Ajantasan uutispuntari (2011-2015)

Ajantasan uutispuntari

 • 29 min
 • toistaiseksi

Uutispuntarin vieraina ovat Politiikka.fi-sivuston päätoimittaja Johanna Vuorelma ja Niin&Näin-nimisen filosofilehden päätoimittaja Jaakko Belt. Vieraat puntaroivat toimittaja Jakke Holvaksen johdolla eläkeläiskeskustelua, tehokasta katumista, turvapaikanhakijatilannetta ja kirjamessuja. Esille nousee muun muassa se, että leikataanko eläkeläisiltä, lapsilta ja vammaisilta juuri sen vuoksi, että he eivät pidä suurta ääntä asemastaan.

Lähetykset

 • pe 23.10.2015 14.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Uutispuntarissa keskustellaan Pariisin ilmastokokouksesta ja varsinkin sen jälkireaktioista. Vieraina ovat Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma ja Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen. Sopimusta pidetään läpimurtona ja historiallisena, mutta ei täydellisenä. Esimerkkejä kompromisseja on paljon. Puhetta johtaa Tuukka Pasanen.

 • Suomen 60-vuotistaivalta YK:n jäsenenä on juhlittu lähes viikko. Uutispuntarin vieraina on tällä kertaa kaksi YK:n tuntijaa, Helena Laukko Suomen YK-liitosta ja ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki Suomen Unicefistä. Suomen YK-liitto on vuonna 1954 perustettu kansalaisjärjestö, joka tekee tunnetuksi Yhdistyneiden kansakuntien toimintaa ja periaatteita. Unicef on puolestaan YK:n lastenjärjestö, joka tekee muun muassa vaikuttamistyötä lasten oikeuksien puolesta. Suomen Unicef on perustettu 1967. Uutispuntarin toimittaa Mira Stenström.

 • Ministeri Stubbin tapaus, kohta 98-vuotiaan Suomen tila, oppositio rynnii puoluegallupeissa, toimiiko suomalainen demokratia, jos vähiten koulutusta saaneet eivät äänestä, mm näistä viikon uutisaiheista tenttaa Tuukka Pasanen historioitsija Teemu Keskisarjaa ja Ajatushautomo Demos Helsingin Roope Mokkaa.

 • Uutispuntarissa keskustellaan Syyrian ja Turkin raja-alueella alas ammutusta venäläiskoneesta ja tapahtunutta seuranneesta sanasodasta sekä Ruotsin suunnitelmista tukea Ranskaa terrorisminvastaisessa sodassa jopa sotilaallisesti. Keskustelemassa ovat Hufvudstadsbladetin pääkirjoitustoimittaja Yrsa Grüne sekä Helsingin Sanomien ulko- ja turvallisuuspolitiikan toimittaja Kari Huhta. Toimittajana on Jakke Holvas.

 • Viikko sitten perjantaina terroristit iskivät useisiin kohteisiin Pariisissa. Tällä viikolla Ranskan ja Belgian turvallisuusviranomaiset pidättivät ja surmasivat osan terroriepäillyistä ratsioissaan. Eilen Ruotsin poliisi pidätti terroristi-epäillyn. Melkoinen uutisviikko. Ajantasan Uutispuntarin keskustelijat tällä kertaa ovat
  Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe ja Tampereen yliopiston Rauhan- ja konfliktintutkimuksen professori Tarja Väyrynen. Puhetta johtaa Jakke Holvas.

 • Uutispuntarissa puntaroidaan lisääntyvän tuulivoiman vaikutuksia sähkön hintaan kotimaassa ja Kiinan alakanttiin ilmoittamia hiilidioksidipäästöjä. Käsittelyssä myös turhan vähälle huomiolle jäänyt valtaisa luonnonkatastrofi Indonesian metsäpalot. Päästöihin päästään myös puhuttaessa Volkswagenin huijaustapauksesta. Mitkä ovat marraskuun lopulla Pariisissa alkavan ilmastokokouksen odotukset ja mahdollisuudet?

  Vieraina Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä sekä WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle.

 • Uutispuntarin vieraina ovat Politiikka.fi-sivuston päätoimittaja Johanna Vuorelma ja Niin&Näin-nimisen filosofilehden päätoimittaja Jaakko Belt. Vieraat puntaroivat toimittaja Jakke Holvaksen johdolla eläkeläiskeskustelua, tehokasta katumista, turvapaikanhakijatilannetta ja kirjamessuja. Esille nousee muun muassa se, että leikataanko eläkeläisiltä, lapsilta ja vammaisilta juuri sen vuoksi, että he eivät pidä suurta ääntä asemastaan.

 • Uutispuntarissa pohditaan talouden niin sanottua Nobel-palkintoa ja sitä miten nykypäätöksiä voidaan perustella taloustieteellä. Taloustieteilijät ovat viime aikoina leiriytyneet vahvasti. Herää
  kysymys, voidaanko talouspolitiikkaa tehdä vetoamalla taloustieteeseen, kun kenttä tuntuu olevan erimielinen jopa siitä, että onko Suomella akuutti kriisi päällä vai ei, ja tulisiko leikata vai elvyttää.
  Uutispuntarin vieraina ovat Helsingin yliopiston tutkija Lauri Holappa ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Niku Määttänen. Toimittajana Tuukka Pasanen.

 • Ajantasan Uutispuntarissa viikon uutisaiheista keskustelemassa käsikirjoittaja Jari Hanska ja ajatuspaja Liberan tutkimusjohtaja Heikki Pursiainen. Keskustelua Nobel-palkinnosta, gallupkannatuksesta ja hallintarekisteristä johtaa toimittaja Tuukka Pasanen.

 • Uutispuntarissa pohditaan tänään johdetaanko tätä maata puolivillaisilla totuuksilla. Missä kantimissa on faktantarkistus, entä suomalaisten medialukutaito? Vieraina tutkija Juha Herkman ja Faktabaarin perustajajäsen Mikko Salo. Toimittajana on Iida Ylinen.

 • Kaija Kellmanin kanssa viikon uutisista keskustelemassa Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio ja Pelastakaa Lapset ry:n kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen.

 • Jakke Holvaksen vieraina ovat toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine, JHL ja toimitusjohtaja Veli Vento, Finfoods. Lähetys tulee Helsingin Rautatientorilta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Perjantaina 31.8.2012. Vieraina kirjailijat Outi Pakkanen ja Jarkko Tontti. Aiheina: budjettiehdotus kirjailijoille järkytys, Sofi Oksasen kirjan julkistamistapahtuma, mistä saa kirjoittaa, erotiikkaromaanit. Juontajana Elina Päivinen.

 • Uutispuntarin aiheet:
  - hallitusneuvottelut loppusuoralla;
  - gay-girl in Damaskos-blogi hämmensi. Amerikkalaismies huijasi bloggaamalla väärällä nimellä. Kiinnittikö hän huomiota tärkeään asiaan vai oliko tämä vain mediatemppu?
  - sukeltaja on päättänyt etsiä Osama Bin-Ladenin ruumiin Arabian merestä. Makaaberia vai ei?

  Vieraina kääntäjä Paul Westlake ja kirjailija-toimittaja Roman Schatz.

  Uutispuntarin toimittajana Annu Passoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä