Suoria kysymyksiä islamista

Viisiosaisessa islamia käsittelevässä historiasarjassa pohditaan kysymyksiä, joita islamilaisista maista tulevat sotaisat uutiset ihmisissä herättävät. Onko islam väkivaltainen uskonto? Miksi Isis tapaa viattomia ihmisiä ja tuhoaa historiallisia kohteita? Miksi demokratia ei ota Lähi-idässä juurtuakseen?

Vastauksia kysymyksiin etsitään historian kautta. Vastaajina ovat islamin uskoon sekä islamilaisten maiden politiikkaan ja kulttuuriin perehtyneet tutkijat. Haastateltavina on myös Suomessa asuvia muslimeja, jotka kertovat oman sukunsa historiasta ja elämästään Suomessa.

Sarjan on toimittanut Virpi Väisänen.

Jaksot

 • Suomessa asuu arviolta 65-tuhatta muslimia. He tulevat monesta eri maasta, puhuvat eri kieliä ja myös harjoittavat uskontoaan monella eri tavalla. Kaikilla on myös kerrottavana oma elämäntarinansa.

  Afganistanilainen Qasem Rezaei, Somaliasta kotoisin oleva Nafisa Khalif ja Iranin kurdialueelta tullut Welat Nehri kertovat oman sukunsa historiasta, uskostaan ja elämästään Suomessa. Ohjelman tomittaa Virpi Väisänen.

 • Uutisia hallitsivat alkusyksystä Irakissa ja Syyriassa toimivan Isis-liikkeen hirmuteot. Islamin ääriliikkeisiin ja poliittiseen väkivaltaan perehtynyt asiantuntija Minna Saarnivaara kertoo, mikä Isis oikein on ja mistä ääriliikkeiden väkivalta kumpuaa.

  Assyriologi Sanna Aro-Valjus johdattaa meidät Syyriaan Palmyran kaupunkiin, jossa Isis in tehnyt tuhoja.

  Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

 • Lähi-idästä kantautuu jatkuvasti levottomuutta herättäviä uutisia. Syyriassa käydään sisällissotaa, Israelin ja palestiinalaisten kesken on jälleen kerran puhjennut väkivaltaisuuksia. Viiden vuoden takaisen arabikevään herättämät toiveet demokraattisemmista valtioista näyttävät valuneen hiekkaan.

  Toimittaja Virpi Väisänen ihmetteleekin, miksi demokratia ei ole saanut jalansijaa Lähi-idän maissa. Kysymykseen vastaamassa on professori Hannu Juusola Helsingin yliopiston maailmankulttuurien laitokselta.

 • Viime aikoina mieliä ovat hämmentäneet uutiset äärijärjestö Isisistä, joka on tuhoneet arvokkaita kulttuurikohteita Irakissa ja Syyriassa. Elokuun lopussa Isis tuhosi 2000 vuotta vanhan Baalin temppelin Palmyrassa ja tappoi paikallisen museon johtajan.

  Toimittaja Virpi Väisänen kysyykin, onko islam tieteelle ja taiteelle vihamielinen uskonto. Professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta vastaa kertomalla arabialais-islamilaisen tieteen ja taiteen kultakaudesta 1000-luvun tienoilla.

 • Islamilaisista maista viime aikoina tulleet uutiset herättävät monia kysymyksiä islamin uskon luonteesta. Tässä sarjan ensimmäisessä osassa toimittaja Virpi Väisänen kysyy, onko islam väkivaltainen uskonto. Vastaamassa on tutkijatohtori Ilkka Lindstedt Helsingin yliopiston maailmankuttuurien laitokselta. Tohtori Lindstedt kertoo islamin vanhimmista kirjallisista lähteistä ja siitä, miten ensimmäiset muslimit suhtautuivat sotaan ja väkivaltaan.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä