Musiikin voima

Ralf Långbacka - oopperan lumoa ja jazzin sykettä

 • 44 min
 • ei kuunneltavissa

Musiikki on seurannut ohjaaja Ralf Långbackaa lapsuudesta asti. Valtava elämys nuorelle Långbackalle oli, kun jazztrumpetisti Peanuts Holland vieraili Närpiössä. Työura vei kuitenkin teatterin kautta ohjaamaan oopperaa. Yksi soitin on kulkenut Långbackan mukana aina, klarinetti. Toimittaja on Timo Asikainen. (Uusinta)

Ohjelmassa kuullaan Ralf Långbackan oman klarinetti-improvisoinnin lisäksi Benny Goodmanin sekstettiä, sekä katkelmia Alban Bergin oopperasta Wozzeck ja Giuseppe Verdin oopperasta Macbeth.

Lähetykset

 • ke 2.12.2015 11.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Monipuolinen musiikkiasiantuntija ja pitkäaikainen radiotoimittaja Paavo Helistö kuoli sunnuntaina 83-vuotiaana. Helistö aloitti Ylessä vuonna 1957 musiikkitoimittajana ja toimi myöhemmin musiikkitoimituksen toimituspäällikkönä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1998.

  Yle Radio 1:n kuuntelijat muistavat Paavo Helistön monista musiikkiohjelmista ja musiikkiaiheisista dokumenteista. Lahjakkaana klarinetistina tunnettu Helistö soitti lisäksi useissa pelimannikokoonpanoissa, työskenteli musiikkikriitikkona, kirjoitti oppikirjoja ja järjesti myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Paavo Helistö sai vuonna 2000 valtion journalistipalkinnon tunnustuksena työstään musiikkitoimittajana.

  Yle Radio 1:ssä vuonna 2014 esitetyssä Musiikin voima -ohjelmassa Paavo Helistö oli Timo Asikainen vieraana.

  Ohjelmassa kuullaan Puhallinyhtye Serpentin musisointia ja Einojuhani Rautavaaran sarja Pelimannit Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin tulkitsemana. Sopraano Taru Valjakka on solistina Toivo Kuulan Merenkylpijäneidoissa, ja Kaustisen Purppuripelimannit soittaa Konstan paremman valssin.

  Ohjelman työryhmään kuuluivat ohjaaja Soila Valkama, äänisuunnittelija Pentti Männikkö, taustatoimittaja Laura Lehtola ja tuottaja Katri Henriksson.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä