Ääniversumi

Pappa

 • 46 min
 • ei kuunneltavissa

Iida Hämeen-Anttilan ääniteos isoisästä, menneisyyden Säkkijärvestä ja muistin rakenteesta.

"Äidinisäni Erkki Outinen syntyi 17.5.1926 Säkkijärvellä. Erkki oli Karjalan evakko, musiikkia, kirjallisuutta ja maalaamista rakastava painaja ja vannoutunut helsinkiläinen vuodesta 1947. Minulle hän oli pappa. Papan lapsuuden tarinoissa sotaa ei juuri ollut, vaikka hänen perheensä jätti Säkkijärven kotinsa kahdesti.

Päällimmäisenä muistoissa oli aina musiikki ja ihmiset. Mieleeni piirtyi valoisia kuvia koulumatkoista, ystävistä, tansseista, Viipurin kesistä ja merestä. Vaikka käsitys nykyhetkestä alkoi muistisairauden myötä toisinaan hämärtyä, Erkki pystyi palaamaan ajassa takaisin lapsuuteensa yhä uudestaan. Papan ja mamman keittiön pöydän ääressä oli tunne loputtomasta ajasta jossa mennyt ja nykyisyys virtasivat sulassa sovussa, eikä kahvi koskaan loppunut kesken.

Vuoden 2013 aikana haastattelin Erkkiä hänen muistoistaan. Hän menehtyi uuden vuoden aattona
2013."

Äänitykset, käsikirjoitus ja ohjaus: Iida Hämeen-Anttila
Äänisuunnittelu: Jukka Hannukainen
Tuottaja: Soila Valkama, Yle Draama

Lähetykset

 • pe 4.12.2015 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Teos perustuu Henri Tuulasjärven käsikirjoitukseen, jonka pohjalta Tuulasjärvi, Ville Kabrell ja Henri Tuominen tekivät ääniteoksen syksyllä 2016. Käsikirjoitus on kollaasi, joka sisältää Tuulasjärven runoja, listoja ja kysymyksiä, litteroituja puhelinkeskusteluja, edesmenneen isoäidin reseptejä, ensihoito-oppaan toimintaohjeita, katkelmia kirjoista ja internetistä, lakitekstiä, hänen maalaamansa orvokin osia, valokuvia.Teoksen tekemisen avainsanoja olivat kuuntelu, läsnäolo, lähellä olo, etäällä olo, poissaolo, yhteys, ikuistaminen, katoaminen, kuolema. Prosessin aikana tutkittiin muun muassa digitaalisia ja analogisia tallennusmuoto ja sekä olemisen ja esittämisen välistä suhdetta.

  Teos esitettiin ensimmäisen kerran Henkiolento -esityksessä Omenapuutalolla Helsingissä keväällä 2017. Esityksen työryhmään kuuluivat myös Riikka Karjalainen ja Jenni Nylander. Henkiolento -esitys on Ville Kabrellin, Riikka Karjalaisen, Henri Tuomisen ja Henri Tuulasjärven maisterin taiteellinen opinnäytetyö Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta.

  --

 • Miltä kuulostaa paikassa, johon jäätikkö poikii vuosittain 20 miljardia tonnia jäätä? Mitä lapset leikkivät Grönlannissa? Grönlanti sulaa on Katri Henrikssonin ja Pentti Männikön toteuttama sanaton ääniteos. Se kertoo ilmastonmuutoksen muovaamasta luonnosta ja ihmisistä, jotka elävät elämäänsä tuossa kummallisessa paikassa. Autenttisista äänistä syntyy rytminen ja musiikillinen kudelma. Kuva: Björn Krause

 • Eero Aron teos kuulosta. Siitä kuinka jonkun korvat erottavat jotakin, mikä toiselta jää kuulematta. Toinen on tulla hulluksi äänestä, joka toisella häviää taustahälyyn. Haastateltavina Katri Henriksson ja Sirkka Saksa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä