Radioteatteri esittää

Oma huone

 • 49 min
 • 2 kk 17 pv

"Naisella on oltava rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa." Aino Seppo tulkitsee Virginia Woolfin klassikkoteoksen monologinäytelmänä.

Ohjaus ja sovitus: Eira Johansson.
Suomennos: Kirsti Simonsuuri.
Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.

Ensilähetys: 2005.

Lähetykset

 • su 29.11.2015 15.01 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Peter on lähtenyt. Dora katsoo ikkunan alla ikuisesti virtaavaa kaupunkia. Asunto hengittää, täyttyy kysymyksistä, ja menneeseen takertuneet muistot kieppuvat kuin pöly pöydillä ja lakanoissa, kaikkialla mihin Dora koskettaa. Aika ei tuo varmuutta, selitystä siihen miksi. Kunnes lopulta kadut alkavat vieriä, ne kiirivät toistensa ohitse kohti valtavana avautuvaa horisonttia.

  Kuunnelma on saanut alkunsa Yleisradion järjestämässä Tutkintalinjat-työryhmän kokoontumisessa syksyllä 2013, jossa pohdittiin rikos-lajityypin tulevaisuutta kotimaisessa draamassa.

  Rooleissa: Niina Koponen, Ville Tiihonen, Niina Hosiasluoma, Pia Andersson, Joonas Heikkinen, Jukka Ruotsalainen ja Pyry Nikkilä.

  käsikirjoitus:Taija Helminen
  ohjaus: Minna Harjuniemi
  äänisuunnittelu: Tiina Luoma
  tuotanto: Soila Valkama, Yle, Radioteatteri
  Uusinta vuodelta 2016

 • Arto Paasilinnan samannimiseen esikoisromaaniin vuodelta 1972 pohjautuva radiodraama. Se kertoo Ruotsin ja Suomen kesäsodasta vuonna 1977. Ruotsi on saanut oikeistohallituksen, joka lietsoo vihaa suomalaisia kohtaan. Se haluaa Ahvenanmaan. Selkkaus kehittyy laajamittaiseksi sodaksi. Ruotsi nousee maihin Turussa ja Vaasassa. Suomalaiset joukot etenevät Pohjois-Ruotsissa. Huhutaan, että Ruotsi aikoo ratkaista sodan ydinpommilla. Paasilinnan romaani on fantasia suurpolitiikkaa, kansallisuusajattelua ja sotaa, ei tuiki totisesti mutta ei ihan leikinpäitenkään kirjoitettu.

  Dramatisoinut ja ohjannut Jussi Niilekselä.
  Äänisuunnittelu: Annu Ijäs ja Jaakko Pimperi TAMK.

  Henkilöt:
  Panelistit:
  Risto Heikkinen, puheenjohtaja - Vesa Kietäväinen.
  Carl Stålhandske, ruotsalainen asiantuntija - Marko Keskitalo.
  Pekka Keihäs, suomalainen asiantuntija - Janne Kallioniemi
  Puhelimessa:
  Juhani Mäkelä - Auvo Vihro.
  Kalle Holmberg, itsenään.
  Kai Linnilä, itsenään.
  Turkulainen nainen - Laura Jurkka.
  Irene Leinonen - Eriikka Magnusson.
  Olavi Mattila - Jope Ruonansuu.
  Arto Paasilinna - Auvo Vihro.
  Muita:
  Johannes Virolainen - Jope Ruonansuu.
  K. O. Leinonen - Raimo Mikkola.
  Pirkko Mannola, itsenään.
  Inge Franzen - Miina Maasola.
  Jutta Zilliacus - Laura Jurkka.
  Karl Svennenberg - Antti Mikkola.
  Lukija - Ola Tuominen.

  Ensilähetys: 2012.

 • Kesällä 30 vuotta sitten neljä telttailevaa nuorta on tapettu. Tapahtumat kietoutuvat uudelleen esiin yhden todistajan tehdessä kuolemaa. Alkaa jännityksen ja kauhun kierre. Samaan aikaan kun naispappi kuuntelee kuolevan tilitystä, neljä nuorta pelaa spiritismiä. Lauta kertoo, että murhaaja on läsnä. Australiasta tulee kirje seurakunnan entiseltä papilta, joka on kirjeen lähetettyään hirttäytynyt. Lähtiessään kuolevan luota naispappi joutuu auto-onnettomuuteen ja murhapaikalla leiriytyvät nykynuoret kuolevat hekin. Mitä tapahtuu?

  Kuunnelma, kirjoittanut: Kjell Lindblad. Suomennos, sovitus ja ohjaus: Juha Rosma. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Dramaturgi: Esko Salervo. Tuottaja: Outi Valle.
  Henkilöt:
  Pappi - Saija Lentonen. Kauppias - Heikki Nousiainen. Maria - Pirkko Hämäläinen. Hoitaja - Juha Hippi. Sami - Pete Lattu. Joni - Jussi Nikkilä. Suvi - Malla Malmivaara. Tuula - Milla Kangas.

  Uusinta vuodelta 2011

 • Kotimaisia kohtaloita III sisältää neljä kuvaa Suomesta: Kullervon kirous, Tukkinuotiolla, Halla ja Ilmatar. Näiden suomalaisen kuvataiteen klassikkoihin kuuluvien teosten kautta avautuu näkymä kotimaisiin kohtaloihin, joissa elämän vimma ja hauraus vuorottelevat.
  Kuunnelman materiaalit syntyivät Tampereen seudun ammattiopisto Tredun AMA10-luokan opiskelijoiden kanssa syksyllä 2017 toteutettujen tarinateatterityöpajojen pohjalta. Työpajatyöskentelyn lähtökohtana käytettiin Taidepakka-kortteja, jotka esittävät Ateneumin taidemuseon kokoelmiin kuuluvia suomalaisen kuvataiteen klassikoita. Nämä kuvat muodostavat myös kuunnelman dramaturgisen rungon.

  Käsikirjoitus: Anne Kaasinen, Konsta Laakso, Henri Marttila ja Anu Räsänen. Lisäksi kuunnelmassa on otteita sekä Ateneumin taidemuseon omistamista että kuunnelman näyttelijöiden improvisoimista teoskuvailuista.

  Ohjaus ja dramaturgia: Pauliina Hulkko
  Äänisuunnittelija: Nuutti Vapaavuori
  Musiikki: Onni Pirkola ja Jone Takamäki
  Muusikko: Jone Takamäki

  Näyttelijät: Atte Antikainen, Katariina Havukainen, Sara-Maria Heinonen, Mikko Kauppila, Oliver Kollberg, Konsta Laakso, Elina Saarela, Saga Sarkola ja Marketta Tikkanen

 • Kuunnelmassa Kotimaisia kohtaloita II avautuu neljä näkymää Suomeen muuttaneiden ihmisten kokemuksiin kodista, perheestä, maasta ja kotimaasta. Näkymät on otsikoitu suomalaisen kuvataiteen klassikoiden mukaan: Kukkia ja lintuja puutarhan nurkassa, Saunassa, Omakuva teltassa sekä Annankatu kylmänä talviaamuna. Ne perustuvat tarinoihin, joita Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ammatilliseen koulutukseen valmentautuvan maahanmuuttajaryhmän opiskelijat kertoivat syksyllä 2017 järjestetyissä tarinateatterityöpajoissa. Työpajoissa hyödynnettiin Taidepakka-kortteja, jotka esittävät Ateneumin taidemuseon kokoelmiin kuuluvia maalauksia. Samat maalaukset muodostavat tämän kuunnelman dramaturgisen rungon.

  Käsikirjoitus: Anne Kaasinen, Emma-Lotta Kiuru, Henri Marttila, Anu Räsänen ja Tuukka Tuomasjukka. Lisäksi kuunnelmassa on otteita Ateneumin taidemuseon teoskuvailuista.
  Ohjaus ja dramaturgia: Pauliina Hulkko
  Äänisuunnittelija: Nuutti Vapaavuori
  Musiikki: Jone Takamäki

  Näyttelijät: Meetra Eskandari, Katariina Havukainen, Sara-Maria Heinonen, Ragheed Ibrahim, Sanya Karimi, Mikko Kauppila, Konsta Laakso, Elina Saarela, Saga Sarkola ja Marketta Tikkanen

 • Akvarelleja Engelin kaupungista kertoo arkkitehdista, joka loi uransa kallion ja jään maassa; taiteilijasta, joka antoi Helsingille upean uusklassisen ilmeen; miehestä, joka kaipasi koko ikänsä Berliiniin; ja isästä, joka kasvatti Bulevardilla pienessä puutarhassaan etelämaiden kukkia sairaan tyttärensä iloksi. Venäläisen keisarin pyynnöstä saksalainen arkkitehti loi ainutlaatuisen Helsinkimme.

  Radioteatteri tilasi Jukka Viikilältä kuunnelman arkkitehti Engelin elämästä vuonna 2012. Romaani, jonka Viikilä myöhemmin kirjoitti samasta aiheesta, voitti vuoden 2016 Finlandia-palkinnon.

  Käsikirjoitus: Jukka Viikilä. Ohjaus: Erja Manto. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma. Dramaturgi: Juha-Pekka Hotinen. Tuottaja: Pekka Ruohoranta.

  Rooleissa:
  Engel – Teijo Eloranta. Ehrenström – Robert Enckell. Bassi – Gustav Wiklund. Charlotte – Ursula Salo. Emilie – Anna-Sofia Luoma. Tohtori – Pekka Savolainen. Keisari – Jukka Vuotilainen. Ukko – Lasse Lehtonen. Akka – Ritva Koskensuu. Komitealainen – Pekka Savolainen. 2. Komitealainen – Lasse Lehtonen. Kertoja – Erja Manto.

  Ensilähetys: 2012.

 • Kotimaisia kohtaloita on Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman (Näty) ja Yle Draaman yhteistyönä syntynyt kolmiosainen kuunnelmasarja. Teoksen pääosassa on joukko suomalaisen kuvataiteen klassikkomaalauksia sekä niiden katsojissaan herättämät tarinat, muistot ja tuntemukset. Sarjassa kuullaan kertomuksia erilaisista suomalaisista ja suomalaisuuksista: Suomessa syntyneiden, täällä kasvaneiden ja tänne eri syistä kohtalon heittämien ihmisten ajatuksia siitä, millaista on elää Suomessa vuonna 2018.

  Sarjassa kuultavat tekstit ovat syntyneet Ylen, Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun lukuvuonna 2018–19 yhdessä toteuttaman Meidän Suomi -opintojakson aikana.

  Osa 1

  Sarjan ensimmäinen osa on konsertin muotoon rakennettu livekuunnelmaesitys, joka tapahtuu Tampereella sijaitsevan Hatanpään arboretumin ruusutarhaan pystytetyssä jurtassa. Esitys kuuluu Tampereen Teatterikesän 2018 ohjelmistoon.

  Käsikirjoitus: Anne Kaasinen, Emma-Lotta Kiuru, Konsta Laakso, Henri Marttila, Anu Räsänen ja Tuukka Tuomasjukka. Lisäksi esityksessä kuullaan otteita Ateneumin taidemuseon teoskuvailuista.

  Ohjaus ja dramaturgia: Pauliina Hulkko
  Äänisuunnittelija: Nuutti Vapaavuori
  Muusikko: Kusti Vuorinen
  Näyttelijät: Atte Antikainen, Meetra Eskandari, Katariina Havukainen, Mikko Kauppila, Oliver Kollberg, Konsta Laakso, Elina Saarela ja Saga Sarkola

 • Ponipodcast – My pony, my rifle and me on kohtuuton, fragmentaarinen genrepastissi, joka yhdistelee muun muassa My Little Ponyja, länkkäreitä ja dokumentaarista materiaalia. Kuunnelma on fiktiivisen, ponien tekemän podcastin kuvitteellinen viimeinen jakso.

  ”Edellisessä jaksossa eeppinen kostoretki on siis jääny siihen että seriffi Sundown Jackson ja apulaisseriffi Jim James on tosi lähellä Desert Foxin ranchia, mut ne on joutunu pikku kiipeliin. Scorpiohan otti hatkat jo pari jaksoo sitten, mut katotaan kohtaako kaksikon ja ’Lonely Riderin’ tiet vielä. Desert Fox on vähitellen alkanu aavistella jotain pahaa ja opettaa Fox Junioria ampumaan…”

  Työryhmä: Jukka Herva, Katariina Lantto, Ronja Louhivuori, Henna Sormunen, Tuomas Vaahtoluoto, Pietu Wikström
  Äänisuunnittelu: Jukka Herva & työryhmä

  Kuunnelma on syntynyt osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen

 • Kuunnelma, Täyden pään defrag, on 25 minuutin mittainen tauko. Kuunnelman kolme harjoitusta ovat vain sinua varten. Harjoitusten aikana huomio kuljetetaan kohti liikettä, kehoa, tuntoa ja kuuntelua. Harjoitusten on tarkoitus olla miellyttäviä ja olotilaa kohentavia.
  Ensimmäinen harjoitus on nimeltään Hidastus. Toinen harjoitus on nimeltään Tunto ja kolmas Kuuntelu.
  Työryhmä: Heidi Ajanto, J. Koho ja Joel Neves.

  Hakeudu nyt rauhalliseen ja miellyttävään paikkaan.

  Kuunnelma on syntynyt osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen

 • Erään työryhmän ottama suhde Frank Wedekindin näytelmään Kamarilaulaja.
  Todellisuuden, fiktion ja eri aikakausien välinen vuoropuhelu, jonka keskiössä ovat kuuntelu ja kuulluksi tuleminen.

  Työryhmä:
  Emma Castren, Geoffrey Erista, Olga Heikkilä, Ian Hannon ja Joonas Pernilä.

  Kuunnelma on syntynyt osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen

 • Herra Langholma on tullut hotelliin lepäämään, mutta naapurihuoneesta kantautuvat äänet syöksevät hänet keskelle mysteeriä.

  Työryhmä:
  Anni Rajamäki, Hannu-Pekka Peltomaa, Antti Peltola, Myy Lohi, Marko Nurmi ja Anna-Sofia Tuominen

  Kuunnelma on syntynyt osana Teatterikorkeakoulun ja Yle Draaman yhdessä järjestämää Kuunnelmakurssia. Vastuuopettajina: Antti Lehtinen, Juhana von Bagh, Pekka Ruohoranta ja Jussi Liimatainen

 • "Tässä välissä on paljon kaikkea" toteaa Pohjantähti ja aloittaa kohti maapallon asukkaita kurottelevan kertomuksensa. Kuunnelma johdattaa erilaisten ihmiskohtaloiden pariin musiikin säestämänä. Saimi-mummon kelkkamatka lähimpään supermarkettiin sadan kilometrin päähän keskeytyy, kun lumi sulaa alta ja Pohjois-Karjalassa maanviljelijä kaivaa hautaa itselleen, kun tulva on ensin vienyt omaisuuden ja vaimonkin. Samaan aikaan Helsingissä nuori aktivisti osoittaa mieltään sulavien lumiukkojen keskellä. Välillä pitää päästä myös lämmittelemään läheiseen kapakkaan. Siellä aktivisti näkee jotain, jota ei voi koskaan unohtaa.

  Radioteatterille kirjoittanut Marjo Niemi. Ohjaus: Iiro Ollila ja Marjo Niemi.
  Rooleissa: Antti Jaakola ja Hanna Vahtikari.
  Musiikki: Iiro Ollila. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten ja Iiro Ollila.

  Valiouusinta vuodelta 2010.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä