Kuusi kuvaa

Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa innostuessaan "hyppää laukalle"

 • 44 min
 • toistaiseksi

– Minulla on suomenhevostamman luonne.  Se on sinnikäs, sitkeä ja tasainen, toisaalta joskus vähän tuulella käypäkin. Ja saan välillä hepuleita, hyvässä ja pahassa. Saatan toisinaan “hypätä laukalle” esimerkiksi lentopalloa tai tennistä pelatessani, kun keskittyminen ja innostus menee jossain pelitilanteessa jo yli.

– Olen aina tykännyt hevosista, ja erityisesti suomenhevosista. Lapsena olen ratsastanut ja aikuisena käynyt raveissa, mutta enemmän tykkään hevosista olentoina. Tykkään kyllä lehmistäkin.

Ehkä tämä on hieman tahditonta, mutta on pakko sanoa, että tuo hevonen on aivan sinun näköisesi. Näin lausahti Johanna Vuoksenmaan miesystävä Matti Rönkä. Katselussa oli dokumenttiohjelma suomenhevosista, ja ruudussa suomenhevostamma Suhinan naama. Johanna Vuoksenmaa ei lainkaan tyrmännyt ajatusta.

– Se on totta. Jotenkin tunsin suurta samankaltaisuutta siinä Suhinaa katsoessani ja tunnistin siitä itseni. Vähän niin kuin peiliin katsoisi!

– Toisaalta Matin kommentti kuvaa hyvin aikuisen iän parisuhdetta. Hyväksytään toinen hevosena, joka välillä hyppää laukalle.

– Otimme selvää Suhinasta ja saimme tietää esimerkiksi, että se on ainoa tamma, joka on voittanut myös kaikki orit. Suhina on kruunattu aikanaan 1950-luvulla sekä ravikuningattareksi että ravikuninkaaksi. Sen jälkeen sääntöjä on muutettu niin, että vaikka tamma saisikin paremman ajan kuin ori, siitä ei voi enää tulla ravikuningasta.

– Jonkin aikaa pidin jopa profiilikuvanani facebookissa Suhina-tamman  naamaa. Yhdennäköisyydestämme tuli vitsi ystäväpiirissä ja sain esimerkiksi uuden lempinimen.

– Kun sitten vietimme Viikossa aikuiseksi -elokuvan karonkkaa, sain lahjaksi osuuden ravihevosesta. Veljeni selvitti pyynnöstäni, onko Suhinan jälkeläisiä kaupan. Olihan niitä, ja useita vielä. Porin kuninkuusraveissa minusta sitten tuli Suhinan jälkeläisen osaomistaja.

Johanna Vuoksenmaan ja Suhina-tamman yhteinen tarina ei pääty vielä tähän. Ohjaaja vietti 50-vuotissyntymäpäiväjuhliaan syksyllä 2015. Yhtenä ohjelmanumerona oli muotokuvan paljastus, kuten 50-vuotisjuhlien ohjelmaan hyvin sopii. Matti Röngän puheen siivittämänä kankaan alta paljastui juuri se sama Suhinan naamakuva, jonka he olivat dokumentissa nähneet ja johon Johanna Vuoksenmaa oli samastunut. Kuva on nyt kauniissa kehyksissä seinällä, ja ohjaaja katselee sitä päivittäin.

Lähetykset

 • la 20.2.2016 8.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kirsimaria E. Törönen on saanut kuvataiteilija monta kertaa kokea, miten tie nousee pystyyn, mutta jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla hän aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kirsimaria E. Törösen hänen työhuoneellaan Studio Wäkevässä Mikkelissä.

 • Valotaiteilija Kari Kola valaisee poikkeuksellisia paikkoja ympäri maailmaa. Suunnitelma yhdeksäntuhannen kilometrin pituisen Kiinan muurin yhden päivän valotaideteokseen odottaa toteutustaan ja suunnitelmat Grönlannin jäätikön valaisusta etenevät. Huiman rohkeana ja ennakkoluulottomana joensuulainen valotaiteilija luo yhteyksiä niin ministereihin, pormestareihin kuin prinsessoihin toteuttaakseen suunnitelmiansa. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Kari Kolan Joensuun kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa.

 • Professori ja pappismunkki Serafim Seppälä opettaa, tutkii ja kirjoittaa kirjoja. Hän hallitsee arabiaa, hepreaa, arameaa sekä syyriaa, joita jokaista kirjoitetaan omalla aakkostollaan. Armenia ja armenialaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Serafim Seppälän työhuoneellaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

 • Joulussa tärkeintä kansanmuusikko ja Joensuun kulttuurijohtaja Sari Kaasiselle on olla yhdessä rakkaittensa kanssa. Tänä vuonna hän rauhoittuu jouluun viettoon lapsuuden maisemissa Rääkkylässä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Sari Kaasisen Joensuun Taitokorttelin punaisessa salongissa.

 • Historia herää eloon pianotaiteilija ja -pedagogi Meri Louhoksen seurassa. Yli yhdeksäänkymmeneen vuoteen mahtuu monipuolisen pianotaiteilijan niin arkea ja juhlaa, kuin tv- ja radiojuontajan uran käänteitä. Toimittaja Lisa Enckell tapasi taiteilijan hänen kotonaan Helsingin Käpylässä.

 • Muotisuunnittelija ja matkatoimittaja Jaakko Selin rakastaa muodin monimuotoisuutta. Kuudenkympin kynnyksellä hän nauttii tyylien moninaisuudesta ja pukeutumisen vapaudesta. Kuolema on vienyt viime vuosina Jaakko Selinin elämästä monia läheisiä, mutta rakkaus kantaa.
  Toimittaja Lisa Enckell tapasi Selinin Helsingissä.

 • Ilo ja nauru ovat Noora Västisen elämän kantavia elementtejä. Luustonhaurauden vuoksi pyörätuolissa koko elämänsä istunut Västinen on 29-vuotiaana ehtinyt opiskella jo viiteen eri ammattiin. Parhaiten hänet tunnetaan naurujoogaohjaajana. Lisäksi häneltä on ilmestynyt kaksi lastenkirjaa. Vahvan luonteensa ja sairautensa lisäksi Västistä on puskenut tekemään hänen saamansa kasvatus. Toimittaja on Sandra Järvenpää.

 • Leena Taavitsainen-Petäjä tunnetaan ansioikkaista italialaisen kirjallisuuden romaanisuomennnoksistaan, joihin kuuluu nimekkäitä kirjailijoita kuten Domenico Starnone, Claudio Magris, Umberto Eco, Roberto Saviano ja Irene Cao. Hän on myös tunnettu, korkean tason tulkki, jonka kirjallisuuden ystävät tuntevat monista alan tapahtumista ja yleisötilaisuuksista, sekä pitkäaikainen italian kielen opettaja. Työssä, jossa kielitaito, kommunikaatio ja toisen ihmisen kohtaaminen ovat keskeisellä sijalla, vaaditaan tietoa, tutkijan otetta ja tuntosarvia. Italian ja Suomen kulttuurit ovat Leena Taavitsainen-Petäjän elämässä toisiaan täydentäviä ääripäitä. Toimittaja on Sini Sovijärvi

 • Meikkitaitelija Piia Hiltunen inspiroitui luonnosta kotiseudullaan Mikkelissä jo lapsena ja Lapin erämaareissuilla. Nykyisin hän on tuttu näky kansainvälisillä muotiviikoilla niin Pariisissa, Milanossa kuin Lontoossakin. Myös televisiosta tuttu nainen on työskennellyt kansainvälisten brändien johtavana meikkitaiteilijana ja tänä päivänä hän meikkaa muun muassa Jenni Vartiaista, Chisua ja Anna Puuta. Ujosta persoonastaan huolimatta hänen tyylinsä meikata on rohkea, tunnistettava ja hänelle se on keino purkaa omaa, päänsisäistä maailmaa. Toimittajana Teresia Jokinen.

 • Spekulatiivista fiktiota kirjoittava kirjailija Anne Leinonen ei pelkää yöllä metsässä juoksemista. Hän rakastaa outoja aiheita ja kirjoittaa kummista tapahtumista. Kirjanoitana maailman suurimmassa science fiction tapahtuma Worldconissa esiintynyt Leinonen haluaa omassa arjessaan inspiroida ja tukea aloittelevia kumman-kirjoittajia. Toimittaja Lisa Enckell tapasi kirjailijan hänen kotonaan Ristiinassa.

 • Tutkipa kulttuuriantropologi Taina Kinnunen kauneuskirurgiaa tai kehonrakentajia, laittaa hän aina myös itsensä likoon. Tutkimuskohteena Kinnusella on tällä hetkellä ruumiillisuus työelämässä. Työ ei usein enää ole fyysistä, mutta kehoon kohdistuu silti työmarkkinoilla vaatimuksia. Kulttuuriantropologi ihmettelee ja tutkii ihmisiä työkseen, mutta Taina haluaa välillä karata muita pakoon toiselle puolelle maailmaa tai yksin luontoon. Kinnunen on sanonut puoliksi tosissaan, että ihmisten sijaan hän pitää enemmän eläimistä ja luonnosta. Onnellisimmat hetket hän on viettänyt hiihtoretkillä tunturissa, yksin. Arjestaan hän nauttii nyt syrjäisessä omakotitalossa vinttikoirien kanssa Joensuussa. Siellä hänet tapasi elämän kuuden kuvan ääressä kevättalvella 2018 toimittaja Leena Pihkala.

 • Eeva Lennon toimi vuosikymmeniä Yleisradion kirjeenvaihtajana Lontoossa. Toimittajan lukuisat niin kulttuuria kuin politiikkaa käsittelevät raportit Britannian saarilta ovat sivistäneet useampia sukupolvia. Nyt tämä utelias feministi raottaa yksityiselämänsä verhoa tuoreessa elämänkerrassaan. Toimittaja Lisa Enckell tapasi Eeva Lennonin Suomessa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä