Aktuellt 17

ke 25.11.2015

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Tidigare narkotikapolisens chef Jari Aarnio har idag släppts ur häktet, det meddelar Helsingfors tingsrätt. Centrala ministrar i regeringen förespråkar snabbavvisningar av flyktingar som begår grova brott. Lärarfacket OAJ har idag gått ut med uppgifter på hur oförberedda skolorna är på det digitala klivet som det är meningen att man skall ta. Lärarfackets ordförande Christer Holmlund tycker att mycket borde göras. I Kambodja är många så gott som orörda öar till salu, trots att de mest värdefulla öarna på landets sydkust redan har sålts till miljardinvesterare.

Lähetykset

 • ke 25.11.2015 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Riksdagen drabbade samman om de nya underrättelselagarna. Det främsta argumentet för att tillåta mera övervakning av medborgarna, är att förhindra terrorism.

  I Sverige har rättegången kring terrordådet på Drottninggatan fortsatt. Den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov hördes nu för första själv i rätten. Han säger att han ville straffa Sverige för att man deltagit striderna mot Islamiska staten.

  I Syrien bombar regimen sjukhus, bagerier och matförråd - allt för att komma åt civila i det rebellkontrollerade Ghouta. Hundratals civila har redan dött i det som befaras bli ett nytt Aleppo.

  Regeringens omdiskuterade språkexperiment verkar bli en flopp. Hittills har bara en kommun visat intresse för att byta svenskan mot ryska. Inte ens i Villmanstrand nära ryska gränsen, vill man gå in för det här.

  Tusentals abiturienter sitter som bäst och stressar inför vårens studentskrivningar. Men snart kan pressen bli ännu större; studentvitsorden föreslås börja väga betydligt tyngre när man söker in till högskolor i framtiden.

 • #Metoo-rörelsen började sprida sig världen över för ett halft år sedan, och satte igång en stor samhällsdebatt också i Finland. Men vad hände sedan, fick det konkreta följder eller har allt runnit ut i sanden?

  Debatten om den obligatoriska skolsvenskan går het i kommunerna vid gränsen till Ryssland. Ett experiment med att byta ut svenskan mot ryska i skolorna har inletts, men åsikterna går isär. I Nyslott har förslaget gått vidare, trots att många andra kommuner i östra Finland, har tackat nej till att delta i regeringens språkexperiment.

  Ungern är i färd med att skruva upp sin invandrarfientliga politik ytterligare. Snart kan det bli straffbart att hjälpa asylsökande. Det här är bara ett led i premiärminister Viktor Orbáns nationalistiska politik, som väntas gå hem hos det ungerska folket också i vårens parlamentsval.

  I många andra länder ser man däremiot stor potential i invadrare - åtminstone om man har rätt kunnande, goda idéer och är företagare. I Finland vill man nu locka fler utlänningar att bli uppstartsföretagare just här, genom att börja ge uppehållstillstånd åt den som har en bra affärsidé.

  Den stora säkerhetskonferensen i München hölls i år i dystra tecken. Världsläget är dystert, med många utdragna politiska konflikter och brist på dialog, summerar Teija Tiilikainen från Utrikespolitiska institutet.

 • Frågetecknen kring Ugandamysteriet blir allt fler. Varför dog den finländska affärsmannen? Vem var det egentligen som hittade honom död? Vilka var hans kopllingar till Patria och Suvi Lindén? Nu ska också Centralkriminalpolisen i Finland börja delta i utredningen.

  Finska staten står inför sitt största inköp någonsin, då man snart ska köpa jaktplan för upp till 10 miljarder euro - en affär med dolda säkerhetspolitiska dimmensioner.

  Snart kan ett barn ha två mammor redan före födseln, det här om riksdagen röstar igenom den nya moderskapslagen, som nu har fått grönt ljus att börja behandlas.

  En stor universitetsstrejk hotar om man inte snart kan nå en lösning i den pågående avtalstvisten. De universitetsanställda kräver större löneförhöjning, få de inte sitt krav bryter det inledningsvis ut en strejk vid Helsingfors universitet på måndag.

  Vi följer ockå med festande abiturienter i Tallin. Flera tusen finska abiturienter samlas i staden under veckoslutet för att festa. Esterna tar ändå det hela med ro. Många anser att äldre generationens finländare gjorde bort sig betydligt mer.

 • Näringsminister Mika Lintilä riktar ytterst skarp kritik mot försvarsmateriel-tillverkaren Patria. Orsaken är att Patria har använt sig av en utomstånde affärsman för att marknadsföra pansarfordon i Uganda.
  Det var förra veckans tisdag som affärsmannen hittades död på ett hotellrum i Uganda - och myndigheterna utreder fallet som ett misstänkt mord.

  I Ryssland försöker statsledningen tiga ihjäl diskussionen om korruption inför presidentvalet i mars. Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyi som profilerat sig genom att avslöja korruption på hög nivå får inte ställa upp i presidentvalet i mars. Det hindrar inte folk från att tala om korruption i vardagen.

  Valfriheten iinom vården kan fungera också på landsbygden. Samtidigt finns det utmaningar. Det visar erfarenheter från ett pilotförsök i Övre Savolax, där man testar valfrihet i glesbygdsomgivning.

 • Regeringen fick en stor dos kritik för den stupade familjeledighetsreformen, när den idag lade upp sina politiska mål fram till nästa års riskdagsval.

  Också avhoppen från politiken till näringslivet väckte diskussion i riksdagen idag, då ytterligare två samlingspartister nu lämnar riksdagen. Sanna Lauslahti ska börja jobba med att lobba för läkemedelsbranschen, medan Outi Mäkelä blir kommundirektör.

  SFP:s tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos hör till dem som riktar hård kritik mot det här. En förtroendevald har en skyldighet inför väljarna att sitta kvar till nästa val, om det inte finns tungt vägande skäl, säger hon.

  Det krisdrabbade Stockmann fortsätter att kämpa för sin överlevnad, men det är tungt. Det vittnar den forna varuhusgaljonens fortsatt dåliga resultat om. Omsättningen sjönk, och hela koncernen gjorde en förlust på 200 miljoner euro i fjol.

  Allt fler asylsökande väljer att gå under jorden och bli papperslösa. Rädslan för att förvaras i fängelselika förhållanden för att sedan utvisas från landet är för stor. I Sverige är det här ett ännu större problem. Där finns redan omkring 50 000 papperslösa. vi har träffat en av dem,19 årige Reza.

  I Israel har premiärminister Benjamin Netanyahu dagits in i en allvarlig korruptionsskandal. Trots att han anklagas för mutbrott, lär det bli svårt att avsätta honom. Det är också svårt att säga vad som händer inom israelisk politik om Netanyahu försvinner, konstaterar Anders Persson, Mellanösternexpert vid Lunds univeristet.

 • Den sittande regeringen har ett svårt sista år framför sig, det vittnar tvisten om familjereformen om. I bakgrunden spökar en helt anna reform - nämligen vård- och landskapsreformen.

  För Centern det här en politisk seger att familjereformen föll. Göran Djupsund, professor i statsvetenskap har svårt att förstå varför Samlingspartiet lät Centern ta den här segern.

  Också i Tyskland väntar stora utmaningar för regeringsbildningen, efter socialdemokraternas interna kaos och partiledaren Martin Schulz plötsliga fall från tronen.

  Finlands asylpolitik fortsätter att få kritik. Nu sällar sig också UNHCR till kritikerskaran. Det är den ökade tillämpningen av så kallade inter flykt-beslut som får hård kritik.

  Sexuella trakasserier är ett enorm problem på våra arbetsplatser, visar en undersökning som Finlands Näringsliv EK låtit göra. Men få ingriper eller anmäler när det sker. Tystnadskulturen är för stark.

  I slutet av sändningen besöker vi Europas värdefullaste urskog, som har blivit en arena för en politisk kamp mellan Polen och EU.

 • Ali utvisades från Finland och skickades hem till Irak, bara för att genast bli ihjälskjuten. Svenska Yles avslöjande placerar Finlands flyktingpolitik i väldigt dålig dager.

  Enligt kritikerna är det här ett tragiskt exempel på den bristfälliga asylpolitiken - Det här vittnar om att Migrationsverket och i förlängningen finska staten inte har handlat i enlighet med grundlagen och internationella flyktingkonventioner.

  Migri vägrar ändå ta på sig skulden, utan bollar ansvaret vidare till beslutsfattarna. Men enligt nye inrikesministern Kai Mykkänen (Saml.) finns det inte skäl att se över Finlands asylpolitik på grund av av ett enda fall. Men trycket från oppositionen är stort.

  Låstillverkaren Abloy lägger ner sin verksamhet i fabriken i Björkboda - 42 personer sägs upp. Därmed tar en lång tradition av låstillverkning i Kimitoön slut.

  Det statliga investeringsbolaget Solidiums framtid ser ljus ut, det senaste bokslutet visar fina siffror. Men Solidiums dubbelroll, som både vinstmaximerare och som statligt stöd åt finska börsbolag, fortsätter att väcka diskussion.

 • - Det blir ingen reform av familjeledigheterna - problemet är både pengar och attityder.
  - De kommunalt anställdas avtal väcker både ris och ros.
  - Sfp:s tidigare ordförande Carl Haglund försvarar regeringens aktiveringsmodell - men vill att regeringen lyssnar mer på de ekonomiska forskarna.
  - DDR hade ett statligt dopningsprogram och Ryssland kan ha ett just nu. Hör en tidigare dopad östtysk idrottare berätta om de personliga följderna av dopningsprogrammet för henne och andra.
  - I Sydafrika verkade det ren som presidenten Jacob Zuma var på väg ut - men egentligen pågår förhandlingar för att undvika att kaos och våld bryter ut.

 • - Paavo Väyrynen fortsätter att vålla huvudbry för sitt gamla moderparti Centern.
  Idag sa Centerns partistyrelse att han inte kan ställa upp i det kommande ordförandevalet.
  Väyrynen ger inte upp och enligt vår analys är det Väyrynen som gynnas av all publicitet och Väyrynen hoppas kunna dra nytta av det inför ordförandevalet.
  - Thomas Blomqvist efterträder Stefan Wallin som ordförande för svenska riksdagsgruppen. Man prioriterar erfarenhet, framom fräschör, konstaterar vår politiska redaktör.
  - Om du stör dig på att vrida klockan av och an när det blir sommar- och vintertid så är du inte ensam. EU-parlamentet tog idag ett steg närmare ett slut på vridandet.
  - Finland ligger i botten i Norden när det gäller ekonomisk tillväxtpotential, medan Stockholm är Nordens Eldorado. Professor Alf Rehn säger att till Finlands problem hör den åldrande befolkningen, låg invandring och en stor grupp utslagna unga. Det kompenserar man inte med bra utbildning, säger Rehn.

 • Polisen är klar med utredningen av knivdåden i Åbo i augusti. Knivmannen var ensam och radikaliserad - han ville hämnas för att muslimer dödats i Syrien.

  I morgon är det dags för första omgången i valet av ny ärkebiskop. Han eller hon ska efterträda Kari Mäkinen som går i pension i sommar. Fem kandidater ställer upp, och de bland dem finns det olika åsikter och övertygelser i centrala frågor för den evangelisk-lutherska kyrkan.

  I Tyskand har kristdemokraterna och Socialdemokraterna äntligen nått resultat i sina regeringsförhandlingar. Nu ska SDPs medlemar ännu rösta om de vill vara i samma regering med Merkel.

 • Samlingspartiet har utnämnt en efterträdare till Paula Risikko. Det blir nuvarande utrikeshandels- och biståndsministern Kai Mykkänen som tar över efter Risikko. Mykkänen ersätts i sin tur av Anne-Mari Virolainen.

  Kvinnans euro i Finland är fortfarande 84 cent . Det här är ett problem som de kvinnodominerade branschernas fackorganisationer nu vill råda bot på. På social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy, som i morse införde ett övertidsförbud för att påskynda de pågående avtalsförhandlingarna inom kommunbranschen, anser man att lönegapet mellan mans- och kvinnodominerade branscher är orättvist och omotiverat.

 • Samlingspartiets Paula Risikko valdes i dag till riksdagens talman med 157 röster för, medan några ströröster gick till andra ledamöter. Risikko lämnar därmed posten som inrikesminister.

  Hur ska man göra när en åldersstigen vän, släkting eller förälder behöver hjälp med sina bankärenden? Det är olagligt att använda andras bankkoder utan fullmakt eftersom bankkoderna i Finland och Norden möljliggör så kallad stark autentisering. Koderna ger tillgång till mycket mer än bara bankärenden i dag.

  Här hemma hotar de Offentliganställdas förbund med övertidsförbud om inte förhandlingarna med arbetsgivaren ger resultat.
  Sfp:s ordförande Anna-Maja Henriksson säger att partiet troligen kommer att ha en egen presidentkandidat också om sex år -

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä