Puheen Joulu

Puheen Joulu: Perttu Häkkinen: Kainuu-trilogia, osa 3

 • 56 min
 • toistaiseksi

"Millainen on kainuulainen mielenmaisema? Trilogian kolmannessa osassa vieraillaan Paljakan luonnonpuistossa sijaitsevassa Mustarindan taiteilijaresidenssissa. Haastateltavina kirjoittaja ja kääntäjä Eeva Talvikallio ja kuvataiteilija Antti Majava. Millainen paikka on Otanmäki? Ennen siellä sijaitsi Suomen suurin rautakaivos, nyt sieltä saa kaksion 8000 eurolla. Haastateltavina ravintoloisijat Minna ja Janne Kallio. Lisäksi tutkija Liisa Louhela kertoo härkösläisistä. Keitä he oikein olivat? Lopuksi kulttuuriantropologi Satumaarit Myllyniemi valottaa maakunnan tarinaperinnettä. Nälkämaan vaelluksella toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lähetykset

 • pe 18.12.2015 20.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Ali Jahangiri käy ajoittain intensiivistäkin keskustelua Makin kanssa siitä, mitä on lahjakkuus ja mistä sen tunnistaa. Maki paljastaa lähetyksessä, että seuraava superstara on jo matkalla tähteyteen ja hänestä kuulemme jo ensi vuoden aikana.

  Ali Show jatkuu kolmen erikoisjakson verran. Joulun kunniaksi Ali viettää aikaa kolmen idolinsa, Jufo Peltomaan, Katja Ketun sekä Maki Kolehmaisen kanssa. Vaikka ohjelma tuleekin poikkeuksellisesti joulun tienoilla, itse juhlapyhää ei teemana käsitellä erikseen vaan ohjelma pysyy uskollisena alkuperäiselle tyylilleen.

 • Ali Jahangiri käy Katja Ketun kanssa nostalgisella aikamatkalla Rovaniemen punk-skeneen sekä siihen, mitä tarkoittaa aktivismi nykyään.

  Ali Show jatkuu kolmen erikoisjakson verran. Joulun kunniaksi Ali viettää aikaa kolmen idolinsa, Jufo Peltomaan, Katja Ketun sekä Maki Kolehmaisen kanssa. Vaikka ohjelma tuleekin poikkeuksellisesti joulun tienoilla, itse juhlapyhää ei teemana käsitellä erikseen vaan ohjelma pysyy uskollisena alkuperäiselle tyylilleen.

 • Ali Jahangiri viettää Jufo Peltomaan kanssa tunnin pohdiskellen visionääriyttä, yrittämistä sekä mitä unelmien tavoittelu voi joskus käytännössä tarkoittaa.

  Ali Show jatkuu kolmen erikoisjakson verran. Joulun kunniaksi Ali Jahangiri viettää aikaa kolmen idolinsa, Jufo Peltomaan, Katja Ketun sekä Maki Kolehmaisen kanssa. Vaikka ohjelma tuleekin poikkeuksellisesti joulun tienoilla, itse juhlapyhää ei teemana käsitellä erikseen vaan ohjelma pysyy uskollisena alkuperäiselle tyylilleen.

 • Nyt matkataan Loviisaan. Vuosittain joulukuussa parina viikonloppuna vanhat joulukodit avaavat ovensa kaikelle kansalle ja päästävät vierailijat tutustumaan historiallisiin taloihin ja tunnelmallisiin tarinoihin. Mitä narisevien ovien takaa paljastuikaan? Mukana Vackerbackan Tiina Karvonen, Pitkänpöydäntalon Kaisa Korpela Villa Armaksen Aila Latto sekä Lilla Ljuvan Nina ”Ninitchi” Wiklund. Toimittajana Tuija Pehkonen

 • Tänään puhutaan joulun ruokakulttuurista, herkuista ja mässäilystä. Mistä suomalaisen joulun maut oikein tulevat ja mitä oikea rosolli sisältää? Mukana ohjelmassa kokki Pipsa Hurmerinta Viinilehden ​viinihörhö Antti Rinta-Huumo ja ruoka​kulttuurin ​professori Johanna Mäkelä.​ Toimittajana Tuija Pehkonen

 • Nyt puhutaan jouluhärpäkkeistä ja tutkitaan, miten joulun suklaaherkut, kynttilät ja koristeet valmistuvat ja päätyvät kaupan hyllyjen kautta suomalaisten koteihin. Mistä joulun trendit oikein tulevat vai onko joulun trendejä olemassakaan? Pitäydytäänkö mieluummin perinteissä?
  Tuija Pehkonen vierailee Fazerin tehtaalla ja tapaa Karl Fazerin pojan pojan tyttären Majlen Fazerin, joka työskentelee yrityksessä kaakao- ja suklaa-asiantuntijana. Lisäksi Maria Drocilan kanssa lämmitelläään jouluisten kynttiöiden ääressä ja lopuksi piipahdetaan suomalaisen Weisteen joulukoristetehtaalla jututtamassa tuotepäällikkö Helena Frimania.

 • Puheen Joulu vierailee eri suurlähetystöissä Helsingissä. Kysymme suurlähettiläiltä ja lähetystön henkilökunnalta, millaista on viettää niin oman kotimaan kuin lähetystön isäntämaan juhlapyhiä diplomaattiympäristössä. Ja koska Suomi tunnetaan nimenomaan joulumaana, millaista on viettää tätä juhlaa täällä pimeässä Euroopan kainalossa.

  Ensimmäiseksi vierailemme Marokon suurlähetystössä, suurlähettiläs Mohammed Ariadin vieraana. Suomi ja Marokko solmivat diplomaattisuhteet vuonna 1959 ja nykyinen suurlähettiläs on ollut maassamme pian kolme vuotta. Joulu näkyy Suomessa toki aivan eri mittakaavassa kuin muslimienemmistöisessä Marokossa, mutta pohjoisafrikkalaisena sulatusuunina tunnetussa Marokossa vietetään joulua myös siellä asuvien kristittyjen keskuudessa - ja musliminaapurit ovat suurlähettiläs Ariadin mukaan usein myös tervetulleita joulupöytään.

 • Mikä maailmassa on pielessä, kun joulu on mennyt pois muodista? Jouluhulluksi tunnustautuva Tuija Pehkonen valottaa, mikä joulussa viehättää? Mitä on jouluhulluus ja miten se ilmenee? Entä mitä jouluhulluus on vaatinut ja mikä voi pilata jouluhullun joulun?

 • Jouluaaton suuri hetki koittaa usein jouluaattona neljän, viiden kieppeillä, kun joulu vihdoin voi alkaa. Mitä tämä tarkoittaa erilaisille joulun viettäjille ja millaisia ajatuksia tuohon hetkeen kiteytyy?

 • Tuija Pehkosen johdolla pohditaan joulun merkitystä eri sukupolvien näkökulmasta?

 • Joulu ilman Jeesusta. Mitä jää joulusta jäljelle kun Jeesus jää alennusmyyntien jalkoihin? Miten tämä kehitys näkyy ja vaikuttaa yhteiskunnassa laajemmin?

 • Tunnin mittainen sukellus kaupallisen joulun todellisuuteen mainonnan tekijöiden näkökulmasta. Markkinajuhlan syväluotaavat Sami Manninen, jolla on parin vuosikymmenen mittainen ura mainoselokuvien parissa ja Ivalo Creative Agencyn luova johtaja Ilkka Ruotsalainen. Äänessä myös Kampin kauppakeskuspäällikkö Heli Vainio, mainostoimisto Folk Finlandin toimitusjohtaja Tommi Laiho, MTV Next Planning Director Jouni Mannerhovi, S-ryhmän markkinoinnista vastaava Lauri Toivonen sekä ohjaajat Pete Riski ja Osmo Walden. Monen tavan tallaajan mielestä joulu tulee joka vuosi aikaisemmin tai ainakin liian aikaisin, mutta näille ihmisille joulu alkaa jo ennen kuin edellisen joulun laatikot ovat jäähtyneet.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä