Aktuellt 17

pe 15.1.2016

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Utrikesminister Timo Soinis får hård kritik för sitt sätt att sköta jobbet. Han luddar till regeringens linje när han ibland talar som utrikesminister och ibland som partiledare, tycker flere europaparlamentariker. Myndigheterna har gjort det omöjligt att bygga friska hus. Det anser arkitekten och sfp-riksdagsledamoten Anders Adlercreutz. De energieffektiva hus som byggs i framtiden kan ha en större risk att drabbas av mögel och problem med innomhusluften. I Iran väntar man nu intensivt på att sanktionerna mot landet ska hävas - och att nytt välstånd ska strömma in i landet. Igår deklarerade världshälsoorganisationen WHO att västra Afrika är ebolafritt. Några timmar senare bekräftades ändå ett nytt fall i Sierra Leone. Det är ett hårt slag mot regionen.

Lähetykset

 • pe 15.1.2016 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • - Två män som knivskar sig själva utanför riksdagshuset. Nu höjs röster för beväpnade vakter utanför riksdagen.

  - Det är dags att diskutera kvinnlig könsstympning anser barnombudsman Tuomas Kurttila. I Storbritannien har det haft en positiv effekt då kvinnor som själva utsatts har klivit fram.

  - Dagisavgifterna sjunker ordentligt nästa år, något som de flesta har välkomnat. Men det finns en hel del lösa trådar. Blir de privata dagisarna också billigare, till exempel?

  - Theresa May har berättat mer om Storbritanniens Brexitlinje.

  - Tyskland laddar upp för förbundsdagsval på söndag och det ser ut att bli fyra år till som förbundskansler för Angela Merkel.

  - Hur ligger brickorna i presidentspelet här hemma nu då kampanjerna börjar komma igång?

 • - 92-åringen som dog av undernäring i Hangö är inte ensam. Myndigheterna fick över 20 klagomål på hemvården under årets första hälft. Vi är mitt i en process för att allt fler äldre ska få vård hemma som de vill, säger överläkaren vid Helsingfors stads äldrevård, Harriet Finne-Soveri.

  - Finskan blir inte arbetsspråk i Nordiska rådet. 6-5 föll rösterna och den avgörande nej-rösten kom från Åland vilket har väckt rabalder.

  - I riksdagen hettade budgetdebatten till då ledamöterna kom in på civil olydnad. Det här efter att en grupp personer i Jyväskylä försökte hindra polisen från att föra ut en afgansk familj ur landet.

  - Inkomstklyftorna är på tapeten inför det tyska förbundsdagsvalet på söndag. I staden Gera i det forna Östtyskland har folk demonstrerat varje vecka i över tio års tid mot att rika blir rikare och fattiga fattigare.

 • - Mexiko drabbades igen av en förödande jordbävning, mindre än två veckor sedan senast. Varför drabbas Mexiko så hårt? En orsak är läget, den andra att huvudstaden är byggd i en gammal vulkankrater.

  - Budgeten, och framförallt inkomstskillnaderna, väckte debatt i riksdagen idag.

  - Sauli Niinistö talade vid FN:s generalförsamling - temat var allt från Nordkorea till klimatförändringen.

  - Mycket är på gång inom den finlandssvenska tidningspressen just nu. Vi tecknar en bild av vart den är på väg

 • - Riksdagen debatterade alkohollagen med sedvanliga argument.
  - Lobbningen från alkoholbranschen väcker kritik
  - Finansministeriets ekonomiska prognos påminner om en finsk tango.
  - Ny spetsenhet ska förbättra politikernas nationalekonomiska beslut.
  - Burmas ledares Aung Sun Suu Kyis tal om den etniska rensningen mot Rohingya-minoriteten väckte blandade reaktioner.
  - Det var en diplomatisk Donald Trump som höll sitt första tal inför FN:s generalförsamling.

 • - När man köper grönsaker i butiken ska man vara medveten om att historien bakom grönsakerna kan vara grym. I Italien försiggår ett modernt slaveri på grönsaksodlingarna.

  - De unga sjukpensionärerna blir fler. Unga under 35 hotar att aldrig komma in på arbetsmarknaden och i värsta fall förblir de fattiga också som äldre.

  - Andelen högskoleutbildade i Finland sackar efter medeltalet i OECD-länderna och inom yrkesskolorna är man oroade för att det uppstår större klyftor mellan yrkesskoleleverna.
  En bakomliggande orsak till det här är vår regerings nedskärningar inom utbildningen säger man på Finlands Svenska Lärarförbund.

  - Tyskland går till förbundsdagsval på söndag och valkampen har handlat om flyktingpolitik!

 • - En hemgjord bomb detonerade i London-metron och explosionen utreds nu som terrorbrott.
  - Underrättelselagarna som de politiska partierna vill driva igenom här hemma innehåller en del detaljer som väcker frågor och farhågor.
  - Hur man bygger städer kan påverka mänskors känsla av samhörighet och på det sättet förebygga konflikter. Hör den syriska arkitekten Marwa al-Sabouni om vad som gick fel i Syrien.
  - Borde vi arbeta bara 6 timmar per dag nu när automatiseringen gör jobben effektivare?

 • - Den kidnappade finländska biståndsarbetaren frigavs idag, men detaljerna är få.
  - Den ryska militärövningen Zapad körde igång idag. Ryssland vill sända signaler åt flera håll, både Nato, Baltikum och den egna inhemska publiken. Viktigt är också att operationen väcker osäkerhet i väst.
  - Familjeledigheterna delar både forskare och politiker.

 • EU parlamentet röstade om beräkningarna av kolsänkor. resultatet var att Finland får avverka skog utan att behöva köpa utsläppsrätter. Otto Bruun från Finlands Miljöförening och Anders Portin från Finska Forstföreningen kommenterar.

  Robotiseringen kommer att ta framtidens jobb. Lösningen är fortgående utbildning för människorna.

  Privata vårdbolag har den senaste tiden kontaktat kommuner runtom i landet. De vill förhandla om köp av kommunernas social- och hälsovårdsfastigheter. Omsorgsministern manar till försiktighet.

 • Högerblocket vann i norska Stortingsvalet. Kommentar av Johan Strang.

  Institutet för Hälsa och välfärd publicerar en rapport enligt vilken pappor kan förmås att stanna hemma och ta hand om barn, bara om en större del av föräldraledigheten öronmärks för dem.

  Att verka som journalist i Afghanistan är livsfarligt för kvinnor. Även om Talibanerna inte längre är vid makten. Men ändå finns det kvinnliga journalister.

 • Hur ser det ut i Florida när dagen grytt och Irma dragit vidare norrut? - en lägesuppdatering med det senaste av Bengt Östling.

  Sällan har militärövningar väck så mycket diskussion här på våra bräddgrader, som inför de tre parallella övningar som nu sätter igång. Hur oroade borde vi egentligen vara? Studiogäst Yrsa Grüne.

  De listor där det framgår vem som besöker riksdagsledamöterna borde vara offentliga. Men det visade sig vara svårt i praktiken.

  Posten dignar under små försändelser från Kina.

 • Riksdagen tar tid på sig med underrättelselagarna.
  Företagare kräver förnyelse av familjeledigheterna. Systemet borde blir flexiblare. Annars höjs varken antalet företagare eller nativiteten i Finland.
  Oroligheterna i Burma med förföljelse av den muslimska Rohingya-minoriteten kastar en skugga på fredspristagaren Aung San Suu Kyi. Intervju med den svenska författaren och journalisten Helena Thorfinn.

 • Politikers och ekonomers reaktion på att bankjätten Nordea valde Helsingfors. Flera tidigare och nuvarande medlemmar i Europarådets parlamentariska församling misstänks tagit pengar av Azerbajdzjans regim. Antalet omhändertagaden av barn har fördubblats sedan 1990-talet. Orsakerna är många.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä