajuuri-nektariinisalaatti, 4 hlöä
4-6 uuden sadon punajuurta
4-6 nektariinia
2 dl kurpitsansiemeniä
200 g rucolaa
200 g punamangoldia tai vuonankaalia
Lisäksi
200 g vuohenjuustoa tai sinihomejuustoa murustettuna

Suojaa leikkuulauta leivinpaperilla ja käytä halutessasi kertakäyttöisiä kumihanskoja.
Pilko punajuuret 4-6 osaan. Uuden sadon punajuuria ei tarvitse kuoria.
Laita lohkot leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskota päälle oliivi- tai avokadoöljyä
sekä sirota sinne tänne merisuolaa.
Paahda uunissa 200 asteessa n oin 30-50 minuuttia lohkojen koosta riippuen.
Jätä lohkot napakoiksi, kokeile kypsyys haarukalla paahtoajan aikana. Jäähdytä.

Pilko nektariinit saman kokoisiksi lohkoiksi kuin punajuuuret.
Nektariinin ”kivi” lähtee esim. ruokalusikalla hyvin pois.
Mikäli nektariinit ovat ostohetkellä kovia, voit kypsyttää niitä huoneenlämmössä muutaman päivän.

Kokoa salaatti tarjoiluvadille.
Lado vuorotellen rucolaa sekä punamangoldia valintasi mukaan. Näitä ei tarvitse huuhtoa ennen käyttöä.
Ripottele joukkoon kurpitsansiemenet , jotka olet halutessasi paahtanut kuivalla paistinpannulla. Paahtaminen ei ole välttämätöntä. Murustele joukkoon myös juusto. Pöyhi aineet keskenään.
Lisää lopuksi paahdetut ja jäähdytetyt punajuuret sekä nektariinilohkot.

Tarjoile lisäksi avokado- tai oliiviöljyä sekä balsamicoa ja sormisuolaa.
Syksyinen makuyhdistelmä saa täydennystä vasta leivotuista spelttisämpylöistä.

Spelttisämpylät, 8-12 kpl
0,5 dl vettä
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
0,5 dl rypsiöljyä
n. 500 g spelttijauhoa

Lisää reilusti kädenlämpöisen veden joukkoon puolet jauhoista, johon sekoitettu kuivahiiva sekä suola.
Sekoita sen verran että imeytyvät veteen. Lisää siirappi ja rypsiöljy.
Vaivaa loput jauhoista taikinan joukkoon. Spelttijauhoista tehtynä taikina vaatii aavistuksen normaalia enemmän jauhoja ja taikina jää koostumukseltaan pehmeämmäksi. Halutessasi voit korvat osan spelttijauhoista vehnäjauhoilla.
Laita nousemaan leivinliinalla peitettynä lämpimään paikkaan noin 20 minuutiksi.
Kaavi taikina kulhosta pöydälle laitetun jauhokeon keskelle ja vaivaa pieni hetki. Älä liikaa, ettei sitkostu.
Tee pötkö ja leikkaa n 8-12 palaa esim. nuolijalla.
Pyöräytä palat pyöreiksi sämpylöiksi ja laita hetkeksi nousemaan uunipellille leivinliinan alle.
Paista 200-225 asteessa keskitasolla noin 15-18 minuuttia.
Jos annat paiston jälkeen jäähtyä ilman leivinliinaa, tulee spelttisämpylöiden pinnasta rapea.

Naked Cake, 20 hlöä

Pohja: Perus 7 munan täytekakkupohja

Täyte:
600 g marjoja esim. mansikkaa
0,5 l vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl hieno sokeri
400 g maitorahkaa

Kostutukseen:
2-3 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma suhteelllisen löysäksi vaahdoksi, yhdistä varovasti sekoittaen maitorahka joukkoon.
Jos käytät pakastemarjoja, sulata mikrossa tai huoneenlämmössä ja valuta siivilän läpi haarukalla hieman painellen. Rapean suutuntuman saat, kun lisää sokerit vasta täyttövaiheessa kerrosten väliin marjojen päälle suoraan tai halutessasi voit sekoittaa sokerit rahka-kerman joukkoon.

Täyttäminen ja koristelu

Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen. Pese vuoka, jossa kakkupohja paistettu ja kokoa uudelleen.
Laita alimmaiseksi kakkupohjan päällimmäinen kerros nurinpäin. Kostuta vaniljasokerimaidolla pullasutia käyttäen. Lisää puolet marjasoseesta kerrokselle aivan vuoan reunoihin asti. Levitä runsaasti kerma-rahkaseosta päälle ja lisää sokerit, jos et lisännyt niitä jo kerma-rahkaseokseen vatkausvaiheessa.
Huomioi, että Naked Cakessa kaikki kerma on kakun sisällä, joten sen vuoksi tässä ei tarvitse nuukailla.
Laita keskimmäinen kerros vuokaan ja toista ensimmäisen kerroksen tavoin kostutus ja täyttö.
Laita päällimmäiseksi kakkupohjan paistossa ollut alin pohja nurinpäin, jotta sileä pinta tulee päällimäiseksi.
Kostuta hieman molemmilta puolilta tätä päällimmäistä kerrosta.

Käytä koristelussa runsaasti raaka-aineita;
myrkyttömiä lehtiä, oksia, marjaterttuja, kukkia, hedelmiä, marjoja – vain mielikuvitus on rajana.
Kerma ja rahkat kuorrutteena eivät kuulu Naked Cake ideologiaan.
Tomusokeria voit halutessasi siivilöidä pinnalle juuri ennen tarjoilua.

Ohjelman tiedot

Kuva 16:9

TV-lähetyksen ääniraidat suomi stereo

Katsottavissa ulkomailla

Lähetykset

Näytä lisätiedotPiilota lisätiedot

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Voita & Sokeria

Voita & Sokeria -sarjassa kokkaavat nykyään julkisuudestakin tutut kasvot. Suosikkireseptinsä ovat jakaneet muun muassa Meiju Suvas, Karita Tykkä, Eppu Salminen ja Sami Saari.

Katso myös

    Muualla Yle.fi:ssä