Kuusi kuvaa

Kuusi kuvaa: Tiina Sanila-Aikio

 • 44 min
 • toistaiseksi

“Kun olen ollut suorittajatyyppiä jo kouluaikana ja äidiltä saanut perinnöksi yhteisten asioiden hoidon, niin tässä sitä ollaan.”

Tiina Sanila-Aikio on Saamelaiskäräjien puheenjohtaja. Hän on käräjien johdossa ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja ja niin ikään ensimmäinen kolttasaamelainen.

15-vuotiaana Tiina lähti mukaan Suomen saamelaisnuorten yhdistyksen toimintaan. Saamelaiskulttuuri eli vahvasti jo kotona ja lisäksi äiti piti huolta, että koulussa on kielen ja kulttuurin opetusta.

“Samanhenkisten nuorten löytäminen oli minulle pelastus.  Heidän kanssaan pääsin keskustelemaan  omista tuntemuksistani ja näkemyksistäni  ja maailman hahmotuksestani ja heidän kauttaan vielä muiden maiden saameisten kanssa. Ilman Suomen saamelaisnuorten yhdistystä en olisi tässä asemassa.”

Tiina Sanila-Aikio on kotoisin Sevettijärveltä, Inarinjärven pohjoispuolelta läheltä Norjan rajaa. Nuorin perheen kolmesta tytöstä ei ollut vielä syntynytkään, kun perheen isä kuoli ja äiti jäi yksin pyörittämään arkea ja perheyritystä. Kolttasaamelaiselle puolisolleen äiti oli luvannut, ettei vie lapsia pois pohjoisesta, vaikka itse on kotoisin Pohjois-Karjalasta. Niin tyttäret kasvoivat saamelaiseen identiteettiin.  

Tiinan isä oli poromies ja nyt aviomies on poromies.

Leo Aikio löytyi omalta poroaidalta. Hän oli seuraamassa erotusta naapuripaliskunnan edustajana ja tarkistamassa, onko joukkoon eksynyt oman paliskunnan poroja. Tiina painoi nimen ja miehen mieleen ja kun muutamaa kuukautta myöhemmin näki tämän Inarissa paikallisessa kuppilassa, meni heti kosimaan. Siinä vaiheessa puheet naimisiinmenosta kirkon varaamisineen olivat vielä leikkiä, mutta niin vain Sevettijärven tyttö sai inarilaisen poromiehensä häissä kesällä 2008.

“En voinut kuvitellakaan, että en olisi mennyt poromiehen kanssa naimisiin. Arvot ja maailmankuva on vaikea jakaa sellaisen ihmisen kanssa, joka ei ole kasvanut siihen lapsesta asti. Meillä on ollut poroja aina”

“Porot ovat yksilöitä kuten ihmisetkin. Jotkut ovat arempia ja jotkut kesympiä . Kaikkein kesyin poro meillä oli nimeltään Leipä-Suivakko. Se uskalsi tulla ottamaan leivän suusta. Kaikki porot eivät edes syö leipää mutta jotkut tykkäävät, ja niille annetaan herkkupaloja. Märältähän se tuntui, kun Leipä-Suivakko varovasti otti leivästä kiinni. Porojen kanssa ei tarvitse pelätä että ne vahingossa purisivat.”

Sittemmin Sanila-Aikion perheeseen on syntynyt tytär, joka käy esikoulua inarinsaameksi. Äitinsä kanssa hän puhuu koltansaamea, isänsä kanssa inarinsaamea ja suomea, ja esikoulussa on myös pohjoissaamenkielisiä osuuksia.

Tiina Sanila-Aikio on huolissaan saamen kielten asemasta. Koltansaamen hän pelkää hiipuvan jo tyttärensä elinaikana.

“Kouluopetuksessa ollaan nyt parhaimmassa tilanteessa ikinä, mutta samaan aikaan esimerkiksi Etelä-Suomessa saamelaislapset eivät opi lukemaan ja kirjoittamaan omaa äidinkieltään sivistysvaltiossa nimetä Suomi, joka on koulutuksen edelläkävijämaa.”

Lähetykset

 • la 12.12.2015 8.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Outi Airola puhaltaa henkeä Kokkolan Ykspihlajan kaupunginosaan pelastamalla vanhoja rakennuksia ja pyörittämällä asukas- ja kulttuuriyhdistyksiä, joissa ovet ovat avoinna ihan kaikille. Outi Airolan valitsemien kuvien kautta kuljetaan Ykspihlajan työläis- ja satamakortteleiden värikkäisiin vaiheisiin ja puhutaan siitä, millaisia raitoja elämä on räsymattoon kutonut. Toimittajana on Leena Peltokangas.

 • Näyttelijänkään elämässä kaikki ei mene aina kuin elokuvissa. Jari Ahola oli hyvin vähällä luovuttaa unelmansa suhteen, kun pääsykoepettymykset Teatterikorkeakouluun ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle toistuivat keväästä toiseen. Pääsykoenöyryytykseen kyllästynyt kapinallinen päätti vielä kerran kokeilla onneaan, ja ovet Teatterikorkeakouluun avautuivat kuin avautuivatkin. Ura lopulta johdatti hänet tähdittämään ennätyksiä rikkonutta manserock-musikaalia Vuonna 85. Yleisön rakastaman Mauno Pepposen sijaan Aholan elämän tärkein rooli on kaikesta huolimatta olla hyvä isä ja aviomies. Toimittaja Eelis Bjurström tapasi Aholan Tampereen Työväen Teatterissa.

 • Orivedellä asuva monipuolinen kulttuuripersoona Esa Kallio tuntee Tuusulan Rantatien taiteilijakohteet kuin omat taskunsa. Aleksis Kivi, Pekka Halonen ja Eero Järnefelt ovat Esa Kallion taidesuosikkeja. Myös Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljeessa, Kalelassa, hän on vieraillut usein. Orivedellä Esa Kallio kunnostaa vanhoja taloja, toimii puutarhurina ja tekee itsekin taidetta. Piha-aittaan hän on tehnyt isovanhempiensa tavaroista kotimuseon. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes.

 • Arkkitehdin työ edellyttää kommunikointi- ja johtamiskykyä, sillä se on ennen kaikkea ryhmätyötä. Näin ajattelee pitkän uran tehnyt arkkitehti ja professori Rainer Mahlamäki. Toimittaja Lisa Enckell tapasi monia palkintoja voittaneen ja viime vuosina kansainvälisiin projekteihin keskittyneen Mahlamäen hänen toimistossaan eteläisessä Helsingissä.

 • Kun tanssija Jukka Haapalainen näki pienenä poikana tanssikohtauksen mustavalkoelokuvassa, hän ei saanut seuraavana yönä unta. Jokin oli pysyvästi muuttunut hiljaisen ja rauhallisen lapualaispojan mielessä. Tuosta unettomasta yöstä syntyi tahto ja urkeni ura, jota ihaillaan paitsi Suomessa myös ympäri maailmaa. Mutta miten tähän pisteeseen on tultu? Se on vaatinut ankaraa työtä ja tanssiuran lopettamisenkin. Toimittaja Mirva Lahtimaa tapasi Jukka Haapalaisen Jukan ja hänen vaimonsa Sirpan perustamassa tanssikoulussa Helsingissä.

 • Karismaattinen Anneli Saaristo osaa eläytyä ja mennä syvälle laulujen tulkinnassa. Ura on kestänyt tähän asti 50 vuotta, ja ääni toimii edelleen. Parhaita muistoja uran varrelta on edelleen osallistuminen Euroviisuihin ja vaikeuksien keskellä onnistuminen siellä. Toimittajana Rita Trötschkes.

 • Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.Sari Kaasisen tapasi Joensuussa toimittaja Lisa Enckell.

 • Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomaisten sinfoniaorkestereiden kanssa, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta. Toimittajana on Sari Valto.

 • Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki jo uransa alussa tärkeän oivalluksen. Suomalainen rentoutuu kirjoja lukemalla ja silloin hän haluaa historian faktoja, romantiikka ja jännitystä. Somerniemellä asuva aktiivinen kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi kirjailijan kotonaan hänen elämänsä kuuden kuvan ääressä.

 • Eila Rooseli on yleislääkäri, joka on parantanut sairaita ja loukkaantuneita paitsi Pirkanmaalla, myös lukuisissa maailman kriisikohteissa. Niitä ovat Haitin maanjäristys 2010, Sierra Leonen koleraepidemia samana vuonna, taifuunituhot Flippiineillä 2013, maanjäristys Nepalissa 2015, viimeksi pakolaiskriisit Kreikassa 2016 ja Bangladeshissä viime vuonna. Kun lupautuu SPR:n delegaatiksi, pitää olla valmis nopeaankin lähtöön. Silloin jää lääkärintyö yksityisellä lääkäriasemalla ja alkaa nopea pakkkaus. Toimittaja Mauri Tikkamäki tapasi maailman kriisikohteissa aktiivisesti työskentelevän lääkäri Eila Rooselin kotipirtin lämmössä Kangasalla.

 • Pohjalainen on sisukas tahtoihminen, joka tietää miten asiat ovat. Niin on myös Pohjanmaalla syntynyt periksiantamaton Pekka Piri, joka toteutti suuren unelman 25 vuotta sitten. Hän ajoi yhdessä merikapteeni Matti Pullin kanssa avoveneellä Islantiin. Sittemmin hän on tehnyt matkan yhä uudelleen mielessään, muistossaan ja ajatuksissaan. Kuohuja ja käänteitä on Pekka Pirin vaiherikkaassa elämässä muitakin. Kokenut merenkulkija Pekka Piristä tuli Helsingin vuosina, kun hän rakensi Kökariin itselleen kämpän. Uloimman luodon luonnon karuus ja saaristolaiset ovat jättäneet lähtemättömän jäljen seikkailijan sielunmaisemaan. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes.

 • Geriatrian professori, emeritus, Jaakko Valvanne on koko uransa puhunut vanhusten itsemääräämisoikeuden puolesta. Hänen mielestään kotihoitoa pitäisi kehittää niin hyväksi, että iäkkäät ihmiset voivat halutessaan asua loppuun asti kotona ja elää siellä oman rytminsä mukaan. Hyvän vanhuuden reseptistä liikunnalla on hänen mielestään olennaisen iso osuus.

  Alun perin Jaakko Valvanteesta ei pitänyt tulla vanhuusikään erikoistunutta lääkäriä vaan psykoanalyytikko, mutta vähitellen haaveet hiipuivat. Terveyskeskuslääkärinä Valvannetta häiritsi, ettei hän ymmärtänyt, mistä iäkkäiden oireilussa oli kyse. Kiinnostus geriatriaa kohtaan kasvoi. Lapsuuden kesät Keski-Suomessa yhdessä mumman kanssa olivat opettaneet hänelle luontaisia taitoja olla ikäihmisten seurassa. Toimittaja on Sari Valto.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä