Koe uusi yle.fi
Dokumenterat

su 29.11.2015

 • 42 min
 • ei kuunneltavissa

"Det är som att flyga fram i ett undervattens museum där ingen annan någonsin varit". Så beskriver Patrik Grönqvist grottdykning. Det som är en mardröm för de flesta är Patrik Grönqvists passion. På över 100 meters djup i trånga mörka tunnlar trivs han som bäst. Patrik överlevde den tragiska dykarolyckan i en grotta i Plurdalen utanför Mo i Rana i Norge vintern 2014. Det går inte många dagar utan att han tänker på det som skedde, men att sluta dyka finns inte på kartan.
Redaktör: Elin von Wright. För ljudarbetet står Jyrki Häyrinen.

Lähetykset

 • su 29.11.2015 8.31 • Yle Vega

Jaksot

 • Mellan åren 2001 och 2012 dog 3073 människor på grund av terrordåd i USA, de flesta i World Trade Center-attacken. Under samma period dödades 11766 amerikanska kvinnor av sina pojkvänner eller makar. MeToo-kampanjen har gett övergreppen och trakasserierna synlighet, men tänk om kvinnorna själva tog till våldsmetoder och bestämde sig för att hämnas på männen? I programmet medverkar författarna Maria Sveland och Steinar Bragi. Redaktör: Petter Lindberg.

 • Under sex år bodde skulptören, perforformancekonstnären och sverigefinnnen Meri Linna endast några månader på samma ställe. Hon liftade runt, bodde i tält och hittade på olika uppgifter åt sig själv, -som att lifta med en kaktus. Då hon började jobba med konst insåg hon att hon hade gjort ett sex år långt performance. Nu packar Meri sina saker för en flytt till sin mormors hemstad Karleby, där nya utmaningar väntar. Redaktör: Anna-Sofia Nylund.

 • Ett besök på östfronten - 70 år senare. Jessica Morney beger sig utpå en krigshistorisk resa. Del 3/3: Karelen igår och idag.

 • Ett besök på östfronten - 70 år senare. Jessica Morney beger sig utpå en krigshistorisk resa. Del 2/3: "Varför kan vi aldrig glömma?"

 • Ett besök på östfronten - 70 år senare. Jessica Morney beger sig utpå en krigshistorisk resa. Del 1/3: Tillbaka til Svirfronten

 • Visste du att blomsterkungen, växtsystematikern Carl von Linné forskade också i mycket annat än botanik? Hans syn på till exempel vad människan skall äta är som ur en hälsotidning i dag. Och i det han säger om sexualitet, graviditet, barnavård finns en hel del intressant att ta del av. Mi Wegelius intervjuar Åboparet Carina Nynäs och Lars Bergquist. I verket A Linnaean Kaleidoscope har de fördjupat sig i Linnés övriga forskning. Med uppläsning medverkar Stefan Brunow.

 • Vad ska jag bli när jag blir stor? Vilket yrke skulle passa mig? Hösten 1983 ordnades en kurs för arbetslösa ungdomar i Jakobstad. Nu har Ann-Sophie Sandström sökt upp några av de före detta arbetslösa ungdomarna - som alla är över femtio idag - och tagit reda på vad som hände sedan…
  Stående från vänster: Solveig Haga-Pitkäkangas, Yvonne Forsman, Ann-Sophie Sandström, Sittande: Roger Sundstedt och Anna Maarit Grankulla

 • Redaktör: Petter Lindberg.

 • Dokumenterat handlar om Vårt ständiga bygge. Allting lever, ingenting är bestående. Huset blir aldrig färdigt. Brevet vi skriver är aldrig det samma. På scenen i Svenska teaterns pjäs Landet står ett hus. Där hittar vi också ett brev, som varit förseglat i 100 år. Samtidigt som brevet skrevs byggs tegelmagasinen i centrum av Helsingfors. Nu finns bara en liten vägg kvar och den får knappast stå kvar. Men Medborgartorget skjuder av liv och förändring är den gemensamma nämnaren för människan, livet och Finland. I programmet deltar Anders Borgström, Maria Lundström, Christoffer Mellgren och Tapani Ritamäki. Redaktör: Lotta Wigelius-Wulff.

 • Redaktören Marko Hietikko följer Nordiska Motståndsrörelsens resa från en liten grupp fanatiker till en central del av Nordens största nynazistiska organisation. Förutom myndigheter och motståndare hörs även nazisterna själva. Och 89-åringen som är Nordiska Motståndsrörelsens länk till Tredje riket, 30- och 40-talens Hitlertyskland.

 • Vad gör en mor och en dotter tillsammans när modern blir dödligt sjuk? Hur ser en dotter efter moderns död på vad mamma betyder för henne? Journalisten Christine Saarukka och författaren Maria Turtschaninoff går genom sitt mycket nära liv tillsammans. De lyssnar på bandupptagningar från Marias barndom, de talar om sina drömmar och sin tro. Och de kommer också in på sitt enda verkliga bråk då de nästan fysiskt rök ihop. Redaktör: Mi Wegelius. För ljudarbetet står Jyrki Häyrinen.

 • Hon är en av våra absolut mest uppskattade översättare, Janina Orlov. Mångfaldigt prisbelönad och känd inte minst för sina översättningar av Sofi Oksanens romaner. Hur känns det att arbeta med något där man lyckas bäst då ingen märker ens jobb? Tomas Jansson har träffat Janina Orlov.

Klipit

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä