Kuusi kuvaa

Isoäitini tarina kirkastaa minulle miten valtavasti Suomi kehittyi sadassa vuodessa, kertoo ihmisoikeuslakimies Kristiina Kouros

 • 44 min
 • toistaiseksi

On aivan huikeaa, mikä edistys on tapahtunut suomalaisessa yhteiskunnassa sadan vuoden aikana. Erityisesti naisten elämä on muuttunut, sanoo ihmisoikeuksiin erikoistunut lakimies Kristiina Kouros.

Kristiina Kouroksen äidinäiti syntyi vuonna 1909. Hän perusti oman lastentarhan Sortavalaan 23-vuotiaana ja sai elää 95-vuotiaaksi. Hänen elämäänsä mahtui kolme sotaa evakkotaipaleineen, kaksi suurta lamaa ja teknologinen vallankumous.

—Isoäitini elämä kirkastaa minulle sen koko yhteiskunnassamme tapahtuneen valtavan muutoksen. Erityisesti naisten elämä on muuttunut sadassa vuodessa paljon. Kun katsomme esimerkiksi Afganistania, siellä ollaan vielä siellä sadan vuoden takana. Tämän tajuaminen asettaa perspektiiviin esimerkiksi naisten oikeuksien ajamista. Me länsimaissa olemme kärsimättömiä, haluaisimme että muualla muutokset tapahtuisivat sormia napsauttamalla, vaikka meillä itsellämmekin muutokset ovat kestäneet sata vuotta.

Kristiina Kouros toimi Ihmisoikeusliiiton pääsihteerinä 2000–2012. Sen jälkeen hän on työskennellyt asiantuntijana Ihmisoikeuskeskuksessa.

Lapsuuttaan Kuopiossa hän kuvailee turvalliseksi ja keskiluokkaiseksi. Sekä isä että äiti olivat kokeneet evakkotaipaleen, mutta pystyivät omille lapsilleen tarjoamaan onnellisen lapsuuden.

Vaihto-oppilasvuosi Alabamassa oli ratkaiseva kokemus. Nuoren naisen silmät rävähtivät auki, kun hän hyppäsi aivan toisenlaiseen ympäristöön:

Alabaman valkoisen keskiluokan tyttöjen elämä oli prinsessamaista valmistautumista, pukeutumista, kampaamista - ei puhutellut minua ollenkaan, tunsin sen tosi vieraaksi. Tajusin, että mustien kulttuuriin ei ole mitään mahdollisuutta edes tutustua, rodut elivät niin selkeästi erillään. Näin todella mitä tarkoittaa köyhyys, myös valkoisten köyhyys. Alabamassa rotusorto näkyi vielä - vaikka 20vuotta  aikaisemmin oli purettu oikeudellinen rotusorto. Olin tästä hämmästynyt. Siinä iässähän 20 vuotta tuntui todella pitkältä ajalta - mutta kulttuurissa se olikin lähellä, todella lyhyt aika. Aloin tiedostaa asioita ja luin paljon rotusorrosta ja orjuuden historiasta.

Miten ihmisoikeusjuristiksi kasvetaan? Katso Kristiina Kouroksen valitsemat kuvat ja kuuntele tarinat niiden takaa!

 

Lähetykset

 • la 9.1.2016 8.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kirsimaria E. Törönen on saanut kuvataiteilija monta kertaa kokea, miten tie nousee pystyyn, mutta jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla hän aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kirsimaria E. Törösen hänen työhuoneellaan Studio Wäkevässä Mikkelissä.

 • Valotaiteilija Kari Kola valaisee poikkeuksellisia paikkoja ympäri maailmaa. Suunnitelma yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin yhden päivän valotaideteokseen odottaa toteutustaan ja suunnitelmat Grönlannin jäätikön valaisusta etenevät. Huiman rohkeana ja ennakkoluulottomana joensuulainen valotaiteilija luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kari Kolan Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa.

 • Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä opettaa, tutkii ja kirjoittaa kirjoja. Hän hallitsee arabiaa, hepreaa, arameaa sekä syyriaa, joita jokaista kirjoitetaan omalla aakkostollaan. Armenia ja armenialaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Serafim Seppälän työhuoneellaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

 • Joulussa tärkeintä kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle on olla yhdessä rakkaittensa kanssa. Tänä vuonna hän rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Sari Kaasisen Joensuun Taitokorttelin punaisessa salongissa.

 • Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhlaa, kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan Helsingin Käpylässä.

 • Muotisuunnittelija ja matkatoimittaja Jaakko Selin rakastaa muodin monimuotoisuutta. Kuudenkympin kynnyksellä hän nauttii tyylien moninaisuudesta ja pukeutumisen vapaudesta. Kuolema on vienyt viime vuosina Jaakko Selinin elämästä monia läheisiä, mutta rakkaus kantaa.
  Toimittaja Lisa Enckell tapasi Selinin Helsingissä.

 • Ilo ja nauru ovat Noora Västisen elämän kantavia elementtejä. Luustonhaurauden vuoksi pyörätuolissa koko elämänsä istunut Västinen on 29-vuotiaana ehtinyt opiskella jo viiteen eri ammattiin. Parhaiten hänet tunnetaan naurujoogaohjaajana. Lisäksi häneltä on ilmestynyt kaksi lastenkirjaa. Vahvan luonteensa ja sairautensa lisäksi Västistä on puskenut tekemään hänen saamansa kasvatus. Toimittaja on Sandra Järvenpää.

 • Leena Taavitsainen-Petäjä tunnetaan ansioikkaista italialaisen kirjallisuuden romaanisuomennnoksistaan, joihin kuuluu nimekkäitä kirjailijoita kuten Domenico Starnone, Claudio Magris, Umberto Eco, Roberto Saviano ja Irene Cao. Hän on myös tunnettu, korkean tason tulkki, jonka kirjallisuuden ystävät tuntevat monista alan tapahtumista ja yleisötilaisuuksista, sekä pitkäaikainen italian kielen opettaja. Työssä, jossa kielitaito, kommunikaatio ja toisen ihmisen kohtaaminen ovat keskeisellä sijalla, vaaditaan tietoa, tutkijan otetta ja tuntosarvia. Italian ja Suomen kulttuurit ovat Leena Taavitsainen-Petäjän elämässä toisiaan täydentäviä ääripäitä. Toimittaja on Sini Sovijärvi

 • Meikkitaitelija Piia Hiltunen inspiroitui luonnosta kotiseudullaan Mikkelissä jo lapsena ja Lapin erämaareissuilla. Nykyisin hän on tuttu näky kansainvälisillä muotiviikoilla niin Pariisissa, Milanossa kuin Lontoossakin. Myös televisiosta tuttu nainen on työskennellyt kansainvälisten brändien johtavana meikkitaiteilijana ja tänä päivänä hän meikkaa muun muassa Jenni Vartiaista, Chisua ja Anna Puuta. Ujosta persoonastaan huolimatta hänen tyylinsä meikata on rohkea, tunnistettava ja hänelle se on keino purkaa omaa, päänsisäistä maailmaa. Toimittajana Teresia Jokinen.

 • Spekulatiivista fiktiota kirjoittava kirjailija Anne Leinonen ei pelkää yöllä metsässä juoksemista. Hän rakastaa outoja aiheita ja kirjoittaa kummista tapahtumista. Kirjanoitana maailman suurimmassa science fiction tapahtuma Worldconissa esiintynyt Leinonen haluaa omassa arjessaan inspiroida ja tukea aloittelevia kumman-kirjoittajia. Toimittaja Lisa Enckell tapasi kirjailijan hänen kotonaan Ristiinassa.

 • Tutkipa kulttuuriantropologi Taina Kinnunen kauneuskirurgiaa tai kehonrakentajia, laittaa hän aina myös itsensä likoon. Tutkimuskohteena Kinnusella on tällä hetkellä ruumiillisuus työelämässä. Työ ei usein enää ole fyysistä, mutta kehoon kohdistuu silti työmarkkinoilla vaatimuksia. Kulttuuriantropologi ihmettelee ja tutkii ihmisiä työkseen, mutta Taina haluaa välillä karata muita pakoon toiselle puolelle maailmaa tai yksin luontoon. Kinnunen on sanonut puoliksi tosissaan, että ihmisten sijaan hän pitää enemmän eläimistä ja luonnosta. Onnellisimmat hetket hän on viettänyt hiihtoretkillä tunturissa, yksin. Arjestaan hän nauttii nyt syrjäisessä omakotitalossa vinttikoirien kanssa Joensuussa. Siellä hänet tapasi elämän kuuden kuvan ääressä kevättalvella 2018 toimittaja Leena Pihkala.

 • Eeva Lennon toimi vuosikymmeniä Yleisradion kirjeenvaihtajana Lontoossa. Toimittajan lukuisat niin kulttuuria kuin politiikkaa käsittelevät raportit Britannian saarilta ovat sivistäneet useampia sukupolvia. Nyt tämä utelias feministi raottaa yksityiselämänsä verhoa tuoreessa elämänkerrassaan. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Eeva Lennonin Suomessa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä