Kuusi kuvaa

Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa innostuessaan "hyppää laukalle"

 • 44 min
 • toistaiseksi

– Minulla on suomenhevostamman luonne.  Se on sinnikäs, sitkeä ja tasainen, toisaalta joskus vähän tuulella käypäkin. Ja saan välillä hepuleita, hyvässä ja pahassa. Saatan toisinaan “hypätä laukalle” esimerkiksi lentopalloa tai tennistä pelatessani, kun keskittyminen ja innostus menee jossain pelitilanteessa jo yli.

– Olen aina tykännyt hevosista, ja erityisesti suomenhevosista. Lapsena olen ratsastanut ja aikuisena käynyt raveissa, mutta enemmän tykkään hevosista olentoina. Tykkään kyllä lehmistäkin.

Ehkä tämä on hieman tahditonta, mutta on pakko sanoa, että tuo hevonen on aivan sinun näköisesi. Näin lausahti Johanna Vuoksenmaan miesystävä Matti Rönkä. Katselussa oli dokumenttiohjelma suomenhevosista, ja ruudussa suomenhevostamma Suhinan naama. Johanna Vuoksenmaa ei lainkaan tyrmännyt ajatusta.

– Se on totta. Jotenkin tunsin suurta samankaltaisuutta siinä Suhinaa katsoessani ja tunnistin siitä itseni. Vähän niin kuin peiliin katsoisi!

– Toisaalta Matin kommentti kuvaa hyvin aikuisen iän parisuhdetta. Hyväksytään toinen hevosena, joka välillä hyppää laukalle.

– Otimme selvää Suhinasta ja saimme tietää esimerkiksi, että se on ainoa tamma, joka on voittanut myös kaikki orit. Suhina on kruunattu aikanaan 1950-luvulla sekä ravikuningattareksi että ravikuninkaaksi. Sen jälkeen sääntöjä on muutettu niin, että vaikka tamma saisikin paremman ajan kuin ori, siitä ei voi enää tulla ravikuningasta.

– Jonkin aikaa pidin jopa profiilikuvanani facebookissa Suhina-tamman  naamaa. Yhdennäköisyydestämme tuli vitsi ystäväpiirissä ja sain esimerkiksi uuden lempinimen.

– Kun sitten vietimme Viikossa aikuiseksi -elokuvan karonkkaa, sain lahjaksi osuuden ravihevosesta. Veljeni selvitti pyynnöstäni, onko Suhinan jälkeläisiä kaupan. Olihan niitä, ja useita vielä. Porin kuninkuusraveissa minusta sitten tuli Suhinan jälkeläisen osaomistaja.

Johanna Vuoksenmaan ja Suhina-tamman yhteinen tarina ei pääty vielä tähän. Ohjaaja vietti 50-vuotissyntymäpäiväjuhliaan syksyllä 2015. Yhtenä ohjelmanumerona oli muotokuvan paljastus, kuten 50-vuotisjuhlien ohjelmaan hyvin sopii. Matti Röngän puheen siivittämänä kankaan alta paljastui juuri se sama Suhinan naamakuva, jonka he olivat dokumentissa nähneet ja johon Johanna Vuoksenmaa oli samastunut. Kuva on nyt kauniissa kehyksissä seinällä, ja ohjaaja katselee sitä päivittäin.

Lähetykset

 • la 20.2.2016 8.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Mikkeliläinen nukketeatteritaiteilija Aapo Repo tekee perustamansa nukketeatteri Reaktorin kanssa parhaillaan kansainvälistä uraa. Viime vuosina yhteistyö tanskalais-irlantilaisen Teater Refleksionin kanssa on avannut ovia maailmalla. Aapo Revolle tarinan kertominen nukeilla antaa esitykselle lisää uskottavuutta. Ohjelman toimittajana on Lisa Enckell

 • Luonnon kasvit, linnut ja muut eläimet kiinnostivat Jukka Tobiassonia jo ihan pienenä. Eläinten hyvä kohtelu ja luonnon vastuullinen hoitaminen ovat saaristoon kotiutuneelle luontoharrastajalle sydämenasioita. Vuosien varrella Jukka Tobiasson on ehtinyt hankkia itselleen monta ammattia. Hän on hortonomi, lampuri, maisemahoidon asiantuntija ja kiertävä kotiteurastaja, jolla on kymmenien vuosien kokemus mm. lampaiden hoidosta ja teurastamisesta. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes

 • Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseen. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Marjatta Levannon hänen kotonaan eteläisessä Helsingissä.

 • Erityisesti jazz-laulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys. Toimittajana on Laura Satimus

 • Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista. Toimittajana Lisa Enckell.

 • Runoilija Heli Laaksonen kasvoi lavarunouden ilmiöksi 2000-luvun alussa, kun murrebuumi voimistui. "See o äirinkiel, mikä mul o. Ja ko mää näen pönttöuunin, ni mul tulee kauhia hyvä ja turvalline miäl siit", sanoo lounaismurteen sanansaattaja, runoilija Heli Laaksonen. Rakkaus maalaiselämään, historiaan, vanhoihin tavaroihin sekä äidinkieleen on peräisin isovanhemmilta. Tänä päivänä runoilija muistuttaa erityisesti siitä, että suomen kielen vaaliminen on meidän kaikkien vastuulla. Ohjelman toimittaja on Rita Trötschkes.

 • Taisto Reimaluoto on näyttelijänä tulisieluinen oman tien kulkija ja vahva runojen tulkitsija. Useissa elokuvissa, televisiosarjoissa sekä teatteriproduktioissa näytellyt taiteilija kokee, että toisten eteen tehty työ kannattaa aina. Hän toimi Kajaanin Runoviikon taiteellisena johtajana vuodet 2011-2018 ja hänet tunnetaan myös monologi-näytelmien tekijänä. Toimittaja Lisa Enckell.

 • Tampereen Työväen Teatteri on ollut näyttelijä Ilmari Saarelaiselle toinen koti ja työ on ollut hänen toinen minänsä. Nälkä näyttelemiseen jatkuu, vaikka hän on eläkkeellä ja vakituinen pesti on jo jäänyt taakse. Näyttelijän työtä on mittarissa peräti 50 vuotta. Nopea sanataituri ja tilannetajun mestari rakastaa naurua, mutta tärkeitä ovat olleet myös monet vakavat ja koskettavat roolit. Suuren yleisön sydämiin Ilmari "Immu" Saarelainen jäi television komediasarjoista Tankki täyteen sekä Sisko ja sen veli. Viimeiset 10 vuotta Ilmari Saarelainen on esittänyt monologia Parasta ennen, joka on myös todiste hänen hulvattomasta tilannetajustaan ja pikantista sarkasmistaan. Ohjelman on toimittanut Rita Trötschkes.

 • Professori Iiris Hovatta tutkii ahdistuksen eri muotoja. Tutuimpia niistä ovat paniikkihäiriö ja yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. Kansainvälisissä alansa huippuyksiköissä työskennellyt Hovatta on tutkinut geenien ja ympäristön vaikutuksia ihmisen mielen ongelmissa. Pitkän tieteellisen uran tehnyt toisen polven huippututkija rentoutuu luonnossa ja klassisen musiikin avulla. Varhaislapsuutensa Espoon Tapiolassa ja nuoruutensa Iirislahdessa asunut Iiris Hovatta kuvaa perhettään "perinteiseksi akateemiseksi perheeksi". Musiikki ja luonto ovat ollet perheen yhteiset harrastukset. Toimittajana Lisa Enckell.

 • Kirjojen lukemisen lähettilääksi intoutunut kansalliskirjaston ylijohtajan virasta eläköitynyt Kai Ekholm puhuu lämmöllä kirjojen lukemisen merkityksestä ja kirjastojen tärkeydestä. Hän tietää mistä puhuu. Lähes neljäkymmentä vuotta kirjastomaailmassa työskennellyt tutkija ja tietokirjailija Ekholm suomii aikaamme lyhytnäköisyydestä ja odottaa, milloin tulee Hornettien ja siltojen jälkeen kulttuurin vuoro. Hän tuli tunnetuksi Juha Sipilän hallituksen yliopistoihin kohdistuvien leikkausten vastustajana ja kieltäytyi toteuttamasta kansalliskirjastolle esitettyjä irtisanomisia perustuslakiin vedoten. Useita tietokirjoja ja dekkareita kirjoittaneena hän unelmoi kirjoittavansa enemmän tulevaisuudessa. Toimittaja on Lisa Enckell. Ohjelma on nauhoitettu viime huhtikuussa.

 • Musiikki tuli säveltäjä Kaija Saariahon elämään jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Vanhemmat antoivat esikoisensa leikkiä perheen isolla radiolla. Siitä tuli hyvin rakas, koska hän pystyi itse kanavia vaihtamalla valitsemaan mieleistään musiikkia. Toimittaja Lisa Enckell tapasi säveltäjän jolle elämä ilman säveltämistä on hukattua elämää.

 • Kaksi väitöskirjaa tehnyt filosofi Mikko Lahtinen löysi 2010-luvulla kehollisuutensa uudelleen. 45-vuotiaana hän aloitti uudestaan juoksemisen ja siirtyi sitten kehonrakennukseen. Lahtisen bodaamiseen löytyy myös akateemiset syyt. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Mikko Lahtisen Tampereen yliopistolla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä