Ajantasan vallattomasti valtiopäivillä (2011-2018)

Ajantasan vallattomasti valtiopäivillä: Sote ja palvelut pelaa!

 • 18 min
 • toistaiseksi

Sote-uudistuksen päätöksiä on ehditty pari päivää sulatella. Joko risut ja ruusut on jaettu ja mikä uudistuksessa on selvää, mikä puolestaan vaatii vielä keskustelua. Jakke Holvas on vallattomasti valtiopäivillä vierainaan sosiaali- ja terveyslautakunnan edustajat kokoomuksen Sari Sarkomaa, keskustan Hannakaisa Heikkinen ja vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen.

Lähetykset

 • ke 11.11.2015 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Kansanedustajat Satu Hassi (vihr), Kimmo Kivelä (siniset) ja Katri Kulmuni (kesk) aloittavat päivän uutisella: Suojelupoliisi kertoi, että Venäjän tiedusteluorganisaatiot ovat aktiivisia Suomessa. Venäjän presidentinvaalien tulosta kommentoidaan; Kimmo Kivelä oli mukana vaalitarkkailijana. Eduskunnassa käydään tänään keskustelua maaseutupolitiikasta, kaupunkipolitiikasta ja aluekehityksestä. Millaiselle paikkakunnalle näiden edustajien sydämet sykkivät? Kaija Kellman johtaa puhetta.

 • Eduskunnassa on luvassa tiukkaa keskustelua sote-uudistuksen valinnanvapausesityksestä. Venäjällä valmistaudutaan presidentinvaaleihin, jonka lopputulosta pidetään selvänä. Valinnanvapaus ja presidentivaalit ovat esillä myös Ajantasan Vallattomasti valtiopäivillä osuudessa, jossa Mira Stenströmin vieraina ovat kansanedustajat Hanna Halmeenpää vihreistä, Anna-Maja Henriksson rkp:stä ja Aila Paloniemi keskustasta.

 • Huomenna eduskunta keskustelee lakialoitteesta, joka tähtää raiskauksen määrittelemiseen uudelleen. Lakiin tulisi maininta, että sukupuoliyhteyteen tarvitaan suostumus. Muutoin on kyse raiskauksesta. Tästä valtiosalissa keskustelevat kansanedustajat Tiina Elovaara Sinisestä eduskuntaryhmästä, Susanna Huovinen sosiaalidemokraateista ja Veera Ruoho Kokoomuksesta. Puheena on myös "Ei myytävänä" -kansalaisaloite. Kaija Kellman toimittaa.

 • Eduskunta on hyväksynyt uuden äitiyslain. Sen perusteella naisparille syntyvän lapsen suhde molempiin vanhempiinsa eli kahden äidin äitiys voidaan vahvistaa jo ennen lapsen syntymää. Tähän asti toisen äidin vanhemmuus on voitu vahvistaa vain perheen sisäisellä adoptiolla. Tämä kansalaisaloitteena eduskuntaan tullut esitys on jakanut kansanedustajia. Kansanedustajia puhuttavat myös koulutuksesta käytävä välikysymyskeskustelu sekä ajatus sote-uudistuksen valinnanvapauslain antamisesta etukäteen EU-komission tarkasteltavaksi. Hallitukselle tämä ajatus ei maistu. Keskustelemassa ovat kansanedustajat Hanna Sarkkinen Vasemmistoliitosta, Petri Honkonen Keskustasta ja Ville Tavio Perussuomalaisista. Vallattomasti valtiopäivillä -keskustelua johtaa eduskunnan Valtiosalissa Elina Päivinen.

 • Missä määrin yksityisyyden suojaa voidaan nakertaa kansallisen turvallisuuden perusteella? Siinä tiedustelulakipaketin ydinkysymys. Lisäksi eduskunta keskustelee tänään naisparien äitiydestä. Vallattomasti valtiopäivillä ovat kansanedustajat Eero Heinäluoma, sd., Päivi Räsänen, krist. ja Pertti Salolainen, kok. Kaija Kellman toimittaa.

 • Eduskunnassa käydään valtiopäivien avauskeskustelua otsikolla "Hallituksen politiikka vuonna 2018 ja keskeisimmät eduskunnalle annettavat esitykset" ja samaan aikaan keskustellaan myös Ajantasan Vallattomasti valtiopäivillä -osuudessa. Puhetta aiheuttavat edelleen äitien ja isien asiat eli perhevapaauudistus. Valtiosalissa keskustelevat kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen Vasemmistoliitosta, Sari Raassina Kokoomuksesta ja Antti Kurvinen Keskustasta. Puhetta johtaa Valtiosalissa Mira Stenström.

 • Eduskunta on palannut lomalta. Vallattomasti Valtiopäivillä keskustelee kevään urakasta: saliin on tulossa 129 lakiesitystä ja viisi selontekoa. Ensin kommentoidaan kuitenkin henkilövalintoja: puhemiehen vaalia ja uusia ministerejä. Mukana menossa kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk), Päivi Räsänen (kd) ja Anna-Maja Henriksson (rkp). Elina Päivinen johtaa puhetta.

 • Eduskunnassa on ollut keskiviikkona vuoden viimeinen täysistunto. Vallattomasti valtiopäivillä -raati on koolla jo hieman mennyttä vuotta tähyillen. Tiedustelulakien valmistelusta on käyty keskustelua pitkin vuotta ja tämä viikon puhutuin näkökulma on ollut Helsingin Sanomien lauantaina julkaisema, sotilastiedustelua ja Viestikoekeskusta koskeva juttu. Puolustusvoimat teki tutkintapyynnön uutisesta. Valtiopäiväraadissa ovat tänään mukana Antero Laukkanen (kd), Sofia Wikman (kok,), Kaj Turunen (sin.) ja Leena Meri (ps.). Mira Stenström haastattelee.

 • Eduskunnassa on puitu ensi vuoden budjettia. Kansanedustajia on keskusteluttanut myös häirintä ja alkoholilaki. Asioista ovat keskustelemassa Kari Kulmala (sin.), Elina Lepomäki (kok.) ja Tarja Filatov (sd.). Elina Päivinen haastattelee.

 • Yle on uutisoinut, että moni kunnanjohtaja saa enemmän palkkaa kuin pääministeri. Suomalaisilta on juuri kysytty, moniko kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Natoon. Muun muassa näistä asioista keskustelevat Vallattomasti valtiopäivillä kansanedustajat Sanna Lauslahti Kokoomuksesta, Heli Järvinen Vihreistä ja Kari Uotila Vasemmistoliitosta. Eduskunnan valtiosalissa keskustelua johtaa toimittaja Jakke Holvas.

 • Pääministeri Juha Sipilä antoi ilmoituksen EU-politiikasta. Suomen roolille pisteitä antavat kansanedustajat Markku Eestilä Kokoomuksesta, Katri Kulmuni Keskustasta ja Johanna Ojala-Niemelä Sdp:stä. Terveydenhuollon ulkoistussuunnitelmat nousevat myös puheeksi. Mira Stenström juontaa.

 • Kansanedustajat puhuvat opposition vaihtoehtobudjeteista ja tunteikasta keskustelua herättäneestä Lapin sote-sotkusta. Valtiosalissa ovat koolla kansanedustajat Markus Lohi Keskustasta, Krista Kiuru SDP:stä ja Ozan Yanar Vihreistä. Heitä haastattelee Elina Päivinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä