Radioteatteri

Nobel-voittajan pääteos kuunnelmana: Tshernobylistä nousee rukous

  • 1 h 13 min
  • ei kuunneltavissa

"Mitä me tiedämme Tshernobylin onnettomuudesta? Mihin tietomme perustuu?"

Tshernobylin ydinvoimalassa vuonna 1986 sattunut onnettomuus oli koko ihmiskunnan historian pahin teknologinen onnettomuus. Onnettomuutta on kutsuttu myös paikalliseksi kolmanneksi maailmansodaksi ja sen uhreiksi joutuneita ihmisiä mustiksi laatikoiksi, joilla suoritetaan kokeellista tutkimusta.

Tshernobylistä nousee rukous -kuunnelma perustuu tämän vuoden kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaneen valkovenäläisen kirjailijan, Svetlana Aleksijevitshin samannimiseen teokseen.

Teosta varten kirjailija kiersi Valko-Venäjällä kolme vuotta ja haastatteli yli viittäsataa ihmistä. Aikaisemmin Svetlana Aleksijevitsh on käsitellyt teoksissaan naissotilaita ja lapsia, toista maailmansotaa, Afganistanin sotaa ja kommunistien tekemiä itsemurhia Neuvostoliiton romahdettua. Kun Aleksijevitshin teokset perustuvat haastatteluihin, ne ovat ilmestyessään herättäneet Venäjällä valtavaa keskustelua: "onko tämä edes kirjallisuutta?"

Venäjän television ykköskanavan uutislähetyksessä 24.4.1999 kerrottiin Tshernobylin onnettomuuden seurauksena kuolleen yli 130.000 ihmistä.

Tshernobylistä nousee rukous ei ole kirja Tshernobylista, vaan Tshernobylin maailmasta. Siitä mikä meille on lähes tuntematonta. Kirja unohdetusta historiasta. Ihmisten tunteista. Salaisuudesta.

Kuunnelman on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Joel Lehtonen.
Äänisuunnittelu ja toteutus: Mikko Ahonen.
Tuottaja Outi Valle/Radioteatteri.

Henkilöt:

Sotilas - Rauno Ahonen
Rakkaus - Kristiina Halttu
Evakko - Jukka Voutilainen
Sanomalehtiääni - Risto Aaltonen
Mummo - Vieno Saaristo
Isä - Carl-Kristian Rundman
Yliopiston opettaja - Jukka Voutilainen
Kansalaisjärjestön edustaja - Risto Aaltonen
Politrukki - Olli Tuominen
Professori - Risto Aaltonen
Sotilaat - Rauno Ahonen, Timo Tuominen ja Petteri Hynönen.      

Kuunnelma on Joel Lehtosen ensimmäinen ohjaus Radioteatterille. Joel Lehtonen (s. 1971) opiskelee näyttämötaiteen ohjaajaksi Venäjän Teatteritaiteen Akatemiassa Moskovassa. Lehtonen sanoo olevansa sitä sukupolvea, joka lapsena 1970-80 lukujen taitteessa on pelännyt vainoharhaisesti ydinsotaa. Lehtonen kertoo, että tammikuussa 1997 hän ensimmäistä kertaa kuuli kirjasta, mutta sai sen vasta myöhemmin luettavakseen. Syksyllä 1998 hän teki kirjasta näyttämöversion kouluunsa. Professori kiitti aiheenvalintaa, mutta sanoi, että aihe on vielä liian kipeä Venäjällä, tee se länteen, siellä tästä ollaan kiinnostuneita.

Radioteatterin valiouusinta vuodelta 2000.

Tämä vuoden 2015 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneen Svetlana Aleksijevitšin kuuluisin teos 'Tšernobylskaja molitva: Hronika buduštšego' ilmestyi v. 1997 (Tšernobylista nousee rukous). Teos suomennettiin v. 2000  ja samantien siitä tehtiin Ylessä tämä kuunnelma, joka on nyt kuunneltavissa Areenassa 8.11.2015 asti.

Huom! Kuunnelma lähetetään Yle Radio 1:ssä kahdessa osassa:
Osa 1/2 sunnuntaina 25.10.2015 klo 15.00 ja osa 2/2 maanantaina 26.10. klo 19.03

 

Yle Uutiset 8.10.2015:  Kirjallisuuden Nobel-palkinto valkovenäläiselle kirjailijalle

Svetlana Aleksijevitsh Wikipediassa

Lähetykset

  • su 25.10.2015 15.01 • Yle Radio 1

Jaksot

Ei kuunneltavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä