Puheen Joulu

Puheen Joulu: Tuija Pehkonen

 • 54 min
 • toistaiseksi

Joulu läpi elämän

JTuija Pehkonen tapaa lapsia, jotka kertovat miksi joulua vietetään, mikä joulussa on parasta, mikä on joulun sanoma ja millainen mies on Joulupukki. Teini-ikäisen kanssa jutellaan suhtautumisesta joulun viettoon, mitkä perinteet tuntuvat tärkeiltä, mikä joulussa on turhaa ja teennäistä, miltä omat tulevat joulut näyttävät ja mitä niiltä toivoo.

Parikymppiset, pesästä lentäneet vastaavat: Mitä lapsuusjouluista jäi mieleen, mitä perinteitä haluaa omiin jouluihinsa säilyttää ja saako jouluna bilettää?

Entä miten joulun merkitys muuttuu omien lasten myötä, millaisia muistoja jouluista haluaisi lapsille jättää, mistä syntyy perheen joulu tai vaikkapa jouluriidat?

Lisäksi pohditaan joulun merkitystä vanhuksen silmin. Onko mielessä haikeus vai vieläkö tekee mieli tanssia kuusen ympärillä? Millaisia kauniita, haikeita tai karmeita muistoja jouluihin liittyy ja mitkä perinteet ovat säilyneet? Millaisen joulun sanoman haluaisi jälkipolville jättää?

 

Kuuntele lisää:

Tuija Pehkonen: Jouluhullujen joulu

Tuija Pehkonen: Erilainen jouluaatto

Lähetykset

 • pe 25.12.2015 16.05 • Yle Puhe

Jaksot

 • Nyt matkataan Loviisaan. Vuosittain joulukuussa parina viikonloppuna vanhat joulukodit avaavat ovensa kaikelle kansalle ja päästävät vierailijat tutustumaan historiallisiin taloihin ja tunnelmallisiin tarinoihin. Mitä narisevien ovien takaa paljastuikaan? Mukana Vackerbackan Tiina Karvonen, Pitkänpöydäntalon Kaisa Korpela Villa Armaksen Aila Latto sekä Lilla Ljuvan Nina ”Ninitchi” Wiklund. Toimittajana Tuija Pehkonen

 • Tänään puhutaan joulun ruokakulttuurista, herkuista ja mässäilystä. Mistä suomalaisen joulun maut oikein tulevat ja mitä oikea rosolli sisältää? Mukana ohjelmassa kokki Pipsa Hurmerinta Viinilehden ​viinihörhö Antti Rinta-Huumo ja ruoka​kulttuurin ​professori Johanna Mäkelä.​ Toimittajana Tuija Pehkonen

 • Nyt puhutaan jouluhärpäkkeistä ja tutkitaan, miten joulun suklaaherkut, kynttilät ja koristeet valmistuvat ja päätyvät kaupan hyllyjen kautta suomalaisten koteihin. Mistä joulun trendit oikein tulevat vai onko joulun trendejä olemassakaan? Pitäydytäänkö mieluummin perinteissä?
  Tuija Pehkonen vierailee Fazerin tehtaalla ja tapaa Karl Fazerin pojan pojan tyttären Majlen Fazerin, joka työskentelee yrityksessä kaakao- ja suklaa-asiantuntijana. Lisäksi Maria Drocilan kanssa lämmitelläään jouluisten kynttiöiden ääressä ja lopuksi piipahdetaan suomalaisen Weisteen joulukoristetehtaalla jututtamassa tuotepäällikkö Helena Frimania.

 • Puheen Joulu vierailee eri suurlähetystöissä Helsingissä. Kysymme suurlähettiläiltä ja lähetystön henkilökunnalta, millaista on viettää niin oman kotimaan kuin lähetystön isäntämaan juhlapyhiä diplomaattiympäristössä. Ja koska Suomi tunnetaan nimenomaan joulumaana, millaista on viettää tätä juhlaa täällä pimeässä Euroopan kainalossa.

  Ensimmäiseksi vierailemme Marokon suurlähetystössä, suurlähettiläs Mohammed Ariadin vieraana. Suomi ja Marokko solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1959 ja nykyinen suurlähettiläs on ollut maassamme pian kolme vuotta. Joulu näkyy Suomessa toki aivan eri mittakaavassa kuin muslimienemmistöisessä Marokossa, mutta pohjoisafrikkalaisena sulatusuunina tunnetussa Marokossa vietetään joulua myös siellä asuvien kristittyjen keskuudessa - ja musliminaapurit ovat suurlähettiläs Ariadin mukaan usein myös tervetulleita joulupöytään.

 • Mikä maailmassa on pielessä, kun joulu on mennyt pois muodista? Jouluhulluksi tunnustautuva Tuija Pehkonen valottaa, mikä joulussa viehättää? Mitä on jouluhulluus ja miten se ilmenee? Entä mitä jouluhulluus on vaatinut ja mikä voi pilata jouluhullun joulun?

 • Jouluaaton suuri hetki koittaa usein jouluaattona neljän, viiden kieppeillä, kun joulu vihdoin voi alkaa. Mitä tämä tarkoittaa erilaisille joulun viettäjille ja millaisia ajatuksia tuohon hetkeen kiteytyy?

 • Tuija Pehkosen johdolla pohditaan joulun merkitystä eri sukupolvien näkökulmasta?

 • Joulu ilman Jeesusta. Mitä jää joulusta jäljelle kun Jeesus jää alennusmyyntien jalkoihin? Miten tämä kehitys näkyy ja vaikuttaa yhteiskunnassa laajemmin?

 • Tunnin mittainen sukellus kaupallisen joulun todellisuuteen mainonnan tekijöiden näkökulmasta. Markkinajuhlan syväluotaavat Sami Manninen, jolla on parin vuosikymmenen mittainen ura mainoselokuvien parissa ja Ivalo Creative Agencyn luova johtaja Ilkka Ruotsalainen. Äänessä myös Kampin kauppakeskuspäällikkö Heli Vainio, mainostoimisto Folk Finlandin toimitusjohtaja Tommi Laiho, MTV Next Planning Director Jouni Mannerhovi, S-ryhmän markkinoinnista vastaava Lauri Toivonen sekä ohjaajat Pete Riski ja Osmo Walden. Monen tavan tallaajan mielestä joulu tulee joka vuosi aikaisemmin tai ainakin liian aikaisin, mutta näille ihmisille joulu alkaa jo ennen kuin edellisen joulun laatikot ovat jäähtyneet.

 • Marja Hintikka, Jenny Lehtinen ja Heikki Soini kertovat totuuden perhejoulusta. Perhejouluun liittyy usein odotuksia ja monesti lopputulema ei vastaa asetettuja odotuksia. Tämän ohjelman myötä voimme suhtautua armollisemmin omaan joulusuorittamiseemme.

 • Diskoileva kirjastoautokuski, ennustajaeukko ja Mustan Seppo

  Millainen on kainuulainen mielenmaisema? Trilogian ensimmäisessä jaksossa tavataan diskoileva kirjastoautonkuljettaja, Putsch `79 eli Pauli Jylhänkangas, 92-vuotias ennustajaeukko, Vaara-Kaija sekä suomussalmelainen legenda, Mustan Seppo. Historioitsija Reijo Heikkinen maakunnan historiasta. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Teatteri Retikka, Raatteentie, nuori Kekkonen ja Puolangan pessimistit
  Millainen on kainuulainen mielenmaisema? Trilogian toisessa jaksossa tavataan Teatteri Retikan Eero Schroderus eli Rotti-Eero. Hänen kanssaan puhutaan muun muassa kulttuurista ja Raatteentien tapahtumista Kuomanjoen muistomerkillä. Historioitsija Reijo Heikkinen kertoo presidentti Urho Kekkosen nuoruusvuosista ja lisäksi tavataan Puolangan pessimisteistä Arto Korkatti, Jaakko Paavola ja Liisa Holappa. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä