Atomien laulu on polveileva ja seikkaileva matka varhaisista elektronisen musiikin merkkiteoksista konemusiikkiin. Sarjassa kuljetaan 1950-luvun puolivälin mekaanisista laitteista elektroniputkien, transistoreiden ja mikropiirien kautta tietokonesoittimiin 2000-luvulle ja peilataan ihmisen, tekniikan ja kulttuurin jatkuvasti muuttuvaa suhdetta.

Ohjelmasarja on samalla myös tarina leikkivästä ja keksivästä ihmisestä sekä ihmisen loputtomasta halusta ilmaista itseään taiteen ja tekniikan avulla.

Elektroninen musiikki ei ole niin vakavaa tai vaikeaa eikä niin tuntematonta ja marginaalista musiikkia kuin yleensä luullaan.

Toimittajana Jukka Mikkola.

Jaksot

 • Sandstorm syntyy viime vuosituhannen viime hetkinä. Sandstorm ei nouse maailmanhitiksi ja elektronisen tanssimusiikin ikoniksi sattumalta. Sandstorm ei ole mitään satunnaista nappuloiden painelua, vaan viimeistelty, tyylin mukainen taiteellinen suoritus. Se on edelleen eräs kaikkien aikojen eniten myydyistä tanssisingleistä. Sitä on myyty yli kolme miljoonaa. Sandstormin videota on katseltu ja kuunneltu YouTubesta 76 miljoonaa kertaa. Se on konemusiikkia. Se on elektronista musiikkia. Se on eräs tunnetuimmista suomalaisista taideteoksista maailmalla. Atomien laulu –sarjan jaksossa ihmetellään Sandstormia, Pan Sonicia ja elektronista retroilua. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Pitkään kuviteltiin, että elektronisen musiikin soittimet - syntesoijat - olivat ihmeellisiä sähköisiä laatikoita, jotka soittavat itsekseen musiikkia. Tosiasiassa nuo avaruusajan keksinnöt olivat epävarmoja ja mutkikkaita rakennelmia, joiden käyttäminen vaati insinööritaitojen lisäksi hyviä hermoja. Herkät sähköiset laitteet reagoivat lämpötilan ja ilman kosteuden muutoksiin. Ne olivat jatkuvasti epävireessä.

  Kun Wendy Carlosin Switched-On Bach -levy julkaistiin vuonna 1968, elektronisesti tuotetut äänet eivät olleet muusikoiden tai kuuntelijoiden arkipäivää. Ne olivat uusia, kummallisia ja huvittaviakin ääniä, joista tuntuivat olevan kaikkein eniten innoissaan amerikkalaiset televisio- ja radiomainosten tekijät.

  Switched-On Bach äänitettiin kahdeksanraitaisella nauhurilla Wendy Carlosin olohuoneeseen rakennetussa studiossa. Bachin musiikin soittaminen analogisella modulaarisella syntesoijalla ei ollut niin helppoa kuin miltä se kuulosti. Se vaati uudenlaista ajattelua ja tekniikkaa. Moogilla oli helppoa ja nopeaa tehdä huvittavia ääniefektejä mainoksiin, mutta sillä oli tuskallisen vaikea levyttää musiikkia.

  Atomien laulu -sarjan toisessa osassa liikutaan elektronisen Bachin, transistorien ja populaarimusiikin maisemissa. The Beatles osti Moogin, The Rolling Stones osti Moogin. Eräs laitteen hankkineista oli Jimi Hendrix. Hän ei milloinkaan käyttänyt sitä. Toimittajana Jukka Mikkola

 • Elektroninen musiikki ei ole vakavaa eikä vaikeaa. Se ei ole niin tuntematonta eikä marginaalista musiikkia kuin yleensä luullaan. Elektroninen musiikki on inhimillistä. Se peilaa ihmisen, tekniikan ja kulttuurin mutkikasta suhdetta.

  Jukka Mikkolan toimittama seitsemänosainen radiosarja "Atomien laulu" on kulttuurisesti seikkaileva matka varhaisista elektronisen musiikin merkkiteoksista uuden vuosituhannen konemusiikkiin. Se on samalla myös tarina leikkivästä ja keksivästä ihmisestä, ihmisen loputtomasta halusta ilmaista itseään taiteen ja tekniikan avulla.

  Jakson aluksi vieraillaan Brysselin maailmannäyttelyssä vuonna 1958.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä